Nova vest
Fudbal

Subota, 07.07.2018.

08:45

Majstor Mažić i šegrt Nejmar

Reprezentacija Belgije plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Rusiji jer je u četvrtfinalu pobedila Brazil – 2:1 (2:0).

Izvor: B92

Autor:B92

Majstor Mažić i šegrt Nejmar
Photo by Laurence Griffiths/Getty Images

Plakali su Brazilci nad svojom sudbinom zato što im je dodeljen arbitar Milorad Mažić za glavnog sudiju utakmice sa Belgijancima, (1:2, 0:2) međutim, Mažić je posao odradio gotovo bez greške i kandidovao se za glavnog arbitra finala Svetskog prvenstva.

Pokušao je Nejmar u nekoliko navrata sa autoritetom iznudi povoljniju poziciju za „Selekao“, ali u tome nije uspeo. Milorad Mažić je bio gotovo perfetkan. Tokom utakmice bio je siguran u odluke koje donosi, čak i kada su u pitanju bile najteže situacije. Sve žute kartone je pokazao ispravno.

Na početku drugog poluvremena Nejmar se nepotrebno bacio u kaznenom prostoru Belgijanaca, ali to je bio lak posao za Mažića. Nejmar je išao da nogom udari protivnika u nogu i tako ostvari kontakt.

Da je hteo da se inati Mažić je mogao da mu pokaže i karton zbog simuliranja, odnosno pokušaja prevare. Srpski arbitar je, ipak, izabrao najbezbolnije rešenje, da ne ističe sebe u prvi plan, pa je Nejmaru taktički savršeno progledao kroz prste.

Što se tiče situacije kod „spornog kaznenog udarca“ situacija je, takođe, jasna. Gabrijel Žezus je prevario igrača Belgije u kaznenom prostoru, proturio mu je loptu kroz noge, posle čega je usledio start Kompanija. Štoper Mančester Sitija jeste zakačio Žesusa, bilo je kontakta, ali je lopta je otišla daleko i izašla je van terena, pa je Brazilac ne bi ni stigao... Neubedljivo je to bilo za kazneni udarac. Mažić je odmah pokazao na gol aut, a ista odluka ostala je i posle VAR-a.

Pri kraju meča Nejmar još jednom pokušao da iznudi od Mažića kazneni udarac. Vertongen ga je ovlaš zakačio po licu u trenutku kada je želeo da loptu zahvati glavom na svega nekoliko metara od gola, a Nejmar se bacio kao da ga je sablja pokosila.

Problem s ovim momkom je taj što i da neko napravi prekršaj za kazneni udarac nad njim, teško bi se neki arbitar i odlučio da ga dosudi zbog brojnih simuliranja.

Utakmicu Brazila i Belgije gledali smo u društvu Brazilaca, koji su bili skeptični prema Miloradu Mažiću, jer nije pokazao karton za faul nad Salahom u finalu Lige šampiona... Ali oni se tokom 90 minuta nijednom nisu pobunili za bilo koju njegovu odluku. Šta će napisati u odjavi utakmice, to je već druga stvar...

U svakom slučaju Brazil zasluženo ide kući, a Mažić, ako bog da, zasluženo u finale.

Sada se vidi koliko je zlonameran bio pritisak Brazilaca kada su čuli da im utakmicu sudi Milorad Mažić. Umesto da budu srećni što će im pravdu deliti arbitar koji je sudio finale Lige šampiona, oni su se prisećali neosnovanih optužbi sa Evra 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

235 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve