Nova vest
Fudbal

Utorak, 19.06.2018.

10:29

Kad Matić pokuca na vrata onda mora da je nešto jako važno

"Izvini, Nemanja, ali ideš kući, potreban ti je odmor", rekao je pred početak Svetskog prvenstva Žoze Murinjo, menadžer Mančester junajteda, analizirajići koje će reprezentacije proći u osminu finala. "Posebni" je dao prednost Brazilu i Švajcarskoj.

Izvor: Žikica Babović

Autor:Žikica Babović

Kad Matić pokuca na vrata onda mora da je nešto jako važno
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

“Želim da igrači iz mog tima pobeđuju. Međutim, isto tako bih voleo da što brže završe nastup u Rusiji, kako bismo odmorniji dočekali klupsku sezonu. Potrebno mi je da Matić odmah posle prvog kruga ode na odmor, i zato neka Švajcarska ide dalje”, Murinjo je poručio Matiću.

Tada smo saznali šta misli Žoze, a sada znamo i šta misli srpski reprezentativac.

Nešto se važno dešava u Rusiji. Neki sitni postupci igrača pokazuju da je priča „već smo postigli uspeh što smo se kvalifikovali“, ipak, samo jedna u još neukoričenoj knjizi.

Posle utakmice sa Kostarikom i pobede od 1:0 novinari su u miks zoni čekali igrače više do dva sata.

Nije da nam je baš bila prva utakmica kojoj smo prisustvovali pa da progutamo priču kako su čekali Branislava Ivanovića koji je bio na doping kontroli.

Igrači su izglada u svlačionici gledali utakmicu Meksiko – Nemačka, jer bi jedna od ove dve ekipe eventualno mogla da im bude rival u osmini finala.

I to je za svaku pohvalu, znači da im je stalo, da im je važno, da imaj uveliku želju da ostanu na Prvenstvu i posle grupne faze takmičenja.

Na letu od Samare do Kalinjingrada, koji traje oko dva i po sata kada je direktna linija, što je naravno slučaj s čarter letom kojim putuju reprezentativci, bilo je prilično „napeto“. Nema TV prenosa utakmice, ali tu je pilot da dâ informaciju o rezultatu na meču Švajcarska – Brazil.

Malo, malo, pa kuc-kuc na vrata pilotske kabine... Prisutni u avionu su nam rekli da ni Nemanji Matiću nije bilo teško da pokuca na vrata. E, to je onda stvarno nešto važno.

Na kraju utakmice mnogi nisu bili zadovoljni. Navijali su da Brazil pobedi Švajcarsku, da malo spusti narednog rivala Srbije, ali i da „Selesao“ možda rasterećenije uđe u poslednje kolo i utakmicu sa „Orlovima“.

To se nije dogodilo i sada će Srbija svoju sudbinu rešavati u direktnom duelu sa Švajcarskom, što je možda i najbolje. Imaju 90 minuta, imaju direktnog rivala, pobedom idu u osmine finala, remi komplikuje stvari, poraz ih stavlja u poziciju da moraju da pobede Brazil.

Čekati da im neko drugi pomogne može zapravo da bude najgora moguća varijanta.

Ali, treba razumeti i igrače. Videli su ono što su videli i svi ostali koji su gledali utakmcu Švajcarska – Brazil. Videli su organizovanu, kvalitetnu i opasnu ekipu.

Protivnika kojeg nije lako slomiti, čak i ako prema njegovom golu krenu Nejmar, Žesus, Kutinjo...

Za očekivati je da Švajcarska protiv Srbije ne igra kao što je igrala protiv Brazila, tako da neće biti pitanje samo kako probiti zgusnute redove borbenih Švajcaraca, već kako i odbraniti svoj gol.

Sigurno je da će „balkanska družina“ biti mnogo opsanija u napadu nego što su to bili Kostarikanci, iako je Urenja pokazao da je veoma opasan igrač.

Za pobedu nad Švajcarskom Srbiji će trebati mnogo više od - otvori, primi, obradi, dodaj. Trebaće im Tošić koji glavom ide na kopačku, trebaće im Matić koji se i u autu bori da dođe što pre do lopte, samouvereni Kolarov, razigrani Sergej, fantastični Milenković, sigurni Stojković... Pa ako i to ne bude dovoljno, pružiti ruku Švajcarcima.

Samo takvom igrom ponovo mogu da nateraju selektoru Krstajiću suze na oči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve