Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.05.2018.

10:00

Mažićeva "disertacija" u Kijevu i kandidatura za finale Mundijala!

Subjektivnost nas ponekad sprečava da donosimo razumne odluke, posebno kada su u pitanju situacije u kojoj je "neko naš".

Izvor: B92

Autor:B92

Mažićeva
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

I u svim rečnicima subjektivnost je opisana kao nešto što predstavlja svojstvo podsticanje od ili odnošenje na sam subjekat. Potiče od latinske reči subjektivus i u pitanju je lično opažanje ili shvatanje čoveka, ono što važi samo za jednog čoveka.

Obično smo u skloni da u tom opažanju preterujemo, imamo predrasude i donosimo pogrešne zaključke, ali kada je u pitanju ekipa Milorada Mažića i posao koji je obavila u finalu Lige šampiona, subjektivnost ne može biti opravdanija.

Najbolji srpski sudija je sa svojim sada već standardnim timom koji čine Milovan Ristić, Dalibor Đurđević, Nenad Đokić i Danilo Grujić, delio pravdu u finalu na ‘Olimpijskom stadionu’ u Kijevu i za svoj nastup ne zaslužuje ocenju manju od 10.

Dok je ‘Kraljevski klub’ krčio svoj put ka 13. evropskoj kruni, Garet Bejl pokazao svima da mora da ima mesto i u ovakvoj ekipi Real Madrida, Loris Karijus pravio užasne greške, 45-godišnjak iz Vrbasa je dominirao od prvog do poslednjeg minuta.

Mažić je kroz meč bio miran, staložen i bez mnogo pritiska od igrača, a kada god bi se pojavila situacija za tako nešto, svojim autoritetom bi "ugasio" bilo kakvu mogućnost da se nađe u problemu.

Komunikacija sa pomoćnicima je bila savršena, uvek je na terenu pronalazio pravu poziciju, ali nije želeo da sebe stavlja u prvi plan, kako to mnoge sudije čine.

Čak i u situaciji u kojoj je Serhio Ramos povredio Mohameda Salaha i slomio srca milionima navijača širom sveta, u duelu za loptu nije bilo faula.

Španski štoper se izborio za bolju poziciju, umetnuo telo ispred Egipćanina dovoljno da mu bez kontakta izbije loptu, ali je onda učinio nešto samo njemu svojstveno.

To što je zadržao Salahovu ruku ispod svoje i direktno uticao na mogućnost povrede nek ide njemu na čast.

"Svako ko se razume u fudbal zna da je Ramos namerno povredio Salaha", besan je bio Johasan Mido i to ne bez razloga.

Da nije reč samo o glavnom arbitru i da je i suđenje "timski sport" potvrdila je situacija iz 43. minuta – dokaz koliko je važno poverenje među sudijama na terenu. Gotovo ni iz čega je ekipa Zinedina Zidana došla do gola – nakon centaršuta sa desne strane Kristijano Ronaldo je bio najviši u skoku, njegov udarac je odbio Karijus, a odbitak prihvatio Karim Benzema i poslao ga u mrežu.

Dok su momci u belim dresovima proslavljali pogodak, drugi pomoćnik Dalibor Đuđević je uz blagu zadršku podigao zastavicu i signalizirao ofsajd. Ronaldo, koji, kako to vole strani mediji da kažu, ima istoriju sa Mažićem, ostao je u čudu zbog poništenog pogotka, ali je ponovljeni snimak otklonio sve sumnje – dvostruki ofsajd za po 10 centimetara i fantastična odluka srpskog tima.

"Ispravna odluka asistenta. Ronaldo je pre odbrane bio u ofsajdu, kao i benzema Benzema pred odbitak", istakao je Oliver Anduhar, ekspert za suđenje španske "Marke".

Drugo poluvreme donelo nam je verovatno najlepši gol u istoriji finala Lige šampiona, za njega je zaslužan spomenuti Velšanin, a dobro je procenio i situaciju kod prvog gola Madriđana jer Benzema nije učinio ništa protivno pravilima.

Srbi su dobro procenili situaciju kod Kazemirovog navodnog igranja rukom u kaznenom prostoru i odlično se nosili sa konstantnim uzbuđenjima do samog kraja. I u toj situaciji je Milorad ostao koncentrisan, nije dozvolio da ga ponese trenutak velike utakmice, pa je pokazao samo jedan žuti karton – kada je Ramos opet nasamario Sadija Manea.

I zato je zlatna medalja na grudima, dobijena od predsednika UEFA Aleksandra Čeferina, još sjajnija jer nije umrljana niti jednom pogrešnom odlukom.

Mažić je već dugi niz godina bez premca najbolji srpski sudija, a u poslednje vreme je počeo da dobija zaslužene pohvale na međunarodnom nivou – delio je pravdu na utakmicama Lige šampiona, Lige Evrope i kvalifikacija za svetska i evropska prvenstva, ali i na najvećim turnirima na planeti.

Veliko poštovanje i respekt koje je zaslužio tokom dugogodišnje karijere dobilo je i formalno značenje sredinom 2017, kada ga je sajt "World Referee" postavio na prvo mesto najboljih arbitara u prethodnih 10 godina.

Spomenuti sajt "World Referee" se bavi analizom brojnih statističkih podataka, na osnovu kojih se dodeljuju bodovi, a arbitar iz Vrbasa je prošlu sezonu završio na osmoj poziciji.

Međutim, kada se u obzir uzme poslednjih 10 godina i uporedi sa učinkom ostalih njegovih kolega, Mažić čvrsto drži prvo mesto ispred zvučnih imena – Džunejta Čakira, Feliksa Briha i Hauarda Veba. Lista se automatski ažurira na osnovu dobrih odluka, kontrole igre, grešaka, žutih kartona, prednosti, penala...

Posle njih sledi Bjern Kujpers, dok prvih 10 kompletiraju Viktor Kasai, Ravšan Irmatov, Frank de Blekere, Pedro Proensa i Damir Skomina.

Osim toga, Milorad deli i prvo mesto sa Bibijanom Štajnhaus i Davidom Fernandesom Borbalanom za najvišu dobijenu ocenu za jednu odsuđenu utakmicu.

U pitanju je ocena 9,9 od maksimalnih 10 za učinak na meču, ali je srpski predstavnik i u tom segmentu bolji od konkurenata, pošto je jedini kojem je pošlo za rukom da ga komisija dva puta tako dobro oceni.

Prva utakmica igrana je u Ligi šampiona 18. marta 2015. između Borusije Dortmund i Juventusa (‘Stara dama’ slavila sa 3:0), dok je drugi duel onaj između Mađarske i Belgije u osmini finala Evropskog prvenstva godinu dana kasnije koju su ‘Đavoli’ dobili sa velikih 4:0.

Internacionalni sudija je skoro čitavu deceniju, ove sezone je sudio četiri meča u najjačem evropskom takmičenju, kao i dva u Ligi Evrope. Na ukupno 36 utakmica u svim takmičenjima pokazao je 118 žutih i 5 crvenih kartona, a dosudio je i 7 kaznenih udaraca.

Pre fantastičnih 90 i kusur minuta sa ‘Olimpijskog stadiona’, kruna karijere bili su mu Superkup Evrope 2016. između Real Madrida i Sevilje, kao i finale Kupa konfederacija. Sada je ostao samo jedan meč, onaj najveći, a ako sudbina bude umešala prste možda će jučerašnje finale ipak morati da sklizne da drugo mesto na postolju ličnih dostignuća.

Pravdu u borbi za trofej na Mundijalu 2010. u Južnoj Africi, poslednjem velikom takmičenju na kojem je učestvovala naša reprezentacija, delio je Englez Hauard Veb, isti čovek koji je mesec i po dana ranije stajao na centru kada su Inter i Bajern Minhen počinjali nadmetanje za evropsku krunu.

Jedan "uslov" je ispunjen, ‘Orlovi’ će biti jedna od 32 reprezentacije u Rusiji, dok će o drugom odlučivati Sudijska komisija FIFA. Ako referenca bude Kijev, velike su šanse da u prvoj polovini jula saznamo da će Srbin biti glavni sudija finala Svetskog prvenstva.

Za to neće biti potrebni subjektivni stavovi, objektivnost će biti sasvim dovoljna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve