Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.05.2018.

13:39

Nejmar i Kutinjo skuplji od Srbije, Francuzi "teški" milijardu

Reprezentacija Srbije, koja je na fudbalskom tržištu procenjena na 255,45 miliona evra, nalazi se po vrednosti na 16. mestu selekcija koje će igrati na Svetskom prvenstvu u Rusiji (14. jun – 15. jul).

Izvor: Žikica Babović

Autor:Žikica Babović

Nejmar i Kutinjo skuplji od Srbije, Francuzi
Foto: Getty images, EPA/JEON HEON-KYUN

Na prethodnom Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine, “orlovi” su vredeli po istraživanju sajta “Footballfinance” manje (185 miliona evra), ali su bili bolje plasirani (10. mesto).

Srbija bi i među sadašnjim učesnicima zauzela koje mesto više, ali je specijalizovani sajt “Transfermarkt” istakao podatke s različitim brojem igrača u reprezentaciji, jer selektori imaju vremena do 4. juna da se odluče za konačna 23 imena.

Tako su po vrednosti ispred “crvenih” nekoliko timova, poput Kolumbije, Danske, Poljske ili Švajcarske, koji imaju i po deset igrača više (vrednost Srbije računata je na 25 fudbalera).

Najskuplji tim na Mundijalu, kako sada stvari stoje, trebalo bi da bude Francuska, koja vredi 1,07 milijardi evra. “Trikolori” gotovo da nemaju igrača jeftinijeg od 20 miliona evra, a izuzetno visoku cenu postigli su Kilijan Mbape (120), Antoan Grizman (100), Pol Pogba (90), Osman Dembele (80)…

Dodajte njima Umtitija, Varana, Kantea, Lemara, Martiala, sve igrače od po 60 i kusur miliona evra, dobićete tim koji je s pravom jedan od favorite za osvajanje Šampionata.

Nemci su “teški” 997,50 miliona evra, a baš kao i Francuzi imaju nekoliko igrača koji su sami skuplji od nekoliko reprezentacija sa začelja tabele. Tržišna vrednost Tonija Krosa je 80 miliona evra, a prate ga Liroj Sane sa 75, Mats Humels sa 60, Manuel Nojer 60, Mark-Andre ter Štegen 60… Svi skuplji od saudijske Arabije, Perua, Kostarike, Australije, Irana, Japana i Tunisa.

Španija sa 992 miliona drži treće mesto i selektor Julen Lopetegi će moći da formira tim na reprezentativcima uglavnom vrednim imeđu 50 i 80 miliona evra. Isko je najskuplji španski igrač, po “Transfermarktu”, vrednost mu je 75 miliona evra, kao i Marku Asensiju, a njima uz rame su Koke (70), Saul Niges (70), De Hea (60), Alba (60), Karvahal (60)…

Brazil u svakom smislu, pa i cenom od 904 miliona evra, opravdava ulogu favorita. Najskuplji igrač im se, doduše, još uvek oporavlja od povrede, ali šta reći za vrednost Nejmara od 180 miliona evra, a nije isključeno da posle Mundijala bude i veća ukoliko se ostvari spekulacija o njegovom odlasku iz PSŽ-a.

Elem, Nejmar vredi kao dve trećine Srbije, kao ceo Čile, kao Švedska i Island zajedno. Brazilci imaju još jednu “stotku”, to je Filip Kutinjo (100), a tu je i nešto skromniji Gabrijel Žesus (70).

Sličan raspored snaga ima i Argentina, čija vrednost dostiže 884 miliona evra. Najvredniji igrač šampiona nosi plavo-beli dres, to je, naravno, Lionel Mesi (180 miliona), a u “klubu 100” je i Paulo Dibala (100). “Gaučosi” od elitnih reprezentacija imaju najviše igrača koji su, ispod 20, pa čak i ispod 15 miliona evra.

Vrednost Engleza diže Hari Kejn sa 120 miliona, Belgija ima Kevina de Brejnea (110) i Edena Azara (100), Portugalija Kristijana Ronalda (120)…

Što se tiče grupe u kojoj je Srbija, Kostarika je samo na papiru najslabiji rival, i njena vrednost od samo 44,58 miliona evra, dakle, skoro duplo manje nego što se procenjuje da vredi Sergej Milinković-Savić, može i te kako da zavara.

Uglavnom je reč o igračima koji vrede manje od million, tek s par izuzetaka poput Borgesa iz La Korunje (5), Džoela Kempbela iz Betisa (3) ili Brajana Ruiza iz Sportinga (2).

Daleko iznand ostatka tima je Kejlor Navas, golman Reala (18). Švajcarci imaju uravnoteženu ekipu, skuplju po “transfermarktu” samo zbog većeg broja igarča, ali ekipu koja je po kladionicama veći favorit za prolazak u drugu fazu od Srbije. Najskuplji je Arsenalov Granit Džaka sa 35 miliona evra.

Vrednost Sergeja Milinković-Savića na tržištu je trenutno oko 70 miliona evra, što ne znači i da će biti cena po kojoj će eventualno da promeni klub.

Fudbaler Lacija jeste ubedljivio najskuplji igrač Srbije, a odmah iz najega je Nemanja Matić (40). Matija Nastasić (ako bude igrao) vredi 17, Dušan Tadić 15, Adem Ljajić 13, Andrija Živković 12, Luka Milivojević 10, kao i Aleksandar Kolarov, dok ostali vrede manje od ove cifre.

Veoma zanimljivu reprezentaciju, bar kada je u pitanju vrednost igrača, imaju i Hrvati. Ekipa im se vrti oko igrača vrednih oko 30-50 miliona evra. Ivan Rakitić je procenjen na 50 miliona, Luka Modrić na 40, Ivan Perišić na 40, Mateo Kovačić 30...

Egipat od svojih 127,08 miliona evra na Mohameda Salaha može da otpiše 80 miliona. Na začelju liste je Saudijska Arabija, reprezentacija koja manje vredi i na silu ugurane u FIFA i UEFA tzv. reprezentacije Kosova, čiji igrači vrede 25 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve