Nova vest
Fudbal

Petak, 06.04.2018.

09:00

"Romdojter" – budući najbolji strelac svetskih prvenstava

Petnaest.

Izvor: B92

Autor:B92

Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Dugo su svi pokušavali da dođu do tog broja i gotovo niko nije stigao ni blizu – niti Mesi i Ronaldo, dvojica najboljih napadača današnjice, ni Suares, Drogba, Aguero, Gomez, Iguain, Ibrahimović, Levandovski, Vilja, Van Persi, Tores...

Svaki ozbiljan napadač koji je u poslednjih petnaestak godina osetio čar igranja na Mundijalima, želeo je da sruši "debelog Zubu". Rekord koji je postavio Ronaldo dugo je bio "misaona imenica" za sve, osim za jednog čoveka.

Miroslav Klose bez velike pompe je iz takmičenja u takmičenje popravljao golgeterski učinak, bio deo generacije Nemačke koja osvajala planetu, da bi u Brazilu, rodnoj zemlji "Il Fenomena" prvo izjednačio, a baš protiv ’Selesaa’, u čuvenom trijumfu od 7:1, prestigao Ronalda.

Za sve to vreme jedan njegov saigrač iz reprezentacije je krčio svoj put ka fudbalskoj istoriji, poprilično nekonvencionalnim ponašanjem i izgledom na terenu odmah potvrdio da je drugačiji, ali je ta različitost bila njegov najveći adut.

Poput prezimenjaka Gerda nalazio se uvek gde je trebalo, naročito na velikim turnirima, golovi su se nizali na traci, a on, u moru mnogo zvučnijih i medijski popularnijih kolega, postao jedini legitimni kandidat da postane najbolji strelac svetskih prvenstava.

Njegovo ime je Tomas Miler.

Momak koji je rođen na samom jugu Nemačke prošao je fudbalsku školu Bajerna, sa Bavarcima osvojio sve što se moglo osvojiti, dok se sa nacionalnim timom popeo na krov sveta 2014.

Na tom takmičenju Miler je postigao pet pogodaka i zabeležio tri asistencije, dok će ga posebno pamtiti selekcija Portugala protiv koje je upisao het-trik. Jedinim golom doneo je trijumf nad Sjedinjenim Američkim Državama, a u spomenutom "uništavanju" Brazila on je bio taj koji je načeo protivničku odbranu.

Verovali ili ne, time je, sa nepunih 25 godina, došao do 10 pogodaka na Mundijalima i nagovestio da bi u doglednoj budućnosti mogao da svrgne Klosea.

"Tomas Miler može da postane najbolji strelac Mundijala, već je postigao 10 komada. Ako ostane zdrav, verujem da će igrati na još dva turnira. Ima neverovatan njuh za gol, a izvodi i penale – nešto što meni nikada nije bilo dozvoljeno", istakao je popularni "Salto".

Četiri godine ranije Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi bilo je potpuno u znaku Španije, Barselonina ’tiki-taka’ je dobila planetarnu potvrdu, ali je i tada Miler blistao – osvojivši "Zlatnu loptu" za najboljeg strelca. Opet je imao 5+3, a svet je u najboljem svetlu mogao da vidi prezentaciju nove pozicije – romdojter.

"Faktički, imao sam mnogo sreće. Dostigao sam vrhunac forme kada je trebalo", priznao je čovek koji nije klasični centarfor.

Miler je dobio istoimeni nadimak jer predstavlja verovatno jedinog pravog predstavnika ove neobične pozicije. Ona nije ni "lažna desetka", igrač je nešto ofanzivniji, ali su mu na umu i defanzivni zadaci. Konstantno traži rupe između linija i ponaša se baš kao što prevod reči "romdojter" glasi – istraživač prostora.

Takav način fudbala doneo je Mileru neverovatno značaju ulogu, kako na klupskom, tako i na reprezentativnom nivou, pa u periodima kada je u formi, možete da se kladite da će redovno pogađati mreže, bez obzira koliko je "vidljiv" na terenu.

Za Bajern je odigrao 430 utakmica u svim takmičenjima i postigao 172 gola, dok na međunarodnom nivou blista onda kada je potrebno i važno u kvalifikacijama i kontinentalnim takmičenjima. Sa 28 godina je za ’Elf’ već sakupio 90 nastupa i 38 golova, ali kako kako ih je rasporedio potvrđuje sve gorenavedeno.

U svetskim i evropskim kvalifikacijama je 31 matirao protivničke golmane, 10 puta na Mundijalima, na evropskim prvenstvima nije postizao golove, dok je na prijateljskim susretima pogodio "samo" šest puta, odnosno tek šestinu golova.

"Na Mundijalima uvek želite da date sve za svoju zemlju i zbog toga sam oduševljen učinkom. Doprineo sam koliko sam i želeo", rekao je Miler.

"Nisam očekivao da igram tako veliku ulogu u trci za Zlatnu loptu i na drugom takmičenju. Poprilično je neobično ponoviti takav učinak, ali je neko (Hames Rodriges) postigao šest komada. Teoretski, mogao bih da igram još dva svetska prvenstva, ali ne mogu automatski da pretpostavim da ću na svakom postići po pet golova. Bilo bi lepo to ostvariti, ali sačekajmo da vidimo. Ne verujem da ću u Ligi šampiona uspeti da budem najbolji strelac jer moram da igram više od sedam utakmica. Format takmičenja na svetskim prvenstvima mi najviše odgovara".

Ako nastavi u ritmu u kojem je počeo, dobićemo novog najboljeg strelca svetskih prvenstava, ali da bi se to dogodilo, u godinama koje slede treba mnogo "kockica da se poklopi". Ipak, početna osnova je i više nego dobra – Kloseov rekord je svakako u opasnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve