Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 29.03.2018.

10:00

Najbolji golovi u istoriji Mundijala: Piksi, Pele i Dijego

Količinu radosti kada lopta pređe gol-liniju, odnosno zakoprca se u mreži, zaista je teško opisati

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Najbolji golovi u istoriji Mundijala: Piksi, Pele i Dijego
Photo by Chris McGrath/Getty Images

Bilo da je u pitanju baš vaš klub ili neki od inostranih koje posebno simpatišete. Bilo da ste kod kuće ili na stadionu, da je u pitanju polufinale Lige šampiona ili obična prvenstvena utakmica...

Nebitno je.

Nalet emocija najbliži je onom trenutku kada shvatite da ste se baš, baš zaljubili, dok euforija čini da se u trenutku preznojite uz pozamašnu injekciju 'hormona sreće'.

Svako od nas ko je igrao fudbal barem jednom je u glavi vrteo savršen scenario, u kom poput najvećih fudbalskih majstora nižemo rivala za rivalom, a onda na što efektniji način završavamo akciju golom. U najvećem broju slučajeva 'eksterijer' jeste najveći derbi voljenog nam kluba, a ultimativni – dres sa državnim grbom i finale Svetskog prvenstva, logično, protiv Brazila.

Nadoknada vremena, 1:1, poslednja akcija i makazice, u rogalj...

Upravo u čast svim tim maštanjima – iz hodnika stanova, dnevnih soba, dvorišta i lokalnih terenčeta – predstavljamo vam listu dvadeset najlepših golova koji su obeležili istoriju Mundijala.

20. Naša najveća sramota i Kambijasov pečat

Listu otvara utakmica koju bismo svi mi najradije zaboravili.

U drugom kolu grupe C Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2006. godine sastali smo se sa Argentincima, posle uvodnog, minimalnog poraza od Holandije, ali je košmar tek sledio.

'Gaučosi' su nas demolirali sa 6:0 i naneli nam najteži poraz u istoriji Mundijala, a posebno impresivan bio je onaj Estebana Kambijasa za 2:0, posle akcije od 26 uzastopnih dodavanja.

19. Trk dečaka nedovoljan za osvetu

Još od rata na Foklandskim ostrvima i čuvenog okršaja na stadionu Asteka, o kome ćemo nekoliko skrolova kasnije, dueli Engleza i Argentinaca sve su samo ne obične fudbalske utakmice.

Međusoban animozitet prema ovim drugima samo se pojačavao kako su godine prolazile, a jedan od najboljih duela 'Gordog Albiona' i 'Gaučosa' gledali smo u Francuskoj 1998. godine.

Osamnaestogodišnji Majkl Oven doneo je preokret Englezima, posle vodećeg pogotka Gabrijela Omara Batistute, sjajnim prodorom pored dvojice čuvara pre nego što je loptu posao u mrežu. Dovoljno za veliku radost, ali ne i za konačni trijumf koji Argentinci odnose posle boljeg izvođenja penala.

18. Saudijski Maradona

Saudijska Arabija vraća se među 24 najbolje selekcije sveta posle više od deceniju, pošto je poslednji put bila učesnik onog Mundijala u Nemačkoj 2006. godine.

Mi vas vraćamo na njihov premijerni nastup, u Sjedinjenim Američkim Državama 1994, odnosno jedini na kom su uspeli da se domognu nokaut faze.

Posle tesnog poraza od Holanđana, usledili su trijumfi nad Marokancima i Belgijancima, a poslednji je svakako obeležio Saed Al-Ovairan postigavši gol u stilu Dijega Armanda Maradone, pretrčavši gotovo ceo teren, pored sedam protivničkih igrača, pre nego što je zatresao mrežu.

17. 'Kifla' peruanskog Pelea

Teofilo Kubiljas najbolji je strelac u istoriji Perua, direktno odgovoran za najveće uspehe svoje zemlje, pa nimalno i ne čudi da ga zemljaci zovu 'peruanski Pele'.

Nekadašnja desetka Alijance Lime, Bazela i Benfike predvodila je Inke do dve titule šampiona Južne Amerike, kao i do tri Mundijala, odnosno plasmana u nokaut fazu 1970. u Meksiku kada je postigao sva četiri gola njegove selekcije.

Ipak, na našu listu dospeo je zbog onoga što je učinio osam godina kasnije u Argentini. Pet komada za drugo mesto na konačnoj listi strelaca, ali i divljenje celog cele planete za ono što je izveo protiv Škotske iz slobodnjaka.

16. 'Lepotica' Georgija Hadžija

Ponovo se vraćamo na Šampionat u Sjedinjenim Američkim Državama 1994. godine i idemo slikom u Pasadenu, na stadion Rouz Boul.

Kolumbija i Rumunija sastale su se u prvom kolu grupe A, kada su naši istočni susedi najavili borbu za prolaz dalje odličnom timskom partijom.

Florijan Radičoju bio je zvezda dana sa dva pogotka, ali je legendarni Georgi Hadži bio taj koji je završio na naslovnicama i špicama širom sveta – pošto je spektakularnim udarcem kaznio neopreznost Oskara Kordobe.

15. Nisu ga džabe zvali 'Doktor'

Nekako prirodno, na našoj listi najviše predstavnika ima petostruki prvak sveta Brazil.

Prvi od njih jeste legendarni 'Doktor', Brasiliero Sampajo de Souza Vieira de Olivera – Sokrates.

Sovjetski savez poveo je preko Andrija Bala u 34. minutu i delovalo je da se sprema iznenađenje, ali onda Sokrates fintama izbacuje dvojicu rivala i šalje pravu bombu, od prečku u gol Rinata Dasajeva u 76. minutu. Konačan rezultat postavlja Eder takođe predivnim pogotkom u 89...

14. Meksikanci u epizodi – kao na plaži

Makazice kao potez prilikom davanja gola poprilično su retka pojava, generalno gledano, a kamoli na turniru kakav je Svetsko prvenstvo.

Stadion Asteka, pred 114.580 ljudi – domaćin Meksiko i Bugarska igraju za prolaz među osam najboljih selekcija sveta.

'Sombrerosi' dominiraju od prvog minuta, a vezista Manuel Negrete Arias maestralnim golom najavljuje lagan trijumf. Kao na plaži...

13. Leteći Holanđanin

Žreb za prethodni Mundijal doneo nam je grupu 'smrti' koju su činili Holanđani, Čileanci, Australijanci i, aktuelni šampioni sveta, Španci.

Postavljalo se pitanje ko će uz 'Furiju' u narednu fazu, da bi se situacija dijametralno promenila posle uvodnog meča protiv 'Oranje' na stadionu Itaipava u brazilskoj državi Salvador.

Jeste Sabi Alonso realizovao penal za rano vođstvo Španije, ali je Robin van Persi minut pred odlaska na odmor – posle neverovatnog dodavanja Dejlija Blinda sa polovine terena – potvrdio legendu o 'Letećem Holanđaninu' i najavio het-trik za konačni debakl od 5:1.

12. Fudbalska samba u punom sjaju

Veliko je pitanje da li će iko ikada uspeti da ponovi toliko dominantan nastup u velikom finalu Mundijala 1970. godine u Meksiku.

Po ko zna koji put oči sveta bile su uprte u stadion Asteka, gde su Brazil i Italija odigrali jedan od ranijih klasika svetskog fudbala. Neizvesno je bilo samo posle prvih 45 minuta (1:1), ali je nerelano bilo očekivati da Pele, Rivelino, Žarzinjo i drugovi nastave sa promašajima.

Ipak, posebno se ističe akcija kod poslednjeg, petog gola 'Selesaa'. Svakako bez premca kada je u pitanju istorijat najgledanijeg događaja na planeti.

11. Rodriges, ali ne taj

Sada idemo slikom na prvi Mundijal u ovom milenijumu i duel Urugvajaca i Danaca u uvodnom delu takmičenja.

Jon Dal Tomason doneo je prednost Skandinavcima u 45. minutu, ali je samo posle 120 sekundi igre u nastavku Dario Rodriges ostavio u čudu preko 30.000 navijača na stadionu u Ulsanu.

Alvaro Rekoba izveo je korner, Danci su intervensali, ali Pablo Garsija nije dozvolio da lopta padne na zemlju, pre nego što je nabacio Rodrigesu, a ovaj opalio bez razmišljanja.

10. Taj Rodriges

Jedan od najuzbudljivijih mečeva u istoriji Svetskih prvenstava odigran je 2006. u Lajpcigu.

Gledali smo južnoamerički derbi između Argentine i Meksika, što je bio dovoljan preduslov da vidimo nešto spektakularno.

Krenulo je 'vatrometom', golovima Rafaela Markesa i Ernana Krespa u osmom, odnosno desetom minutu. Usledilo je zatišije pred buru, 98. minut – dijagonala Huana Pabla Sorina i onda minijatura Maksija Rodrigesa...

9. Legenda kaže da Vaskes i dalje kliza...

Na kraju se ispostavilo da je to bila poslednja utakmica koju je reprezentacija Jugoslavije odigrala na nekom od dva najveća takmičenja.

Jedna od najboljih ekipa u istoriji naše zemlje domogla se osmine finala i zakazala borbu sa Španijom. Sve do 78. minuta golova nije bilo, ali je onda na scenu stupio neponovljivi Dragan Stojković Piksi.

Srećko Katanec prebacuje centaršut Zlatka Vujovića, a Piksi 'zalama' sve na stadionu i umesto da sa peterca uhvati volej, šalje Martina Vaskesa po 'burek' i rutinski matira Andonija Zubizaretu. A, ni drugi nije ništa lošiji, iz slobodnjaka, u produžetku – za pobedu.

8. Gracias James

Kada govorimo o stilu i načinu na koji se lopta zahvata, listom dominiraju golovi postignuti volej udarcima.

Jedan od najlepših priredio nam je Hames Rodriges, sjajna desetka kolumbijske reprezentacije, kada je praktično sâm doneo pobedu u osmini finala Mundijala u Brazilu protiv Urugvaja.

Postigao je oba pogotka za svoj tim, ali je daleko impresivniji bio prvi – najpre majstorski prijem nimalo lake lopte na 25 metara od gola, a zatim još bolji šut iz okreta, pod prečku...

7. Nećete verovati...

...ponovo volej!

Grupna faza prvenstva u Nemačkoj i odlična predstava u remiju Švedske i Engleske u Kelnu. Šveđani uspevaju da se odbrane posle centaršuta Dejvida Bekama i da izbace loptu daleko od svog gola, gde se nalazio Džo Kol.

Na preko 35 metara razdaljine, grudima sebi namešta loptu na volej i nadrealnim udarcem pogađa vrh stative u daljem uglu.

6. O Rei

Teško ćete pronaći bilo kakvu listu na internetu, kada pričamo o sportskim podvizima, a da na njoj nema po mnogima najboljeg igrača sveta svih vremena, Edsona Arantesa do Nasimenta – Pelea.

Upravo on i njegovi saigrači najzaslužniji su za ono što Brazil danas predstavlja, a prvu od svoje tri 'Boginje' Pele je osvojio 1958. godine u Švedskoj.

Kažu da je bio toliko ispred svog vremena, da protivnicima nije moglo ni da padne na pamet ono što je on zamislio da izvede. Domaćini nisu bili ozbiljan rival u velikom finalu (5:2), dok se magija koju je izveo 'O Rei' i danas prepričava...

5. Nije do Roberta Karlosa...

Iako vam je prva asocijacija na asocijacije Brazil i 'suvi list' gol Roberta Karlosa u prijateljskom meču protiv Francuske 1998. godine, tačno dve decenije ranije njegov zemljak Nelinjo izveo je isti potez.

Brazilci su se sastali sa Italijom u borbi za bronzu u Argentini, a legendarni desni bek Kruzeira i Atletiko Mineira Manoel Razende de Matos Kabral – Nelinjo, postigao jedan od najpotcenjenijih golova u istoriji fudbala.

Optuživali su ga da je u stvari želeo da centrira, na šta im se on svaki put samo nasmejao...

4. A, kako bez njega?

Englezi su se nadali da bi u Japanu i Južnoj Koreji napokon mogli da se domognu barem polufinala, ali su onda naleteli na Brazil.

Opet, krenulo je odlično po 'Tri lava' jer je Majkl Oven u 23. minutu savladao Markosa. Nisu uspeli da izdrže do poluvremena, Rivaldo poravnava posle odlične akcije u poslednjim sekundama, da bi posle pet minuta igre u nastavku Ronaldinjo Gaučo surovo kaznio Dejvida Simena.

Pol Skols napravio je faul na oko 40 metara od gola, još iskosa i svi se spremaju za centaršut. Ali, Dinjo ima drugačije planove...

3. Điova raketa kao putokaz za finale

Kakvo je to polufinale u Južnoj Africi, možda i najbolje koje smo ikada gledali.

Velika borba Holanđana i Urugvajaca u Kejp Taunu, začinjena sa pet golova i konačnim slavljem 'Oranja'.

Međutim, prvo na šta svaki put treba da pomislite jeste ONAJ šut Điovanija van Bronhorsta za 1:0.

2. Denis Bergkamp, Denis Bergkamp, Denis Bergkamp...

Imajući u vidu kakav su uticaj imali na fudbal i njegov razvoj, nimalo ne čudi što Holanđani i po ovom parametru zauzimaju posebno mesto u srcima svih fanatika.

Dobro, možda ne baš svih, a posebno ne Argentinaca. Igrao se 90. minut četvrtine finala Mundijala 1998. na krcatom Velodromu. Patrik Klajvert doneo je prednost Holandiji, pre nego što je Klaudio Lopes izjednačio.

Sve je ukazivalo na dodatnih pola časa fudbala i nastavak velike borbe. Međutim, Frank de Bur video je ono što niko drugi od nas nije, da bi Denis Bergkamp još jednom pokazao zašto ga smatraju tolikim majstorom.

1. Gol veka

Kao što ste i mogli da čujete od njega samog, u ekskluzivnom intervjuu za b92.net, Dijego Armando Maradona želeo je da gol protiv Engleza bude baš njegov i kao takav ostane zapamćen u istoriji.

Posebnu težinu celom susreta omraženih rivala dao je i već spomenuti rat oko Foklandskih ostrva, zbog čega su uostalom i mišljenja o golu koji je 'Mali zeleni' postigao rukom za vođstvo Argentine podeljena.

Međutim, koliko god prvi potez bio užasno nesportski i nepošten, suvišno je bilo šta reći za ono što se odigralo četiri minuta kasnije. A i teško je uopšte i opisati...

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

75 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve