Nova vest
Fudbal

Petak, 23.03.2018.

09:00

Traže se novi Pele, Bekenbauer, Oven... Možda to bude i Srbin

Od 17-godišnjeg Pelea, preko Franca Bekenbauera, Manuela Amorosa, Roberta Prosinečkog, Majkla Ovena, do Tomasa Milera i Pola Pogbe. Svaki Mundijal imao je neku mladu zvezdu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Traže se novi Pele, Bekenbauer, Oven... Možda to bude i Srbin
Foto: Getty images

Nisu svi od njih dotakli zvezde, ali je svaki od njih, a bilo ih je do sada ukupno 15 osvajača nagrade za najboljeg mladog igrača Svetskog prvenstva, imao značajnu ulogu u svetskom fudbalu tokom svoje ere.

Gledajući trenutno najbolje mlade fudbalere na svetu, nema sumnje da će Mundijal u Rusiji iznedriti još jednog dostojnog člana ove svojevrsne "odabrane" družine.

Markus Rašford (Engleska)

Iako tek ulazi u treću deceniju života, ovaj momak već ima sasvim dovoljno iskustva na glavnoj sceni da mu debi na Mundijalu ne predstavlja opterećenje.

Uz to, on talentovanog napadača Mančester junajteda se u Rusiji neće očekivati da rešava utakmice, taj teret će biti na Hariju Kejnu, pa bi to trebalo da bude dodatni faktor koji će pomoći "eksploziji" ovog mladića.

Koliki je dragulj ovaj mladić pokazao je poslednji mesec jer kada su svi očekivali da ga deprimira dolazak Aleksisa Sančesa i izbaci iz planova na Old Trafordu, on je praktično sam srušio Liverpul.

Kao i svaki 20-godišnjak i dalje traži konstantnos i efikasnost u svojoj igri, ali 12 golova do sada u sezoni kod ne preterano poletne igre Žozea Murinja, pokazuje da bi Rašford mogao biti džoker "Tri lava".

Postigao je gol na debiju u dresu Junajteda, debiju u Liga Kupu, na debiju u derbiju Mančestera, na debiju u Premijer ligi, na debiju u Ligi Evrope, na derbiju u Ligi šampiona, na debiju za Englesku (gol godine).

Kolika li je kvota da će "poentirati" i na debiju na Mundijalu?

Gabrijel Žezus (Brazil)

Napadač kakvog Brazil čeka već godinama, napadač za kakvim je "Selesao" vapio na SP 2014, napadač koji bi mogao da vrati najbolju reprezentaciju svih vremena na vrh.

Pele je imao samo 17 godina kada je zablistao na Mundijalu 1985. Zašto Gabrijel Žezuz ne bi mogao u 21. da obeleži turnir u Rusiji.

Povrede ga jesu sputavale u tekućoj sezoni, ali 18 golova u dresu Mančester sitija pokazuju kakav je potencijal ovaj momak.

Šta tek reći za nastupe u reprezentaciji. Osam pogodaka na 13 nastupa u samo dve godine govore sve – Žezus će biti Brazilov "iks-faktor".

Felipe Kutinjo i Nejmar su svakako najbitniji igrači u Titeovom sistemu 4-3-3, a od toga Gabrijel može samo da profitira jer kao centarfor u ovoj formaciji će na svakoj utakmici sigurno dobijati nebrojeno mnogo lopti u kaznenom prostoru.

Ima brzinu, tehniku, završnicu – kompletan paket koji garantuje da će protivničke odbrane strepeti.

Kilijan Mbape (Francuska)

Šta reći o momku koji je kao maloletan plaćen 180 miliona evra? Šta reći o momku koji je kao 18-godišnjak dominirao u Ligi šampiona?

Šta reći novo o Kilijanu Mbapeu kako bi opisali njegov talenat, veštinu, klasu i mogućnosti na SP, a da ne ponovimo ono što je već toliko puta rečeno.

Ako je neki fudbaler zaslužio tu čast da ga porede sa "Fenomenom" Ronaldom, onda je to centarfor Pari Sen Žermena.

Impresivna snaga, moćan korak, neopisiv osećaj nezasit apetit za gol čine od Mbapea jednim od najboljih napadača današnjice.

Samo jedna sezona bila mu je dovoljna da od "obećavajućeg talenta" postane "zver", a 19 golova za "Svece" ove sezone je pokazalo da prošla u dresu Monaka nije bila samo slučajnost.

S obzirom na podršku koju će imati u napadu Francuske u Rusiji (Antoan Grizman, Antoni Marsijal, Aleksandar Lakazet, Olivije Žiru), može se očekivati i više od onoga što je na primer 1998. učinio Tjeri Anri.

Timo Verner (Nemačka)

Nemci su i dalje jedna od najboljih selekcija na svetu, ali polako pada nivo koji su "Panceri" pokazivali prethodnih godina.

Smena generacije je neizbežna pred skoro svako veliko takmičenje, ona često može da bude pogubna po reprezentacije što Nemci odlično znaju, ali ako "Elf" ima još bar jednog fudbalera kakav je Timo Verner, nema šta da brinu.

Nakon trijumfa u Brazilu Nemci su znači da će im za odbranu titule u Rusiji biti potreban neko ko je sposoban da trese mreže kao Miroslav Kloze.

Na njihovu sreću nisu morali mnogo da traže, dobili su to u napadaču Lajpciga koji bi lako mogao da poput Klozea dominira narednih desetak godina.

To najbolje pokazuje njegov dosadašnji učinak u dresu Nemačke, u samo jednoj godini, svojoj debitantskoj u "Elfu", na deset utakmica postigao je čak sedam pogodaka.

Da će biti napast po odbrane na SP 2018. pokazao je upravo u Rusiji prošlog leta kada je sa tri gola i dve asistencije "pogurao" Nemačku do trofeja Kupa konfederacija.

Sjajnu formu od prošle sezone (21 gol na 32 utakmice za Lajpcig) preneo je na tekuću postigavši 18 pogodaka na 35 nastupa, od čega čak šest u Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Još jedan pokazatelj da će Verner na Mundijalu biti među glavnim kandidatima za najboljeg strelca turnira.

Sergej Milinković-Savić (Srbija)

Bez obzira što je Srbija pobeđivala, osvajala bodove i krčila put ka prvom nastupu na nekom velikom takmičenju posle osam godina, navijači su konstnatno postavljali pitanje zašto Sergej Milinković-Savić ne igra za "Orlove".

Upravo je to presudilo Slavoljubu Muslinu na mestu selektora i to nakon što je izborio mesto Srbiji na Mundijalu u Rusiji. Sergej je nedugo potom konačno debitovao za reprezentaciju, pa se može reći da na SP stiže kao "početnik".

Međutim, igre u Laciju ove sezone nagoveštavaju da bi Milinković-Savić mogao da bude jedan od nosilaca igre Srbije na Mundijalu. Dominacija u veznom redu – kombinacija snage, tehnike, inteligencije, učinili su ga jednim od najtraženijih fudbalera na tržištu.

Govori se o Mančester junajtedu, Pari Sen Žermenu, Real Madridu, Juventusu, a postoji li bolje mesto i vreme da se ta priča podigne na još viši nivo od Svetskog prvenstva.

Selektoru Mladenu Krstajiću neće biti lako da izabere sastav svog veznog reda, ali nema sumnje da će njegovu kičmu činiti upravo Sergej uz Nemanju Matića.

Fenomenalan osećaj za asistenciju i spektakularan njuh za gol za igrača njegovog tipa su aduti kojima se Srbija najviše nada na turniru. Ove sezone je direktno doneo Laciju 15 golova (11 postigao, četiri namestio).

Rusija će biti savršeno mesto da potvrdi svoju klasu.

Ova lista je samo subjektivni predlog autora, na Svetskom prvenstvu u Brazilu nastupiće na desetine supertalentovanih fudbalera od kojih svaki može da nadmaši sva očekivanja i zauvek ostane zapisan u istoriji mundijala.

Među ostalim imenima na koja bi trebalo obratiti pažnju su igrači poput Irvinga Lozana (Meksiko), Maksija Gomesa (Urugvaj), Marka Asensija (Španija), Osmana Dembelea (Francuska), Artura (Brazil), Džošue Kimiha (Nemačka), Leandera Dendonkera (Belgija), Leona Gorecke (Nemačka), ina Jedvaja (Hrvatska)...

Najbolji mladi igrači SP:
1958. Pele (Brazil) 17 godina
1962. Florijan Albert (Mađarska) 20
1966. Franc Bekenbauer (Nemačka) 20
1970. Teofilo Kubiljas (Peru) 21
1974. Vladislav Žmuda (Poljska) 20
1978. Antonio Kabrini (Italija) 20
1982. Manuel Amoros (Francuska) 21
1986. Enco Skifo (Belgija) 20
1990. Robert Prosinečki (Jugoslavija) 21
1994. Mark Overmars (Holandija) 21
1998. Majkl Oven (Engleska) 18
2002. Landon Donovan (SAD) 20
2006. Lukaš Podolski (Nemačka) 21
2010. Tomas Miler (Nemačka) 20
2014. Pol Pogba (Francus) 21
2018. ???

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve