Nova vest
Fudbal

Utorak, 20.03.2018.

09:00

"Tim snova" koji nećemo gledati na Mundijalu

Biti učesnik Mundijala je san svakog fudbalera, ali samo za neke od njih postane java.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Photo by Claudio Villa/Getty Images

Dok se u Rusiji budu takmičile 32 reprezentacije, veliki broj fudbalskih zvezda utakmice će gledati kod kuće.

Među njima su neke od najvećih zvezda svetskog fudbala koje nastupaju za Italiju, Holandiju, Čile...

A ovako izgleda tim zvezda koje se neće takmičiti na 21. planetarnom prvenstvu i boriti za "Sveti gral".

Mundijal bez Italijana

U Rusiji nećemo gledati Italijane koji su prethodni put izostali sa Mundijala još daleke 1958. u Švedskoj.

Od 2006. godine i titule u Nemačkoj, Italija je bila sve osim ozbiljnog pretendenta na titulu, osim finala EURO 2012. nijednom nije imala sastav dovoljno atraktivan da privuče pažnju poput nekih drugih selekcija, ali je uvek bila "glavna".

Upravo zbog toga našu listu timovi zvezda koje nećemo gledati u Rusiji najviše čini 'Azuri'.

Golman – Đanluiđi Bufon (Italija)

Italija bez Mundijala i Mundijal bez Italije, odnosno bez Điđija Bufona.

Do sada nijedno Svetsko prvenstvo nije moglo da se zamisli bez legendarnog čuvara, ali sada je realnost.

Već godinama je Italija bila daleko od svog očekivanog nivoa, davno je bila 2006. na kojoj je čak i današnji sastav umnogome baziran, dovoljno je samo videti koliko su se "Azuri" oslanjali na 39-godišnjeg Bufona koji je bio deo šampionske generacije iz Nemačke.

Legenda je želela da mu Mundijal u Rusiji bude poslednje u karijeri, ali su njegovu želju pokvarili Šveđani koji su napravili senzaciju, a Điđi je propustio priliku da po šesti put predvodi svoju zemlju na planetarnom takmičenju.

Golman sa najviše odigranih mečeva (175) bi na Mundijalu u Rusiji branio sa punih 40 godina.

"Nije mi žao zbog mene, žao mi je što nismo uspeli da uradimo nešto što bi svima u Italiji toliko značilo. To je jedina žal koju osećam i koja sigurno neće proći. Vreme prolazi i sve je tako kako jeste. Žao mi je što je poslednja zvanična utakmica bila neuspeh da se plasiramo na Svetsko prvenstvo", rekao je Điđi za Rai odmah posle utakmice i potom dodao da italijanski fudbal svejedno ima budućnost.

Štoper – Đorđo Kjelini (Italija)

Bio je jedan od najboljih u kvalifikacijama, ali će Svetsko prvenstvo u Brazilu biti njegovo poslednje koje ćemo pamtiti po čuvenom ugrizu Luisa Suaresa.

Za Azure je odigrao 96 utakmica i više neće biti doktor za odbrambene zadatke na fudbalskom terenu, a gospodin u kopačkama moći će da fudbalski dres zameni nekim odelom i da iskoristi svoju fakultetsku diplomu.

"Na kraju smo zaslužili to jer ja nisam neko ko veruje u sreću. Dali smo sve što smo imali, a oni su više zaslužili", rekao je Kjelini posle utakmice s Šveđanima.

Štoper – Leonardo Bonuči (Italija)

U paru sa Kjelinijem je i Leonardo Bonuči, koji će se za razliku od svojih dosadašnjih saigrača boriti za učešće na Mundijalu 2022. godine.

Desni bek – Antonio Valensija (Ekvador)

Pobedom nad Ekvadorom Argentina se plasira na 21. Mundijalu, pa su "Los amariljosi" koji su odlično započeli kvalifikacije završili kao osmi na tabeli i bez vize za Rusiju.

Učestvovali su na poslednja tri od četiri šampionata sveta, a Valensija je kao jedan od najboljih igrača Premijer lige zaslužio da se nađe u ovom timu.

Levi bek – David Alaba (Austrija)

Jedan je od igrača koji je vodio bitku na terenu s 'Orlovima', u kojoj je Srbija izašla kao pobednik. U našoj grupi završili su kao četvrti, a bez sumnje, u idealnih 11 koje nećemo gledati Alaba na poziciji levog beka nema konkurenciju.

Centralni vezni – Arturo Vidal (Čile)

Fudbaler Bajerna zbog povrede nije mogao da pomogne svojoj ekipi protiv Brazila u odlučujućem meču.

Svakako je to bio veliki hendikep za dvostrukog šampiona Južne Amerike, koji je zbog bolje gol razlike na tabeli propustio Mundijal.

Centralni vezni – Marko Verati (Italija)

Od italijanskih igrača u timu zvezda je i Marko Verati na mestu centralnog veznog.

Zbog povrede je propustio meč sa Švedskom, a ovaj dvadesetpetogodišnjak je za reprezentaciju Italije odigrao 24 utakmice, iako nema priliku da zaigra u Rusiji, svakako je da su godine pred njim da se dokaže.

Ofanzivni vezni – Marek Hamšik (Slovačka)

Slovačka je završila poslednja u grupi drugoplasiranih i drugi put zaredom nisu uspeli da se kvalifikuju na Mundijal.

Hamšik je za nacionalni tim odigrao 103 utakmice i postigao 21 gol, a kao jedan od najboljih igrača u Napoliju zaslužio je da se nađe na listi na poziciji srednjeg veznog igrača.

Napadač – Garet Bejl (Vels)

Garet Bejl i Velšani u kvailifikacijama bili su u našoj grupi.

Sjajni napadač nije mogao da pomogne svojoj ekipi jer se povredio pred odlučujuće mečeve kvalifikacija sa Republikom Irskom, pa Velšani, još jednom, nisu uspeli da se plasiraju na Mundijal.

Napadač – Aleksis Sančes (Čile)

Bio je drugi strelac KONMEBOL kvalifikacija, i igrač je sa najviše nastupa i golova u dresu "La Rohe", a ovoga puta mnoge reprezentacije su odahnule jer se njegova zemlja nije plasirala na Mundijal.

Čileanci su loše zaigrali na južnoafričkim kvalifikacijama i završili na šestom mestu.

Napadač – Edin Džeko (Bosna i Hercegovina)

Odveo je Romu u četvrtfinale Lige šampiona, ali nije uspeo 'Zmajeve' da pošalje u Rusiju. Nastupali su u Brazilu pre četiri godine, a na putu ka Rusiji zaustavljeni su posle neverovatnog meča na "Grbavici".

U meču za infarkt gde je viđeno nekoliko preokreta i čak sedam golova Belgija je eleminisala Bosnu i Hercegovinu.

Sa 52 postignuta gola u nacionalnom timu i 66 koliko sad ima u dresu Rome, Džeko bi svakako "punio" meže učesnika u Rusiji, a po njihovu sreću on je jedan od zvezda koje nećemo gledati na najplanetarnijoj fudbalskoj predstavi.

U ovom timu svakako treba dodati imena poput legendarnog Ajrena Robena, koji se posle neuspelih kvalifikacija penzionisao iz nacionalnog tima, kao i Pjera-Emerika Obamejanga, zvezdu Arsenala.

Sara Milićević (@SaraMilicevic23)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve