Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 15.03.2018.

09:00

Kakav bi to tim Jugoslavije bio...

One priče "šta bi bilo kad bi bilo" obično nam donesu zanimljive teorije, stavove i mišljenja koji su često neostvarivi ili nemaju previše dodira sa realnošću.

Izvor: B92

Autor:B92

Kakav bi to tim Jugoslavije bio...
Foto: Thinkstock

Kada je sport u pitanju, a kada se govori o prošlim vremenima, posebno onim od devedesetih navamo, među najčešćim kreatorima tih priča su "jugonostalgičari" koji ne mogu da prežale raspad nekadašnje države.

I činjenica je da je ona bila sportska velesila – u gotovo svim sportovima Jugosloveni su pravili uspehe, donosili pehare i medalje, ali njihovi naslednici sada nose nacionalne dresove šest različitih zemalja.

Zbog toga smo mi pokušali da sastavimo idealnu reprezentaciju Jugoslavije i zamislimo da stara država nastupa na Svetskom prvenstvu u Rusiji, kao i kakvi bi bili njeni dometi.

Parametara za izbor igrača je mnogo, od kluba u kojem igraju, preko trenutne forme, vrednosti na tržištu, do učinka za klubove i selekcije.

Pa, da vidimo ko bi to mogao da bude…

Jan Oblak – slovenački čuvar mreže jedini je predstavnik svoje reprezentacije u ovom zamišljenom timu i čovek koji važi za jednog od najboljih golmana današnjice. Od trenutka kada je stao na gol Atletiko Madrida, pod čvrstom rukom Dijega Simeonea, uvek je u užem izboru za "Zlatnu rukavicu". Prošle godine je čak 28 puta sa terena izlazio nesavladan, a ove je na ukupno 22 utakmice primao gol. Ipak, slabiji kvalitet reprezentacije Slovenije znači da još čeka nastup na nekom od velikih takmičenja.

Branislav Ivanović – kapiten Srbije jedan je od najvažnijih igrača 'Orlova' u poslednjih 10 godina. Može da igra na više pozicija, možda mu i bolje leži mesto štopera, ali zbog nešto slabijeg izbora defanzivnih igrača, mesto će mu biti uz desnu aut liniju. Godinama je bio uzdanica Čelsija, sa 'Plavcima' osvojio sve što klupski fudbal ima da ponudi, dok sa Srbijom ima iskustvo igranja na svetskim prvenstvima. U Rusiji će gotovo izvesno tri puta biti u sastavu i izjednačiti rekord Dejana Stankovića po broju nastupa za nacionalni tim jer trenutno ima 100 nastupa.

Stefan Savić – momak koji je fudbal učio u BSK iz Borče je od 2010. godine išao samo uzlaznom putanjom. Međutim, čitava njegova karijera dobila je pravi smisao kada je počeo da sarađuje sa spomenutim Simeoneom. U Atletiku je izrastao u jednog od najpouzdanijih defanzivaca u La Ligi, što mu je obezbedilo mesto u nacionalnom timu za koji je već upisao 41 meč, a nekoliko puta je bio i kapiten. Trenutno na toj poziciji ne bi postojalo bolje rešenje.

Dejan Lovren – verovatno i najslabija karika u ovom sastavu, ali i igrač koji od svih mogućih rešenja ima najveći kontinuitet igara. Lovren se muči gotovo svake sezone od dolaska u Liverpul, dok se čini da mu je ovo ipak najbolja. Nikada manje u karijeri nije napravio grešaka koje su vodile do golova protivničkih ekipa i poprilično mu odgovara način igre koji forsira Jirgen Klop, a u kojem Firmino, Mane i Salah pune tuđe mreže. Takođe, u kvalifikacijama za Mundijal imao nekoliko zapaženih partija koje će mu verovatno garantovati mesto u startnih 11 Hrvatske.

Aleksandar Kolarov – posle nekoliko sezona u Mančester sitiju u kojem je igrao sa dosta oscilacija, Kolarov je odlučio da se vrati u Italiju i prelazak u Romu je bio pravi pogodak. Trener Euzebio Di Frančesko mu je dao dovoljnu slobodu i rođeni Zemunac igra sjajnu sezonu. Stabilan je i pouzdan u odbrani, predstavlja konstantnu pretnju za protivnika što pokazuje statistika – na 34 utakmice u svim takmičenjima je postigao 3 gola i upisao čak 10 asistencija. Sigurno je da će na Mundijalu ove godine biti jedan od glavnih aduta selektora Mladena Krstajića.

Ivan Rakitić – uprkos velikom broju kritika u prethodne dve sezone, Rakitić od početka ove potvrđuje da je jedan od najvažnijih fudbalera Barselone. Izuzetno mu prija saradnja sa Ernesteom Valverdeom zbog čega je potpuno vratio samopouzdanje i sva je prilika da će na klupskom nivou ovu godinu završiti sa najmanje dva trofeja. Već je sakupio 43 susreta u svim takmičenjima, ima po četiri gola i asistencije, ali se njegov posao najmanje vidi na papiru. Rakitić je verovatno igrač kojeg bi svaki trener želeo da vidi u svojoj ekipi.

Nemanja Matić – najbolji fudbaler reprezentacije Srbije ujedno je i najbolji pojedinac Mančester junajteda ove godine i jedna od retkih svetlih tačaka u timu Žozea Murinja. Nedavno je na spektakularan način postigao prvenac za 'Crvene đavole' i, uz Serđa Busketsa je među najboljim takozvanim "pivotima", odnosno visokim vezistima. On bi u ovom timu bio "kičma" i davao neophodnu sigurnost, ali i prostor za kreaciju saigračima.

Luka Modrić – za tu kreativnost najviše bi zadužen bio Luka Modrić, plejmejker Real Madrida i, prema mišljenju potpisnika ovog teksta, top 3 veznih igrača na planeti. Neverovatni Zadranin više puta je pokorio Evropu sa 'Kraljevskim klubom', o njemu ne treba previše trošiti reči, dovoljno je samo pogledati onaj trenutak kada se oslobodi čuvara, podigne glavu i pusti korak ka poslednjoj liniji. Tada protivnicima obično nema spasa, verovatno bi to bilo još izraženije sa ovakvom, mešovitom "pozadinom" iz Eks-ju reprezentacije.

Sergej Milinković-Savić – dečko od 100 miliona oduševio je fudbalsku Evropu u prethodnih 12 meseci. Išao je korak po korak u karijeri, došao je u Lacio i odmah pokazao da će biti velika zvezda. Ne prođe vikend, a da u Italiji ne pišu hvalospeve o Sergeju koji će, kako sada stvari stoje, moći da bira sledeći klub. Imao je problem sa selektorom Muslinom, ali trenutno figurira kao jedan od sigurnih članova prve postave Srbije. Uostalom, samo čujte Žozea Murinja i Masimilijana Alegrija kako pričaju o ovom 23-godišnjaku, biće vam jasno o čemu pričamo.

Stevan Jovetić – u sistemu u kojem "bismo igrali" sa dva napadača, jedno mesto bi pripalo Stevanu Jovetiću. Pretalentovani Crnogorac, koji se fudbalski afirmisao u Partizanu, verovatno nikada neće dostići svoj puni potencijal, iako ima veoma zavidnu karijeru. Trenutno nastupa za Monako za koji je na 18 mečeva osam puta tresao protivničke mreže i polako se vraća na prepoznatljiv nivo, nakon teških meseci u Interu. Kada igra kako ume, Jovetić spada u red onih igrača koje bi svaki defanzivac izbegao. Takav Jovetić bi nam bio potreban za ovaj tim.

Mario Mandžukić – prvi napadački izbor Hrvatske godinama je Mario Mandžukić, a njegov najveći kvalitet, što godinama potvrđuje, jeste izuzetna prilagodljivost svakoj mogućoj formaciji. Nekadašnjem igraču zagrebačkog Dinama i Bajerna iz Minhena ne smeta kada igra sa jednim ili dvojicom saigrača u napadačkoj liniji, dok se jednako dobro snalazi na boku i na centralnoj poziciji. I on je osvajao trofeje u svakom klubu u kojem je igrao, pa će njegovo prisustvo u Rusiji biti izuzetno važno za 'Kockaste'.

Rezerve – velika baza igrača omogućila bi bilo kom selektoru da bira igrače, pa bi tako gotovo svi članovi pre svih Srbije i Hrvatske mogli da konkurišu i za aktuelni tim "nekadašnje Jugoslavije". Vladimir Stojković bi svakako ušao u uži izbor za golmana, ali je tu i Danijel Subašić, dok bi u zadnjoj liniji mogli da se nađu Šime Vrsaljko, Domagoj Vida, Duško Tošić, Matija Nastasić, Bojan Jokić, Nikola Maksimović...

Što se tiče veznog reda, van prvih 11 ostala su imena poput Luke Milivojevića, Andrije Živkovića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića, dok bi konkurenciju u napadu mogli da pojačaju Goran Pandev, Aleksandar Mitrović, Aleksandar Prijović, Nikola Kalinić...

Dometi – nema sumnje da bi ovo bila jedna od najjačih ekipa na svetskom prvenstvu i retko ko bi na raspolaganju imao tako kvalitetan i "dubok" sastav. Svaka pozicija bi mogla da se pokrije sa dvojicom-trojicom igrača istog ili sličnog kvaliteta, što na turnirskim takmičenjima, obično znači dobru šansu za visok plasman. Brazil, Argentina, Nemačka, Belgija i Francuska verovatno su jedine selekcije koje bi mogle da se mere sa ovom zamišljenom, pa ni jedno od tri mesta na pobedničkom ne bi bilo nerealno.

Ipak, o tome možemo da maštamo, kao što to već dve i po decenije čine oni jugonostalgičari iz uvodnih redova. Nama ostaje da ove igrače u Rusiji pratimo kako se odvojeno bore za svoje reprezentacije.

Nikola Đukić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

290 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d