Nova vest
Fudbal

Sreda, 14.03.2018.

09:00

Povratak u budućnost: Božja ruka, Anrijev upijač, kraj u 84'

Sudijske greške sastavni su deo svakog sporta, toliko da su postale njegov sastavni deo, ali i deo njegove istorije.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Povratak u budućnost: Božja ruka, Anrijev upijač, kraj u 84'
Photo by Joern Pollex/Getty Images

Njihov posao može se možda najbolje uporediti s onim koji obavljaju golmani, u smislu da nije dovoljno ni da 120 minuta čine sve bez greške, pošto eventualni kiks samo sekundu kasnije njihov učinak dijametralno menja.

Ipak, napredak tehnologije tokom prošlog veka totalno nam je promenio pogled na planetu, pa samim tim i na sport, odnosno – greške popularnih delilaca pravde postale su daleko uočljivije, ali i basnoslovno 'skupe' imajući u vidu koliko novca sa sobom nosi jedna utakmica modernog doba.

Što je utakmica ili okršaj važniji, logično, greške dobijaju na značaju i pamte se i nekoliko decenija pošto su se dogodile, dok one na svetskim i evropskim prvenstvima, odnosno Olimpijskim igrama zauzimaju posebno mesto u istoriji.

Kraj devedesetih godina doneo nam je sve glasnije priče oko toga da li bi trebalo i na koji način implementirati 'veštačku inteligenciju' i tako pomoći arbitrima prilikom donošenja odluka, putem pregledanja ponovljenog snimka, što se napokon i dogodilo početkom 2016. na dva susreta Američke fudbalske lige (MLS).

Pre tačno deset dana, Odbor međunarodne fudbalske asocijacije (IFAB) upisao je "sudiju video asistenta" u zvanična Pravila fudbalske igre, ali još uvek bez fusnote – obavezna upotreba.

Kroz 48 časova, na sastanku Izvršnog veća Svetske fudbalske federacije (FIFA), u Bogoti, biće odlučeno da li će se on koristiti i na najvećem i najvažnijem turniru od svih – Svetskom prvenstvu.

Od početka tekuće sezone popularni VAR (Video Assistant Referee) mogli smo na delu da vidimo u gotovo svim vodećim evropskim ligama, osim Primere i Premijer lige, ali će se i to ubrzo promeniti. Španci su potvrdili da će koliko od starta sledeće arbitrima pružiti 'pomoć prijatelja', dok ga Englezi uporedo testiraju u kup takmičenja.

Reakcije su, potpuno normalno, podeljenje. Dok jedni tvrde da će VAR ubiti emociju fudbala, samim prekidanjem igre kako bi sudija pogledao snimak i konsultovao se sa pomoćnikom, veliki je broj i onih koji tehnologiju vide kao spas od mogućnosti da jedna odluka u trenutku sruši sve napore i ulaganja njihovog kluba.

Iako je sve i dalje u početnoj fazi, nešto potpuno novo za sudije, ali i sve učesnike utakmice, broj grešaka koji se dogodio samo na meču FA Kupa između Totenhem Hotspura i Ročdejla nikako ne ide na 'vodenicu' FIFA, pridodajući još više težine protivljenju čelnika Evropske fudbalske unije (UEFA) – koji ga ni pod razno ne žele u 'svojoj' Ligi šampiona i Ligi Evrope.

Međutim, bilo kako bilo, FIFA će vrlo verovatno dati 'zeleno svetlo' za dva dana u Kolumbiji i time staviti tačku na novu eru, a mi smo vam pripremili tematsku listu 'Povratka u budućnost', sačinjenu od deset najkontroverznijih sudijskih odluka u istoriji Mundijala – odluke koje su u ogromnoj meri oblikovale prošlost najvažnije sporedne stvari na svetu.

10. Francuska – Republika Irska i Anrijev 'upijač'

Prva situacija jedina je koja se nije dogodila na samom Mundijalu, ali je imala gotovo identičnu važnost jer se radilo u revanšu baraža za plasman među 32 najbolje reprezentacije sveta.

Posle trijumfa Francuske na gostovanju u Dablinu (1:0), 'Galski petlovi' su na 'Sen Deniju' gubili od Republike Irske istim rezultatom, pre nego što je Tijeri Anri u 103. minutu, u stilu Vase Mijića, rukom proigrao Vilijama Galasa za konačnih 1:1 i odlazak Francuza na Mundijal u Južnu Afriku u 2010. godine.

Svima je bilo jasno da je čuveni napadač Arsenala i Barselone rukom proigrao tadašnjeg defanzivca Čelsija, ali ne i Šveđaninu Svenu Hansonu i njegovim pomoćnicima.

Na kraju, ni žučni protesti od istog trenutka događaja, ni saopštenja, zahtevi Saveza i pisma premijera Irske Brajana Kouena nisu pomogli. Odluka, kao što pravila i nalažu, nije mogla da bude promenjena, meč nije ponovljen, a Irci su ostali kod kuće.

9. Montevideo i kraj u 84. minutu

Sada idemo na jednu od uvodnih strana fudbalske istorije, odnosno prvi Mundijal ikada i 1930. godinu, a ponovo su akteri sporne situacije Francuzi.

Međutim, ovoga puta odluka nije išla u njihovu korist kada su se 15. jula, u okviru duela druge runde Grupe 1, sastali sa Argentincima na krcatom Centralnom stadionu u Montevideu. U veoma tvrdom meču, prednost 'Gaučosima' doneo je čuveni centarfor Juventusa Luis Monti u 81, da bi samo pet minuta kasnije Marsel Lanžile našao u stopostotnoj šansi na drugoj strani.

I taman kada se Marsel spremao na udarac usledio je zvižduk, a potom i neverica na licima svih Francuza. Brazilac Antonio Rego nije svirao ni faul, ni ofsajd već kraj meča. U 86. minutu!?

Svađa se prenela i u hodnike i sudijsku svlačionicu, pre nego što su uspeli da ga ubede da je ranije nego što sme svirao kraj. Tada je doneo još genijalniju odluku – vratio je igrače na teren da odigraju još cirke pet, šest minuta. 'Petlovi' nisu ni pripretili, Argentinci su slavili i kao kasniji pobednici grupe prošli do polufinala.

8. Uzaludni het-trik, ofsajdima do četvrtine finala

Prvenstvo u Meksiku 1986. godine kao da je bilo predodređeno za kontroverze, počev od samog dodeljivanja organizacije, odnosno njenog oduzimanja Kolumbiji zbog užasne ekonomske situacije.

Iako na spomen ovog Mundijala, i bez upotrebe reči kontroverza, može da vam padne samo jedna stvar – nije to što mislite. Ta situacija je nekoliko laganih 'skrolova' daleko, dok smo mi sada 'slikom' na meču nekadašnjeg Sovjetskog saveza i selekcije Belgije.

U pitanju je bila borba za četvrtinu finala na Olimpijskom stadionu u Meksiko Sitiju, a u pravom spektaklu blistao je neverovatni Igor Belanov postigavši het-trik. Pogađao je u 27. i 70. minutu, oba puta za vođstvo, ali su Belgijanci oba puta odgovarali – oba puta iz čistih ofsajda.

Najpre je iz nedozvoljene situacije precizan bio Enco Skifo u 56 (pogledati 2:00), pa Žan Kulemans u 77 (6:40) za 2:2. Otišlo se u produžetke, Belanov je het-trik kompletirao u 111. minutu, ali nije uspeo da spreči eliminaciju (4:3). Belgijance je u polufinalu zaustavio Dijego Armando Maradona, dok su u borbi za treće mesto poraženi od Francuza.

7. Grem Pol u epizodi – tri žuta = crveni

Sigurno najbizarnija situacija na našoj listi jeste ona iz 2006. godine, sa poslednjem meča grupe F između Hrvatske i Australije.

Pravdu u Štutgatu između 'Vatrenih' i 'Kengura' delio je engleski arbitar Grem Pol, u susretu koji je direktno odlučivao o tome ko ide uz Brazil ide u nokaut fazu.

Hrvatima je bila potrebna pobeda za prolaz i imali su tri boda u džepu sve do 79. minuta, kada je Hari Kjuel, ispostavilo se, postavio konačnih 2:2 i odveo 'Sokerose' dalje. Iako nije direktno uticao na rezultat, a vrlo lako moglo je i to da se desi, Pol je ušao u istoriju kao prvi sudija koji nije isključio igrača pošto mu je pokazao dva žuta kartona.

Josipa Džoa Šimunića prvi put je upisao u 61. minutu, pa u 90, pa u 93... Džo se napravio 'lud', naravno, da bi ga Pol tek posle treće javne opomene poslao na tuširanje. Samo nekoliko dana kasnije završio je svoju internacionalnu karijeru.

6. Lob Frenka Lamparda za rođenje tehnologije

Kao što je nedavno i izjavio, proslavljeni engleski reprezentativac i jedan od najboljih vezista u istoriji Premijer lige, ne oseća nikakvu ozlojeđenost jer mu nije priznat očigledan gol protiv Nemačke.

I bio bi to i te kakav gol – majstorski lob sa ivice šesnaesterca u 38. minutu za 2:2 i potpuno izjednačenu borbu za velikim rivalom za osminu finala.

Lopta je posle kontakta sa prečkom pala barem metar iza linije, Lampard je već krenuo u slavlje, ali Urugvajac Horhe Larionda i njegovi asistenti nisu videli ono što jeste svih 40.510 pristunih navijača, uključujući stručne štabove i tehničko osoblje, kao i nas pored malih ekrana.

Nemci su to iskoristili i prednost od 2:1 posle poluvremena uvećali na konačnih 4:1 i još jednu ranu eliminaciju 'Gordog Albiona'. Frenki njegov nepriznat gol vidi kao prekretnicu u fudbalskoj istoriji, pošto je upravo tada i počelo da se priča o uvođenju preteči VAR tehnologiju, opet – verovatno se nijedan Englez osim njega ne oseća ni slično...

5. Kako je Meksikanac postao 'državni neprijatelj' Argentine

Ponovo idemo nazad i vraćamo se u 1990. godinu. Svetsko prvenstvo u Italiji, Olimpiko pun 'kao oko'.

Argentinci, ponovo predvođeni Maradonom, dolaze na korak do odbrane najvažnijeg trofeja, a sa druge strane Lotar Mateus i Zapadna Nemačka, koji još jednom dokazuju kasniju izjavu Garija Linekera – da je fudbal igra u kojoj na kraju uvek pobede Nemci.

Tako je bilo i tog dana u Rimu, iako će to finale ostati upamćeno kao jedno od najmanje kvalitetnih i atraktivnih, s obzirom da je sve do 85. minuta bilo 0:0. iako su 'Gaučosi' posle dvadeset minuta igre u nastavku ostali sa deset igrača na terenu.

Delovalo je da nas čekaju produžeci, ali onda glavni arbitar Edgardo Kodesal procenio da je Roberto Sensini faulirao Rudija Felera u kaznenom prostoru. I danas deluje da ga nije ni pipnuo, već da se Feler bacio...

4. Maloumni Herald Šumaher

Jedina potresna scena, a ujedno i jedina takva, na našoj listi datira iz 1982 i Završnog turnira organizovanog u Španiji.

U prvom polufinalu sastali su se, kasniji šampion, Italija i selekcija Poljske, Paolo Rosi sa dva gola doneo je rutinski trijumf 'Azurima, dok su se u večernjem terminu na stadionu Ramon Sančes Pishuan suočili Francuska i Zapadna Nemačka.

Posle 90. minutu bilo je 1:1, posle 120. 3:3, da bi 'Elf' slavio posle jedanaesteraca. Karl-Hajnc Rumenige i drugovi, odosno Mišel Platini i drugovi režirali su na pravi spektakl, ali je gotovo sigurno da ne bi bilo tako da je Holanđanin Čarls Korver na pravi način sankcionisao nenormlan potez golmana Heralda Šumahera – koji je, u nemoći, na startu drugog poluvremena kung-fu zahvatom Patriku Batistonu izbio dva zuba, polomio tri rebra i nagnječio mu kičmu.

Za početak, mogao je barem faul da svira, ali je gospodin procenio da je sve čisto...

3. Projekat Južna Koreja

Nijednu reprezentaciju 'ne bije glas' da je toliko bila povlašćena na nekom Mundjalu kao generaciju Južne Koreje iz 2002. godine, kada je Koreja podelila organizaciju sa Japanom.

Domaći su imali velika očekivanja, a krenuli su sigurnom pobedom nad Poljskom. Usledio je remi sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali onda i minimalac protiv Portugala za prvo mesto u grupi. Upravo posle meča sa Portugalcima teorije zavere postale su sve glasnije jer je najpre Žoao Pinto dobio drektan crveni u 27. minutu, da bi Beto u 66. zaradio drugi žuti.

Bajka Korejaca nastavila se golom Jung-Hvan Ana u 117. minutu za eliminaciju velike Italije, ali tek što je Frančesko Toti isključen od strane Ekvadorca Biron Morena zbog simulacije u kaznenom prostoru rivala u 103. Naravno da simulacije nije ni bilo, da bi samo nekoliko trenutaka kasnije pogodak Damijana Tomazija bio poništen zbog nepostojećeg ofsajda.

Ni to nije bio kraj, pošto su Špancima u borbi za polufinale poništena dva gola, u režiji egiptaske sudijske trojke, dok su Nemci ipak bili previli 'zalogaj' u nadmetanju za veliko finale.

2. Božja ruka

Ako je ona situacija iz Urugvaja najbizarnija, onda je ona sa stadiona Acteka iz 1986. bez ikakve sumnje najkontroverznija i najčuvenija.

Četiri godine posle rata za Foklandska ostrva, 115.580 ljudi okupilo se na čuvenom zdanju da isprati četvrtfinalni duel Argentine i Engleske. Tada se i rodilo jedno od najvećih reprezentativnih rivalstava u istoriji fudbala, dok je Dijego Armando Maradona zauvek ušao u legendu i postao, po mnogima, najbolji igrač svih vremena.

'Mali zeleni' doveo je 'Gaučose' vođstvo u 51. minutu, pokrenuvši istovremeno raspravu koja će trajati dokle je sveta. Dijego je bio 'kratak, u ovom slučaju u skoku za loptu, ipak – rukom je uspeo da prevari Pitera Šiltona, ali i Ali Bin Nasera. Dok je trčao ka korner zastavici, a Englezi u neverici okružili Tunišanina, pokazivao je saigračima da mu trče u zagrljaj kako arbitri ne bi primetili šta se dogodilo.

Verovatno bi cela situacija dobila još snažniji, mitski oreol da je ovo bio jedini pogodak na meču, ali je onda, četiri minuta kasnije postigao najlepši pogodak od kada se fudbal igra – 'Gol veka'. Argentincima je na kraju doneo i titulu prvaka sveta.

1. Lopta je prešla liniju, a u stvari nije

Konačno, za kraj smo ostavili odluku koja je Englezima donela prvu i jednu titulu prvaka sveta, davne 1966. godine na njihovom Ostrvu.

Veliko finale protiv Zapadne Nemačke odigrano pred gotovo 100.000 duša na čuvenom Vembliju važi za najkontroverznije, ali i najspektakularnije kada su u pitanju borbe za tadašnji trofej Žila Rimea – jedino u kome smo videli het-trik.

Džofri Herst prvo je anulirao vodeći gol Helmuta Helera, da bi se posle pogodaka Martina Petersa i Volfanga Vebera ušlo u produžetke. Četiri minuta pre kraja prvog produžetka, posle akcije po desnom krilu, odnosno stative Bobija Čarltona, Herst donosi totalni preokret 'Tri lava'.

Hans Tilkovski, golman gostiju, želeo je da nastavi igru, ali je arbitar Gotfrid Denst iz Švajcarske, posle konsultacije sa linijskim sudijom Tofikom Bahramovim iz Sovjetskog saveza odlučio da je lopta prešla linije, a nije. Legendarni napadač Vest Hema kompletirao je het-trik za konačnih 4:2, Engleska postala vladar planete, a Džofri dobio titulu sera... Iako lopta zaista nije prešla liniju.

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve