Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 12.03.2018.

13:00

"Papreni" Mundijal – Rusija četiri puta skuplja od Brazila

Biti domaćin Svetskog prvenstva jeste velika stvar, ali i finansijski zahtevna organizacija.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Pre osam godina FIFA je Rusiji dodelila organizaciju Svetskog prvenstva 2018. godine.

Rusija je najveća zemlja na svetu i ima više od 140 miliona stanovnika, a više od polovine njih navija ili prati fudbal.

Šampionat 2018. objediniće 190 različitih narodnosti koje žive u Rusiji i oko 2.000 koje žive u celom svetu.

Rusija će svakako zaraditi od 21. po redu prvenstva, ali je bilo potrebno dosta sredstava za ovu organizaciju.

Još tokom Mundijala u Brazilu Putin je naveo da će vlasti uraditi sve što je potrebno kako bi ceo svet video "nezaboravnu proslavu fudbala i istinsko rusko gostoprimstvo", a to je potvrdio ukidanjem viza za sve učesnike.

"Rusija planira da ode korak dalje u organizaciji Svetskog prvenstva. Usvojili smo federalni zakon kojim se reguliše vizni režim i omogućava strancima koji pomažu organizaciju Mundijala, ali i sportistima, trenerima, navijačima i fudbalskim zvaničnicima da pre početka i za vreme turnira u Rusiju uđu bez viza".

Koliko je Rusija spremna za Svetsko prvenstvo mogli ste da pročitate u temi našeg Nikole Đukića.

Ono što je sigurno jeste da su organizatori su uložili ogromna sredstva kako bi priredili vrhunski fudbalski spektakl, a to govore cifre.

Budžet XXI izdanja najvećeg sportskog događaja – iznosi oko 12.000.000.000 evra – četiri puta je veći od onog koji je na raspolaganju imao Brazil četiri godine ranije i tri puta veći koji su Rusi imali za organizaciju Zimskih olimpijskih Igara u Sočiju.

Rusi žele da budu najbolji domaćini, to je nekoliko puta isticao i Vladimir Putin, pa je glavno pitanje pre dodele organizacije bilo pitanje infrastrukture, a vlada Rusije izačunala je da su jednoj od najvećih zemalja potrebna ulaganja od oko 400 miliona evra da bi se izgradili stadioni, pomoćni tereni, hoteli, aerodrome, ali i putevi.

Početni plan bio je da se takmičenje održi na 16 stadiona u 13 gradova – tri objekta bi bila renovirana za Svetsko prvenstvo, dok bi Rusija dobila 13 novih, savremenih fudbalskih stadiona.

Međutim, odlučeno je da Mundijal, koji je na programu od 14. juna do 15. jula, igra na dvanaest stadiona u jedanaest gradova širom Ruske Federacije – Moskva, Sankt Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnij Novgorod, Samara, Volgograd, Saransk, Rostov na Donu, Soči i Jekaterinburg.

Kada su Rusi dobili kandidaturu, imali su samo dva odgovarajuća igrališta.

Izuzimajući onaj u Jekaterinburgu, svi ostali građeni iz temelja, a tu su i svi prateći objekti (parkinzi, gradski prevoz, uređenje okoline...) nešto što svakako košta.

Situacija je u pojedinim trenucima bila poprilično napeta, pogotovo krajem prošle godine, ali je ipak nerealno bilo očekivati da Rusi sebi dozvole sramotu planetarnih razmera, ali su nas, istovremeno, i kvalitetno nasmejali pojedinim rešenjima i zebnjama pred start najgledanijeg sportskog događaja.

Što se postojećih objekata tiče, najveći i svakako najvažniji jeste Lužnjiki – nacionalni stadion u Moskvi kapaciteta 81.000 mesta, na kome svoje mečeve igra reprezentacija, a biće domaćin jednom polufinalu i velikom finalu. Troškovi za ovu izgradnju iznose 325.000.000 evra.

“Najeftinija” je Jekaterinburg Arena sa troškovima izgradnje od oko 174.000.000 evra, dok je novi stadion Zenita iz Sankt Peterburga Krestovski – ili ti, Zenit Arena koštao neverovatnih 1.219.000.000 evra. Više o ovome mogli ste da pročitate u tekstu našeg Nemanja Đorđevića.

Poseban akcenat je stavljen na aerodrome, pri čemu su u mnogim gradovima renovirani i modernizovani. U Samari su postavljene nove trajamvske linije, a grad Saransk dobio je dva nova hotela, kao i nekoliko manjih smeštajnih kapaciteta.

Platov“ je prvi aerodrom izgrađen u Rusiji posle 1991. godine. Njegova izgradnja je počela 2014. godine u okviru priprema za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine, jer je bilo nemoguće proširiti stari aerodrom „Rostov na Donu“ zbog njegove lokacije, s obzirom na to da se nalazio u centru grada.

Platov“ je najveći aerodrom na teritoriji ruskog Južnog federalnog okruga. Ukupna površina terminala iznosi 50 hiljada kvadratnih metara. Kapacitet aerodroma je 1.800 putnika na sat, odnosno pet miliona godišnje.

Svaki šampionat u fudbalu je veliki sportski događaj u svetu — njega preko televizije prati čak trećina svetske populacije.

Ruska državna televizija odbila je da plati FIFA 120 miliona dolara za pravo prenosa utakmica jer je cena tri puta veća nego što je ruski kanal platio za TV prava mečeva sa Svetskog prvenstva 2014, a neki ruski mediji preneli su vest da će čuveni menadžer Žoze Murinjo komentarisati neke fudbalske mečeve.

Sjedinjene Države i Velika Britanija su pokušale da fudbal pretvore u politički instrument, a neke od zapadnih zemalja i da liše Rusiju od organizacije Svetskog prvenstva.

Međutim, nisu uspeli.

ZOI u Sočiju, koje su sigurno komplikovanije za organizaciju od Svetskog prvenstva u fudbalu, pokazala je da Rusija to može da iznese kako treba.

Rusi kažu da je SP u fudbalu prilika da svetu pokažu svoju otvorenost, gostoprimstvo i pouzdanost, a od 14. juna do 15. jula imaće priliku da to i dokažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve