Nova vest
Fudbal

Petak, 11.05.2018.

13:00

Mundijal 2026 – 80 utakmica, penali u grupi i lopta od novca

Tendencije u modernom sportu takve su da je novac glavni i osnovni pokretač gotovo svakog pitanja.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Mundijal 2026 – 80 utakmica, penali u grupi i lopta od novca
Photo by Paolo Bruno/Getty Images

Opet, imajući u vidu koliko su te sume basnoslovne, odnosno koliko profita je počelo da donosi 90 minuta fudbala – to apsolutno nije ništa čudno, koliko god nama bilo teško da to prihvatimo.

Donekle je i logično da novac sve više diktira uslove upravo u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu, gde će sve još malo početi da se izražava isključivo u stotinama miliona i milijardama.

Tako smo u bliskoj prošlosti dobili Evropsko prvenstvo sa 24 reprezentacije, utakmice najjačih liga Evrope u ranim prepodnevnim terminima kako bi i navijači iz Azije mogli da daju svoj 'doprinos', dok su pripremne turneje širom Sjedninjenih Američkih Država i Dalekog istoka već postale praksa.

Dosadašnje promene odnosile su se uglavnom na promene termina, kako u Ligama petica tako i u Ligi šampiona, jednom od najprofitabilnijih takmičenja u svetu sporta. Ipak, situacija je počela drastično da se menja na globalnom nivou, dolaskom Aleksandra Čeferina na vodeću poziciju u Evropskoj fudbalskoj uniji (UEFA) i Đanija Infantina na čelo Međunarodne fudbalske federacije.

Prvi je odlučio da najmoćnijim klubovima pruži još veći komfor, pošto će od naredne takmičarske godine po četiri tima iz Premijer lige, Primere, Bundeslige i Lige 1 direktno ići u Ligu šampiona, dok je nedugo zatim stigla i odluka o totalnoj komercijalizaciji prijateljskih utakmica – stvaranjem novog, grupnog takmičenja pod imenom 'Liga nacija', kao nastavak ideje koja je započeta proširenjem EURO pretprošlog leta.

S druge strane, bivši prvi čovek UEFA, naslednik kontroverznog Jozefa Sepa Blatera najavio je mnogo toga dobrog i počeo da sprovodi barem deo toga u delo (pre svega uvođenja video tehnologije), ali je onda usledio veliki šok i udar direktno u 'svetinju' – promenu formata obožavanog Svetskog prvenstva.

Odluka na samitu FIFA početkom godine bila je jednoglasna, što znači da ćemo od Mundijala 2026. godine gledati 48 reprezentacija na Završnom turniru, umesto dosadašnje 32.

Znajući odakle mu preti najveća 'opasnost', pošto su snažne kritike novog sistema krenule gotovo istovremeno po saopštenju odluke, Infantino se u prvom obraćanju medijima dotakao novca – istakavši da finansijski momenat nema nikakve veze sa promenom formata najgledanijeg i najpopularnijeg događa planetarnog sporta.

"Uopšte se ne radi o povećanju moći FIFA ili povećanjui prihoda, naprotiv – ovo je čisto fudbalska odluka. Doneta tako što smo se vodili isključivo sportskim motivima. Ništa nikome nije garantovano, već je samo pruženo više prostora i mogućnosti kako biste ostvarili veliki cilj", jasan je bio Infantino.

Nedugo zatim pojavila su se i prva istraživanja koja kažu da će se profit FIFA uvećati za otpilike milijardu, a pojedine projekcije kažu da bi zarada 2026. mogla da ode i na nadrealnih osam milijardi evra!

Međutim, Infantino nijednog trenutka nije želeo da priča o novcu, nastavivši da stavlja u prvi plan nacije koje još uvek nisu dosanjale najveći san, dodajući da je izuzetno zadovoljan pozitivnom reakcijom svih Konfederacija na usvojenu promenu.

"Nalazimo se u XXI veku i moramo da oblikujemo Svetsko prvenstvo shodno dobu u kome živimo. Ovo je budućnost. Fudbal je daleko veći od samo Evrope i Južne Amerike. Fudbal je planeta. Zamislite kako se sada osećaju svi oni koji nikada nisu osetili šta znači igrati i gledati svoju reprezentaciju na Mundijalu? Moje mišljenje je da bolja promocija ne postoji. To je ono što nas je vodilo i što nam je bilo glavni cilj".

Biće ovo četvrti put da Mundijal, od premijernog turnira u Urugvaju 1930. godine, doživljava ovakvu vrstu promene, ali je ova svakako najekstremnija.

U Montevideu je bilo 13 reprezentacija, na narednih pet SP tri više, da bi prve velike promene počele da se događaju početkom osamdesetih godina prošlog veka. Najpre smo u Španiji 1982. imali priliku da gledamo šest grupa sa po četiri tima, a tako je ostalo sve do Mundijala u Francuskoj – kada je odabran format koji ćemo i ovog leta gledati u Rusiji.

Tadašnja odluka da po četiri reprezentacije budu smeštene u osam grupa naišla je takođe na negodovanje, iako je bila u potpunosti skladna sa sve većom ekspanzijom i ogromnom popularnošću fudbala u celom svetu, a, upravo gledano iz ove perspektive, FIFA na isti način objašnjava odluku.

Od aktuelnog formata takmičenja oprostićemo se zvanično u Kataru kroz četiri godine. Ali će to ipak biti najmanji problem kada je Šampionat u ovoj arapskoj zemlji u pitanju jer je sva prilika da ćemo po prvi put Mundijal gledati na zimu, na klimatizovanim stadionima do kojih se dolazi kamilama ili brodom... No, o toj 'muci' ćemo svakako nekom drugom prilikom.

Šta sve donosi novi format i šta to znači za Srbiju?

Preostalo je samo da Izvršni odbor FIFA ratifikuje još nekoliko stavki, a samo je pitanje sastanka na kome će to i definitivno biti učinjeno, dok se jedna stavka posebno ističe.

Novi format doneće nam čak 16 grupa koje će umesto četiri činiti tri selekcije, što automatski donosi i promene u sistemu kvalifikacija, kao i povećanje ukupnog broja mečeva sa 64 na 80. Takođe, umesto 31, turnir bi trajao 32 dana.

Istovremeno, Evropa će dobiti još tri mesta (16 umesto dosadašnjih 13), Afrika četiri (devet umesto 5, Azija četiri (8,5 umesto 4,5), Južna Amerika potencijalno dva (šest umesto 4,5), CONCACAF tri (6,5 umesto 3,5), a Okeanija jednog sigurnog putnika (umesto dosadašnjeg puta kroz dodatni baraž).

Na 'prvu loptu', prosto neverovatno deluje da bi južnoamerički kontinent, koji je u prošlosti izrodio devet šampiona sveta, samo dva manje od Evrope, mogao da ima manje predstavnika od susednih federacija. Ukoliko SAD, Meksiko i Kanada dobiju domaćinstvo 2026, a sva je prilika da će to biti slučaj, onda bi oni kao domaćini dobili garantovana mesta na uštrb svojih Konfederacija.

Što se samog takmičenja po grupama tiče, dalje bi išle dve od tri nacionalna tima, takmičenje bi se potom nastavljalo od šesnaestine umesto od osmine finala, jedino bi broj utakmica na putu do najvrednijeg fudbalskog pehara ostao isti – sedam.

Ipak, tu dolazimo do možda i najrevolucionarnijeg predloga koji se odnosi na nešto što je u negativnom kontektstu obeležilo nekoliko Mundijala kroz istoriju. Neretko smo imali situacije da, pred poslednje kolo u grupama, dva tima odigraju 'prijateljski' i meč završe takvim rezutlatom da on odgovara isključivo njima, odnosno da ih vodi dalje, a konkurenta šalje put kuće.

Sve glasnije se priča u krugovima bliskim FIFA da će uskoro na glasanje biti stavljen i predlog koji bi isključio mogućnost da se susreti ikako završe nerešeno, već bi se odmah pristupilo izvođenju jedanaesteraca, kako bi se izbeglo kalkulisanje i dogovaranje i kako bi sve, kako kaže Infantino, proteklo "u duhu sporta i znaku fudbala".

Za kraj, potpuno je logično da su Konfederacije i nacionalne federacije zadovoljne, posebno one u manje razvijenim i isto tako uspešnim zemljama, ali šta je sa nama navijačima? Naravno da fudbala nikad dosta, ali se stiče utisak da je sve ovo zaista previše...

Pa čak i za moderan fudbal. Mnogo je...

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

5 h

U fokusu

Vidi sve