Nova vest
Fudbal

Utorak, 10.04.2018.

15:00

Najbolji napadaju Mundijal – gol mašina, 'vanzemljac', Faraon

Na Svetskom prvenstvu u Rusiji uživaćemo u duelima najboljih fudbalera sveta.

Izvor: SARA MILIĆEVIĆ

Autor: SARA MILIĆEVIĆ

Najbolji napadaju Mundijal – gol mašina, 'vanzemljac', Faraon

Rusija će biti domaćin 21. po redu planetarnom šampionatu gde će učestvovati 32 reprezentacije, a ljubitelji fudbala uživaće u majstorijama najboljih igrača sveta.

Kristijano Ronaldo (Portugal)

Mogu da ga vole ili ne, ali da je majstor fudbala to niko ne može da mu ospori. On voli ono što radi i svojim majstorijama to i dokazuje.

Petostruki najbolji igrač sveta osvojio je sve što se može osvojiti - šampion Engleske (3 puta), Španije (2), Evrope (4) i sveta (4).

Sa reprezentacijom Portugala bio je šampion Starog kontinenta 2016. godine. Postigao je 650 golova za klubove i reprezentaciju i nema sumnje da će nastaviti da rešeta mreže i na Mundijalu.

Pre odlaska u Rusiju, ima priliku da sa Madriđanima osvoji treću uzastupnu titulu Lige šampiona.

Da je u top formi potvrdio je na najelitijem takmičenju, protiv Juventusa, kada je sa dva gola doprineo ubedljivom trijumfu Reala u Torinu u prvom meču četvrtfinala. Gol koji je postigao u ostavio je sve bez daha.

Na tom meču srušio je i nekoliko rekorda.

Najbolji je strelac tog takmičenja sa ukupno 119 pogodaka, 19 više od drugoplasiranog Lionela Mesija, asa Barselone.

Postao je i prvi igrač Lige šampiona koji je pogodio na deset utakmica u nizu u tom takmičenju.

Takođe je postigao više golova od nekoliko klubova, pa da je Ronaldo klub na večnoj listi našao bi se u top 10 onih timova koji su najviše pogodili u Ligi šampiona.

U istoriji najviše golova postigao je Real Madrid – 248, Barselona 234, a Bajern 230, slede Mančester junajted sa 214 pogodaka, Porto 178, Arsenal 177, Milan 165, Čelsi 156, a deseti je... Ronaldo!

Gol mašina!

Lionel Mesi (Argentina)

Argentina je na teži način izborila plasman na Mundijal u Rusiji, ali imaju velike ambicije

‘Gaučosi’ su predvođeni Mariom Kempesom (1978) i Dijegom Armandom Maradonom (1986), došli do titule svetskog prvaka. Predvođeni Lionelom Mesijem osvojili su Olimpijske igre u Pekingu (2008) i Svetsko prvenstvo za igrače do 20 godina (2005).

Mesi je na klupskom i individualnom planu osvojio gotovo sve, ali sa reprezentacijom nije tako uspešan. Da li je upravo “Boginja” ono što nedostaje da bi bio najbolji?

Tri izgubljena finala u poslednjih deset godina, neuspeh u borbi za titulu na prethodnom Svetskom prvenstvu, doveli su do toga da ‘Gaučosi’ nisu favoriti za osvajanje pehara, ‘ali idu na sve ili ništa, a predvodiće ih najbolji na planeti – “vanzemaljac” koji je promenio fudbal i nema sumnje da jedva čekamo da uživamo u njegovom “plesu” na terenu.

Nejmar (Brazil)

Brazilci su najuspešnija selekcija na Svetskim prvenstvima – osvojili su planetarno takmičenje čak pet puta, a poslednji put 2002. kada je upravo Ronaldo, sa dva gola protiv Nemačke u finalu, trasirao put do pehara.

Sada, u Rusiji, imaju priliku da posle dugog posta preuzemu pijedastal na fudbalskom tronu.

Selektor Tite je dosta unapredio ekipu i mnogi smatraju da su ‘Karioke’ favoriti za osvajanje Mundijala.

Fudbalska reprezentacija Brazila sastaće sa Srbijom na predstojećem SP, a selekcija Srbije strepeće od najveće zvezde ‘karioka’ Nejmara.

As Pari Sen Žermena, Nejmar, slomio je metatarzalnu kost krajem februara i završio klupsku sezonu, ali bi trebalo da se oporavi do početka Mundijala.

Svakako da je jedan od najboljih u Rusiji, ali je sigurno najskuplji igrač u istoriji fudbala.

Fudbalski svet uzdrmao je odlaskom iz Barselone u Pari Sen Žermen za neverovatnih 222 miliona evra, a poslednjih nekoliko meseci svedoci smo spekulacija da bi Brazilac mogao da napusti ‘Svece’.

Poslednjih godina svojim igrama na terenu konkurencija je Ronaldu i Mesiju, nije uspeo da ih pobedi u konkurenciji za Zlatnu loptu, bio je njihova senka, a ukoliko osvoji 'Boginju' možda će i imati šanse.

Toni Kros, Tomas Miler (Nemačka)

Aktuelni šampioni u dobroj su formi da odbrane titulu pošto su bili nepobeđeni na svim utakmicama u kvalifikacijma.

Kvalifikacije su završili sa deset pobeda i rekordom od 43 postignutih golova.

Toni Kros je svakako lider ‘Pancera’. Njegovom inteligencijom, preciznošću inspiriše svoje saigrače. Kapiten Nemačke u nacionalnm timu upisao je 82 nastupa i postigao 12 golova.

Jedan je od stubova ekipe Joakima Leva, ali nema sumnje da je zvezda Nemačke Tomas Miler.

Danas ne možemo zamisliti Bajern i nemačku reprezentaciju bez Tomasa Milera. Ponekad deluje nespretno, ima onih kojima ne liči na profesionalnog fudbalera, ali održava se na vrhu i redovno teroriše golmane.

A u Rusiji ima priliku da postane najbolji strelac svetskih prvenstava. Više o “Romdojteru” možete da pročitate u temi mog kolege Nikole Đukića.

Andres Inijesta (Španija)

Španci, iako nisu uspeli da odbrane titulu SP u 2014. kao ni evropsku krunu 2016. i dalje su jedni od favorita za osvajanje Mundijala.

Kad kažemo Španija ne možemo a da ne pomislimo na Andresa Inijestu, kapitena Barselone, koji je sa ‘Furijom’ osvojio evropsku titulu 2008. i 2012, a 2010. godine i Svetsko prvenstvo, na kom je postigao odlučujući gol u 27. minutu produžetaka na finalnoj utakmici sa Holandijom. Taj pogodak predstavlja najkasniji postignut gol na utakmicama finala Svetskih prvenstava.

Za reprezentaciju Španije odigrao je 124 utakmice i postigao 13 golova.

Međunarodni institut za istoriju i statistiku fudbala je proglasio Inijestu za najboljeg igrača sredine terena u 2012. godini.

Hari Kejn (Engleska)

Zemlja koja je izmislila fudbal više ne sedi na “gornjem stolu” sporta.

Očekivanja u Engleskoj su se smanjila posle neprijatnih nastupa ‘Gordog Albiona’ na SP 2014. u grupnoj fazi i poraza od Islanda na EP 2016.

Englezi, koji imaju najbolju ligu na svetu, reprezentacija je sastavljena od mladih igrača, a ključni igrač Gareta Sautgejt je Hari Kejn.

Fudbaler Totenhema najbolji je igrač ‘Pevaca’, a u martu je zabrinuo sve navijače pošto je doživeo povredu zgloba i završio sezonu. Strepeo je selektor Engleza, ali će on biti spreman za borbe s Belgijom, Tunisom i Panamom.

‘Gordi Albioni’ su bili odlični u kvalifikacijama i predvođeni sjajnim napadačem favoriti su u grupi.

Kejn je za reprezentaciju odigrao 23 utakmica i 12 puta tresao mrežu.

Hames Rodriges (Kolumbija)

Kolumbija je došla do četvrtfinala pre četiri godine u Brazilu, a ima mogućnosti da to ponovi, ali i da ode korak dalje.

Vodili su veliku borbu u kvalifijacijama i do poslednjeg meča čekali kartu za Rusiju.

Predvođeni Hamesom Rodrigesom drugi put, posle 16 godina posta, učestvovaće na najvećem planetarnom šampionatu.

Rodriges je na Svetskom prvenstvu 2014. godine pokazao svoj talenat i briljirao protiv Urugvaja. Ubrzo su ga te partije dovele na Santjago Bernabe postavši najplaćeniji Kolumbijac u istoriji.

Od 2017. godine je na pozajmici u Bajernu, gde pokušava da oživi svoju formu pred predstojeći Mundijal. Već je osvojio šampionsku titulu u Bundesligi, a pre odlaska u Rusiju boriće se za duplu krunu u šampionatu, kao i za trofej Lige šampiona.

Za nacionalni tim odigrao je 59 utakmia i postigao 21 gol.

Mohamed Salah (Egipat)

Egipat je dugo čekao da se vrati na fudbalsku scenu i zaigra na Svetskom prvenstvu. Reprezentacija te zemlje prvi put će od 1990. godine učestvovati na Svetskom prvenstvu, najviše zahvaljujući hrabrom Mohamedu Salahu koji je ispisao istoriju i sa dva gola obezbedio sebi i saigračima put u istoriju.

Ovo će biti njihov treći odlazak na Mundijala. Iako do sada Egipat nije bio strepnja po učesnike, od jednog imena svi će strepeti – Mohamed Salah.

Igrač Liverpula blista ove sezone u Premijer ligi – postigao je 23 gola i osam asistencija i najbolji je strelac lige.

Nema sumnje da će sa sjajnom formom nastaviti i u dresu nacionalnog tima.

Svetsko prvenstvo je prilika da igrači podignu svoju vrednost, ali i podele radost svojoj zemlji, a Salah je svakako jedan od njih.

Luka Modrić (Hrvatska)

Hrvatska ima najbolju reprezentaciju u regionu i to pokazuju rezultati, ali i imena igrača koji nose dres “Vatrenih”.

Predvođeni kapitenom Lukom Modrićem u grupi smrti igraće protiv Argentine i najboljeg fudbalera današnjice Lionela Mesija.

Hrvatska računa na Modrića, svog lidera i nada se da će sjajnu formu preneti i u mečevima reprezentacije.

Jedan je od najboljih veznjaka na planeti i biće zadužen za kreativnu igru “Vatrenih”.

U dresu Real Madrida osvojio je sve što se može osvojiti - titulu prvaka Španije, osvajač Kupa, Super kupa, prvak Evrope, šampion sveta.

Za reprezentaciju je odigrao 104 utakmice i postigao 12 golova.

Antoan Grizman (Franuska)

Izgubili su finale Svetskog prvenstva 2006. od Italijana, poraženi su u četvrtfinalu SP 2014 i nisu mogli da se nose pritiskom u finalu EP 2016.

Iako skloni porazima, Francuska želi da osvoji trofej.

Predvodiće ih Antoan Grizman, najbolji napadač Atletiko Madrida, koji s ‘Jorgandžijama’ ima ugovor do 2022, ali je sve izvesnije da će napustuti klub. Najozbiljniji kandidat za novu destinacije je Barselona.

Grizman status kluba želi da reši što pre i da rasterećeno ode u Rusiju. Od 2014. je igrač nacionalnog tima, a do sada je zabeležio 51 nastup i upisao 19 golova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve