Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 26.03.2018.

16:12

Nemci jači nego ikada, Srbiji sudbina zavisi od Kostarike

U Rusiji će biti 736 igrača, 32 ekipe, jedan trofej i mnogo ambicija. Neko da se ne obruka, neko da napravi podvig, a neko i da pobedi.

Izvor: B92

Autor:B92

Nemci jači nego ikada, Srbiji sudbina zavisi od Kostarike
Photo by Getty Images

Tu je negde i Srbija. Razapeta, naravno, uvek između naših želja i svojih mogućnosti. Vrednost ekipa na Svetskom prvenstvu biće preko devet milijardi evra. Najskuplji su Francuzi, vrednost im je oko 1,05 milijardi evra, slede Španci (982), Brazilci (745), Nemci (743)… U gornjoj polovini tabele vrednosti je i Srbija sa 242 miliona evra. Ali pare su jedan pokazatelj vrednost, a igra neki sasvim drugi.

Tu već nismo ni u kakvim “gornjim delovima”, jer “orlovi” se ne kotiraju dobro među kladioničarima, s obzirom da veće šanse iz grupe E za prolazak u osminu finala imaju i Brazil i Švajcarska. Dakle, o nekim višim dometima da ne govorimo.

Ako je suditi po brojevima, statistici, kvotama, spisak favorite na Svetskom prvenstvu može da izgleda ovako.

32. SAUDIJSKA ARABIJA

Ekipa selektora Huana Antonija Picija nema čemu da se nada u Rusiji. Eventualno da joj se ne ponovi učešće iz 2002. godine kada je izgubila 8:0 od Nemačke. U kvalifikacijama je izgubila sve tri velike utakmice u gostima, ali su ipak zauzeli drugo mesto iza Japana.

31. PANAMA

Debitant na svetskim prvenstvima, ekipa koja vredi gotovo kao tim iz naše Superlige. Danci su ih pre četiri dana, ipak, pobedili samo 1:0. Šest članova reprezentacije ima 100 i više utakmica. Iskusna ekipa, veoma motivisana, ali tehnički skromna.

30. TUNIS

Njegov učinak u kvalifikacijama može da zavara, s obzirom da ih je završio bez poraza. Ali, igrali su sa Gvinejom, Libijom i DR Kongom. Odbrana im je sve u životu, a Vahbi Kazri (Ren) im u fazi napada daje malo kreativnosti i čini ih opasnijim. Pobedili su, ipak, Iran u prijateljskom meču.

29. JUŽNA KOREJA

Nadrljali su u grupi sa Nemačkom, Meksikom i Švedskom, osim ukoliko u Rusiji ne odigraju vanserijski. Totenhemov Son i Svonsijev Ki, fudbaleri su vredni pažnje. Igrači sigurno jedna od najskromnijih ekipa na Mundijalu. Ni blizu tima koji je, doduše kao domaćin, igrao polufinale Svetskog prvenstva.

28. MAROKO

Srbiju su pobedili u kontrolnoj utakmici, a hoće li još nekoga to ćemo videti tokom pripremnog perioda i Mundijala u Rusiji. Benatija iz Juvetusa je kapiten i gazda i otac i majka ekipe, a Bufal iz Sautemptona, Ziječ iz Ajaksa i Harit iz Šalkea, snage koje vode Maroko napred. Protiv Srbije nisu ostavili loš utisak, ali hajde da ih vidimo još protiv nekoga.

27. IRAN

Ekipa selektora Karlosa Keiroša „zaglavila“ je u grupi sa Portugalijom i Španijom. Portugalac forsira defanzivnu igru s malo golova. Ukoliko dobro otvore Šampionat pobedom nad Marokom, sigurno će im porasti ambicija. Koliko će zaista moći na terenu, to je drugo pitanje.

26. JAPAN

„Samuraji“ su otišli u u Rusiju ispred Saudijske Arabije i Australije u svojoj kvalifikacionoj grupi, ali njihove mogućnosti na Mundijalu su veoma ograničene. Šinđi Kagava iz Dortmunda i Keisuke Honda iz Pačuke trebalo bi da igraju glavne uloge na Mundijalu, ali selektor Vahid Halilhodžić je najavio da će šansu dati i mlađim igračima, kako bi se stvarala nova ekipa. Sa Kolumbijom, Poljskom i Senegalom teško će se izboriti za drugu rundu.

25. EGIPAT

Čekali su 28 godina da se vrate na Svetsko prvenstvo. Nećemo vam ništa otkriti ako vam kažemo da je Mohamed Salah iz Liverpula prvi među „faraonima“, a s klupe ih vodi iskusni Argentinac Ektor Kuper. Izgubili su od Portugala 2:1, ali će Salah morati da bude i iznad svojih partija u Premijer ligi, ako žele da budu ispred Rusije ili Urugvaja i prođu grupu.

24. KOSTARIKA

Naš prvi rival u grupi na Mundijalu. Oni su 2014. godine iznenadili sve u Brazilu kada su se plasirali u četvtfinale. Tu su ih zaustavili Holanđani, ali tek posle izvođenja penala. Pre toga su i oni Grke izbacili na penale. Dobili su pre neki dan Škote sa 1:0, ali ekipa u kojoj je golman Kejlor Navas prva zvezda stvarno ne bi trebalo da bude preozbiljan rival, ako se ne potceni. Veoma, ali veoma važan meč za Srbiju. Ako pobedi pritisak će biti neuoporedivo manji.

23. AUSTRALIJA

Kad čujemo ovo ime prva asocijacija je Svetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi... Ali da se ne vraćamo na taj baksuzni događaj. U grupi su sa Francuskom, Peruom i Danskom, skromnih su igračkih mogućnosti, forsiraju kontranapade i ako prođu grupu biće podvig.

22. NIGERIJA

Još jedni „orlovi“ na Mundijalu. Ali „Super orlovi“. Nigerijci su prvi sa afričkog kontinenta obezbedili učešće u Rusiji. Koliko će biti jaki u svom trećem učešću na svetskim prvenstvima uveriće se i Srbija, sutra u prijateljskom meču (21 sat). Viktor Mozes iz Čelsija, Aleks Ivobi iz Arsenala, Ahmed Musa (CSKA), dobili su Poljake u poslednjem kontrolnom meču (1:0).

21. SRBIJA

E, verovatno najveća misterija na Svetskom prvenstvu. Englezi su prilikom predstavljanja učesnika Mundijala jedan tekst počeli Kiplingovom pesmom „Ako“. Znači, ako prevaziđu smenu selektora, ako naprave igru, ako se ukomponuju Matić, Milinković-Savić, ako proradi Mitrović, ako zaigra Ivanović, Kolarov...

U svakom slučaju, najvažnija stvar na Mundijalu biće da pobede prvu utakmicu protiv Kostarike.

20. ISLAND

Simpatična ekipa koja je debitant na Svetskom prvenstvu, ali koja je igrala četvrtfinale na Evru 2016. godine. U grupi su sa Argentinom i Hrvatskom, pa meč sa „vatrenima“ može da im bude i ključan. Pitanje je, ipak, da li su spremni za još jedna podvig.

19. SENEGAL

Senegalci će tek drugi put igrati na Svetskom prvenstvu (igrali 2002.), ali kada nastupaju na velikim takmičenjima sve afričke ekipe su velika enigma. Odigrali su nerešeno kontrolini meč sa Uzbekistanom (1:1), tako da imena Sadija Manea iz Liverpula, Keite Baldea iz Monaka, Kaludua Koulibalija iz Napolija, ne garantuju ama baš ništa.

18. PERU

Peruanci su do Mundijala stigli pobedom nad Novim Zelandom u baražu. Skromna ekipa, ali veoma angažovana u odbrani i požrtvovana u napadu. Edison Flores i Džeferson Farfan su uzdanice u napadu, a Kristijan Kueva gradi i igru i najopsaniji je kada napada iz drugog plana. Koliko su borbeni pokazuje i poslednja utakmica kada su dobili Hrvate s igračem manje (2:0).

17. DANSKA

Danci su u kvalifikacijama ostali iza leđa Poljaka, ali u baražu su isprašili Republiku Irsku sa 5:1. Igraju solidnu odbranu, Kristijan Eriksen iz Totenhema je igrač oko kojeg se „gradi priča“, ali plasman u drugi krug verovatno je njihov krajnji domet.

16. ŠVEDSKA

Ako se ne desi neko čudo, za Šveđane počinje nova fudbalska era. Era posle Zlatana Ibrahimovića. Emil Forsberg iz Lajpciga bi trebalo da preuzme konce, a selektor Jane Anderson da dogradi ekipu koja je bez Zlatana uspela da se domogne Mundijala.

15. MEKSIKO

Meksiko je ekipa koja igra bez kompromisa, što je moglo da se vidi i na Kupu konfederacija koji je odigran u Rusiji. Sa selektorom Huanom Karlosom Osoriom igraju otvoren, ofanzivan fudbal što može da bude korisno kao u poslednjem duelu sa Islandom (3:0), ali i opasno kao u polufinalu Kupa konfederacija protiv Nemačke (1:4). I sada su s Nemcima u grupi, a ključni meč biće im verovatno sa Šveđanima.

14. ŠVAJCARSKA

Protivnik Srbije u grupi dobro zna kako se na Balkanu igra fudbal, jer pored selektora Vladimira Petkovića, u timu ima Harisa Seferovića, Josipa Drmića, Marija Gavranovića, Valona Behramija, Granita Džaku, Blerima Džemailija. Prosek godina u ekipi je 27,4, igraju u formaciji 4-3-3 i za kladioničare su drugi favorit u našoj grupi.

13. POLJSKA

Poljaci su poslednji put igrali na Mundijalu 2006. godine u Nemačkoj, ali su „poleteli“ posle Evra 2016. godine, kada su tek u četvrtfinalu zaustavljeni od Portugalije posle penala. Kvalifikacije za Rusiju su lako preskočili, imali osam pobeda iz deset utakmica. Poljska je uz Kolumbiju favorit u grupi H, ali u osmini finala protivnik bi mogla da im bude Belgija ili Engleska. Levandovski je naravno lider tima, Fabianski (Svonsi)/Ščensni (Juventus) i Glik (Monako) daju snagu odbrani, Krihovjak (VBA), Lineti (Sampdorija), Zielinski (Napoli) kontrolišu igru, tu je i Milik (Napoli).

12. RUSIJA

Domaćin je domać, ali da bi otišao visoko mora nešto i da odigra (osim ako se ne ponovi Južna Koreja). Grupa sa Saudijskom Arabijom, Egiptom i Urugvajem nije teška, a problem može da bude odnos ruskih reprezntativaca prema nacionalnom timu, koji je na prilično niskom nivou. Biće dovoljan jedan kiks da stvari krenu nizbrdo. Što je slučaj od Evra 2008. i polufinala. Aleksandr Golovin iz CSKA, kojeg smo imali priliku da gledanmo protiv Crvene zvezde u Ligi Evrope, im je najbolji igrač, uzdaju se i u napadača Fedora Smolina iz Krasnodara, tu su i Alan Dzagoev i Igor Akinfeev iz CSKA. Aleksandr Kokorin iz Zenita je povređen i pitanje je da li će biti spreman za Mundijal.

11. KOLUMBIJA

Hames Rodriges se vrati na teren posle povrede, a selektor Hoze Nestor Pekerman pored napadača Falkaa, u timu ima i dva vrhunska mlada defanzivca Jerija Minu iz Barselone i Davinsona Sančeza iz Totenhema. Grupa sa Poljskom, Senegalom i Japanom im daje pravo da se nadaju plasmanu među 16.

10. URUGVAJ

Uvereni su mnogi da Urugvaj može da odigra značajniju ulogu na ovom šampionatu. Akcenat se stavlja na napadački tandem Suarez – Kavani, kao i na odbrambeni bedem Godin – Himenez. Urusi su završili kvalifikacije iz Brazila, ali čini se da su ipak primili previše golova, najviše od svih ekipa koje su se kvalifikovale iz njihove zone, a ima ih pet.

9. HRVATSKA

Dobro, izgubili su od Perua s igračem više (0:2), ali Hrvatska ima ozbiljan tim. Selektor Zlatko Dalić ima Luku Modrića, Ivana Rakitića, Ivana Perišića, Matea Kovačića, što je već dovoljan razlog da ih rivali shvate ozbiljno. Njihov najveći problem je zapravo taj što će ako prođu grupu sa Argentinom, Islandom i Nigerijom u 1/16 finala igrati sa Francuzima.

8. PORTUGALIJA

Podvig koji su napravili u Francuskoj 2016. godine, kada su postali prvaci Evrope, teško mogu da ponove. U Rusiji će biti u grupi sa Španijom, Marokom i Iranom, šanse da prođu dalje su im velike, ali to je tim limitiranih mogućnosti, jer jedna povreda može da poremeti čitavu koncepciju zbog slabe konkurencije na gotovo svim pozicijama. Sve će se, naravno, vrteti oko Kristijana Ronalda. Uz njega će biti i Rui Patrisio, Pepe, Fonte, Gereiro, Silva...

7. ENGLESKA

Sa Englezima uvek neki cirkus. I sada će selektor Garet Sautgejt imati mnogo problema da sastavi tim koji neće ispasti već posle prvog kruga, kao što je bio slučaj u Brazilu 2014. (bili poslednji u grupi) ili u 1/16 finala od Islanda u Francuskoj 2016. Mada, ako sada ne prođu grupu s Panamom i Tunisom, onda... Džek Batland (Stouk), Nik Poup (Barnli), Alfi Mouson (Svonsi), Džejk Livermor (VBA), Džejms Tarkovski (Barnli) bili su engleski reprezentativci u poslednjoj utakmici sa Holandijom. Ali je „Albion“, ipak, pobedio 1:0. Igra Engleza zavisi će od Harija Kejna, ali je pitanje kada če tačno na teren posle povrede i koliko će biti spreman za Mundijal.

6. BELGIJA

Već X godina slušamo o Belgijancima i njihovoj „zlatnoj generaciji“, ali ona nikako da zablista. Belgija nije imala tešku grupu u kvalifikacijama, bila je sa Grčkom i BiH, pa njihov skor od devet pobeda iz deset utakmica i gol razlika 43:6, i ne deluje tako impresivno. Pitanje je da li je Belgija spremna da pobeđuje i u velikim mečevima. Na prošlom prvenstvu zaustavljena je u četvtfinalu, doduše od Argentine, koja se kasnije borila za trofej. Sada, u grupi sa Engleskom, Panamom i Tunisom, „đavoli“ bi trebalo da ponovo prođu dalje. A, da imaju materijala nije sporno. Lukaku, Azar, Mertens, De Brejne, Dembele, Vermalen, Vicel, pa ima tu kvaliteta i za više od četvrtfinala sa prošlog prvenstva.

5. ARGENTINA

„Gaučosi“ su posebna priča. Zapravo priča iz koje je veoma teško izvući pouke. Tim je solidan, rezultat će naravno da zavisi od Mesija, ali i od selektora Horhea Sampaolija koji povlači poteze slične početniku za pokeraškim stolom – dakle, nepredvidive. Ozbiljnom igraču dođe da mu plati „ruku“ samo da se ne frlja kartama. Sampaoli nam je tako sada saopštio da u reprezentaciji neće biti mesta za Maura Ikardija i Paula Dibalu. Bilo je tu i nekih vratolomija na terenu, poput Di Marije na mestu ofanzivnog beka, pa onda Mesi, Dibala i Di Marija koji se „guraju“ na mestu „destke“... Argentina gubi finala, Mesi nikako da se domogne nekog trofeja, ni svetskog, ni južnoameričkog. I ove kvalifikacije bile su problematične (sedam poraza i četiri remija). Ali, Argentina je uvek Argentina. Opasna i nepredvidiva.

4. ŠPANIJA

Nema sumnje da „furija“ u Rusiji želi da se iskupi za ispadanje već u grupnoj fazi na Svetskom prvenstvu 2014. godine. Sa selektorom Đulenom Lopetegijem počistili su sve u svojoj kvalifikacionoj grupi, osvojili 28 bodova, imali sve pobede uz jedan remi i gol razliku 36:3, dobili Italiju 3:0... U međuvremenu su i Francuzima očitali lekciju u prijateljskom meču (2:0). Španci igraju ofanzivno, u formaciji 4-3-3 i izutena je konkurencija na svakoj poziciji. Tim „furije“ je uglavnom poznat, uz možda neka neznatna odstupanja: De Hea, Karvahal, Ramos, Pike, Alba, Alkantara, Inijesta, Koke, Silva Isko, Morata/Rodrigo/Kosta.

3. FRANCUSKA

Na Evru 2016. godine Francuzima je izmakao evropski tron. Kako se to dogodilo verovatno ne znaju ni sami, ali sada ponovo imaju ambiciju da se bore za pehar. I šanse su im ozbiljne. „Trikolori“ su meč sa Kolumbijom (2:3) odigrali u formaciji 4-2-3-1, selektor Didije Dešan ima fantastične igrače, ali je pitanje da li će moći da ih i ukomponuje u fantastičan tim. Napad i krilne pozicije sa Grizmanom, Žiruom, Dembeleom, Mbapeom, Marsijalom, Lemarom, podržani od Kantea, Pogbe ili Matuidija, garantuju paklen fudbal Francuza.

2. BRAZIL

Ako je suditi po kladioničarskim procenama Brazil je favorit broj 2, ali mišljenja ljudi koji u fudbal nisu uključeni samo kroz brojeve i statistiku ovde su, ipak, podeljena. Mnogi smatraju da veće šanse od Brazilaca imaju Španci, ali i Francuzi. Brazil je u južnoameričkim kvalifikacijama prvi prošao kroz cilj, a za to vreme selektor Tite je pozivao 60 fudbalera. Zanimljivo je da oni koji vole „selekao“ vreme dele na pre Titea i posle Titea. Pre Titea bio je mrak i poniženje, a od njegovog dolaska sve je opet „joga bonito“. Brazilci su dobili Rusiju 3:0 u poslednjem kontrolnom meču, igraju ofanzivno 4-3-3 i kada se Nejmar oporavi igra će se verovatno vrteti na osovini Kutinjo – Nejmar – Žesus. „Selekao“ svoj optimizam zasnima na uticaju selektora Titea na igru. Ali, ona će mnogo zavisiti u kakvom stanju će Nejmar dočekati Svetsko prvenstvo.

1. NEMAČKA

Četvorostruki svetski prvak i branilac titule verovatno je s pravom prvi favorit. Da zanemarimo priče o tome mogu li Južnoamerikanci ili neki drugi ne Evropljani da osvoje trofej na tlu Starog kontinenta, i da fokusiramo na tim Nemaca. Potencijal kojim raspolaže selektor Joakim Lev je zastrašujući. Krenite samo od pozicije golamana i biće vam jasno na kakvim mukama će biti Lev da napravi spisak od samo 23 igrača. Nojer (Bajern), koji bi uskoro trebalo na teren posle duge pauze zbog povrede i operacije, Ter Štegen (Barselona), Bernd Leno (Bajer), Sven Ulrajh (Bajern)... Odbrana sa Boatengom i Humelsom, sredina sa Kedirom, Krosom, Ezilom, Drakslerom, Milerom, uz „pojačanja“ s klupe Saneom, Leonom Gorekom, Gundoganom, i napad u kojem je Timo Verner iz Lajpciga, a konkurenti su mu iskusni Mario Gomez (Štutgart) i Sandro Vagner (Bajern), garantuju novi napad na Boginju.

Mnogi se slažu da je Nemačka sada jača nego što je bila 2016. gdoine kada je trijumfovala u Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve