Nova vest
Fudbal

Subota, 24.03.2018.

14:30

Želimo ti, Mladene, da uspeš!

Ne bih da „grakćem“, da slutim na loše, ali prvi korak Srbije ka Mundijalu u Rusiji, nije bio obećavajući.

Izvor: Žikica Babović

Autor:Žikica Babović

Želimo ti, Mladene, da uspeš!
Foto: fss.rs

I nije u pitanju samo poraz od Maroka (1:2), jer su „orlovi“ igrali s ozbiljnim rivalom, koji nije izgubio utakmicu od 10. juna 2017. godine, a afričke kvalifikacije za Svetsko prvenstvo finiširao je sa gol razlikom 11:0. Kad kažem „sa ozbiljnim rivalom“ mislim na ekipu za koju nemamo pravo da mislimo da je lošija od naše.

Svašta je moglo sinoć da se vidi na prijateljskoj utakmici u Torinu. U pojedinim trenucima srpski tim je delovao ozbiljno, kao recimo kada je postigao gol, ili kada bi se izvukao samo učinak pojedinaca, na primer Baste ili Ljajića. Ali već u nekim sledećim trenucima, a bilo ih poprilično, na terenu je bila prava divljina, konfuzija. Ni ideje, ni akcije, ni poteza. Našu prozirnu odbranu na utakmici sa Marokom gotovo da je nemoguće i oceniti jer je sve na tom delu terena delovalo raštimovano.

Ok, uigrava se neki novi sistem, ako je sistem u fudbalu uopšte danas toliko bitan, s obzirom na činjenicu da u toku meča ozbiljne ekipe i po nekoliko puta mogu da transformišu igru, pa je besmisleno insistiranja na „uigravanju“ nekog striktnog modela. Elem, trebalo bi kao da sada igramo ofanzivnije, pa otuda verovatno u timu s početka meča Mitrović, Tadić, Kostić, Ljajić i Živković, pa se sa strane pridodaju Kolrov i Basta, ali čemu da se nadamo, na primer, u utakmici sa Brazilom, ako nam Maroko da onako dva jeftina gola. Neka bude da sam laik, ali evo i dalje mi nije jasno kako Srbija može protiv bilo koga da počne utakmicu napadački. Prosto ne ide to s nama, bar ako gledamo utakmice od 2006. godine kada smo se osamostalili.

Nema sumnje da je Mladen Krstajić želeo da vidi ko može i koliko može da pomogne timu na Mundijalu, otuda verovatno i ono tumbanje ekipe s početka meča, Dmitrović pred golom, Maksimović u zadnjoj liniji, Basta, Živković, ali biće pre da je na kraju meča sa Marokom video ko zapravo ne može da pomogne. A, videli ste i vi.

Da zanemarimo na trenutak „uvodne“ tenzije u ovu utakmicu, poput smene selektora koji je Srbiju odveo na Mundijal ili oduzimanje kapitenske trake Branislavu Ivanoviću, takoreći u foajeu Sportskog centra u Staroj Pazovi, ili odluke da kontrolne mečeve igramo sa afričkim reprezentacijama, a u grupi smo sa Brazilom, Kostarikom i Švajcarskom, ostaje otvoreno pitanje može li Srbija kao tim da igra bolje. Kada pogledamo papir, na njemu su zaista ozbiljna igračka imena, i uvek pre početka meča svako bar na sekund pomisli „dobar je ovo tim, sviđa mi se...“, ali kako počne utakmica svi deluju uigranije i konkretnije od nas. „Оrlovi“ čak i svoje navijače nateraju da hvale protivnika, pa je tako svako video „kako su Marokanci brzi“, pa „kako pametno čuvaju loptu“, pa „kako imaju posed“, pa „kako koriste svaku šansu“...

Selektor Krstajić će imati mnogo posla, a malo vremena. Sledi meč s Nigerijom i valjalo bi nekog pobediti ako je moguće. Prijateljske utakmice služe za uigravanje, bla, bla, bla, sve je to u redu, međutim, pobede su te koje dižu adrenalin, samopouzdanje.

A, pre pobede potrebno je napraviti pobednički tim.

Zato možda i ne treba previše eksperimentisati sa igračima. „Orlovima“ je zapravo potreban jedan alhemičar, neko ko zna da „metal pretvori u zlato“, neko ko zna kako da obuzda igračke sujete, nametne se autoritetom i znanjem, i sve zvezde upregne u jedan jaram koji vuče kola.

Da li to Mladen Krstajić? Pa, videćemo ubrzo. A, mi mu želimo mnogo sreće, jer će mu biti i te kako potrebna.

Želimo da Mladen uspe da se ne bismo pred svaki Mundijal pitali šta je zapravo Žil Rime želeo. Da li mu je ideja bila da slavi fudbal, da organizuje turnir na kojem će se izabrati najbolji na svetu, ili je napravio turnir da bi mi imali gde decenijama da se glupiramo.

Želimo mu da uspe i da ne bi naši čitaoci dobijali poruke kao što ju je jedan sinoć dobio i podelio s nama tokom meča Srbija - Maroko: "Javio mi se drug iz Doboja... Kaže da je reprezentacija BiH dobila jednog navijača..."

Žikica Babović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

228 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve