Nova vest
Fudbal

Petak, 09.03.2018.

09:00

Uspomene II svetskog rata, tribina van stadiona i skakavci

Gotovo svako Svetsko prvenstvo, ali i bilo koje takmičenje slične magnitude, donosi nam i razne probleme s kojima se organizatoru susreću.

Izvor: Nemanja Đorđević

Autor:Nemanja Đorđević

Uspomene II svetskog rata, tribina van stadiona i skakavci
Stadion Zenita, zasigurno najspektakularniji od svih (Photo by Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images)

Nekako uvek u prvi plan dođu problemi logističke prirode, odnosno oni koji se tiču izgradnje i funkcionalnosti samih borilišta, a ništa drugačiji slučaj nije ni kada je u pitanju predstojeće Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Mundijal, koji je na programu od 14. juna do 15. jula, igraće se na dvanaest stadiona u jedanaest gradova širom Ruske Federacije, a sam budžet XXI izdanja najvećeg sportskog događaja – koji iznosi oko 12.000.000.000 evra – četiri puta je veći od onog koji je na raspolaganju imao Brazil četiri godine ranije.

Međutim, ključna razlika ne leži u raspisništvu ili bilo čemu sličnom, iako je nekoliko stadiona dobrano premašilo ranije postavljene finansijske granice, već u činjenici da su Rusi, kada su dobili kandidaturu, imali samo dva odgovarajuća igrališta.

Izuzimajući onaj u Jekaterinburgu, svi osta građeni iz temelja, a tu su i svi prateći objekti (parkinzi, gradski prevoz, uređenje okoline...) nešto što svakako košta.

Situacija je u pojedinim trenucima bila poprilično napeta, pogotovo krajem prošle godine, ali je ipak nerealno bilo očekivati da Rusi sebi dozvole sramotu planetarnih razmera, ali su nas, istovremeno, i kvalitetno nasmejali pojedinim rešenjima i zebnjama pred start najgledanijeg sportskog događaja.

Što se postojećih objekata tiče, najveći i svakako najvažniji jeste Lužnjiki – nacionalni stadion u Moskvi kapaciteta 81.000 mesta, na kome svoje mečeve igra reprezentacija, a biće domaćin jednom polufinalu i velikom finalu.

Lužnjiki – Moskva

Takođe, tu je i novi stadion Zenita iz Sankt Peterburga Krestovski – ili ti, Zenit Arena. Zdanje otvoreno prošle godine, koje odaje utisak kao da je građeno 2118., sa 64.287 sedećih mesta, koštalo je neverovatnih 1.219.000.000 evra, dok je na njemu zakazano drugo polufinale, kao i borba za treće mesto.

Pored ova dva stadiona, najviše mečeva Mundijala biće odigrano i na Otkritje Areni, odnosno domu igrača moskovskog Spartaka. Ni on nimalo ne zaostaje za Lužnjikijem i onim u 'carskom' gradu, a spada među jedne od najskupljih na svetu sa kapacitetom za 45.360 ljubitelja fudbala.

Na kraju je stadiona bilo i previše, imajući u vidu da su sa konačnog spiska otpali onaj u Krasnodaru, koji je sam po sebi arhitektonsko čudo, kao i Šinjikov u Jaroslavlju. A, zašto je tako dovoljno je samo da pogledate slike, u nastavku teksta, onih koji su dospeli na konačni spisak.

Otkritje Arena – Moskva

S druge strane, najkritičnije je, što se toka samih radova tiče, bilo na izgradnji objekta u Samari, u enklavi, gde su radovi krajem 2016. godine potpuno obustavljeni. Izvođač je zatražio promenu ugovora, odnosno daleko veći novac za dodatne troškove i kompletiranje radova, pa je zbog celokupne situacije morao da reguje i predsednik države Vladmir Putin.

"Vlada je kreirala posebnu radnu grupu kako bi rešila ovo pitanje, pre svega spor između regionalnih vlasti i izvođača radova kompanije 'PSO Kazanj'. Sigurno da nećemo dozvoliti da stadion ne bude spreman za Svetsko prvenstvo, rešenje mora biti pronađeno", rekao je tada Vitalij Mutko, ministar sporta, ali i član Izvršnog komiteta FIFA.

Naravno, posle intervencije državnog vrha, izvođač radova na kraju je promenjen, a kašnjenje od više od tri meseca praktično je neutralisano, pa će popularna Kosmos Arena, na kojoj će reprezentacija Srbije igrati premijerni meč protiv Kostarike 17. juna, biti spremna za test mečeve za nešto više od mesec dana.

Arena Baltika – Kalinjingrad

"Svi ključni segmenti u vezi stadiona u Samari rešeni su i izgradnja je ušla u završnu fazu, pa očekujem da će sredinom marta biti i završeni, odnosno spremni za kontrolu FIFA u aprilu", istakao je Mutko, sada zamenik premijera Rusije.

S druge strane, daleko dramatičnije bilo je na samom početku izgradnje Arene Pobeda u Volgogradu, nekadašnjem Staljingradu, mestu gde su vođene neke od najžustrijih bitaka 1942. godine između Sovjeta i snaga nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Pošto su srušili postojeći stadion izgrađen sredinom prošlog veka, radnici su prilikom kopanja novog temelja pronašli jedanaest bombi iz perioda najvećeg sukoba u istoriji čovečanstva, a, prema rečima lokalaca, slične 'relikvije' mogu se pronaći širom grada.

Kazanj Arena – Kazanj

"Tokom dvomesečnog demolirajna starog, Centralnog stadiona otkriveno je jedanaest bombi iz perioda Drugog svetskog rata, a svaka od njih detaljno je pregledana pre nego što je uklonjena", saopštio je vice guverner oblasti Vasili Galuškin.

'Pobeda', projekat vredan 200.000.000 evra, jedan je od nekolicne stadiona koji još uvek nije završen, ali će i on biti spreman za test susrete početkom sledećeg meseca i 45.000 navijača.

Koliko je prva situacija bila ozbiljna, toliko je druga komična jer se kao glavna 'opasnost' isticala najezda skakavaca – nemani koja bi mogla da uništi podloge za igru na stadionima koji se nalaze u neposrednoj blizini doline Volge.

Nižnji Novgorod – Nižnji

Skakavci se obično hrane usevima u južnoj Rusiji i funkcioner ministarstva poljoprivrede zadužen za zaštitu biljaka Pjotr Čekmarjov kaže da bi mogli da stignu i na stadione.

"Uglavnom možemo da se izborimo sa skakavcima, ali se plašim da bismo ove godine mogli da imamo međunarodni skandal zbog njih. Fudbalski tereni su zeleni, skakavci vole mesta s puno zelenila. Šta ako dolete do mesta na kojima se igra fudbal?", naveo je Čekmarjov na konferenciji poljoprivrednih eksperata.

Čekmarjov je ekspertima rekao i da je "njihova odgovornost" da obezbede da se Rusi "ne obrukaju pred globalnim društvom, posebno pošto će biti prisutni gosti iz celog sveta".

Jekaterinburg Arena – Jekaterinburg

Za kraj, šetajući dalje kroz Rusiju dolazimo do oblasti Sverdlovsk, odnosno stadiona u četvrtom najvećem gradu u zemlji – Jekaterinburgu, gde smo videli nesvakidašnje 'idejno' rešenje kako bi se ispunili standarni koje nalaže Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Kako kapacitet svakog stadiona mora da bude najmanje 35.000 mesta, izvođači su morali da upropaste sjajan dizajn glavnog projektanta, koji je veoma dobro adaptirao postojeći, još jedan, Centralni stadion iz polovine prošlog veka, sačuvavši divnu orginalnu fasadu, što je bio slučaj i sa Lužnjikijem.

Nije bilo drugog rešenja, očigledno, već da se zidovi iza golova sruše, pa da se dozidaju veće tribine kako bi se ispunio spomenuti minimum, pa smo tako dobili prvi i jedini stadion na svetu koji ima tribine koje 'štrče'.

Kosmos Arena – Samara

One će po okončanju završnog turnira biti srušene, a nama ostaje da verujemo da je sve urađeno kako treba i da navijači neće morati da brinu za bezbednost, samo da se previše ne naginju ako dobiju karte baš do ivice...

Ostalo je samo da se završe pojedine tehnikalije, pre svega kozmetičke prirode, na objektima u Rostovu na Donu i onom u Nižnjem Novgorodu, dok oni u Sočiju i Kazanju spadaju u čuda moderne arhiktekture i nedostaje im samo 'mašnica'.

Sve ukazuje na to da će svih jedanaest stadiona spremno dočekati najbolje reprezentacije sveta sredinom šestog meseca ove godine. FIFA je već obavila kontrolu na polovini objekata, a isto čeka i preostalih pet do 16. marta, kada stiže komisija vladajućeg tela svetskog fudbala, pošto je onaj u Samari posle detaljnog razmatranja situacije dobio poseban aprilski rok.

Arena Pobeda – Volgograd

"Nemamo apsolutno nikakve brige oko bilo kog stadiona, ali sam uveren da će Svetsko prvenstvo proteći na najvišem mogućem nivou, kako i dolikuje", rekao je Mutko tačno 100 dana pre svečanog otvaranja.

Sve u svemu, problemi s kojima su se Rusi suočavali niti su nešto novo, niti će ovo biti poslednji Mundijal koji će pratiti ovakve okolnosti, a istovremeno im treba i odati priznanje na zaista predivnim stadionima na koje će retko koji navijač ostati ravnodušan.

Samo da više dođe taj 14. jun...

Nemanja Đorđević (@ElGrandeDiego)

Mordovija Arena – Saransk

Rostov Arena – Rostov

Olimpijski stadion Fišt – Soči

Stadion Krestovski – Sankt Peterburg

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve