Ponedeljak, 16.07.2018.

18:04

"Perišić nikako nije mogao da skloni ruku, ne razumem VAR!"

Izvor: B92

"Perišiæ nikako nije mogao da skloni ruku, ne razumem VAR!" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

37 Komentari

Sortiraj po:

var

pre 5 godina

čitam ove komentare i razmišljam. pola sveta govori jedno, mi srbi govorimo drugo. a to je da su hrvati oštećeni bar u jednoj, ako ne i u obe situacije kod prva 2 gola francuza. i to ne govorim ja,nego fudbalski giganti kao što su murinjo, rivaldo,lineker, šmajhel,kapelo,kasiljas,širer, itd. itd. itd. ali ne - nama je najdraže da komšiji konačno crkne krava, a ne da budemo realni i objektivni. i onda se čudimo što su hrvati igrali finale fudbalskog mundijala, a naši orlovi su se odavno sunčali na plaži ili bili/ pili po splavovima.čudimo se što nam je fudbal nikad niže. da,nas je iskasapio brih, i te kako, ali kad ćemo konačno da budemo objektivni i realni kad su drugi i bolji u pitanju, a ne da se vodimo ovolikom količinom negativnih emocija ?

deki

pre 5 godina

@deki
Reci mi onda kako je sviran penal Umtitiju protiv Australije kada je situacija bila slicna? Promasio je u skoku loptu glavom, pogodila ga je u podignutu ruku, sviran je penal i pregledan je snimak vise puta!
To ti tada ocigledno nije smetalo, a sada je prilika da se kuka?
Budi malo realan, izgubili ste 4:2 i to sa poklonjenim drugim golom, dakle nema tu mnogo price... jasno je svima da se Lloris nikada ne bi onako poigravao sa Mandzom da je bilo u tom trenutku 1:1. Sami ste krivi za poraz i pored dobre igre, jer ste dali prakticno 2 autogola!
(Lako pitanje, 17. jul 2018 09:56)

Lak odgovor, nisam gledao tu utakmicu i ne komentarišem je. Također nisam Hrvat. Zadovoljan?

Realno

pre 5 godina

Gledano cist penal .Prvi element je dal jd ruka isla ka lopti ,il je refleks bio u pitanju .O tome se moze polemisati .Medjutim drugi element je da je on loptu iubacio rukom napolje .Na taj nacin jd presekao napad Francuza i potpuno gs neutralisao .Mislim neko je ovde lepo napisao ,da je ovako isto igrao na gol liniji ,dal bi tada govorili da nije penal .On je na ovaj nacin bukvalno odbtani napad ,verovatno se i sudija zato malo razmisljao .Nd zove se dzabe celo to polje kazneni prostor .Pritom argumenti da su Hrvati bili bolji ,pa primili su 4 gola do 65 minuta ,ajde nek bude i srece ,al to je previse .I to drzanje i besomucno nabacivanjs lopte u 16 metara ne bi nazvao nekom igrom ,mislim isto su radili sto i Belgijanci .Francuzi ovsko igraju od prvd utakmice ,to nije nikakvo iznenadjenje .Poenta je da strategiju i formaciju prilagodis igracima ,a ne obrnuto .Sjajan primer je Belgija ,koja je igrala sa tri stopera ,u nedostatku kvalitetnih bekova ,a sa krilima koja su pokrivala celu stranu .

Kanta

pre 5 godina

Cak i da je bio okrenut ledjima i da nije video loptu, ruka nije uz telo, utice na igru, sprecava prolaz lopte. TACKA!
Covek je bre ocigledno lupio samar lopti, ali Kasiljas ipak ima nesto da kaze?! Siguran sam da bi drugacije pricao da je on bio na tom golu!
Znate kako igraci kazu za golmane... "nisu oni bez veze ogradjeni u sesnaestercu" :)

Milan_PT

pre 5 godina

Kad su pre 150 i više godina pisana pravila fudbala, jedan od 10 prekršaja za sviranje penala bilo je i namerno igranje rukom u šesnaestercu. Danas se više od namere, gleda posledica igranja rukom. Da je Perišić igrao u identičnoj situaciji rukom na loptu koja je bila negde u ćošku šesnaesterca i koja je očigledno išla u gol-aut, nijedan sudija na svetu (osim možda Briha) ne bi svirao penal. Ovako je Perišić presekao loptu koja je možda išla direktno ka golu, ili u pravcu nekog francuskog igrača u izglednoj gol-šansi. To sudija mora da svira kao penal.
Zamislimo situaciju kako igrač stoji na gol liniji raširenih ruku i okrenut leđima ka igralištu, neko šutira i sasvim slučajno pogodi tog igrača u ruku i lopta ne uđe u gol. Nije postojala ni minimalna namera da igrač igra rukom, ali ta ruka je sprečila gol. To je čist penal, koji ni Brih ne bi mogao da izbegne.
U slučaju "Perišić" sudija je procenio da je on rukom prekinuo situaciju opasnu po gol Hrvata. Sudija je takođe procenio da je Perišić igrao nenamerno, tako da mu nije pokazao žuti karton. Da je sudija mislio da je to namerno igranje rukom, pokazao bi mu žuti karton, a samim tim u put u svlačionicu, jer je jedan žuti već imao.
Za sviranje penala, bitna je eventualna posledica prolaska lopte da igrač nije igrao rukom. A za kaznu kartonom, bitna je namera: nenamerno - bez kartona, namerno - žuti ili crveni, da je sudija procenio da je lopta bila upućena direktno ka golu...

Lako pitanje

pre 5 godina

@deki
Reci mi onda kako je sviran penal Umtitiju protiv Australije kada je situacija bila slicna? Promasio je u skoku loptu glavom, pogodila ga je u podignutu ruku, sviran je penal i pregledan je snimak vise puta!
To ti tada ocigledno nije smetalo, a sada je prilika da se kuka?
Budi malo realan, izgubili ste 4:2 i to sa poklonjenim drugim golom, dakle nema tu mnogo price... jasno je svima da se Lloris nikada ne bi onako poigravao sa Mandzom da je bilo u tom trenutku 1:1. Sami ste krivi za poraz i pored dobre igre, jer ste dali prakticno 2 autogola!

Јабучило

pre 5 godina

Махао је руком којом је у покрету зауставио лопту у казненом. Пенал чист као суза. Да је постојала намера, уследио би и црвени картон.

deki

pre 5 godina

A po meni je čist penal jer po usporenom snimku bi se reklo kao da ide da udari loptu da nije pomerao ruku pa da kažemo ovako čist penal
(milanb, 16. jul 2018 18:14)

Prema pravilima kako koristiti VAR se kaže da se samo kontakt dva igrača radi pregleda faula može gledati kroz usporen snimak, dok kod igranja rukom samo snimak u realnom vremenu. To je pravilo upravo iz razloga jer se na usporenom snimku ne može pravilno razlučiti igranje s namjerom ili slučajno za koje se ne dodjeljuje penal. Sudija je tu napravio grešku jer nije pravilno koristio VAR tehnologiju. Na osnovu usporenog snimka je stekao dojam namjernog igranja ali to je djelić sekunde i niko nema takve reflekse jer je francuski igrač bio na pola metra od Perišića. On je pokušao igrati glavom ali je promašio i lopta je udarila Perišića u ruku koja je bila u tom momentu u prirodnom položaju jer je bio u skoku. Niko ne skaće s spuštenim rukama. Odluka koja je usmjerila utakmicu u smjeru da su Hrvati drugi put morali juriti rezultat i tako se dodatnmo trošiti i otvarati što je rezultiralo i kasnijim kontrama. Prvi gol je bio iz slobodnog udarca koji je rezultat čistog simuliranja i ono je bio žuti za Grizmana zbog glume.

KumNijeDugme

pre 5 godina

VAR o njemu će se dosta polemisati posle SP...Dosta sudiskih grešaka i pored VAR tehnologije...prva greška Srbija vs Švajcarska...a onda ih je bilo još... čudni penali...nije svakako igranje rukom u šesnaestercu penal...to i sudije znaju... košarka je postala dosadna gledajući svaki čas snimke... očit primer finala u Areni...2min do kraja traje 10min gledajući snimke...ekipa ispada iz ritma... mečevi počinju da traju sve duže i duže... konkretno fudbal...nisu se baš proslavili novom tehnologijom...

StudenatJoe

pre 5 godina

Nesporno je bila ruka. Meni se cini da nije bilo namere, jer mu je ruka bila u prirodnom padu posle zamaha za skok. Mislim da cak nije imao sanse da je udari namerno rukom, jer je lopta od glave Francuza do njegove ruke putovala delic sekunde, niko nema takve reflekse...Ali je isto tako tom rukom sprecena velika gol sansa, i sudija je dosudio onako kako je smatrao ispravnim. Cak se i on dvoumio, vracao se da gleda opet snimak...To je jedna od onih situacija u kojoj se mora doneti odluka, jedni ce biti srecni, drugi nece i to je to. Nije ni nalik nekim penalima ili faulovima koji se vide iz aviona, pa da kazes sudija nekog opljackao...U svakom slucaju, sve cestitke Hrvatskoj, alal vera momci!

penal ko vrata

pre 5 godina

Kakve veze ima da li je bila namera, i na koji to nacin se utvrdjuje namera, sudija pita igraca jesi li igrao namerno rukom sinko?

Kakva namera,penal cist ko suza.

Bane

pre 5 godina

(simce, 16. jul 2018 18:32)

Ja bih svirao u meču Švajcarska - Srbija penal za Švajcarsku da je nekog našeg lopta tako udarila u ruku čime je sprečen protok lopte u 5-erac gde su se nalazili igrači Francsuske samim tim i ogromna gol šansa za iste. Čisto da ne budem ne objektivan jer tako.

realno

pre 5 godina

i mi i vi o sudcu i penalu a cinjenica ostaje nema vise povratka samo se pokusavamo utjesiti da su kao na nasoj strani svi. dok se tjesimo drugi slavi.

J.D.

pre 5 godina

Čista sudačka pljačka kad se pogledaju snimke tih golova. Hrvatska je igrala daleko bolje od Francuza, sakrili ih u dzep do 2:1, čak i nakon toga.
(Domagoj, 16. jul 2018 18:36)

"Vama Srbima su uvijek suci krivi" (parafraziram neke komentare posle nedosuđenog penala kad su dvojica Švajcaraca držala Mitrovića).

Želim vam više sreće sa sudijama na prvenstvu 2038. godine.

realno

pre 5 godina

posve je jasno da bi se mi zalili da smo na mjestu francuza i da nije dosuden.sreca te nekad hoce nekad nece.rizik u finalu je mogucnost gorkog osjecaja ako ne uspijes dijametralno suprotnom veselju ako uspijes.

Fudbaler

pre 5 godina

Misljenje golamana i citalaca je irelevantno. Sta ima tu da se razume ili ne razume VAR? To je video tehnologija koja omugucava pregled situacije u ponovljnim snimcima i usporeno. SUDIJE donose odluku a ne nekakav VAR!!!!
Dakle SUDIJE su rekle bio je PENAL na osnovu pregleda snimaka.

Marko

pre 5 godina

Perisic je instiktivno krenuo da spusta ruku kako bi je pomerio, lopta je prebrzo dolazila, nije stigao da je pomeri na vreme. Ja licno ne bih svirao taj penal, jer apsolutno nije bilo namere. Ko bi namerno igrao rukom u svom sesnaestercu? Dobro mozda eventualnio Tiery Anri, ali o prevarantskim ekipama neki drugi put. Grizman je odglumio faul, opet njima na cast. Hrvati igrali precisto, sto je meni licno bilo impresivno. Mozda su trebali malo da glume i bacaju se, blize bi bili boginji.

Canada_boy

pre 5 godina

Dobro sad, SP je proslo, hrvati su drugi, francuzi zasluzeno prvi, docek je u Zagrebu, vidim izvestavate direktno sa trga bana Jelacica, jel mozemo nastaviti normalo sad, bez hrvata....

Domagoj

pre 5 godina

Čista sudačka pljačka kad se pogledaju snimke tih golova. Hrvatska je igrala daleko bolje od Francuza, sakrili ih u dzep do 2:1, čak i nakon toga.

Vetar u ledja...

pre 5 godina

Sve i da je tako, ono sto je bitno je da li je ta ruka uticala na igru ili nije. E tu ne moze da bude dileme jer je direktno loptu sa putanje u srce sesnasterca skrenula u korner. Sta bi bilo da je lopta prosla niko ne zna i ne treba time da se bavi. Primer Maziceva odluka (a i sudija sa VARa) Brazil-Belgija. Kontakt ocigledan, nema dileme ali lopta izlazi u gol-aut. Dakle taj start nema nikakav uticaj na igru jer igrac koji je u kontaktu a nijedaj drugi igrac Brazila ne moze do lopte. Ajmo da obrnemo situaciju i da zamislimo da je Perisic bio na gol liniji i da je sasvim slucajno zaustavio loptu na putu ka golu i na taj nacin sprecio pogodak. Koliko vas bi tada reklo ma nije mogao da skloni, nema veze sto je “odbranio”...Sve je jasno, samo je pitanje da li neko hoce to da prihvati ili ne....

Canada_boy

pre 5 godina

Dobro sad, SP je proslo, hrvati su drugi, francuzi zasluzeno prvi, docek je u Zagrebu, vidim izvestavate direktno sa trga bana Jelacica, jel mozemo nastaviti normalo sad, bez hrvata....

Fudbaler

pre 5 godina

Misljenje golamana i citalaca je irelevantno. Sta ima tu da se razume ili ne razume VAR? To je video tehnologija koja omugucava pregled situacije u ponovljnim snimcima i usporeno. SUDIJE donose odluku a ne nekakav VAR!!!!
Dakle SUDIJE su rekle bio je PENAL na osnovu pregleda snimaka.

Vetar u ledja...

pre 5 godina

Sve i da je tako, ono sto je bitno je da li je ta ruka uticala na igru ili nije. E tu ne moze da bude dileme jer je direktno loptu sa putanje u srce sesnasterca skrenula u korner. Sta bi bilo da je lopta prosla niko ne zna i ne treba time da se bavi. Primer Maziceva odluka (a i sudija sa VARa) Brazil-Belgija. Kontakt ocigledan, nema dileme ali lopta izlazi u gol-aut. Dakle taj start nema nikakav uticaj na igru jer igrac koji je u kontaktu a nijedaj drugi igrac Brazila ne moze do lopte. Ajmo da obrnemo situaciju i da zamislimo da je Perisic bio na gol liniji i da je sasvim slucajno zaustavio loptu na putu ka golu i na taj nacin sprecio pogodak. Koliko vas bi tada reklo ma nije mogao da skloni, nema veze sto je “odbranio”...Sve je jasno, samo je pitanje da li neko hoce to da prihvati ili ne....

Marko

pre 5 godina

Perisic je instiktivno krenuo da spusta ruku kako bi je pomerio, lopta je prebrzo dolazila, nije stigao da je pomeri na vreme. Ja licno ne bih svirao taj penal, jer apsolutno nije bilo namere. Ko bi namerno igrao rukom u svom sesnaestercu? Dobro mozda eventualnio Tiery Anri, ali o prevarantskim ekipama neki drugi put. Grizman je odglumio faul, opet njima na cast. Hrvati igrali precisto, sto je meni licno bilo impresivno. Mozda su trebali malo da glume i bacaju se, blize bi bili boginji.

Domagoj

pre 5 godina

Čista sudačka pljačka kad se pogledaju snimke tih golova. Hrvatska je igrala daleko bolje od Francuza, sakrili ih u dzep do 2:1, čak i nakon toga.

J.D.

pre 5 godina

Čista sudačka pljačka kad se pogledaju snimke tih golova. Hrvatska je igrala daleko bolje od Francuza, sakrili ih u dzep do 2:1, čak i nakon toga.
(Domagoj, 16. jul 2018 18:36)

"Vama Srbima su uvijek suci krivi" (parafraziram neke komentare posle nedosuđenog penala kad su dvojica Švajcaraca držala Mitrovića).

Želim vam više sreće sa sudijama na prvenstvu 2038. godine.

realno

pre 5 godina

posve je jasno da bi se mi zalili da smo na mjestu francuza i da nije dosuden.sreca te nekad hoce nekad nece.rizik u finalu je mogucnost gorkog osjecaja ako ne uspijes dijametralno suprotnom veselju ako uspijes.

deki

pre 5 godina

A po meni je čist penal jer po usporenom snimku bi se reklo kao da ide da udari loptu da nije pomerao ruku pa da kažemo ovako čist penal
(milanb, 16. jul 2018 18:14)

Prema pravilima kako koristiti VAR se kaže da se samo kontakt dva igrača radi pregleda faula može gledati kroz usporen snimak, dok kod igranja rukom samo snimak u realnom vremenu. To je pravilo upravo iz razloga jer se na usporenom snimku ne može pravilno razlučiti igranje s namjerom ili slučajno za koje se ne dodjeljuje penal. Sudija je tu napravio grešku jer nije pravilno koristio VAR tehnologiju. Na osnovu usporenog snimka je stekao dojam namjernog igranja ali to je djelić sekunde i niko nema takve reflekse jer je francuski igrač bio na pola metra od Perišića. On je pokušao igrati glavom ali je promašio i lopta je udarila Perišića u ruku koja je bila u tom momentu u prirodnom položaju jer je bio u skoku. Niko ne skaće s spuštenim rukama. Odluka koja je usmjerila utakmicu u smjeru da su Hrvati drugi put morali juriti rezultat i tako se dodatnmo trošiti i otvarati što je rezultiralo i kasnijim kontrama. Prvi gol je bio iz slobodnog udarca koji je rezultat čistog simuliranja i ono je bio žuti za Grizmana zbog glume.

penal ko vrata

pre 5 godina

Kakve veze ima da li je bila namera, i na koji to nacin se utvrdjuje namera, sudija pita igraca jesi li igrao namerno rukom sinko?

Kakva namera,penal cist ko suza.

StudenatJoe

pre 5 godina

Nesporno je bila ruka. Meni se cini da nije bilo namere, jer mu je ruka bila u prirodnom padu posle zamaha za skok. Mislim da cak nije imao sanse da je udari namerno rukom, jer je lopta od glave Francuza do njegove ruke putovala delic sekunde, niko nema takve reflekse...Ali je isto tako tom rukom sprecena velika gol sansa, i sudija je dosudio onako kako je smatrao ispravnim. Cak se i on dvoumio, vracao se da gleda opet snimak...To je jedna od onih situacija u kojoj se mora doneti odluka, jedni ce biti srecni, drugi nece i to je to. Nije ni nalik nekim penalima ili faulovima koji se vide iz aviona, pa da kazes sudija nekog opljackao...U svakom slucaju, sve cestitke Hrvatskoj, alal vera momci!

realno

pre 5 godina

i mi i vi o sudcu i penalu a cinjenica ostaje nema vise povratka samo se pokusavamo utjesiti da su kao na nasoj strani svi. dok se tjesimo drugi slavi.

Bane

pre 5 godina

(simce, 16. jul 2018 18:32)

Ja bih svirao u meču Švajcarska - Srbija penal za Švajcarsku da je nekog našeg lopta tako udarila u ruku čime je sprečen protok lopte u 5-erac gde su se nalazili igrači Francsuske samim tim i ogromna gol šansa za iste. Čisto da ne budem ne objektivan jer tako.

KumNijeDugme

pre 5 godina

VAR o njemu će se dosta polemisati posle SP...Dosta sudiskih grešaka i pored VAR tehnologije...prva greška Srbija vs Švajcarska...a onda ih je bilo još... čudni penali...nije svakako igranje rukom u šesnaestercu penal...to i sudije znaju... košarka je postala dosadna gledajući svaki čas snimke... očit primer finala u Areni...2min do kraja traje 10min gledajući snimke...ekipa ispada iz ritma... mečevi počinju da traju sve duže i duže... konkretno fudbal...nisu se baš proslavili novom tehnologijom...

Јабучило

pre 5 godina

Махао је руком којом је у покрету зауставио лопту у казненом. Пенал чист као суза. Да је постојала намера, уследио би и црвени картон.

var

pre 5 godina

čitam ove komentare i razmišljam. pola sveta govori jedno, mi srbi govorimo drugo. a to je da su hrvati oštećeni bar u jednoj, ako ne i u obe situacije kod prva 2 gola francuza. i to ne govorim ja,nego fudbalski giganti kao što su murinjo, rivaldo,lineker, šmajhel,kapelo,kasiljas,širer, itd. itd. itd. ali ne - nama je najdraže da komšiji konačno crkne krava, a ne da budemo realni i objektivni. i onda se čudimo što su hrvati igrali finale fudbalskog mundijala, a naši orlovi su se odavno sunčali na plaži ili bili/ pili po splavovima.čudimo se što nam je fudbal nikad niže. da,nas je iskasapio brih, i te kako, ali kad ćemo konačno da budemo objektivni i realni kad su drugi i bolji u pitanju, a ne da se vodimo ovolikom količinom negativnih emocija ?

Milan_PT

pre 5 godina

Kad su pre 150 i više godina pisana pravila fudbala, jedan od 10 prekršaja za sviranje penala bilo je i namerno igranje rukom u šesnaestercu. Danas se više od namere, gleda posledica igranja rukom. Da je Perišić igrao u identičnoj situaciji rukom na loptu koja je bila negde u ćošku šesnaesterca i koja je očigledno išla u gol-aut, nijedan sudija na svetu (osim možda Briha) ne bi svirao penal. Ovako je Perišić presekao loptu koja je možda išla direktno ka golu, ili u pravcu nekog francuskog igrača u izglednoj gol-šansi. To sudija mora da svira kao penal.
Zamislimo situaciju kako igrač stoji na gol liniji raširenih ruku i okrenut leđima ka igralištu, neko šutira i sasvim slučajno pogodi tog igrača u ruku i lopta ne uđe u gol. Nije postojala ni minimalna namera da igrač igra rukom, ali ta ruka je sprečila gol. To je čist penal, koji ni Brih ne bi mogao da izbegne.
U slučaju "Perišić" sudija je procenio da je on rukom prekinuo situaciju opasnu po gol Hrvata. Sudija je takođe procenio da je Perišić igrao nenamerno, tako da mu nije pokazao žuti karton. Da je sudija mislio da je to namerno igranje rukom, pokazao bi mu žuti karton, a samim tim u put u svlačionicu, jer je jedan žuti već imao.
Za sviranje penala, bitna je eventualna posledica prolaska lopte da igrač nije igrao rukom. A za kaznu kartonom, bitna je namera: nenamerno - bez kartona, namerno - žuti ili crveni, da je sudija procenio da je lopta bila upućena direktno ka golu...

deki

pre 5 godina

@deki
Reci mi onda kako je sviran penal Umtitiju protiv Australije kada je situacija bila slicna? Promasio je u skoku loptu glavom, pogodila ga je u podignutu ruku, sviran je penal i pregledan je snimak vise puta!
To ti tada ocigledno nije smetalo, a sada je prilika da se kuka?
Budi malo realan, izgubili ste 4:2 i to sa poklonjenim drugim golom, dakle nema tu mnogo price... jasno je svima da se Lloris nikada ne bi onako poigravao sa Mandzom da je bilo u tom trenutku 1:1. Sami ste krivi za poraz i pored dobre igre, jer ste dali prakticno 2 autogola!
(Lako pitanje, 17. jul 2018 09:56)

Lak odgovor, nisam gledao tu utakmicu i ne komentarišem je. Također nisam Hrvat. Zadovoljan?

Lako pitanje

pre 5 godina

@deki
Reci mi onda kako je sviran penal Umtitiju protiv Australije kada je situacija bila slicna? Promasio je u skoku loptu glavom, pogodila ga je u podignutu ruku, sviran je penal i pregledan je snimak vise puta!
To ti tada ocigledno nije smetalo, a sada je prilika da se kuka?
Budi malo realan, izgubili ste 4:2 i to sa poklonjenim drugim golom, dakle nema tu mnogo price... jasno je svima da se Lloris nikada ne bi onako poigravao sa Mandzom da je bilo u tom trenutku 1:1. Sami ste krivi za poraz i pored dobre igre, jer ste dali prakticno 2 autogola!

Realno

pre 5 godina

Gledano cist penal .Prvi element je dal jd ruka isla ka lopti ,il je refleks bio u pitanju .O tome se moze polemisati .Medjutim drugi element je da je on loptu iubacio rukom napolje .Na taj nacin jd presekao napad Francuza i potpuno gs neutralisao .Mislim neko je ovde lepo napisao ,da je ovako isto igrao na gol liniji ,dal bi tada govorili da nije penal .On je na ovaj nacin bukvalno odbtani napad ,verovatno se i sudija zato malo razmisljao .Nd zove se dzabe celo to polje kazneni prostor .Pritom argumenti da su Hrvati bili bolji ,pa primili su 4 gola do 65 minuta ,ajde nek bude i srece ,al to je previse .I to drzanje i besomucno nabacivanjs lopte u 16 metara ne bi nazvao nekom igrom ,mislim isto su radili sto i Belgijanci .Francuzi ovsko igraju od prvd utakmice ,to nije nikakvo iznenadjenje .Poenta je da strategiju i formaciju prilagodis igracima ,a ne obrnuto .Sjajan primer je Belgija ,koja je igrala sa tri stopera ,u nedostatku kvalitetnih bekova ,a sa krilima koja su pokrivala celu stranu .

Kanta

pre 5 godina

Cak i da je bio okrenut ledjima i da nije video loptu, ruka nije uz telo, utice na igru, sprecava prolaz lopte. TACKA!
Covek je bre ocigledno lupio samar lopti, ali Kasiljas ipak ima nesto da kaze?! Siguran sam da bi drugacije pricao da je on bio na tom golu!
Znate kako igraci kazu za golmane... "nisu oni bez veze ogradjeni u sesnaestercu" :)

Domagoj

pre 5 godina

Čista sudačka pljačka kad se pogledaju snimke tih golova. Hrvatska je igrala daleko bolje od Francuza, sakrili ih u dzep do 2:1, čak i nakon toga.

Marko

pre 5 godina

Perisic je instiktivno krenuo da spusta ruku kako bi je pomerio, lopta je prebrzo dolazila, nije stigao da je pomeri na vreme. Ja licno ne bih svirao taj penal, jer apsolutno nije bilo namere. Ko bi namerno igrao rukom u svom sesnaestercu? Dobro mozda eventualnio Tiery Anri, ali o prevarantskim ekipama neki drugi put. Grizman je odglumio faul, opet njima na cast. Hrvati igrali precisto, sto je meni licno bilo impresivno. Mozda su trebali malo da glume i bacaju se, blize bi bili boginji.

Fudbaler

pre 5 godina

Misljenje golamana i citalaca je irelevantno. Sta ima tu da se razume ili ne razume VAR? To je video tehnologija koja omugucava pregled situacije u ponovljnim snimcima i usporeno. SUDIJE donose odluku a ne nekakav VAR!!!!
Dakle SUDIJE su rekle bio je PENAL na osnovu pregleda snimaka.

Canada_boy

pre 5 godina

Dobro sad, SP je proslo, hrvati su drugi, francuzi zasluzeno prvi, docek je u Zagrebu, vidim izvestavate direktno sa trga bana Jelacica, jel mozemo nastaviti normalo sad, bez hrvata....

penal ko vrata

pre 5 godina

Kakve veze ima da li je bila namera, i na koji to nacin se utvrdjuje namera, sudija pita igraca jesi li igrao namerno rukom sinko?

Kakva namera,penal cist ko suza.

Vetar u ledja...

pre 5 godina

Sve i da je tako, ono sto je bitno je da li je ta ruka uticala na igru ili nije. E tu ne moze da bude dileme jer je direktno loptu sa putanje u srce sesnasterca skrenula u korner. Sta bi bilo da je lopta prosla niko ne zna i ne treba time da se bavi. Primer Maziceva odluka (a i sudija sa VARa) Brazil-Belgija. Kontakt ocigledan, nema dileme ali lopta izlazi u gol-aut. Dakle taj start nema nikakav uticaj na igru jer igrac koji je u kontaktu a nijedaj drugi igrac Brazila ne moze do lopte. Ajmo da obrnemo situaciju i da zamislimo da je Perisic bio na gol liniji i da je sasvim slucajno zaustavio loptu na putu ka golu i na taj nacin sprecio pogodak. Koliko vas bi tada reklo ma nije mogao da skloni, nema veze sto je “odbranio”...Sve je jasno, samo je pitanje da li neko hoce to da prihvati ili ne....

J.D.

pre 5 godina

Čista sudačka pljačka kad se pogledaju snimke tih golova. Hrvatska je igrala daleko bolje od Francuza, sakrili ih u dzep do 2:1, čak i nakon toga.
(Domagoj, 16. jul 2018 18:36)

"Vama Srbima su uvijek suci krivi" (parafraziram neke komentare posle nedosuđenog penala kad su dvojica Švajcaraca držala Mitrovića).

Želim vam više sreće sa sudijama na prvenstvu 2038. godine.

Bane

pre 5 godina

(simce, 16. jul 2018 18:32)

Ja bih svirao u meču Švajcarska - Srbija penal za Švajcarsku da je nekog našeg lopta tako udarila u ruku čime je sprečen protok lopte u 5-erac gde su se nalazili igrači Francsuske samim tim i ogromna gol šansa za iste. Čisto da ne budem ne objektivan jer tako.

KumNijeDugme

pre 5 godina

VAR o njemu će se dosta polemisati posle SP...Dosta sudiskih grešaka i pored VAR tehnologije...prva greška Srbija vs Švajcarska...a onda ih je bilo još... čudni penali...nije svakako igranje rukom u šesnaestercu penal...to i sudije znaju... košarka je postala dosadna gledajući svaki čas snimke... očit primer finala u Areni...2min do kraja traje 10min gledajući snimke...ekipa ispada iz ritma... mečevi počinju da traju sve duže i duže... konkretno fudbal...nisu se baš proslavili novom tehnologijom...

deki

pre 5 godina

A po meni je čist penal jer po usporenom snimku bi se reklo kao da ide da udari loptu da nije pomerao ruku pa da kažemo ovako čist penal
(milanb, 16. jul 2018 18:14)

Prema pravilima kako koristiti VAR se kaže da se samo kontakt dva igrača radi pregleda faula može gledati kroz usporen snimak, dok kod igranja rukom samo snimak u realnom vremenu. To je pravilo upravo iz razloga jer se na usporenom snimku ne može pravilno razlučiti igranje s namjerom ili slučajno za koje se ne dodjeljuje penal. Sudija je tu napravio grešku jer nije pravilno koristio VAR tehnologiju. Na osnovu usporenog snimka je stekao dojam namjernog igranja ali to je djelić sekunde i niko nema takve reflekse jer je francuski igrač bio na pola metra od Perišića. On je pokušao igrati glavom ali je promašio i lopta je udarila Perišića u ruku koja je bila u tom momentu u prirodnom položaju jer je bio u skoku. Niko ne skaće s spuštenim rukama. Odluka koja je usmjerila utakmicu u smjeru da su Hrvati drugi put morali juriti rezultat i tako se dodatnmo trošiti i otvarati što je rezultiralo i kasnijim kontrama. Prvi gol je bio iz slobodnog udarca koji je rezultat čistog simuliranja i ono je bio žuti za Grizmana zbog glume.

realno

pre 5 godina

posve je jasno da bi se mi zalili da smo na mjestu francuza i da nije dosuden.sreca te nekad hoce nekad nece.rizik u finalu je mogucnost gorkog osjecaja ako ne uspijes dijametralno suprotnom veselju ako uspijes.

StudenatJoe

pre 5 godina

Nesporno je bila ruka. Meni se cini da nije bilo namere, jer mu je ruka bila u prirodnom padu posle zamaha za skok. Mislim da cak nije imao sanse da je udari namerno rukom, jer je lopta od glave Francuza do njegove ruke putovala delic sekunde, niko nema takve reflekse...Ali je isto tako tom rukom sprecena velika gol sansa, i sudija je dosudio onako kako je smatrao ispravnim. Cak se i on dvoumio, vracao se da gleda opet snimak...To je jedna od onih situacija u kojoj se mora doneti odluka, jedni ce biti srecni, drugi nece i to je to. Nije ni nalik nekim penalima ili faulovima koji se vide iz aviona, pa da kazes sudija nekog opljackao...U svakom slucaju, sve cestitke Hrvatskoj, alal vera momci!

Realno

pre 5 godina

Gledano cist penal .Prvi element je dal jd ruka isla ka lopti ,il je refleks bio u pitanju .O tome se moze polemisati .Medjutim drugi element je da je on loptu iubacio rukom napolje .Na taj nacin jd presekao napad Francuza i potpuno gs neutralisao .Mislim neko je ovde lepo napisao ,da je ovako isto igrao na gol liniji ,dal bi tada govorili da nije penal .On je na ovaj nacin bukvalno odbtani napad ,verovatno se i sudija zato malo razmisljao .Nd zove se dzabe celo to polje kazneni prostor .Pritom argumenti da su Hrvati bili bolji ,pa primili su 4 gola do 65 minuta ,ajde nek bude i srece ,al to je previse .I to drzanje i besomucno nabacivanjs lopte u 16 metara ne bi nazvao nekom igrom ,mislim isto su radili sto i Belgijanci .Francuzi ovsko igraju od prvd utakmice ,to nije nikakvo iznenadjenje .Poenta je da strategiju i formaciju prilagodis igracima ,a ne obrnuto .Sjajan primer je Belgija ,koja je igrala sa tri stopera ,u nedostatku kvalitetnih bekova ,a sa krilima koja su pokrivala celu stranu .

realno

pre 5 godina

i mi i vi o sudcu i penalu a cinjenica ostaje nema vise povratka samo se pokusavamo utjesiti da su kao na nasoj strani svi. dok se tjesimo drugi slavi.

Lako pitanje

pre 5 godina

@deki
Reci mi onda kako je sviran penal Umtitiju protiv Australije kada je situacija bila slicna? Promasio je u skoku loptu glavom, pogodila ga je u podignutu ruku, sviran je penal i pregledan je snimak vise puta!
To ti tada ocigledno nije smetalo, a sada je prilika da se kuka?
Budi malo realan, izgubili ste 4:2 i to sa poklonjenim drugim golom, dakle nema tu mnogo price... jasno je svima da se Lloris nikada ne bi onako poigravao sa Mandzom da je bilo u tom trenutku 1:1. Sami ste krivi za poraz i pored dobre igre, jer ste dali prakticno 2 autogola!

Milan_PT

pre 5 godina

Kad su pre 150 i više godina pisana pravila fudbala, jedan od 10 prekršaja za sviranje penala bilo je i namerno igranje rukom u šesnaestercu. Danas se više od namere, gleda posledica igranja rukom. Da je Perišić igrao u identičnoj situaciji rukom na loptu koja je bila negde u ćošku šesnaesterca i koja je očigledno išla u gol-aut, nijedan sudija na svetu (osim možda Briha) ne bi svirao penal. Ovako je Perišić presekao loptu koja je možda išla direktno ka golu, ili u pravcu nekog francuskog igrača u izglednoj gol-šansi. To sudija mora da svira kao penal.
Zamislimo situaciju kako igrač stoji na gol liniji raširenih ruku i okrenut leđima ka igralištu, neko šutira i sasvim slučajno pogodi tog igrača u ruku i lopta ne uđe u gol. Nije postojala ni minimalna namera da igrač igra rukom, ali ta ruka je sprečila gol. To je čist penal, koji ni Brih ne bi mogao da izbegne.
U slučaju "Perišić" sudija je procenio da je on rukom prekinuo situaciju opasnu po gol Hrvata. Sudija je takođe procenio da je Perišić igrao nenamerno, tako da mu nije pokazao žuti karton. Da je sudija mislio da je to namerno igranje rukom, pokazao bi mu žuti karton, a samim tim u put u svlačionicu, jer je jedan žuti već imao.
Za sviranje penala, bitna je eventualna posledica prolaska lopte da igrač nije igrao rukom. A za kaznu kartonom, bitna je namera: nenamerno - bez kartona, namerno - žuti ili crveni, da je sudija procenio da je lopta bila upućena direktno ka golu...

Kanta

pre 5 godina

Cak i da je bio okrenut ledjima i da nije video loptu, ruka nije uz telo, utice na igru, sprecava prolaz lopte. TACKA!
Covek je bre ocigledno lupio samar lopti, ali Kasiljas ipak ima nesto da kaze?! Siguran sam da bi drugacije pricao da je on bio na tom golu!
Znate kako igraci kazu za golmane... "nisu oni bez veze ogradjeni u sesnaestercu" :)

Јабучило

pre 5 godina

Махао је руком којом је у покрету зауставио лопту у казненом. Пенал чист као суза. Да је постојала намера, уследио би и црвени картон.

var

pre 5 godina

čitam ove komentare i razmišljam. pola sveta govori jedno, mi srbi govorimo drugo. a to je da su hrvati oštećeni bar u jednoj, ako ne i u obe situacije kod prva 2 gola francuza. i to ne govorim ja,nego fudbalski giganti kao što su murinjo, rivaldo,lineker, šmajhel,kapelo,kasiljas,širer, itd. itd. itd. ali ne - nama je najdraže da komšiji konačno crkne krava, a ne da budemo realni i objektivni. i onda se čudimo što su hrvati igrali finale fudbalskog mundijala, a naši orlovi su se odavno sunčali na plaži ili bili/ pili po splavovima.čudimo se što nam je fudbal nikad niže. da,nas je iskasapio brih, i te kako, ali kad ćemo konačno da budemo objektivni i realni kad su drugi i bolji u pitanju, a ne da se vodimo ovolikom količinom negativnih emocija ?

deki

pre 5 godina

@deki
Reci mi onda kako je sviran penal Umtitiju protiv Australije kada je situacija bila slicna? Promasio je u skoku loptu glavom, pogodila ga je u podignutu ruku, sviran je penal i pregledan je snimak vise puta!
To ti tada ocigledno nije smetalo, a sada je prilika da se kuka?
Budi malo realan, izgubili ste 4:2 i to sa poklonjenim drugim golom, dakle nema tu mnogo price... jasno je svima da se Lloris nikada ne bi onako poigravao sa Mandzom da je bilo u tom trenutku 1:1. Sami ste krivi za poraz i pored dobre igre, jer ste dali prakticno 2 autogola!
(Lako pitanje, 17. jul 2018 09:56)

Lak odgovor, nisam gledao tu utakmicu i ne komentarišem je. Također nisam Hrvat. Zadovoljan?