Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 04.06.2018.

10:11

Južna Afrika 2010: Dominacija vuvuzela i Španaca

Svetsko prvenstvo 2010. u Južnoj Africi je bilo 19. po redu, a obeležili su ga Španci, koji su u finalu pobedili Holandiju, kao i tada popularni "interument" vuvuzele, koji su pravili glavobolje mnogim gledaocima.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Južna Afrika 2010: Dominacija vuvuzela i Španaca
Photo by Jamie McDonald/Getty Images

Domaćin prvenstva Južna Afrika nije uspeo da iskoristi tu prednost, pa su oni ispali već u grupnoj fazi, na gol ralzliku od Meksika. Njima nije bila dovoljna ni pobeda protiv Francuske od 2:1 u poslednjem kolu, kojom su Francuze izbacili sa Svetskog prvenstva i naneli im jedan od najbolnijih poraza u istoriji.

Englezi su bili na korak od blamaže u grupi B, ali su ipak prošli dalje drugim mestom, koje su zbog gore gol razlike zauzeli iza Amerikanaca. Slovenija i Engleska su igrali u poslednjem kolu, a Slovencima je bod bio dovoljan za plasman u šesnaestinu finala, međutim sada već penzionisani Džermejn Defo je doneo pobedu "Ostrvljanima".

Možda čak i veću sramotu od Francuza doživela je ekipa sa Apeninskog poluostrva. Italijani su grupu F, koju su pored njih činili Novi Zeland, Slovačka i Paragvaj, uspeli da završe 'zakucani' na poslednje mesto. U prva dva kola igrali su 1:1 sa Paragvajem i isto toliko sa Novim Zelandom, a u odlučujućem meču su, pored očajnih rezultata, mogli da došu do prolaza da su igrali barem nerešeno protiv Slovačke. Gol Kvaljarele u 92' bio je dovoljan samo da ublaži poraz od 3:2 i Italijani su u grupnoj fazi završili takmičenje.

Velikoj većini, ako ne i kompletnoj, javnosti u Srbiji poznato je Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Velika, ogromna pobeda protiv Nemačke od 1:0, gde je gol postigao Milan Jovanović, posle sjajnog dodavanja glavom Nikole Žigića, pa onda i trk van terena, pad u 'provaliju' i vrisak "NE" Ace Stojanovića ostaće urezan u pamćenju svih koji su gledali ovaj meč, kao i sjajna odbrana Vladamira Stojkovića pri penalu koji je šutirao Lukas Podolski.

Posle poraza od Gane u prvom kolu ova pobeda je "Orlovima" dala realne šanse za nastavak takmičenja, a onda je došao meč sa Australijom. Mnogo kontroverznih odluka se desilo u toj utakmici, golove za "Kengure" postigli su Kejhil i Holman, a Pantelić je u 84. minutu uspeo samo da ublaži poraz U 90. minutu slobodno se može reći da je Srbija poprilično oštećena, s obzirom da je Tim Kejhil evidentno igrao rukom u kaznenom "Orlova". Sudija Larionda to izgleda da nije video, pa penal nije ni dosuđen i tu je 'umrla' svaka nada reprezentacije i time je Srbija završila svoje poslednje Svetsko prvenstvo pre Rusije.

U šesnaestini finala Milovan Rajevac pravi najveći uspeh u istoriji Gane, pobedom nad Sjedninjenim Državama od 2:1, posle produžetaka. I druga ekipa iz grupe Srbije Nemačka bila je uspešna pobedom protiv Engleza od čak 4:1.

Za razliku od grupne faze, u šesnaestini finala nije bilo nekih iznenađenja, te su dalje proši već pomenuti Nemačka i Gana, kao i Španija, Holandija, Argentina, Brazil, Urugvaj i Paragvaj.

Derbi ovog dela takmičenja odigrali su, ispostavilo se pobednik takmičenja Španija i Portugal, a "Crvena furija" slavila je 1:0 golom Davida Vilje u 63. minutu.

U četvrtfinalu dobili smo neke sjajne mečeve, a kako i ne bi gledajući koliko sjajnih reprezentacija se našlo na jednom mestu.

Španci su, opet golom Davida Vilje, uspeli da izbace Paragvaj, Nemci su sa ubedljivih 4:0 poslali kući "Gaučose", a Rajevac nije uspeo da napravi još jednu senzaciju, pa je Gana na penale poražena od Urugvaja, nakon što su Mensa i Adija promašili jedanesterce.

Malo iznenađenje priredila je Holandija, koja je za protivnika imala uvek moćni Brazil. Oni su taj meč dobili "iz dvojke u keca", golovima Veslija Snajdera u 53. i 68. minutu.

Španci su u polufinalu treći put zaredom na turniru došli do pobede minimalnim rezultatom, a ovoga puta strelac nije bio David Vilja, već kapiten Karles Pujol na asistenciju Ćavija posle jednog kornera.

"Panceri" su igrali taj meč veoma povučeno, uglavnom na kontra napade, a Španije ja bila evidentno bolji rival i došla do prednosti u 73. minutu, pa je posle toga Nemcima već bilo kasno da značajnije ugroze gol "Furije".

U drugom polufinalu sastali su se jedno od najprijatnijih iznenađenja turnira Urugvaj i Holandija. Za raliku od prvog meča polufinala, ovde smo videli čak pet golova, dva u mreži Holanđana, a tri Urugvajaca. Snajder je postigao još jedan gol na prvenstvu u tom meču i istakao ranu kandidaturu za najboljeg igrača turnira.

Najnebitniji meč u sportu, meč za treće mesto, kako ga mnogi nazivaju, bio je još jedna goleada. Nemci su uspeli da 'pokupe' utešnu nagradu pobedom rezultatom 3:2, a pogađali su Jansen i Miler, kao i Forlan i Kavani na drugoj strani, da bi pobedonosni gol i medalju svojoj naciji doneo Kedira golom u 82. minutu.

Veliko finale Svetskog prvenstva u Južnoj Africi odigrano je 11. jula u Johanesburgu. Sudija meča Hauvard Veb dodelio je čak 14 žutih kartona, a Džon Hejtinga iz Holandije dobio je drugi žuti, tj. crveni karton. Najbolja prilika za Holanđane propuštena je u 60. minutu kada je Arjen Roben ostao jedan na jedan sa Ikerom Kasiljasom, ali nije uspeo da šansu pretvori u gol.

Junak finala i cele zemlje Španije bio je Andreas Iniesta koji je golom u nadoknadi vremena, u 116. minutu, zahvatio volej posle centaršuta Seska Fabregasa i na samo četiri minuta pre penala ipak doneo svojoj zemlji prvu i jedinu titulu prvaka Sveta.

Turnir su, pored sjajnog fudbala, obeležili jedinstveni afrički instrumenti – Vuvuzele.

Vuvuzele su nešto nalik trubama, koje su navijači koristili tokom svih mečeva. Mnogi su se žalili na te nepodnošljive zvuke, neki igrači kao što su Patris Evra, Leo Mesi, ali i televizijskih kompanija, koji su se žalili da se glasovi komentatora praktično ne čuju zbog zvukova tog "instrumenta".

Veliki problem vuvuzele predstavljale su i navijačima tj. gledaocima kod kuće, koji nisu mogli da osete ambijent sa stadiona. Sve TV kompanije su u što skorijem roku pokušale da smanje zvuk vuvuzela u svojim prenosima, a BBC je svojim gledaocima pokušao da ponudi prenos apsolutno bez tog zvuka.

Vredi napomenuti da je čast da peva na ceremoniji zatvaranja imala Šakira, dok se na kratko pojavio i bivši predsednik Južne Afrike Nelson Mandela.

Nagrade:

Zlatna lopta: Dijego Forlan

Zlatna kopačka: Tomas Miler

Zlatna rukavica: Iker Kasiljas

Najbolji mladi fudbaler: Tomas Miler

Fer-plej trofej: Španija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d