Nova vest
Rukomet

Subota, 17.04.2021.

12:50

Reprezentacija Srbije dobila veliko pojačanje

Reprezentacija Srbije dobila je veliko pojačanje za godine koje slede.

Izvor: MT

Autor: MT

Reprezentacija Srbije dobila veliko pojačanje
Foto: RSS

Novi srpski reprezentativac postao je Dragan Pešmalbek, dojučerašnji član najtrofejnije reprezentacije u istoriji rukometa – Francuske.

Stameni 25-godišnji pivotmen (5.1.1996), dete iz mešovitog braka Francuza i Srpkinje, igrački se razvio i sazreo u zemlji "trikolora", ali će najbolje godine karijere provesti u dresu sa dvoglavim orlom na grudima.

Ovo je još jedan veliki rezultat rukometne "diplomatije", s obzirom da je pre samo par meseci perspektivni levi bek francuskog Tuluza, Uroš Borzaš, prelomio da u budućnosti nosi srpski dres umesto mađarskog.

"Proteklih par nedelja sam puno razmišljao na ovu temu. Nije bilo lako doneti konačnu odluku, ali izabrao sam Srbiju i ne gledam više šta je bilo. Gledam samo napred. Jako sam ponosan što ću nositi srpski dres, države odakle mi je majka Snežana. Sa selektorom Tonijem Đeronom sam prvi put razgovarao posle njegove promocije prošlog leta. Zvao me je, pitao da li bi želeo da igram za reprezentaciju i rekao da ako budem bio u formi iz kluba najozbiljnije računa na mene. U to vreme je i u Francuskoj došlo do promene selektora i želeo sam da vidim planove novog selektora Žila", kaže Dragan, nekadašnji juniorski reprezentativac u generaciji 1996, koji je svoj seniorski debi za "trikolore" imao u aprilu 2018. godine na turniru "Zlatne lige“, što praktično znači da bi odmah mogao da se stavi na raspolaganje stručnom štabu ukoliko se reše sve administrativne stvari.

Kod novog selektora Gijoma Žila našao se više puta na širem spisku reprezentacije u strašnoj konkurenciji Karabatića, Soraindoa, Fabregasa i Turne.

Pešmalbek napreduje velikim koracima o čemu svedoči i sezona karijere koju igra u dresu Nanta sa kojim je došao do četvrtfinala EHF Lige šampiona gde ih čeka mađarski Vesprem.

Sa 47 golova u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju, srpski pivotmen je jedan od najvećih aduta francuskog sastava u borbi za Fajnal-for EHF Lige šampiona.

O svojim srpskim korenima, kaže:

"Moja mama je isto bila rukometašica. Rođena je u Loznici, ali je posle dugo živela u Valjevu. Život je odveo u Francusku gde je i ostala. Srećna je što ću igrati za Srbiju. Znam da će i celokupna familija u Srbiji biti oduševljena kada bude saznala."

Veruje da jezik neće biti problem...

"Učim srpski već godinama i sada je to puno bolje. Verujem da neću imati problema sa komunikacijom, momci su dobri, verujem da će biti od pomoći ako bude trebalo. Poteškoća će biti sa gramatikom, ali važno je da razumem sve što se bude govorilo. Čujem da je odlična atmosfera u timu, već sam pričao sa nekim igračima. Ubeđivali su me da zaigram za Srbiju. Imam i saigrača u klubu Milana Milića koji me je već duže vreme ubeđivao da donesem takvu odluku.
Srećan je, isto kao i ja. U petak sam obavestio Žila i ljude iz tamošnje Federacije o svojoj odluci. Odmah zatim sam se javio direktoru Ratku Nikoliću i selektoru Đeroni"
, zaključuje Dragan Pešmalbek.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d