Nova vest
Rukomet

Petak, 15.01.2021.

17:33

Legendarni Hrvat o zlu, ratu i pritisku: Je*ote, šta ako izgubimo od Srbije?

Utakmice između Srbije i Hrvatske uvek su bile posebno pod lupom, a izuzetak nije ni rukomet.

Izvor: MS

Autor: MS

Legendarni Hrvat o zlu, ratu i pritisku: Je*ote, šta ako izgubimo od Srbije?
epa/dpa Andreas Altwein

Čuveni su bili sudari Srba i Hrvata tokom 90-ih godina, kao na početku novog milenijuma.

Pročitajte još "Mi, Hrvati smo uništili srpski rukomet"

Učesnik tih prvih utakmica bio je i legendarni golman Vlado Šola, verovatno najbolji u istoriji Hrvatske.

"Pritisak je različit. Nikada nisam osećao nikakav pritisak kad sam branio za reprezentaciju. Možda protiv Srbije jer je to specifična situacija. Uvek sam razmišljao 'Je*ote, ako izgubimo od njih, ljudi će svašta reći'", rekao je Šola za Indeks, koji je analizirao status golmana Mirka Alilovića pod selektorom Linom Červarom.

Šola je sa Hrvatsom bio olimpijski i svetski šampion, a osvojio je ukupno osam medalja. Ostaće upamćeno da je Hrvatskoj u čuvenom meču doneo trijumf nad tada Srbijom i Crnom Gorom (25:24) odbranom šuta Dragana Sudžuma u poslednjim sekundama, čime je "kaubojima" otvorio put do završnice i osvajanja srebra na Svetskom prvenstvu u Tunisu.

Prisetio se i prve utakmice Hrvatske od osamostaljenja – protiv Japana 1991. godine.

"Nije to bila prva zvanična utakmica za nas jer još nismo bili priznati i nismo imali Savez, ali je utisak bio takav. Goran Stojanović, golman Zagreba iz Srbije, nastupio je za Hrvatsku mesec ili dva pre nego što će rat početi. To je bilo u predvečerje velikog zla i nećemo se toga sećati", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d