Nova vest
Rukomet

Petak, 18.12.2020.

10:23

Borba za finale – Hrvatska bajka, crnogorska snaha i skandinavski klinč

U petak su na programu utakmice polufinala Evropskog prvenstva u rukometu.

Izvor: B92

Autor:B92

Borba za finale – Hrvatska bajka, crnogorska snaha i skandinavski klinč
Foto: EPA-EFE/CLAUS FISKER

Od 18 časova sastaju se aktuelni šampion Francuska i najveće iznenađenja turnira Hrvatska, a od 20.30 skandinavski rivali Danska i Norveška.

Hrvatska je u utorak pobedom nad Nemačkom 23:20 izborila istorijski plasman u polufinale EURO, na kojem je pobedila još Mađarsku, Holandiju, Srbiju i Rumuniju, a izgubila samo od Norveške.

"Očekujem vrlo tvrdu utakmicu, Francuska je jako dobra ekipa koja je pokrivena na svim pozicijama, one su evropske prvakinje. Mi moramo igrati rukomet koji najbolje znamo, sa srcem, baciti se na glavu. Atmosfera je odlična među svima nama, veliko hvala svima od srca na podršci i jedva čekamo da krene!", rekla je Katarina Ježić na koju se nadovezala Paula Posavec:

"Francuska je reprezentacija koja je već godinama u samom vrhu svetskog rukometa. Imaju izvanredne igračice koje igraju u najvećim klubovima, imaju i naviku igranja završnica na velikim takmičenjima. Mi ćemo svakako dati sve od sebe i videćemo, obećavamo borbu do poslednjeg daha."

I selektor Hrvatske Šoštarić je optimista pred meč generacije.

"Sve je u normali, odmorili smo pa analizirali. Srce je najvažnije, i naravno glava koja mora razmišljati u pravim trenucima, onda si jači od najjačih. Mi smo imali konferenciju EHF-a i stičem utisak da nas Francuskinje poštuju, ali i osećaju neko olakšanje jer igraju s nama. Mi ćemo uneti svu svoju emociju i to je ono što bi trebalo biti jako važno"
, rekao je Nenad Šoštarić.

Ekipu Francuske kao kapiten predvodi crnogorska snaha.

Siraba Dembele Pavlović je 34-godišnja rukometašica Bukurešta, koja je udata za golmana Igora Pavlovića.

"Muž mi je iz Pljevalja pa ponekad odemo tamo. Sviđa mi se, imamo stan u Budvi i svake godine dolazimo",
rekla je Dembele Pavlović crnogorskim Vijestima pre dve godine.

Siraba je tokom prošlog EP rodila blizance Eliana i Mateja. Ipak, brzo se vratila u rukometni vrh i sada preti hrvatskoj reprezentaciji.

U dosadašnjih šest utakmica postigla je 10 golova iz 12 šuteva, a očekuje se da se penzioniše nakon Olimpijskih igara u Tokiju.

Francuska je na EP u Danskoj savladala Crnu Goru, Sloveniju, domaćina, Španiju i Švedsku, dok je remizirala sa Rusijom.

U drugom polufinalu sastaju se neporažena Norveška (Poljska, Nemačka, Rumunija, Holandija, Hrvatska, Mađarska) i domaćin koji je poražen samo od Francuske.

Norvežanke su svaki meč dobile sa najmanje sedam golova razlike pa su možda i glavni favorit za zlato.

Osim toga, nadigrale su Dansku u poslednja četiri međusobna duela, uključujući i dve pripremne utakmice uoči ovog EP.

Finale je u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve