Predstavljen prvi selektor stranac u istoriji: Danas je važan dan za srpski narod

Selektor muške rukometne reprezentacije Srbije Toni Đerona je zvanično predstavljen javnosti u beogradskom hotelu In.

MTIzvor: B92
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

* "Lud si što ideš u Srbiju – zar ne znaš njihov mentalitet?"

Đerona je na selektorskoj poziciji zamenio Nenada Peruničića, a novu ulogu shvata kao veliki izazov u svojoj karijeri.

"Zadovoljstvo je što sam danas ovde u Beogradu. Drago mi je što ulazim u ovoj projekat. Znam da je danas važan dan za srpski narod, Vidovdan. Možda je to dobar znak i dobar dan da krenemo u sve ovo. Veliki izazov je pred nama, postavllajamo konture našeg rada. Krećemo da razmišljamo o kvalifikacijama za EP 2022. godine. Zahvaljujem se savezu na ukazanom poverenju", rekao je Đerona na konferenciji za medije i dodao:

"Samo bi trebalo da pogledate najbolje timove i lige u Evropi i sve će vam biti jasno. Tamo igra mnogo srpskih igrača. Naravno, ne poznajem puno srpske timove, ali sam odgledao sezone Metaloplastike i Vojvodine u SEHA ligi i EHF Kupu, gde sam otkrio neke mlade igrače za koje mislim da su velika budućnost srpske reprezentacije. Naravno, mnogo bolje poznajem neke starije generacije, s obzirom da sam imao to zadovoljstvo da radim sa nekima od njih."

Đerona ističe pozitivno iskustvo u radu sa srpskim igračima...

"Tokom rada u Barseloni imao sam priliku da radim sa Škrbićem, Peruničićem, Perićem, Nenadićem. Bilo je to neverovatno iskustvo za mene kao mladom trenera u tom trenutku, da im pomognem, ali i da učim od tako iskusnih i talentovanih igrača. Sećam se Petra Nenadića 2007. godine, koji je bio jako mlad, ali već neverovatan igrač. Ne mogu da zaboravim ni Milana Kalinu. On je i tada, i danas, član Barselone. Posle 16 godina u Barseloni, radio sam u Kataru sa Darkom Stanićem i Zoranom Đorđićem, a Zoran mi je bio i trener golmana u reprezentaciji Tunisa. Kao što i sami možete da zaključite, bio sam počastvovan da radim sa velikim zvezdama srpskog rukometa."

O planovima i ambicijama na klupi "Orlova", Španac kaže....

"Moj angažman biće 100%. Neće biti nikakvih problema da pored obaveza koje imam u svom klubu Šartu, pratim igrače i planiram akcije reprezentacije. U vremenu smo kada sve utakmice možete pratiti uz pomoć novih tehnologija. Kada me je RSS kontaktirao, pričali smo o planovima, ne samo vezanim za seniorsku reprezentaciju, već i za mlađe reprezentativne selekcije i srpski rukomet u celosti. Mislim da tu može poslužiti špansko iskustvo iz prethodnih godina, organizacija seminara, sastanaka između trenera, sve sa ciljem da razmenjujemo iskustva, da razgovaramo o taktici i učinimo sve da idemo napred. Reprezentacija je sastavljena od igrača, i naša misija je da im pomognemo da ostvare svoj maksimalni potencijal u klubovima. Ako to bude tako, biće lakše i reprezentaciji. Kao određeni cilj, mislim da reprezentacija mora da bude prisutna na svim takmičenjima i postiže bolje rezultate nego što je to bilo u poslednjih desetak godina",
zaključio je Đerona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.