Nova vest
Rukomet

Utorak, 10.04.2018.

23:24

Rukometni svet se oprostio od Branislava Pokrajca

U prostorijama RSS u Beogradu održana je komemoracija preminuloj legendi srpskog, jugoslovenskog i svetskog rukometa - profesoru Branislavu Pokrajcu.

Izvor: B92

Autor:B92

Rukometni svet se oprostio od Branislava Pokrajca
Starsportphoto

U prisustvu porodice Pokrajac, biranim rečima od čoveka koji je u svojoj sportskoj karijeri dostigao vrh osvojivši olimpijsko zlato i kao igrač (Minhen 1972) i kao trener (Los Anđeles 1984), oprostili su se njegovi saigrači, kolege, učenici i poštovaoci iz čitavog regiona.

Ispred Rukometnog saveza Srbije, profesor Vojislav Andrić, podsetio je na sve uspehe Branislava Pokrajca na rukometnom terenu, ali i u edukaciji generacija rukometaša, kao i modernizaciji celokupnog našeg sporta.

"Nadam se da će neka ulica, neka škola, poneti ime Branislava Pokrajca. Da se o njemu snimi film, napiše neka knjiga. Siguran sam da trenažni centar RSS koji se gradi u Moionici može s ponosom poneti ime Branislava Pokrajca, koji je o jednom takvom punktu za selektiranje, kvalitetan i kontinuiran stručni rad godinama sanjao. Verujem da taj centar može biti dosanjan san jednog velikog rukometnog majstora. Dragi Krajo, neka te anđeli čuvaju".

Ispred minhenske zlatne olimpijske generacije, koju su predstavljali i Zoran Živković, Abas Arslanagić i drugi, od prijatelja se oprostio kapiten Hrvoje Cveba Horvat.

"U ime svih igrača i trenera tu sam da se oprostim od našeg Kraje. Kraja je bio veliki sportista, pripadao je samom vrhu svetskog rukometa. Kontraš izuzetnog kvaliteta, elegantan kao gazela, brz kao gepard, nebeskog skoka, strah i trepet za sve svetske golmane. S tim svojim kvalitetima bio je preteča današnjeg rukometa gde dominiraju trka i brzina. Rukomet je bio i ostao njegov život nakon diplomiranja i sticanja zvanja profesora rukometa. Kao trener je napravio izuzetnu karijeru koja je kulminirala osvajanjem zlatne medalje u Los Anđelesu. Kao instruktor IHF držao je seminare širom sveta gde je uvek bio rado viđen gost. Izvan terena, Kraja je bio pouzdan prijatelj, disciplinovan, uz svu svoju veličinu, jednostavan, odan, brižan otac i suprug. Na našu veliku žalost, ta brzina koja ga je krasila kao igrača, sada nam ga je prebrzo uzela. Počivaj u miru, prijatelju".

Profesor Branislav Pokrajac sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve