Nova vest
Rukomet

Sreda, 24.01.2018.

16:00

Loša odbrana i smušen napad, debakl Srbije za kraj

Rukmetaši Srbije poraženi su od Belorusije sa 32:27 u poslednjoj utakmici Evropskog prvenstva u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Autor:B92

Loša odbrana i smušen napad, debakl Srbije za kraj
EPA-EFE/ANTONIO BAT

Srbija je tako završila na 12. mestu kao poslednja iz dve grupe od po šest selekcija koje su se borile za polufinale.

"Orlovi" su još jednom primili više od 30 golova i prikazali raštimovanu odbranu kojoj je potrebno mnogo uigravanja. Najbolji je u timu Belorusije bio golman Saldacenka koji je odbranio sve što su naši rukometaši šutnuli ka golu Belorusa.

Puhovski sa osam golova je bio najefikasniji u napadu, a pet je dao Jurinok. U Srbiji je najefikasniji Nenadić sa sedam, a Vanja Ilić, Mijajlo Marsenić i Petar Đorđić su dali po četiri gola. Podbacio je Zelenović za koga je mreža Belorusije bila "začarana".

Srpske igrače je još jednom mučio i nedostatak volje, samo što je ovog puta bio vidljiv od početka utakmice.

Belorusi su lako dolazili do prilika da ugroze Cuparu i kasnije Ivaniševića koji su bili na vetrometini šuteva Puhovskog, Karaleka i Karavackog.

Olako su Belorusi prolazili kroz odbranu Srbije čak i kada bi imali igrača manje, dok je na drugoj strani Srbija imala problema kada namesti napad, a tranzicije gotovo da nije bilo.

U tri uzastopne situacije kada bi "Orlovi" odigrali dobru odbranu ili bi Belorusi pogrešili, usledile su kontre i dva gola. Zelenović je pokušavao i pokušavao, ali je Saldacenka za njega bio nepremostiva prepreka.

Bio je i za ostale igrače Srbije jer je neverovatni golman Belorusije već do poluvremena sakupio 15 odbrana što je veliki broj čak i na nivou utakmice.

Vanja Ilić je svoj prvi gol postigao na ovom prvenstvu protiv Belorusa i pokazao je koliko je Srbiji potrebna igra sa krila.

Izuzev povremenih dodavanja za Đukića, ili "preskakanja čoveka" upošljavanjem krila sa bekovskih pozicija, krila Srbije kao da nisu ni učestvovala u igri što je na poluvremenu rezultiralo prednošću Belorusije 16:11.

Rukometaši Srbije su u drugo poluvreme ušli daleko agresivnije u odbrani, a kada su krila, Ilić i Radivojević počeli da pogađaju činilo se da izabranici Jovice Cvetkovića imaju šanse da se vrate u meč.

Radivojević je na 17:14 promašio sedmerac, Srbija je vezala nekoliko brzopletih napada i to Belorusija je to iskoristila da se odlepi i ode i na +6 - 26:20 u 46. minutu utakmice.

Već tada je postalo jasno da će Srbija teško do izjednačenja, Saldacenka je nastavio da brani maestralno, pa se u poslednjih deset minuta ušlo sa deficitom od šest golova.

Već tada je bilo jasno da će "Orlovi" upisati novi poraz pa Evropsko prvenstvo završavaju sa samo jednom pobeodom - nad Islandom u prvoj fazi.

Upravo ta pobeda je omogućila prolaz u drugu fazu što će Srbiji doneti lakše protivnike u narednim kvalifikacionim ciklusima.

II poluvreme

60' - Srbija ne uspeva da postigne više nijedan gol, Belorusi su bili precizni još jednom za kraj utakmice koji kao da su srpski igrači jedva čekali, 32:27.

58' - Đorđić iz koraka 31:27.

56'
- Novi gol Puhovskog, 31:25. Sedmerac posle odbrane na Đorđiću, 31:26.

54' - Marsenić se lepo okrenuo i atraktivno savladao Saldacenku za svoj četvrti gol, 30:25. Greše Belorusi, Radivojević dobija loptu ali Srbija nije brza u kontri. Nenadić dobija udarac, nezgodno se prizemljio bek Srbije i prigovorio sudijama što nisu svirale prekršaj. Umesto toga, španske sudije Nenadića šalju na klupu dva minuta.

53' - Precizan Vujić, ali i Karavacki 30:24.

51' -
Novi pogodak Nenadića, ali odličan dribling Gajdučenka i lagana realizacija za 29:23.

50' - Golovi Nenadića i Karavackog, 28:22.

49' - Đorđić smanjuje sa bekovske pozicije 26:21.

48' - Jurinok postiže i 25. gol Belorusa, a Cupara je probao brzim centrom da iznenadi protivnika. Saldacenka se vratio na vreme i odbranio, a Rutenka je potom sa krila povećao prednost 26:20.

46' - Padšvalau faulira Nenadića, a Nenadić prolazi Saldacenku. Igrač Belorusije je isključen, ali Puhovski daje gol 24:20.

45' - Dva odbranjena zicera Saldacenke! Prvo Zelenoviću, a onda i Marseniću. Đorđić konačno pogađa, ali za pet sekundi uzvraća protivnik Srbije 23:19.

43' - Marsenić sa pivota, Belorusi posle brzog centra sa krila 22:18.

41' - Nekoliko brzopletih napada "Orlova", a onda konačno dobra akcija, Nenadić igra roling i pronalazi Radivojevića na krilu, 20:17. Odmah uzvraćaju Belorusi 21:17.

40' - Nenadić ide u kontru, dobija loptu od Marsenića posle dobre odbrane Ilića - Saldacenka još jednom skida zicer.

39' - Vanja Ilić postiže četvrti gol, zaigrali su brže i jedni i drugi, ali su Belorusi našli način da probijaju odbranu, privikli su se i vratili prednost 20:16.

37' - Sjajna odbrtana Cupare! Šešum je isključen dva minuta, a onda i sedmerac posle promašaja Nenadića i kontre Belorusije, 18:14.

36' - Padšalau gubi loptu, kradu je igrači Srbije, ali ne koriste kontru. Ipak, mnogo bolje Srbija igra odbranu nego u prvom poluvremenu. Odbrana pet jedan nije odgovarala Belorusma jer su u prvom poluvremenu po sredini najviše "profitirali".

35' - Nenadić na liniji šest metara vara dvojicu čuvara, koristi nepažnju da se okrene ka golu i šutira. Fauliraju ga Belorusi iz golmanskog prostora i Srbija ima sedmerac, ali ga Radivojević promašuje 17:14.

34' - Radivojević opet skače sa krila, Srbija je počela da igra agresivniju odbranu i odmah se vide rezultati i u napadu, 17:14!

31'
- Nenadić precizan za Srbiju, Belorusi još jednom daju gol sa igračem manje, a Radivojević dobro skače sa krila, 17:13.

I poluvreme

30 - Nestvarni Saldacenka! Brani i petnaesti put, ovog puta Beljanskom zicer i Belorusija na kraju poluvremena ima prednost 16:11.

29'
- Sedmerac za Puhovskog koji pogađa, a potom i pravi faul u napadu zbog kog zarađuje isključenje, 16:11.

28' - Novi gola Ilića 15:11! Cupara je odbranio šut Puhovskog, zicer do kogsu Belorusi došli sa igračem manje!

27' - Vanja Ilić naskače sa krila i pokazuje koliko "Orlovima" fali igra na bokovima, 15:10.

25' - Beloruski golman ima 12 odbrana, golmani Srbije ukupno tri. Puhovski skače po sredini, Cupara nemoćan, 15:9.

24' - Sa igračem više primamo gol sa beka, a Padšvalau lagano ulazi u priliku da ugrozi gol Srbije, 14:9.

23' - Srbija ima igrača više, isključen je Bohan, ali "Orlovi" jedva to koriste s krila, a Vanja Ilić daje svoj prvi gol na šampionatu, 13:9.

21' - Stefan Vujić poput Puhovskog iz koraka precizan, na drugoj strani Padšvalau, 13:8.

20' - Zelenović istrčava treću kontru Srbije u kratkom intervalu, ali opet promašuje zicer, a Belorusi to kažnjavaju, prvo Kralek, a onda i Juranok u kontri, 12:7.

16' - Druga kontra Srbije, Zelenović dodaje do Nenadića, a Nenadić lako to rešava sa linije šest metara 10:7.

15' - Puhovski ne promašuje sedmerac, Belorusi izlaze visoko u odbranu srpskih bekova sa dva igrača i za sada nema rešenja za takvu igru Belorusije. Ivanišević asistira Đukiću, a Đukić iz prve skače, 10:6.

14' - Zelenović nema sreće, golman Belorusije brani sve. Belorusi imaju 82 odsto realizacije napada, Srbija tek 33 odsto.

13' - Srbija menja taktiku zbog izostanka Beljanskog i napada sa šest igrača bez golmana. To se umalo osvetilo posle izgubljene lopte, ali se Ivanišević na vreme vratio da odbrani šut Belorusa.

12' - Đukić skače sa krila i smanjuje prednost Belorusa, Puhovski se ubacuje nisko u narednom napadu, Beljanski ga kasno faulira i zarađuje isključenje dva minuta. Rutenka koristi višak na desnom krilu 9:5.

10' - Puhovski pored trojice igrača pogađa, loptu gubi Đorđić, a Gajdučenko produbljuje probleme Srbije golom za 8:4.

9' - Bacio se Karalek posle odbrane Cupare i postigao gol, Belorusi su iskoristili lošu odbranu i u narednom napadu, da bi gol za Srbiju dao Mijajlo Marsenić 6:4.

6' - Belorusi ne igraju baš dobro tranziciju, ali pozicioni napad funkcioniše. Srbija za sada ima nekoliko promašaja. Poslednji zicer je promašio Marsenić.

5' - Đukić sa krila precizan za izjednačenje 3:3, a Puhovski opet pronalazi rupu, 4:3 za Belorusiju.

3' - Novi dobar skok i šut Karavackog, Srbija, smanjuje 3:2. Dobra odbrana Ilića, ali loša kontra Srbije, nisu se najbolje snašli srpski rukometaši.

2' - Marsenić poravnava efektnim pogotkom posle dodavanja Šešuma 1:1, ali Karavacki iz koraka savladava Cuparu drugi put, 2:1.

1' - Puhovski postiže prvi gol na meču posle dobrog skoka se davet metara, 1:0.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve