Nova vest
Rukomet

Petak, 29.12.2017.

17:43

"Meč sa Hrvatskom prilika da se svima začepe usta"

Legendarni srpski rukometaš Nenad Peruničić istakao je da je meč protiv Hrvatske u Splitu na početku Evropskog prvenstva prilika da ekipa pokaže karakter.

Izvor: B92

Autor:B92

Starsportphoto

Peruničić je dodao da je to šansa da se Srbija izdigne iznad bučnog ambijenta i jakog protivnika.

"Nisam prognozer, ne znam ni šta su očekivanja i šta je za nas sada uspeh. Trenutno osciliramo sa željama, nekad se podrazumevalo da čak i u lošijim momentima ideš na medalju, prosto se tako nametne i ti se ni ne pitaš. Sada smo došli do toga da se zadovoljavamo prolazom iz grupe i prosto ne znam šta je cilj", rekao je Peruničić Tanjugu na tradicionalnom "Danu rukometa".

Bivši trofejni državni reprezentativac zna kako se igraju utakmice u paklenoj atmosferi, kakvu Srbiju očekuje protiv domaće selekcije u davno rasprodatoj Spaladijum areni.

"Srbija može da pobedi Hrvatsku. Bio sam u situacijama u ekstremno neprijateljskom naboju, to na terenu mora da se shvati kao viteška borba, da se pojedinačno isključe maksimalno na buku sa tribina, ali je i ujedno trenutak da izađeš sportsko-ratnički nastrojen i začepiš usta svima onima koji očekuju neki pad. Sad je trenutak da se karakter izgradi na pravi način".

Peruničić, sa 141 odigranim mečom za reprezentaciju Jugoslavije i osvajač evropske i svetske bronze, savetovao je "orlove" da hrabro zaigraju od prvog minuta.

"Ako pričamo o našoj slavnoj istoriji, Srbi su se kao narod suprostavljali svima onima kojima drugi nisu smeli, a ovo je na sportskom polju prilika da se pokaže da smo narod vitezova i ratnika. Govorim samo o sportskom polju i ne sme da se ode u političku stvar vezanu za Hrvatsku i Srbiju. Igrači moraju da pokažu karakter i izađu sa stavom. Mi ćemo ovde, gde je najteže, da pokažemo ko smo"“, rekao je trener Crvene zvezde, zvanično najbolji srpski trener u 2017. godini.

Sa druge strane, naglašava da u "balkanski klasik" ne sme da se uđe vruće glave.

"Verujem da nećemo da padnemo u euforiju i da bude "Mi ćemo sada da pokažemo neku drčnost", neophodna je mirnoća. Rukomet je pun naboja i moraju da razmišljaju o utakmici. Ovo je test koliko mogu da podnesu pritisak ukoliko žele uspeh. Očekujem pošten odnos od njih, da "izriljaju" muški i pošteno, videćemo za šta ćemo to biti dovoljno".

Trostruki najbolji strelac Lige šampiona kaže da je konkurencija izuzetno jaka i da Hrvatska, Nemačka, Francuska i Danska nisu jedini pretendeni za titulu kontinentalnog šampiona.

"Evropsko prvenstvo biće na psihološkom planu jako zahtevno, više nije samo priprema za protivnike na prvenstvu, već i ogroman pritisak u njihovom slobodnom vremenu. Momci moraju da budu spremni i svesni da na terenu moraju da urade sve kako bi opravdali očekivanja shodno renomeu koji imaju“", zaključio je popularni "Terminator".

Utakmica između Hrvatske i Srbije igra se 12. januara, a u A grupi su još Švedska i Island.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

9 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve