Nova vest
Rukomet

Nedelja, 29.01.2012.

16:53

Srbija osvojila srebro u Beogradu

Rukometna reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju pošto je u Beogradu u finalu Evropskog prvenstva izgubila od Danske sa 21:19 (9:7).

Izvor:

Autor:

Default images

Ovo je prva medalja u rukometu za samostalnu Srbiju i prva medalja posle 11 godina i bronze osvojene na svetskom prvenstvu 2001. godine.

Danci su od prvog do poslednjeg minuta vodili, Mikel Hansen je bio nezaustavljiv sa 9 postignutih golova, dok su srpski bekovi Marko Vujin i Momir Ilić postigli samo četiri gola.

Golmani su bili odlični, Niklas Landin je sakupio 19 odbrana, Darko Stanić 15. Danci su drugi put u istoriji osvojili evropsko zlato i izborili direktan plasman na Olimpijske igre u Londonu. Srbija će pokušati da stigne do Olimpijskih igrara na kvalifikacionom turniru koji će biti održan od 6. do 9. aprila.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Rajko Prodanović sa 4 postignuta gola, Vukčević je dao tri gola, a četvorica srspkih reprezentativaca po dva gola (Vujin, Toskić, Ilić, Stojković).

Srbija je u finalu igrala bez povređenog Žarka Šešuma koji je utakmicu posmatrao u društvu predsednika Srbije Borisa Tadića.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je srpski kapiten Momir Ilić, dok je golman Darko Stanić proglašen za najboljeg golmana turnira.

Rukometaši Hrvatske su u borbi za bronzanu medalju pobedili Španiju sa 31:27.

Srpski sportisti su u nedelju ostvarili dve velike pobede. Novak Đoković je u finalu Australijan opena pobedio Rafaela Nadala, dok su vaterpolisti Srbije osvojili zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Holandiji.

Prvi šut na meču uputio je Momir Ilić, ali je prvom odbranom danski golman Niklas Landin najavio svoju sjajnu predstavu. I najboljem igraču na meču Mikelu Hansenu je na drugoj strani Darko Stanić zaustavio prvi udarac. Danci ipak postižu prvi gol preko Mikela Hansena. Usledio je još jedan neuspešan napad Srbije, zbog izgubljene lopte posle tehničke greške. Danci prvi put na meču dolaze do dva gola prednosti preko levog krila Egerta. Landin je u prvih pet minuta "skupio" tri odbrane. Posle dva nerealizovna šuta Srbija postiže prvi gol na meču preko Rajka Prodanovića.

Nikola Manojlović postiže gol za prvo izjednačenje na meču u sedmom minutu – 2:2. Iz teške pozicije Tof Hansen vraća vođstvo Dancima. Sondergard sa bekovske pozicije daje gol za 4:2.

Još jedan igrač pre svega zadužen za igru odbrani Srbije Nikola Vučković postiže svoj prvi gol na meču – 4:3. Stanić je uspeo na drugoj strani da zaustavi šuteve Sondergarda i Hansena.

Andres Egert sa sedmerca svojim drugim golom na meču održava dva gola prednosti za Dansku. Najbolji strelci Srbije Marko Vujin i Momir Ilić u prvih 15 minuta nisu uspeli da postignu gol.

Prvo isključenje na meču zaradio je Tof Hansen. Srbija je iskoristila brojčanu prednost na terenu i preko pivota Beljanskog postigla četvrti gol. Sledeći napad sa igračem više Srbija nije iskoristila jer je Landin lako zaustavio šuteve Vukčevića i Ilića. Mikel Hansen drugim golom na meču ponovo donosi Dancima +2 (6:4) u 19. minutu.

Rajko Prodanović odličnom reakcijom u napadu posle još jednog promašaja kapitena Ilića postiže svoj drugi gol na meču.

Dalibor Čutura je dva puta igrao nogom pa je zaradio isključenje, a Mikel Hansen trećim golom prvi put na meču donosi Dancima +3 (8:5). Odlični Nikola Vučković daje gol za Srbiju sa igračem manje. Manojlović je iznudio faul u napadu Sondergarda. U 25. minutu Momir Ilić sa sedmerca postiže prvi gol na meču i Srbija tako ne dozvoljava Dancima da se rezultatski „odlepe“.

Stanić je siguran na golu, ali reprezentativci Srbije ne uspevaju da organizuju kontranapad. U 27. minutu opravdano je isključen Manojlović, a Spelerberg ubrzo postiže svoj prvi gol na meču – 9:7.

50 sekundi pre kraja prvog poluvremena selektor Vuković je zatražio tajm-aut, ali srpski rukometaši su loše realizovali napad. Posle 30 minuta igre rezultat je bilo 9:7 za Dansku. Golmani Landin i Stanić su u prvom poluvremenu po 11 puta odbranili udarce protivničkih igrača.

Već u prvom minutu nastavka Danci golom Nikolaja Markusena dolaze drugi put na meču do tri gola prednosti. Darko Stanić je nastavio da briljira na golu Srbije, ali su njegovi saigrači bili potpuno bezidejni u napadu u prvim minutima drugog poluvremena.

Ivan Nikčević sa pozicije levog krila prvi golom na meču ostavlja Srbiju u igri pošto je Danska pola minuta pre gola Nikčevića drugim golom Markusena stigla do četiri gola prednosti. Nenad Vukčević postiže sa bekovske pozicije gol za 11:9.

Ilić i Vujin u prvih 35 minuta šutirali su iz igre 0/11. Neumorni Nikčević je primorao Sven Hansena da napravi faul za dvominutno isključenje.

Usledio je i sedmerac za Srbiju, ali je Landin zaustavio šut Ilića sa sedam metara. Srbija se odbranila u narednom napadu Danaca, a onda je Nenadić odlično proigrao Toskića na pivotu – 11:10.

Lauge na drugoj strani vraća Dance na +2, a u narednom napadu Mikel Hansen postiže četvrti gol na meču. Još jedna akcija Nenadića i Toskića završena je dvanaestim golom za Srbiju – 13:12.

Linberg postiže gol za Dansku, a kapiten Srbije Momir Ilić prvi golom na meču u 45. minutu „vraća“ Dance na dva gola prednosti. Ipak Hansen je bio nezaustavljiv za srpsku odbranu – 15:12

Posle gola Linberga Danska u 48. minutu ima velika četiri gola prednosti – 16:12. Posle isklučenja danskog reprezentativca Vuković je morao da zatraži tajm-aut jer je Srbija imala puno problema u napadu, srećom ubrzo je Prodanović postigao gol koji je Srbiju rezultatski ostavio u igri. Posle jedne dobre odbrana i Stojković je sa pozicije pivota postigao gol – 16:14.

Marko Vujin u 51. minutu sa sedmerca postiže prvi gol na meču i Srbija se potpuno rezultatski vratila u meč. Seriju Srbije od 3:0 prekinuo je Kristjansen.

Novi gol u drugom poluvremenu sjajnog Rastka Stojkovića. Nikola Manojlović je u 52. minutu završio utakmicu pošto je treći put na meču isključen. Odmah su Danci iskoristili brojčanu prednost jer je Hansen postigao gol – 18:16.

Marko Vujin postiže prvi gol iz igre kada je Srbija imala igrača manje na terenu. Hansen je nastavio da „rešeta“ pred golom Srbije, ali golom Nikčevića ponovo je Srbija prišla na gol zaostatka.

Ipak srpski tim nije imao snage da preokrene rezultat i Danci su zasluženo osvojili zlatnu medalju.

Srbija: Marjanac, Vujin 2, Nikčević 2, Manojlović 1, Toskić 2, Stanić, Ilić 2, Marković, Prodanović 3, Stojković 2, Beljanski 1, Vučković 3, Čutura, Stanković, Nenadić.
Danska: Landin, Mogensen, Kristijansen, Lauge 2, Markusen 2, Egert 3, Spelerberg 1, Svan-Hansen, Lindberg 2, R. Toft-Hansen 1, Kleverli, Sondergard 1, H. Toft-Hansen, M. Hansen 9, Nilsen.
Sedmerci: Srbija 3/2, Danska 1/1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

303 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve