Nova vest
Rukomet

Petak, 12.09.2008.

09:22

Butulija: "U Evropi bez kompleksa"

Trener rukometaša Crvene zvezde Igor Butulija izjavio je da se nada da će njegov klub biti uspešniji u Evropi u odnosu na pre.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

"Zvezda je od 2004. godine tri puta bila državni prvak, ali nije igrala na odgovarajući način. Naša liga nije jaka kao ranije i sa takvim rukometom ne može da se prođe u Evropi. Dešavalo se da izgubi sa 10 golova razlike od ekipa koje nemaju potencijal", objasnio je u intervjuu "Beti" Butulija.

Prema njegovim rečima, njegov više puta najavljivan povratak dogodio se "kada je rukometni klub Crvena zvezda konačno shvatio da treba da bude deo Evrope".

"Kao što mi želimo i težimo tome, tako i naš sport mora da se otvara i da se dokazuje u evropskim sportskim takmičenjima. Hteo sam realnost - da se Zvezda otvori ka Evropi, da postoji na evropskoj mapi bez kompleksa. Ako treba i da gubimo sa 10 golova od vrhunskih ekipa, ali da smanujujemo razliku i jednog dana da pobeđujemo", rekao je Butulija.

On je dodao da rukomet nije ni fudbal, ni košarka, već druga priča, "popularan sport gde i sa manjim sredstvima može u Evropi da se napravi jedna lepa priča".

"Nažalost, od kada sam došao dogodilo se dosta stvari koje su poremetile planove. Znao sam poznavajući filozofiju igre u Evropi da nedostaje jedan iskusniji igrač, koji će u datom trenutku podići mlade momke. Cela priča se vodila oko Nenada Peruničića. Međutim, taj most nije srušen, ali ta tema je trenutno zamrznuta i mi idemo dalje", rekao je Butulija.

Trener Crvene zvezde istakao je da ne želi da kuka, jer je znao da će biti problema.

"Došao sam jer želim da pomognem, pre svega u stručnom radu gde od početnih stvari treba vaspitavati i učiti na onaj način kako se igra u Evropi", rekao je Butulija.

Crvena zvezda u subotu Italiji igra revanš utakmicu kvalifikacija za Ligu šampiona sa Italgestom iz Kasarana. U prvom meču pobedila je sa 26:21.

Prema Butulijinim rečima, ukoliko se Crvena zvezda plasira u Ligu šampiona postoji mogućnost da se ekipa pojača, ali da ne želi da dovodi mnogo igrača.

"Mi imamo bazu, dosta mladih igrača i ja težim ka tome da ih nešto naučim. Ne želim preko noći da osvajam titule i sebi gradim imidž. Želim da jedan Draško Nenadić koji je vanserijski talenat, i Nemanja Zelenović postanu evropski igrači. To će biti moja titula. Ima dosta igrača koji imaju kvalitet i u ovom trenutku im treba samo malo iskustva 'većih' utakmica", rekao je Butulija.

Na pitanje koliko je realno da će "crveno-beli" moći ravnopravno da igraju na međunarodnoj sceni, u situaciji kada pojedini igrači iz vodećih evropskih ekipa koštaju kao ceo tim Zvezde, Butulija kaže da Crvena zvezda ima nešto drugo, a to je mladost.

"Tu su i talenat koji je prusutan na celom ovom području, kao i armija navijača koji u datom trenutku umeju da uliju samopouzdanje ekipi. Nije lako, mnogo je nerealno, kada jedan igrač vredi kao cela moja ekipa, međutim, još je interesantnije ako u takvim uslovima uspete nešto da napravite", rekao je Butulija.

Trener Crvene zvezde dodao je da će se vremenom tržišna vrednost naših igrača podizati.

"Mi težimo ka tome da igrači imaju relativno dobre uslove za našu zemlju. Treba još dosta vremena, ali rukomet je specifičan sport, sa puno kontakta. Ako neka ekipa uđe potcenjivački, a druga puna elena, mogu da se dogode velika iznenađenja. Zato rukomet i jeste interesantan sport",rekao je Butulija.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ima prostora za nekoliko rukometnih klubova koji bi mogli uspešno da se takmiče u Evropi, jer nije potrebno novca kao za fudbal ili košarku.

"Verujem da će ova Vlada uložiti u sport na pravi način. Moraju da postoje određena sredstva za pomoć, kako bi klubovi na dostojan način predstavljali državu u Evropi. Na taj način, ali i uz sponzore, koji imaju svoje interese, obezbedio bi se jedan solidan budžet za ekipu", rekao je Butulija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve