Nova vest
Tenis

Sreda, 25.05.2022.

08:16

Najveći spektakl na Rolan Garosu

Francuski teniser Žil Simon priredio je najveći spektakl u dosadašnjem izdanju Rolan Garosa.

Izvor: LN

Autor: LN

Najveći spektakl na Rolan Garosu
Foto: Profimedia

Simon, 37-godišnjak koji će se penzionisati posle turnira, izbacio je 18. igrača sveta Pabla Karenja Bustu u prvom kolu turnira.

Francuski veteran je bio bolji posle skoro četiri sata borbe, po setovima 6:4, 6:4, 4:6, 1:6, 6:4.

Možda zaslužni za trijumf koliko i sam Simon bili su navijači, kojih je oko 100 napravilo atmosferu ravnu finalu Svetskog prvenstva koja je vodila 158. igrača do najveće pobede u poslednjih nekoliko godina.

Simon, nekada šesti teniser sveta i osvajač 14 titula, bio je apsolutni autsajder u ovom meču, a kladionice su mu davale mizerne šanse (kvota preko 10).

To ga, međutim, nije omelo da odigra meč daleko iznad svojih trenutnih mogućnosti, s obzirom da se radi o teniseru koji je pre dve nedelje izgubio meč od 308. na svetu (Oleksija Krutjiha) sa 6:2, 6:1.

Osvojio je Simon prvi set sa 6:4, a onda nekako uspeo da u drugom na 4:4 napravi brejk i u narednom gemu spasi tri vezane brejk lopte – za 2-0.

Karenjo Busta nije posustajao i ostao je smiren, a početkom trećeg seta je namirisao da Simon nije u dovoljno dobrom fizičkom stanju da mu isparira kao do tog trenutka.

Krenuo je Španac da dominira i rutinski je rešio posao u trećem, a pogotovo u četvrtom setu, da bi u petom nastavio u istom maniru i poveo sa brejkom.

A onda se desilo čudo.

Organizatori Rolan Garosa su pustili navijače da uđu na teren početkom petog seta, a oni su se svi skupili na jednom delu tribina i krenuli da prave atmosferu na kojoj bi pozavideli brojni fudbalski i košarkaški klubovi.

Simon nije imao snage, sve ga je bolelo i posle svakog poena je pravio bolne grimase.

I onda je ode 2:4 osvojio četiri gema u nizu, došao do 6:4 i krenuo u veliko slavlje. Možda čak i veće nego kada je osvajao neke titule, a "samo" je prošao u drugo kolo Rolan Garosa.

Kako je ovo uspeo? Ne znamo. Ne zna, verovatno, ni on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve