Nadal izgubio prvu bitku protiv Đokovića

Uprkos drugačijim nadanjima Rafaela Nadala, njegov meč protiv Novaka Đokovića na programu će biti u večernjem terminu u utorak, saopštili su organizatori.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 30.05.2022.

20:45

Nadal izgubio prvu bitku protiv Đokovića
EPA-EFE/YOAN VALAT

Taj duel, 59. međusobni, postavljen je na stadionu "Filip Šatrije" i počeće negde oko 21.00 čas.

Dosta se pričalo o noćnim sesijama na Rolan Garosu ove godine, a najveće primedbe imao je Karlos Alkaras, koji je smatrao da ne bi bilo fer da i treći put igra noću.

Saša Zverev, takođe, nije neki ljubitelj večernjih termina mečeva na šljaci.

"Ne smetaju mi večernje sesije kada je tokom dana 30 stepeni. Kada je 14, onda je uveče osam-devet i tada postaje teško", rekao je Zverev.

Istog stava bio je i Rafael Nadal, koji je više puta isticao da na šljaci voli da igra danju, međutim, organizatori ovoga puta nisu mogli da mu izađu u susret.

"Ne volim da igram noću na šljaci, zato što je vlažnost veća, lopte su sporije i svi ti uslovi postaju teži kako je hladnije. Postoji velika razlika između toga kada igrate na šljaci, danju ili noću", rekao je Nadal.
Novak je ranije govorio da protiv Rafe voli da igra što je kasnije moguće.

"Rekao bih da Rafa i ja imamo različite zahteve", kazao je Đoković na jednoj od konferencija.

Na kraju, ovaj večernji termin i cela ta priča, u suštini nema veze sa zahtevima igrača, već jednostavno sa organizatorima i nosiocima TV prava, koji su za to platili 15 miliona evra.

Podsetimo, ovaj duel biće jedini koji će cela Francuska moći da gleda, pošto je kompanija koja realizuje prenose, odlučila da sadržaj bude besplatan za sve, te da nikakva registracija ni nalozi neće biti potrebni.

Nadal je na jučerašnjoj konferenciji govorio o "svojoj situaciji", misleći na probleme sa stopalom, dok je njegov trener Karlos Moja u prvi plan istakao ono što i svi – termin meča. Smatra da bi bilo fer bar saslušati šta ima Rafa da kaže.

"Ne bih to nazvao znakom nepoštovanja prema Nadalu, ali očigledno Rafa je neko ko je osvojio ovde 13 titula. Ako on ima neki zahtev, trebalo bi da ga slušamo. Rafa je deo istorije Rolan Garosa i znamo da niko nije važniji od Rolan Garosa i gren slemova. Ipak, na kraju, u pitanju je biznis i sve to razumemo", rekao je Moja.

Zanimljiva uvertira je bila pred ovaj duel, pošto su Novak i Rafa trenirali jedan pored drugog, na "Žan Buenu", kompleksu do Rolan Garosa. Da srpski teniser ništa ne prepušta slučaju pokazuje i sparing partner, Francuz Leon Breson, levoruki igrač, koji je "glumio" Rafu.

Tema jednog od najvažnijih mečeva u istoriji tenisa bila je i na okupljanju legendi belog sporta, u bašti novinarske "menze".

Iako smo bili skeptici da će biti nemoguće doći do njih, njihova neposrednost i pričljivost bila je na zavidnom nivou.

Uprkos činjenici da je u konkurenciji bilo stotinak novinara, svako je dobio priliku da postavi pitanje ili dva nekadašnjim teniserima i teniserkama.

Bilo je i nekih ne baš poznatih imena. "Ovog niko ne zna...Aha, to je novinar", našalio se kolega.

Kroz improvizovanu miks zonu prodefilovali su Mats Vilander, Gabrijela Sabatini, Martina Navratilova, Goran Ivanišević, Flavija Peneta, Anri Lekont, Danijela Hantuhova, Goran Ivanišević.

Čini se najraspoloženiji za priču je bio pozitivno ludi Lekont, bivši francuski igrač, koji je redovan na turnirima veterana. Neizostavan je i šou koji pravi.
Foto: Milan Tomiæ/B92.net
Iako smo ušli u drugu nedelju takmičenja, gužva u kompleksu se ne smanjuje. To guranje zatekli smo i u buticima i prodavnicama.

U njima je danas najviše bilo novinara, pošto je ovaj ponedeljak bio "praznični" – Rolan Garos je svim predstavnicima medija davao 20 odsto popusta na sve što kupe.

O najtraženijim artiklima, kao i cenama, kojima su Francuzi "precenili" svoju robu čitajte OVDE.

Između druženja sa legendama i obilaska prodavnica – ispade Cicipas!

"Fizički sam se osećao savršeno. Ustao sam nikad bolje. Pronašao sam ritam prethodnih dana. Međutim, na terenu sam bio nervozan, frustriran. Bio sam svestan toga, ali nisam mogao da promenim", rekao je Cicipas.

Bio je na ivici da mu se to dogodi i u prvom kolu protiv Lorenca Musetija, ali je Italijan tada poklekao kao i prošle godine protiv Novaka Đokovića.

I protiv Zdenjeka Kolara je imao oscilacije, sa Mikaelom Imerom delovalo je lakše, ali onda je došao Holger Rune, momak koji do ovog Rolan Garosa nikada nije prošao prvo kolo.
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Sada ne samo da je prošao, nego je nanizao, skoro pa rutinski redom Denisa Šapovalova, Henrija Laksonena, Iga Gastona i sada Cicipasa. Bilo je 7:5, 3:6, 6:3, 6:4, a Danac će u četvrtfinalu igrati protiv "komšije" Kaspera Ruda, koji je izbacio Huberta Hurkača.

Na konferenciji za medije Rune je kazao da mu je idol dok je još bio dečak (kao da i dalje nije) bio Rodžer Federer, te da mu je krajnji cilj da postane prvi teniser sveta.

Za razliku od njega, kolega iz NextGen-a Janik Siner, nije uspeo da dovrši meč protiv Andreja Rubljova. Povreda kolena zadobijena u meču sa Mekdonaldom bila je jača od njega. Naterala ga je da preda i da se povuče na startu trećeg seta, pri rezultatu 1-1.

Dobili smo u međuvremenu i nove četvrtfinalistkinje Rolan Garosa. Ruskinje Darija Kasatkina i Veronika Kudermetova su prve overile vizu, isto je učinila i Amerikanka Džesika Pegula, da bi uz više muke nego što se očekivalo, dalje prošla najbolja teniserka sveta, Iga Švjontek.

Poljakinja je izgubila set protiv od Kineskinje Ženg, a onda kao da se iznervirala i razbila rivalku, dopustivši joj do kraja susreta samo dva gema. Bila je ovo 32. uzastopna pobeda za Igu, čime je izjednačila niz Žastin Enan.

Od 2000. naovamo, najviše trijumfa zaredom ostvarila je Venus Vilijams (35). Taj rekord biće izjednačen ukoliko Švjontek osvoji titulu u Parizu.

Sve u svemu, pred nama je novi dan, onaj koji se čekao još otkako je izašao žreb. Dan, koji će biti okončan susretom Novaka i Rafe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: