Srpska posla i strepnja favorita

Četvrtog dana Rolan Garosa bilo je svega: dobrog tenisa, još bolje atmosfere, smeha i srpskih poslova.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 25.05.2022.

22:00

Srpska posla i strepnja favorita
Foto: Profimedia

Malo za promenu – konačno nije bilo kiše, koja je umela da krene da lije iz čista mira i tako zabrine organizatore, pošto krova ima samo na jednom terenu.

Gužva je bila standardna, nešto na šta smo već navikli, a nije da nam nije prijala tišina, koja je trajala do 10.00 časova.

Baš u to vreme, kapije se otvaraju i kreće ona dinamika koja nosi jedan ovako veliki turnir na svoj način.

Toplo vreme samo je dodatno podiglo energiju na terenima širom kompleksa. Za početak, na "šestici", gde je meč drugog kola igrala Olga Danilović

I bila je jako dobra, bar u prvom setu meča sa 24. nositeljkom Jil Tajhman. Udarala je lopticu iz sve snage, razvlačila rivalku sa jedne na drugu stranu. Međutim, Švajcarkinja je bila tvrd orah, jednostavno je vraćala sve i krajem prvog dela igre, prelomila duel.
Olgin pad u drugom setu nije bilo nešto što nismo mogli da pretpostavimo, a prilično jednolične gemove, koje je u nizu osvajala Tajhman, iskoristili smo za razgovor sa srpskim navijačima.

Bilo ih je zaista dosta: jedan gospodin se raspitivao o Filipu Krajinović i Miomiru Kecmanoviću, a druga grupa, "doktora", kako su se predstavili, želeli su da saznaju kako mogu da "prevare" sistem i sa kartom za "Šatrije" uđu na "Lenglen", gde je svoj meč trebalo da igra Novak Đoković.

Njih četvorila su pokazala da nema situacije iz koje naš čovek ne može da se izvuče i nađe načina da izađe kao pobednik.

Delovalo je da je njihov slučaj nerešiv, ali želja da stignu tamo gde su naumili bila mnogo veća nego cena karata koju su platili. A ona nije mala – 1.200 evra.

Pisali smo već o tome kolike su gužve na Rolan Garosu i koliko se teško dolazi do ulaznica. Ako ih kupite ranije, morate da gledate u kuglu kako biste znali koje mečeve ćete na "tom i tom" terenu moći da gledate.

Organizatori su Novaka premestili sa "Šatrijea", gde je igrao na startu turnira, te zajedno sa protivnikom, Aleksom Molčanom, postavili ga na "Lenglen".
Foto: Milan Tomiæ/B92.net
Za junake ove naše priče, nije bilo alternative do da strpljivo čekaju ispred drugog po veličini stadiona u kompleksu i traže "žrtvu" za razmenu. Trampa je izgledala tako da su ulaznice za "Šatrije" zamenili za one koje im omogućavaju da uđu na "Lenglen".

Izvukli su se iz nemoguće situacije, možda propustili spektakularni preokret Aleksandera Zvereva protiv Sebastijana Baesa, ali su stigli tamo gde su krenuli – na meč njihovog ljubimca, Novaka.

Jedan slovački novinar nam je juče kazao da očekuje da Molčan u duelu sa prvim teniserom sveta uzme bar jedan set, međutim, to se nije desilo.

Đoković je lako došao do 2-0, u trećem setu ispustio brejk prednosti, malo produžio ostanak na terenu, ali ne mnogo. Kroz taj-brejk priveo je susret kraju.

Bio je ovo jedan jako specifičan duel za srpskog asa, pošto je prvi put u životu bio na suprotnoj strani od Vajdine, koji već neko vreme radi sa Molčanom. Poželeo je Novak da ovo ostane i jedini takav "eksces".

"Igrao sam protiv specijaliste za šljaku, jako je dobro pripremljen. Nadam se da je ovo poslednji put da igram protiv igrača kog trenira Marijan Vajda", rekao je Đoković nakon meča.
Foto: Milan Tomiæ/B92.net
Meč na Suzan Lenglen stadionu bilo je jedno novo iskustvo većinu srpskih novinara. Uprkos problemima sa internetom, zbog udaljenosti pres centra, pogled na teren učinio je da se to brzo zaboravi.

Boks i sedišta namenjena predstavnicima medija na ovom terenu neuporedivo su bolja od onih na "Šatrijeu". Mnogo su bliža terenu, praktično imate utisak kao da sedite u loži.

Pored Novaka, naš predstavnik u muškom singlu, danas je bio i Filip Krajinović, koji je posle četiri seta bio bolji od Hrvata Borne Goja.

Filipova konferencija bila je zakazana baš tokom Đokovićevog duela, tako da smo morali da se podelimo – jedan deo je otišao da porazgovara sa 55. teniserom sveta, a drugi je ostao da prati meč najboljeg na planeti.

Ja sam bio u ovoj drugoj grupi, a sudeći po reakcijama kolega, mnogo sam propustio. Jedan Filipov odgovor je bio naročito zanimljiv.

Naime, počevši od Aleksandre Krunić, preko Olge Danilović, i Krajinović je od strane naše koleginice bio upitan o tome koje knjige voli, šta čita... Njegov odgovor šokirao je sve – što bi rekli tabloidi.
"Šta čitam? Knjige? Ne! Ja iskreno nisam taj tip koji čita. Više sam na ‘Netfliksu‘ i gledam neke gluposti, a verujem da pomaže to čitanje, ali nemam tu koncentraciju da izdržim. Ili mi se spava ili čitam u prazno. Mislim da ću to da radim kada budem ostario kada budem imao puno vremena i onda kada budem u penziji, legnem, čitam, odmaram. Sada sam nekako u gasu, na srpskom da kažem. Ali opet da kažem, lepo je da se edukuješ i lepo je čitanje i podržavam to. Ali nisam ja za to iskreno", rekao je Krajinović.

Pored svih pratećih stvari, red je na kraju da spomenemo i dva spektakularna preokreta, koja su obeležila dan.

Aleksander Zverev i Karlos Alkaras su uspeli da prežive i nastave svoj put ka potencijalnom međusobnom duelu u četvrtfinalu.

Nemac je imao ogromnih problema sa Argentince Sebastijano Baesom, 36. na svetu, momkom, koji je eliminisao Lajovića i koji po konstituciji, ali i igri, umnogome podseća na Dijega Švarcmana.

Saša je uspeo da pokaže šta pravi razliku između vrhunskih i onih, koji, za sada, to nisu. Lako je izjednačio na 2-2, a onda u odlučujućem setu vratio brejk zaostatka i na kraju slomio rivala.

Još veće muke od Zvereva, imao je mladi Alkaras, prema kladionicama drugi favorit za osvajanje turnira. On je ljutu bitku vodio sa zemljakom Albertom Ramosom Vinolasom, suočavao se i sa meč loptom, te posle skoro pet sati igre, eliminisao bivšeg četvrtfinalistu French opena.
Njih dvojica su ostali u žrebu, ali dva poznata imena, u ženskom singlu, nisu. U pitanju su Marija Sakari i Ema Radukanu.

Grkinja, treća igračica sveta, eliminisana je od Karoline Muhove, dok je Radukanu, aktuelna šampionka US opena, stala pred Beloruskinjom Aliaksandrom Sasnovič.

Pored Novaka, Filipa i Olge u singlu, Srbija je imala predstavnike i u dubl konkurenciji. Uspešan, zajedno sa Nikolasom Monroom, bio je samo Miomir Kecmanović.

Aleksandra Krunić, u paru sa imenjakinjom Panovom, odnosno Dušan Lajović, zajedno sa Jiržijem Veselim, nisu bili te sreće.

Pred nama je četvrtak, novi dan, kada će na teren istrčati Laslo Đere (protiv Danila Medvedeva, 11.00), Miša Kecmanović (protiv Aleksandera Bublika), čiji će duel uslediti nakon onog u kojem se sastaju Aleksandra Krunić i Veronika Kudermetova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: