Teže nije moglo

Organizatori predstojećeg Rolan Garosa "spremili" su za Novaka Đokovića paklen put do odbrane titule.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 20.05.2022.

08:00

Teže nije moglo
EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Zaista, kada se pogleda žreb za Otvoreno prvenstvo Francuske, zaključak koji se nameće jeste da teže nije moglo.

Od osmine finala pa nadalje, Novaka čekaju sve same "nagazne" mine, specijalista za šljaku, najveći rival, mlada teniska senzacija, te, možda, prošlogodišnji protivnik iz finala.

Koliko je ova polovina žreba jaka govori podatak da su prva četiri favorita za trofej u Bulonjskoj šumi upravo u njoj.

Ono što je dobro za Novaka jeste to što će mu uvodne faze poslužiti da se adaptira i zagreje za najveće izazove, koje redom slede.

Dakle, prvo kolo Jošihito Nišioka, potom Aleks Molčan ili Federiko Korija, zatim vrlo verovatno Dženson Bruksbi.

Protivnici po meri da se "upali mašina", a onda, od četvrte runde kreće ono pravo. Grigor Dimitrov, mada, ipak, pre Dijego Švarcman, mogli bi da ga čekaju u osmini finala, potom novi "Rafole", a ako sve to "preživi", onda i neko iz mlađe, ali i te kako ozbiljne garde, Karlos Alkaras ili Aleksander Zverev.

Donji deo žreba Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Kasper Rud, ali pre svega Stefanos Cicipas.

Đoković nikada u karijeri na Rolan Garosu nije ispao u prvom kolu, čak ni kada je debitovao sa 18, 2005. godine.

Tada je doduše eliminisan u drugoj rundi, a pre osmine finala, ispadao je još samo one "čudne" 2009. godine. Tada je Novaka u trećem kolu izbacio Filip Kolšrajber, Nadal je kolo kasnije ispao od Robina Soderlinga, da bi Šveđanina u finalu savladao Rodžer Federer.

Đokoviću će protivnik na startu ovosezonskog Rolan Garosa biti Japanac Jošihito Nošioka, 26-godišnjak, 94. na ATP rang listi.

Nišiokin najbolji rezultat u Parizu je drugo kolo (2019, 2020, 2021), ali protiv Đokovića, od kojeg je gubio u prethodna i jedina dva susreta ne bi trebalo da ima mnogo šansi. Srpski as je Nišioku savladao u Dejvis kupu 2019. (6:1, 6:2), te Australijan openu 2020. (6:3, 6:2, 6:2).

Zanimljiv duel Đokovića bi mogao da očekuje u narednoj rundi. Potencijalni rivali su njegov "fan", Federiko Korija, odnosno Aleks Molčan, Slovak sa kojim od nedavno radi Marijan Vajda, doskorašnji i dugogodišnji Novakov saradnik i trener.
Korija je, baš kao i svi Južnoamerikanci, na šljaci kao riba u vodi. Uostalom, na Grend slemu, najbolji rezultat upravo ima na ovoj podlozi (3. kolo 2020). Našoj javnosti je postao poznat kada je na prošlogodišnjem Beograd openu prišao Novaku, posle ubedljivog poraza (6:1, 6:0) i zatražio selfi sa našim igračem.

Ako se pogleda trenutna forma, možda bismo prekoputa Novaka pre trebalo da vidimo Molčana, koji je u četvrtak rutinski savladao Argentinca (6:3, 6:2). Takođe, na istom turniru izbacio je Žoa Vilfreda Congu i Karenah Hačanova.

Protiv Đokovića, baš kao i Korija, igrao je samo jednom, takođe, u Beogradu prošle godine, kada je naš predstavnik slavio u finalu rezultatom 6:4, 6:3.

U trećoj rundi pre bismo mogli da očekujemo pobednika meča Dženson Bruksbi – Pablo Kuevas, nego Kristofer O'Konel – Aljaž Bedene.

Mladi Amerikanac je prošle godine ispao u prvom kolu Rolan Garosa, što mu je bio debi na Grend slemu. Već na US openu je stigao čak do osmine finala, kada ga je zaustavi upravo Đoković.

Da bi došlo do tog susreta, Bruksbi će morati na startu da se izbori sa prekaljenim igračem, Pablom Kuevasom, 36-godišnjakom, kojeg je Novak prošle sezone u Parizu savladao u drugoj rundi, relativno rutinski.

Da je, na primer, 2020. godina u pitanju, ne bismo uopšte sumnjali da će Novakov potencijalni rival u osmini finala biti Dijego Švarcman.
Ipak, omaleni Argentinac nije što je bio nekad. Jeste on i dalje na respektabilnom 16. mestu ATP liste, ali u eventualnom duelu trećeg kola protiv Griše Dimitrova, vrlo verovatno ne bi bio favorit.

Bugarin vodi 3-1 u pobedama, a ono što je najvažnije za ovu tezu, jeste činjenica da je Dimitrov pobedio Švarcmana u Madridu pre nekoliko nedelja. Ne pobedio, deklasirao 6:0, 6:3.

Ko god da dođe, Novak zna kako sa njima. Protiv Grigora ima 9-1 (jedini poraz u Madridu 2019, doduše na šljaci), dok protiv Dijega vodi 6-0 (najznačajnija pobeda u finalu Rima 2020).

A onda dolazimo do onog, o čemu se nagađalo danima, tačnije još od ispadanja Rafaela Nadala u ranoj fazi Rima od Denisa Šapovalova.

Nadal je tim porazom skliznuo na petu poziciju i, kao takav nosilac, naleteo ni manje ni više nego na svog starog poznanika, sa kojim je igrao čak 58 puta.

Naravno, daleko je ovaj duel, obojica treba da preskoče četiri stepenika, ali... To su Novak i Rafa.

Ono što bi mogla da bude smetnja Đokoviću jeste ne preterano mnogo odigranih mečeva ove sezone. Naravno, primetan je i te kako uspon, kako u kondiciji, tako i u igri u poslednje vreme, o čemu svedoči titula u Rimu. Ipak, sigurno je da bi Đoković voleo da ima više mečeva u nogama.

Što se tiče Nadala, on je posle Mastersa u večnom gradu, bio čak i pod znakom pitanja za svoj omiljeni Grend slem, gde je trijumfovao čak 13 puta. To stopalo ga muči tokom čitave karijere, u Rimu je priznao da to više nije ni povreda, već da sa tim jednostavno živi, uz naravno određenu dozu lekova, koji ublažavaju bol i problem.

Iako posrnuo, ni na kraj pameti nam nije da ga otpisujemo. Pokazao je to na startu ove sezone, kada se vratio upravo posle operacije stopala, te preležane korone, te slavio u Melburnu, na Australijan openu, te Akapulku.

Njih dvojica su snage u Parizu odmeravali čak devet puta. U sedam je slavio "Bik sa Majorke", dok je Novak, interesantno, 2015. slavio upravo u četvrtfinalu. Prošle sezone, srpski as je trijumfovao u polufinalu. Prvi put pobedu nad Nadalom nije iskoristio (izgubio u finalu od Vavrinke), drugu jeste (pobedio Cicipasa).

Ono što bi moglo da bude zabrinjavajuće, za koga god da slavi u ovom meču, jeste u najavi fizička iscrpljenost pred polufinale, do kog bi, trebalo da stigne Karlos Alkaras. Ili, možda, ipak Aleksander Zverev?

Dečak iz Mursije, koji je u fantastičnoj formi, sigurno da je zadovoljan kako se po njega sve odvija, međutim, kada ste drugi favorit na Grend slemu, a imate samo 19 godina, to sigurno utiče. Neiskustvo i pritisak, mogli bi da budu kobni po Alkarasa, možda čak i pre završnice takmičenja.

Zverev je prošle sezone na Rolan Garosu ostvario najbolji rezultat u karijeri, u vidu polufinala, međutim, njegovo potencijalno „pomračenje svesti“ na šljaci nije isključeno. Od Alkarasa je glatko izgubio u finalu Madrida, ali ga je prošle godine, doduše na betonu, dva puta "tukao".

Kolike šanse Aleksander Zverev ima da stigne do polufinala u ovoj, tolike iste ima i Stefanos Cicipas u drugoj polovini žreba. Mada, Grk bi sa nešto lakšim putem vrlo lako mogao da ponovi i prošlogodišnji rezultat, plasman u finale. Od najviše pozicioniranih nosilaca u ovom delu žreba izdvajaju se Danil Medvedev, Andrej Rubljov i Kasper Rud. Niko od njih ne može da se pohvali spektakularnom formom. Da ne grešimo dušu, drugi igrač sveta nije imao ni kad ni gde da je izbrusi, pošto je pauzirao zbog operacije kile. Vratio se u Ženevi i doživeo težak poraz od Rišara Gaskea.

Čak i da je zdrav, Medvedev na Rolan Garosu ne može da se ubraja među favorite. Prva četiri nastupa u Parizu završavao je u prvom kolu, da bi prošle sezone stigao do, za njega, istorijskog četvrtfinala.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni druge naše predstavnike na Rolan Garosu. To su Miomir Kecmanović, Filip Krajinović, Dušan Lajović i Laslo Đere.

Najveće nade polažu se u Mišu, koji ove sezone igrao kao preporođen. Iako ne voli baš šljaku, ukoliko ponovi igre sa američke turneje, mogao bi da bude i te kako tvrd orah, na primer za Danila Medvedev, već u trećem kolu.

Da bi Rus uopšte stigao do te faze, moraće da izbaci Fakunda Bagnisa, a onda, možda, i Lasla Đerea, čiji je prvi rival na turniru Ričardas Berankis.

Sreće na žrebu nije imao Duci Lajović, koji bi, ukoliko savladala Argentinca Sebastijana Baeza na startu, već u drugom kolu mogao da igra ni manje ni više nego protiv Saše Zvereva.

Miljenik fortune na žrebu nije bio ni Krajinović, koga u prvom kolu čeka Rejli Opelka. Ako napravi iznenađenje, posao u drugom kolu bi mogao da mu bude malo lakši (Tabilo/kvalifikant), da bi ga u trećoj rundi najverovatnije čekao Feliks Ože-Aljasim.

Srbija će, takođe, u ženskoj konkurenciji imati Aleksandru Krunić, dok Olgu Danilović očekuje u petak finale kvalifikacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: