Nova vest
Tenis

Petak, 27.05.2022.

21:00

Rutina

Prava reč za ono što smo imali prilike da vidimo od Novaka Đokovića u novom duelu na Rolan Garosu.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Rutina
Foto: Profimedia

A nije da nismo baš tako nešto i očekivali u duelu sa Aljažom Bedeneom, koji nikada dalje od ove faze, trećeg kola, nije prošao na Grend slemu.

Publika se nadala da će meč na "Šatrijeu" potrajati malo duže, ali rezultat 6:3, 6:3, 6:2 jednostavno je realnost u ovom trenutku.

Novak je sa Slovencem pre ovoga susreta rekete ukrštao u tri navrata i nije izgubio niti jedan set. Pobeđivao ga je u Melburnu, Parizu i Rimu.

Na momente je delovalo da je Bedene zalutao do ove runde takmičenja. Ni u jednom momentu nije bio ozbiljan rival.

Jednu jedinu brejk šansu imao je na startu trećeg seta, ali ju je Novak odličnim servisom spasao.

Već nakon toga, postalo je jasno da je pitanje vremena kada će ovaj duel biti gotov. Videlo se jednostavno da je Đoković u ovakvoj situaciji bio na stotine puta.

To iskustvo i rutina bilo je toliko očigledno, da je ubijao svaku nadu i Bedeneu i navijačima, da ovaj meč može bar još malo da se produži.

"Drugačije je bilo igrati na Šatrijeu nego na drugim terenima. Malo mi je trebalo vremena da se naviknem. Teško je igrati protiv Noleta, ima tešku loptu, čak i kada ti se čini da je lagana lopta, ona je u stvari teška. Nisam se snašao najbolje, ali eto, dobro sam servirao. Možda noge nisu bile takve kakve sam očekivao, lagane, već malo teže. Na kraju, OK, trebalo bi da budeš sto posto svež i puno bolje da odigraš da bi imao bilo kakvu šansu protiv Đokovića. Zato je on prvi na svetu. On je odigrao dobar meč i nisam imao puno prilika da ga ugrozim", rekao je Bedene posle meča.

Da se prisutni malo prodrmaju i razbude, pokušao je jedan od navijača Rafaela Nadala, malom provokacijom i uzvikom "Vamos Rafa", ali nije mu uspelo. Što bi se reklo, "iskulirali" su ga svi. Nikakve reakcije nije bilo.

Taj dečko očigledno je zalutao na "Šatrije", očekujući da njegovog miljenika stave na taj teren. Organizatori su juče malo promešali karte i Bika sa Majorke poslali na "Suzan Lenglen".

Tamo je Španac odigrao u svom stilu, autoritativno, kako i dolikuje vlasniku 13 trofeja u Bulonjskoj šumi.

Ne računajući početni gem, te još jedan u trećem setu duela sa Botikom van de Zandshulpom, kada je već imao dva brejka prednosti, može se reći da je ovo bio još jedan običan dan u Nadalovoj kancelariji.

I dok su Novak i Rafa na dva najveća terena u kompleksu "razbijali" protivnike, na onom pod brojem 14, Filip Krajinović je igrao jako dobro protiv Feliksa Ože-Aljasima.

Nažalost, nijanse su danas prevagnule na stranu Kanađanina, devetog igrača planete, koji nastavlja da pomera svoje granice u Parizu, gde pre ove sezone, nikada nije prošao dalje od prvog kola.

Sitnice su odlučile prva dva seta, oba završena posle taj-brejka. U trećem je Filip imao brejk prednosti, ali uzalud.

Feliks je u osmom, maratonskom gemu iskoristio petu brejk šansu, a onda u poslednjem, pred novi taj-brejk, do kojeg nisu došli, napravio još jedan i završio meč.

"Uvek je teško igrati protiv Filipa. Igrali smo na čelendžerima takođe. Uvek je bilo teško i u mečevima na dva dobijena seta, kao što je bilo prošle godine. Očekivao sam težak meč, kao što je bio. Prva dva seta mislim da sam bio malo bolji, pogađao sam jako dobro, sa tek nekoliko neiznuđenih grešaka. Nivo tenisa je bio jako dobar danas. Nažalost, pao sam malo u trećem setu, izgubio fokus, ali sam se vratio i dobio u tri seta. Stvarno važno za ono što tek dolazi", rekao je Ože-Aljasim.

Veliki izazov ga očekuje za dva dana, kada će prekoputa mreže biti najbolji igrač na ovoj podlozi ikada – Rafael Nadal.

Inače, tokom samog duela Filipa i Feliksa, dogodio se incident, u kojem su učestvovala dva navijača, koja su na rasnoj osnovi vređala Ože-Aljasima. Zbog toga su uostalom bili i izbačeni sa tribine.

Osim tog ispada, atmosfera je generalno bila lepa. Srbi su navijali za Filipa, a "lokalci" za svog Feliksa.

Međutim, bilo je i nekih Francuza, poput zeta jedne naše koleginice, koja živi u Parizu, koji su navijali za našeg igrača.

Kako nam je rekla, on zna pedesetak reči. Fond mu je bio dovoljan da bodri našeg igrača "Idemo, Filipe", "Idemo, Fićo" – moglo je da se čuje sa terena broj 14.

Filipa, nažalost, nismo mogli da čujemo na konferenciji, a za to smo glavni krivci bili mi – srpski novinari.

Naime, procedura za "dobijanje" igrača nakon susreta je takva da pošaljete zahtev pres službi Rolan Garosa, koja kasnije kontaktira tenisera i dovede ga u jednu od sala za konferencije.

Uglavnom, kada je o našima reč, dešavalo se da zahtevi stignu sa različitih strana. Ovoga puta, k'o za inat, niko nije poslao zahtev. Izgleda da je svako od nas čekao da to uradi neko drugi.

I dok smo se čudili kako se toga niko nije setio, kroz pres centar u roku od dva minuta razlike, prošli su Novak Đoković i Rafael Nadal.

Novak sa svojom saradnicom za PR i nekoliko ljudi, a Rafa sa timom, ali i gomilom obezbeđenja, koji su protunjali do konferencijske sale, ispunjene novinarima, pretežno španskim.

Interesantno, Nadal će se u nedelju naći u Đokovićevoj koži. Baš kao što je Novak pre dva dana imao susret sa Aleksom Molčanom, sa kojim radi Marijan Vajda, tako će Rafa snage odmeriti sa Feliksom Ože-Aljasimom, čiji je trener Toni.

"Za mene je to prosto. On je moj stric. Ne mislim da priželjkuje moj poraz, nema sumnje. Ali, on je profesionalac i radi sa drugim igračem. Ne znam šta će se dešavati, da li će biti u boksu ili ne, ne zanima me to. Nemam problem sa tim. Znam osećanja koja postoje među nama. Znam da mi želi najbolje. Sada pomaže drugom igraču", rekao je Nadal.

A do nedelje, pred nama je finale Lige šampiona u subotu od 21.00 na "Sen Deniju" u Parizu, na koji će se sjatiti svi važni ljudi svetskog fudbala, sporta generalno.

Tenisere su dosta ispitivali danas hoće li ići ili ne. Đoković, ukoliko u nedelju bude igrao u dnevnom terminu, najverovatnije neće, Nadal će da razmisli posle sutrašnjeg treninga, dok nam je Miša Kecmanović juče kazao "da bi možda i mogao".

Kada smo već kod njega, pred njim je u subotu na "Suzan Lenglenu" veliki izazov i meč protiv Danila Medvedeva.

Teško je prognozirati prvi međusobni duel i to još na šljaci. Znamo da ni jedan ni drugi ne vole naročito zemljanu podlogu.

Ono što je Mišina prednost je dobra forma i raspoloženje, zbog sjajnog prvog dela sezone. Sa druge strane, Danil nakon operacije kile, a pre Rolan Garosa, igrao samo u Ženevi, gde je odmah ispao.

Rus je, inače dalje od prve runde, u Bulonjskoj šumi išao samo prošle sezone, kada ga je u četvrtfinalu eliminisao Stefanos Cicipas.

Dug, ali bogat sportski dan je pred nama u Parizu. Za nas, najvažniji je Kecmanović, koji neće početi pre 12.30. Pa idemo onda redom, sve do finala i borbe za titulu prvaka Evrope u fudbalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve