Nova vest
Tenis

Četvrtak, 26.05.2022.

21:00

Čitanje, smejanje i nerviranje

Kao da su se teniski bogovi smilovali i na nas novinare da konačno ne budemo baš tokom celog dana u petoj brzini.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Čitanje, smejanje i nerviranje
Foto: Profimedia

Gužve je bilo "samo" tokom prepodneva, kada su organizatori rešili da predstavnike srpskih medija nateraju da "zuje" po kompleksu sa jednog na drugo mesto.

Laslo Đere i Aleksandra Krunić su imali tu čast da otvore program na Centralnom, odnosno terenu broj šest, na kojem je odmah zatim svoj meč igrao i Miomir Kecmanović.

Iako svi nekako zbijeni po satnici, lepo su se počeci i krajevi njihovih duela uklopili, tako da je bilo moguće svakoga ispoštovati, kako na meču, tako i na konferenciji.

Od svih njih dalje je prošao samo Miša, koji je "okrenuo" Aleksandera Bublika, dok Laci i Aleksandra nisu uspeli da naprave iznenađenje i izbace favorite.

Najpre je takmičenje završila Krunićeva, koja je poražena od Ruskinje Veronike Kudermetove rezultatom 6:3, 6:3, posle tek nešto malo više od sat vremena igre.

Aleksandra je imala u proteklom periodu problema sa povredom, koju joj je zalečio Miljan Amanović, jedan od Novakovih fiziterapeuta.

Četiri pobede u Parizu, računajući i kvalifikacije, zadovoljile su apetite "Atomskog mrava", te je za nju drugo kolo "puna kapa".

"Jesam zadovoljna, četiri nedelje nisam trenirala zbog ruke. Bila mi je dislocirana ključna kost, a bila je pogrešna dijagnoza pre, mučila sam se od Australije. Miljan me je oporavio za tri dana, FED kup sam igrala na tabletama. Svakakvih saveta je bilo, drago mi je što je rešeno, ali žao mi je što sam izgubila pet meseci lutajući bez pronalaska uzroka. Izvukla sam maksimum iz sebe. Znam šta treba da radim kako bih se vratila tamo gde sam bila na listi. Sada sam srećna što sam zdrava", rekla nam je Krunićeva na konferenciji.

Zaista nije delovala utučeno, za razliku od Lasla Đerea, kojem je teško pao poraz od Danila Medvedeva.

Ni on nije u prestonicu Francuske došao baš sasvim zdrav, ruptura u aduktoru verovatno je učinila svoje, ali su njegove nade u susretu sa drugim teniserom sveta bile velike.

Poznato je da Rus nije naročito sjajan na šljaci, nedavno je operisao i kilu, tako da je Laci imao prava da gaji makar umereni optimizam.

Dobro je i počeo duel, napravio brejk, poveo 2:0, a onda izgubio pet gemova zaredom, propustio dosta brejk lopti, koje nije koristio na jedan te isti način. Forhend je konstantno završavao u mreži.

Medvedev je tako preskočio još jedan stepenik (6:3, 6:4, 6:3) i stigao do treće runde, gde će ga čekati Miomir Kecmanović, koji je posle preokreta pobedio Aleksandera Bublika.

Nije bio ovo nimalo naivan izazov za Kecmanovića. Nasuprot sebe je imao jako čudnog igrača, od kojeg nikad ne znate šta možete da očekujete.

Poznato je da Bublik mrzi šljaku, još više nego Miša, tako da je Kecmanovićev zaostatak u vidu jednog seta i jednog brejka, bio iznenađujuć, kao i servisi ispod ruke "ruskog" Kazahstanca.

Ubrzo se naš teniser konsolidovao, a na krilima naših "Srbikosa", koji su imali komentare poput "Idemo, Mišo legendo", naposletku stigao do važnog trijumfa.

"Smešan je, svi znaju koliko ne voli šljaku. Pričali smo o tome kako jedva čeka da dođe na travu. Nervira ga da igra sa mnom ovde, pošto ja sve vraćam. Uvek se dobro slažemo", rekao je Kecmanović.

Iako deluje ozbiljno, Miša i te kako ume da se našali na konferencijama za medije, a na ovoj današnjoj bilo je i takvih tema – lakih.

Temu knjiga i čitanja zapravo je pokrenula koleginica Mira Popović, koja je od starta, svako druženje sa naših teniserima, završavala pitanjem o tome – da li i šta čitaš?

Najinteresantniji odgovor juče je dao Filip Krajinović, krajnje iskren. Kazao je kao iz topa da ne čita, da je u gasu i da radije gleda filmove. Za knjige ima vremena, kad ode u penziju...

Ovaj Filipov odgovor nije nasmejao samo novinare, već i Kecmanovića, koji je u svlačionici pre dolaska na konferenciju to stigao da vidi.

"Baš sam sad u svlačionici video to za Filipa (smeh). Više sam čitao kad sam bio mlađi. Na turniru ne volim previše da čitam. Zadnje sto sam čitao je bilo ovo od ovog što je osnovao Najki. Isto su mi lepe bile od Dena Brauna – Da Vinčijev kod, Anđeli i demoni", rekao je Kecmanović.

Nije bilo baš ni mesto ni vreme da razumljivo neraspoloženog Đerea pitamo o knjigama, a ko vas zanima, Novak trenutno čita ruske pisce, Krunićeva japanske, dok je Olgin izbor knjiga "Kako preživeti svoju porodicu".

Mečevi naših, konferencije, ručak, koji je iz dana u dan sve bolji, sprečio je našu nameru da se uživo pogleda nova sjajna partija Ige Švjontek, koja je na brzaka pregazila Alison Risk (6:0, 6:2) i zabeležila 29. pobedu u nizu.

U nedostatku interesantnijih imena i mečeva, izbor za ovo popodne pao je na Stefanosa Cicipasa, koji je svoj meč igrao na stadionu "Suzan Lenglen" protiv Čeha Zdenjeka Kolara.

Mora se priznati da je odluka bila dobra, kao i tajming kada da se ode. Igrao se drugi set, u kojem Grk morao da dobro da se pomuči kako bi ga dobio.

Vratio je rani brejk zaostatka, a do novog gubitka servisa umalo je došlo u gemu pred taj-brejk.

Vidno nervozni Cicipas zbog grešaka, naročito iz forhenda, "urlao" je na terenu, ljutio se na sebe – i reket, koji skoro da je hteo da pojede od muke, a povrh svega dosuđen mu je i koučing, tako normalan za njega i njegovog oca Apostolosa.

I dok je Cicipas vodio bitku sa Čehom, koji nikada nije igrao u glavnom žrebu nekog Grend slem turnira, na "Šatrijeu" je Žil Simon pokušavao da odloži "penziju".

U tome je i uspeo. Slavio je protiv Amerikanca Stiva Džonsona 7:5, 6:1, 7:6 i tako ostao u žrebu na svom poslednjem Rolan Garosu.

Treće kolo i meč sa Marinom Čilićem za nekoga ko već dugo ne pruža adekvatne partije vrhunski je rezultat.

Pre samo mesec dana, Žil u Beogradu na Srbija openu nije prošao ni kvalifikacije.

Koliko Francuzi vole svoje ljubimce, koji su im u prošlosti donosili mnogo radosti, naročito u Dejvis kupu, dokazali su u fan selu, tačnije na "koridoru" koji vodi od "Šatrijea" do "Lenglena".

Nije neko čudo što je na ovom mestu velika gužva, ali navikli smo da ljudi cirkulišu. To sada nije bio slučaj. Svi su stajali ispred "Lenglena" i na velikom ekranu gledali, navijali i dočekali pobedu nekada šestog igrača sveta.

Drugo kolo će tokom večeri biti kompletirano, a u trećem, imaćemo trojicu predstavnika. U četvrtak na teren izlaze Novak Đoković i Filip Krajinović u singlu, odnosno Miomir Kecmanović u dublu.

Novak će ne pre 13.30 svoj meč protiv Aljaža Bedenea igrati na "Filip Šatrijeu", dok će Filip (ne pre 14.00) na terenu broj 14 snage odmeriti sa Feliksom Ože-Aljasimom. Miomir će u paru sa Niklasom Monroom od 11.00 otvoriti program na "dvanaestici" protiv prvih nosilaca Radživa Rama i Džoa Salizburija.

Još neka zvučna imena nastupiće u četvrtak u Bulonjskoj šumi. Rafaela Nadala očekuje susret sa Botikom van de Zandšulpom, Saša Zverev se sastaje sa Brendonom Nakašimom, dok će u večernjem programu Karlos Alkaras igrati protiv Sebastijana Korde.

Zanimljive duele u ženskoj konkurenciji trebalo bi da odigraju Belinda Benčić i Lejla Fernandez, Viktorija Azarenka i Jil Tajhman, a zašto da ne i Anđelik Kerber i Aliaksandra Sasnovič, koja je na startu eliminisala Emu Radukanu.

Takmičenje se polako zahuktava, a u naredna dva dana saznaćemo ko će uspeti da obezbedi svoje mesto u drugoj nedelji turnira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve