Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 23.05.2022.

20:30

Pravi momenat

Kiša – krene, stane, krene, stane. Tako je otprilike izgledao dnevni program na Rolan Garosu.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Pravi momenat
Foto: Milan Tomiæ/B92.net

Moglo je sve da izgleda mnogo gore po organizatore i igrače, ali srećom, prognostičari nisu bili potpuno u pravu.

Oni jesu najavili kišu tokom celog prepodneva, međutim, nje je, u ozbiljnijim količinama bilo samo u periodu od 13.00 do 15.00 časova.

Tokom ostatka dana nje je bilo na prekide, prskala je i "fajtala" terene širom komplekse, ali nedovoljno da mečevi budu otkazani.

Ne tako lepo vreme nije mnogo uticalo da posetioci, baš kao i u nedelju, pohrle ka Bulonjskoj šumi, u kojoj su na programu bili i te kako zanimljivi dueli.

Trojica naših igrača nastupilo je u dnevnom programu, ali i dva bivša šampiona, Rafael Nadal i Sten Vavrinka. Još jedan, onaj koji brani trofej, svoj igra od 20.45 na stadionu “Filip Šatrije” protiv Jošihita Nišioke.

Osim vremenskih prilika, razliku u odnosu na prvi dan na Rolan Garosu, bar za naše novinare, jeste što je bilo mnogo više posla.

Kada iskusnije kolege govore o težim danima na Grend slemu, misli se na baš nešto ovako.

Dosta naših predstavnika, u različitim terminima, na raznim terenima, pa treninzi, konferencije za medije. Prava trka sa vremenom.

Ako vas zanima, u odnosu na juče, barem je hrana u restoranu bila bolja. Razne vrste salata i predjela su mnogo bolja opcija od glavnog, koji uglavnom čini neko meso, slabo pečeno, toliko da pomislite da vam trovanje ne gine.

Ali pre ručka, na "meniju" bio je meč Filipa Krajinovića na terenu broj 13. Za njega, taj broj danas nije bio baksuzan.

Gužva na tribinama i oko terena bila je jako velika. Trebalo mi je petnaestak minuta samo da uđem i pronađem mesto, a kada sam to uradio, mogao sam samo da uživam u igri Krajinovića protiv američkog bombardera Rejlija Opelke.

Naš igrač nije u nekoj formi, ali je na ovom meču radio sve što je bilo potrebno da eliminiše 17. nosioca na turniru., čiji je najbolji rezultat u Parizu treće kolo od prošle godine.

Produžavao je poene, slao dva metra i 11 centimetara visokog rivala sa jedne na drugu stranu, pogađao duboke lopte i linije i na kraju slavio posle tri seta.

Filip je pronašao pravi momenat da završi svoj duel, tačno nekoliko minuta pre nego što je krenuo pljusak, koji je napravio opšti haos i gužvu u kompleksu.

Krajinović kaže da se ne obazire previše na oblake, već da je u potpunosti koncentrisan na teren. Uostalom, takav pristup mu je i doneo pobedu.

"Pogledam ka nebu, ali bio sam maksimalno koncentrisan. Bio sam spreman i na to da se dogodi, jer sam znao kakva je prognoza. Sve sam očekivao... Sreća me pogledala – počeo je pljusak kada sam odigrao poslednji poen. Posle nikad ne znaš, po povratku može sve da se promeni", rekao je Krajinović.

Ono što je sigurno, o kiši danas šampioni, bivši i aktuelni, nisu imali potrebe mnogo da razmišljaju.

Na "Šatrijeu", koji od 2020. poseduje krov, ovaj ponedeljak bio je rezervisan najpre za Igu Švjontek, koja je upravo te godine na ovom istom terenu uzela svoju prvu i do sada jedinu Grend slem titulu.

Kako igra trenutno, ovih 29 uzastopnih pobeda, najavljuju novu. Prvi stepenik u vidu Ukrajinke Lesije Curenko preskočen je na dominantan način – 6:2, 6:0.

Odmah nakon nje, aktuelna šampionka Barbora Krejčikova doživela je šokantan poraz. Od nje je bila bolja domaća predstavnica, Dajan Pari.

Zaista ništa nije slutilo na ovakav epilog nakon prvog seta, koji je Čehinja rešila u svoju korist, izgubivši samo jedan gem.

Francuskinja je u nastavku duela iskoristila veliki broj grešaka druge teniserke sveta, kojoj servis uopšte nije radio, te ju je na kraju i koštao ispadanja iz žreba.

"Mislim da sam doživela psihički kolaps. Bilo je teško zato što nisam igrala mečeve. Mečevi su drugačiji od treninga. Potrudila sam da se pripremim najbolje što sam mogla", rekla je Krejčikova.

Raspoloženje publike na “Šatrijeu” podiglo se, uprkos eliminaciji šampionke, pošto je na teren ubrzo istrčao i njihov miljenik, vlasnik 13 titula – Rafael Nadal.

Bio je ovo prvi meč za "Bika sa Majorke" nakon ispadanja u ranoj fazi Rima, kada ga je eliminisao Denis Šapovalov.

Zbog povrede stopala, koja ga doduše muči tokom cele karijere, njegov nastup u Parizu je čak u jednom momentu bio pod znakom pitanja.

Na ovom susretu sa Australijancem Džordanom Tompsonom, apsolutno ništa nije ukazivalo na to da Španac ima bilo kakvih zdravstvenih problema.

Prosto je leteo po terenu, pogađao neke neverovatne udarce u njegovom stilu. U više navrata je i Tompson u nemoći klimao glavom i pitao se šta treba da uradi kako bi uzeo poen pred oko 15.000 ljudi.

Toliko navijača je bilo prisutno i toliko je bilo na strani Nadala, koji je dominirao, ali i zasmejavao publiku, te naposletku ostvario rutinski trijumf, taman kao zagrevanje za naredne izazove i projektovano četvrtfinale sa Novakom Đokovićem.

"Samopouzdanje je veće kada osvojite Monte Karlo, Barselonu, Madrid i Rim. Kada pobedite više mečeva i turnira imate više samopouzdanja. Protivnici takođe imaju taj osećaj. Kada to nije slučaj, stvari su drugačije. Nisam očekivao da ću osvojiti 15 trofeja u Monte Karlu i Rimu. Imao sam povredu i to je to. To što se desilo je prošlost, sada smo ovde. Na Rolan Garosu smo. Ovde sam da pokušam da dam najbolje od sebe", rekao je Nadal između ostalog, koji je, baš kao i Filip, meč završio taman pre nove ’ture’ kiše, koja je otkazala Novakovo zagrevanje na terenu broj 2, uprkos velikom interesovanju navijača.

I dok je Španac „plesao“ na Centralnom, na terenu broj pet Dušan Lajović je doživeo poraz na startu od Argentinca Sebastijana Baesa, koji dosta podseća na zemljaka Dijega Švarcmana, kako po izgledu, tako i po igri.

Kada pogledam, Duci je igrao bez greške dok sam ga gledao, a to je bilo tokom drugog seta, koji je rešio u svoju korist. Pokazivao je zaista ozbiljan nivo tenisa, mnoštvo vinera, snažnih udaraca.

Prosto mi je bilo neverovatno da je nakon takve igre, u trećem i četvrtom setu doživeo novi kolaps. Upravo zbog te psihe i padova u trenucima kada igra dobro i ima prednost, Lajović je srpskim novinarima priznao da je počeo saradnju sa psihologom.

"Pred Madrid sam krenuo. Rekla mi je da ne može da čini čuda, da je važan kontinuitet, ali pogodio se Madrid. U pitanju je žena Hozea Perlasa (Lajovićevog trenera), plan je da opet imamo kontinuirani rad", rekao je Lajović.

Jedna šampionka prošla, druga ispala, jedan šampion prošao, drugi ispao. U ovom nizu, poslednji je Sten Vavrinka, prvak iz 2015, koji je domaćem igraču Korentinu Muteu uspeo da oduzme samo jedan set. Upravo će ovaj Francuz igrati sa Nadalom u narednoj rundi.

Sve što je bilo važno pre Novaka, bilo je gotovo, osim Miomira Kecmanovića, čiji se meč sa ne toliko poznatim Ečeverijem u Medija centru pratio na taj način što se priželjkivala brza i laka pobeda, kako bi se izbegla poklapanja i teleportovanje, koje vam u uvodnim danima na Grend slem turniru potrebno, ukoliko želite sve da stignete.

Miša nas je "ispoštovao", slomio Argentinca na vreme (6:3, 7:5, 6:3) i tako podigao raspoloženje pred zatvaranje programa – i meča Đokovića i Nišioke.

O ovom meču, nešto više, moći ćete da čitate u utorak ujutru

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve