Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 12.10.2020.

18:10

"You come at the king, you best not miss"

Razmišljajući o finalu Rolan Garosa kroz glavu su mi se provlačile mnoge misli, ali je samo jedna potpuno imala smisla.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Photo by Julian Finney/Getty Images

"You come at the king, you best not miss", citat je iz svetski poznate serije "The Wire" koji izgovara glumac Majkl K. Vilijams igrajući Omara Litla.

Ako niste gledali pomenutu seriju, već vas privlače druge vrste razonode, onda vam je možda ovaj citat poznatiji zbog američkog filozofa Ralfa Volda Emersona.

"When you strike at a king, you must kill him", rekao je čuveni Emerson tokom 19. veka, ali mi danas ne citiramo njega, citiramo Omara Litla.

I to radimo dok pričamo o tenisu, odnosno o Rafaelu Nadalu koji, kako ste mogli i sami da zaključite, predstavlja "kralja" o kojem pričamo.

Jednog jedinog, neprikosnovenog i nenadmašivog "kralja šljake".

Rafael Nadal Parera rođen je 3. juna 1986. godine u Manakoru na Maljorki Sebastijana Nadala Omara i majke Ane Marije Parere Femenijas.

Rafael danas ima 34 godine i tokom svog života je osvojio 20 Grend slem titula, od čega 13 na pariskoj šljaci Rolan Garosa.

Rafael je u nedelju, 11. oktobra 2020. godine pobedio Novaka Đokovića, najboljeg srpskog sportistu svih vremena, sa 6:0, 6:2, 7:5 u finalu Rolan Garosa.

Često nepravedno izostavljan iz GOAT trke, u kojoj su uz njega Đoković i Rodžer Federer, Rafael Nadal je još jednom ispisao stranice teniske istorije.

100 pobeda na Rolan Garosu uz svega dva poraza. 13 osvojenih titula u 13 odigranih finala. Apsolutni rekorder u svemu što u svetu tenisa imalo podseća na naradžastu boju šljake.

Apsolutni "kralj" šljake je u nedelju za protivnika imao apsolutnog "kralja" decenije koji je došao maksimalno naoružan, uskladio disanje i naciljao metu.

I promašio.

Đoković u finalu nije jednom "pucao", već je to radio konstantno, ali su njegovi "metkovi" uglavnom samo uspevali da okrznu Nadala.

"Bik sa Maljorke" je, jednostavno, bio neukrotiv. Pogotovo tokom prva dva seta kada je Srbinu prepustio svega dva osvojena gema.

Dva osvojena gema u finalu Rolan Garosa za dva seta, istovremenu uz potpuno nestvarnih samo šest neiznuđenih grešaka drugog tenisera planete.

Rafa je tokom finalnog spektakla ne samo statistički bio bolji nego tokom svih prethodnih šest mečeva na ovom turniru, negu generalno u karijeri kada god se sastajao sa Novakom.

Imao je četiri asa i jednu duplu servis grešku, dok je sa druge strane mreže učinak bio obrnut.

Solidnih 67 odsto osvojenih poena na prvi servis i neverovatnih 66 odsto na drugi servis, u poređenju sa Novakovih 50 odsto, odnosno 48 odsto... Nije baš za poređenje.

Rafa je meč završio sa 14 neiznuđenih grešaka što znači da je u trećem setu napravio osam, više nego u prva dva zajedno. Uz to je imao 31 viner.

Novak je, sa druge strane, imao više vinera (31), ali o stanju na "Šatrijeu" najbolje govori poređenje neiznuđenih – poraženi ih je imao čak 52.

Nadal je, takođe, bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije. Nije Novaku dao puno brejk lopti, svega pet za skoro tri sata, ali je usput uspeo da spasi čak četiri.

Sa druge strane, iako nije baš tako, delovalo je kao da u svakom Đokovićevom gemu njegov protivnik ima brejk lopte.

"Bio sam dobro. Sve je bilo super, bio sam spreman za ovaj meč. Jednostavno, nadigran sam. Pobedio me je momak koji je danas bio savršen, pogotovo u prva dva seta. To je sve što tu može da se kažem. Nema nikakvog drugog opravdanja, on je jednostavno bio bolji. Pobeda u tri seta... Da, ovo je finale Grend slema, ali to je Rafa na šljaci koji je igrao tako kako je igra. Teško mu je uzeti i set. Mislim da je u trećem setu postojala šansa, ali je nisam iskoristio", rekao je, pored ostalog, Đoković.

Prvi "reket" sveta je spasao 11 od 18 brejk lopti sa kojima se suočio – dovoljno da čak sedam puta izgubi servis.

Ovaj susret je jednostavno opisati u nekoliko reči ili u jednoj rečenici. Nadal je, prosto i jednostavno, razbio Đokovića.

Analiza ipak nije tako jednostavna, iako i sam Đoković tvrdi da je rezultat bio realno merilo odnosa snaga.

"Prva dva seta... Bilo je nekih 'tesnih' gemova, dosta razmena, malo dužih gemova, ali mislim da rezultatski to nije daleko od onoga što se zapravo dešavalo na terenu. On me je poptuno nadigrao i nema tu šta da se priča. Ja sam morao i mogao bolje, nisam uspeo da pronađem tu igru, uopšte u prva dva meča. Nadao sam se da ću moći da probijem taj otpor koji je on pružao, ali on je stizao sve, sve mu je ulazilo, igrao je perfektan meč", rekao je Đoković odmah posle meča.

Tokom gotovo celog meča, pa i tokom prva dva seta gde je Novak osvojio dva gema, delovalo je kao da samo malo nedostaje da se momentum potpuno preokrene, barem iz ugla gledaoca.

Nadal je, kako je tokom meča rekao i Boris Beker, igrao savršeno. Možda i savršenije nego ikada ranije, sigurno savršenije nego u skorijoj prošlosti.

Njegovi udarci su imali sve – i potrebnu dubinu i potrebnu širinu – dok Novakovi jednostavno nisu bili na tom nivou.

Iako čudno zvuči, Đoković nije odigrao toliko loš meč. Naravno, nije odigrao ni preterano dobar, ali razlog njegovog poraza je definitivno i nedvosmisleno savršeni Rafael Nadal.

Ono što je možda najviše iznenadilo je to koliko je dobro Nadal kontrolisao ritam poena i sa koliko savršenim tajmingom je slao bekhend paralele u vidu "balona".

Novak sa tim lopticama nije znao šta da uradi i koliki god momentum da je stvorio u poenu tu bi se sva priča završavala.

Kao što je i Đoković prokomentarisao usred meča, Nadal mu ništa nije poklanjao. Ali, bukvalno, ništa, barem ne u prva dva seta.

Koliko god dobar napad Đokovića bio, koliko god ubitačan početni udarac odservirao, Nadal je pronalazio način da tu lopticu vrati u teren – i to ne bilo kako, već sa poentom.

Novaku nisu pomogli ni drop-šotovi koje jeste forsirao, ali ne u tolikom broju da se zbog toga "samouništio" ili nešto slično.

Iako nije bio preterano uspešan iz tog udarca u nedelju, drop-šotovima je pokušavao da poremeti Rafin ritam i da time što će uneti neizvesnost u svoje udarce pokuša da ga izvuče iz komforne zone.

Međutim, Rafina zona komfora na "Šatrijeu" je tog dana bila od svlačionice pa sve do drugog reda tribina.

Treći set doneo je dosta drugačiju priču nego prethodna dva. I dalje je Nadal igrao odlično, ali je konačno barem po neki poen poklanjao protivniku sa druge strane mreže.

Samim tim desio se i prvi brejk Đokovića u meču, podigla se i malobrojna publika na noge, delovalo je kao da je momentum krenuo da menja stranu. Ipak, bilo je prekasno.

Ni sva Novakova mentalna snaga, ni istorijat čudesnih podviga koji ima u svojim vitrinama – pomoći nije bilo.

Na kraju, šta reći?

Tri nedelje se pričalo o novim uslovima "novog" Rolan Garosa. Tri nedelje je Novak bio glavni favorit, a Rafa "nikada ugroženiji".

Dok nije ispao, u četvrtfinalu, jedno vreme je i Dominik Tim bio prvi favorit.

Nove "Vilsonove" loptice koje Danijel Evans "ne bi dao ni psu da ih žvaće". Odskok koji ne može manje da odgovara Nadalu, vremenski uslovi koji ne mogu manje da odgovaraju Nadalu.

Kiša, hladno, jesen, krov, forma, priprema... Sve je do nedelje, 11. oktobra u 15 časova bilo na strani srpskog tenisera. I onda više nije.

"Razmišljao sam da će uslovi više odgovarati meni i dobro sam se osećao kroz ceo turnir, igrao sam dobar tenis, imao sam dosta samopouzdanja. Ali, Rafa je svima dokazao suprotno. Taktički da, vrovatno sam previše žurio i pokušavao da skraćujem poene, gađam vinere. Verovatno nisam dovoljno dobro gradio poene i to je uticalo na rezultat. Ali, na to je uticao i on. Vraćao je sve loptice. Svoje bekhende i forhende kada bih ovako pogađao bilo bi viner 9/10 puta protiv svih ostalih igrača, ali ne protiv njega, pogotovo u ovim uslovima. Morao sam nešto da uradim ali nisam pronašao rešenje", kazao nam je Đoković na pres-konferenciji posle meča, analizirajući svoju i protivnikovu igru.

Novak je, barem ovog puta, promašio.

A kada krenete na kralja...

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve