Nova vest
Tenis

Nedelja, 11.10.2020.

09:00

Rivalstvo kao nijedno drugo

U nedelju, nešto posle 15 časova, počeće 56. izdanje jednog od najvećih rivalstava u istoriji sporta.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

Rivalstvo kao nijedno drugo
EPA-EFE/YOAN VALAT

U nedelju, nešto posle 15 časova, rekete će ukrstiti Novak Đoković i Rafael Nadal.

Mesto obračuna biće Pariz, odnosno Bulonjska šuma koja je poznata kao dom Rolan Garosa, jednog Grend slem turnira na šljaci.

Novak i Rafa će u 56. "Rafoleu" igrati za mnogo stvari. Pre svega za titulu Rolan Garosa, Španac za svoju 13, a Srbin za svoju drugu.

Igraće i za prestiž, igraće za poboljšanje međusobnog skora, za rast na listi "velikih trofeja" i bolju poziciju u GOAT trci...

Igraće pre svega za sebe i svoje nasleđe, a šta ćemo mi da radimo?

Mi ćemo da uživamo. Prvo ćemo da se nerviramo, onda ćemo još malo da se nerviramo, ali ćemo, u suštini, da uživamo.

STATISTIKA

Novak protiv Rafaela vodi sa 29 prema 26 u pobedama, a od pomenutih 56. duela njih sedam je odigrano na Rolan Garosu. Nadal tu vodi 6-1, odnosno sa 2-0 u finalima.

Ovo će biti deveti put da se sastaju u finalu nekog Grend slema, koliko puta su se sastali i Nadal i Federer. Đoković i "Bik sa Maljorke" su trenutno na 4-4.

Što se tiče Grend slem turnira generalno, sastali su se 15 puta i tu je Španac bolji jer je pobedio u devet susreta.

Ukoliko Rafa trijumfuje u Parizu osvojiće 20. Grend slem trofej čime će se izjednačiti sa rekordom Federera. Novak će se pobedom približiti Špancu i Švajcarcu i postati Grend slem šampion po 18. put.

Vraćamo se na finala, ovog puta ne samo na slemovima već na svim ATP turnirima. Tu Novak vodi sa 15-11.

Po 49. put u Open eri se u finalu Grend slema sastaju prvi i drugi nosilac (deseti put na RG). Prvi nosilac, u ovom slučaju Novak, je u blagoj prednosti kroz istoriju – 25 prema 23.

Ukoliko Đoković trijumfuje upisaće 75. pobedu na Rolan Garosu, čime će se izjednačiti sa Australijan openom (gde ima osam titula) i US openom (gde ima tri).

Ukoliko Nadal trijumfuje upisaće 100. pobedu na Rolan Garosu, čime će postati peti igrač u Open eri koji će doći do trocifrenog broja pobeda na jednom Slemu.

Novak će pobedom dodatno prići 300. pobedi na grend slemovima, pošto je trenutno na učinku od 296 uspeha, dok će Nadal upisati 999. ATP pobedu u karijeri.

Đokoviću je pobeda doneti uspeh koji niko nikada niije ostvario – postaće prvi čovek u Open eri koji će svaki Grend slem osvojiti barem po dva puta.

Pobedniku će, pored svega ostalog, ići i ček na 1,6 miliona evra.

PUT DO FINALA

I jedan i drugi teniser su, jelte, do finala morali da pobede po šestoricu protivnika.

Nadal je sve pobede ostvario sa po 3-0, odnosno bez izgubljenog seta uz set-količnik od 18-0.

Đoković je furiozno krenuo, ali na kraju izgubio dodatna tri seta za setkoličnik od 18-3.

Iako je Novak odigrao tri seta više nije se preterano duže zadržavao na terenu. On je do sada na terenu "Filip Šatrije" proveo 14 sati i 36 minuta, dok je Nadal na istom bio 13 sati i 13 minuta – maltene tačno sat i po vremena manje.

Tokom prethodnih šest mečeva Novak je imao više vinera – čak 249 – od čega je 117 došlo iz forhenda, a 70 iz bekhenda.

Nadal je zabeležio znatno manje – "samo" 181 – od čega 110 forhendom, a svega 26 bekhendom.

Obojica su do sada dominirali na servisu. Đoković je osvajao 75 odsto ubačenih prvih servisa, a Nadal 68 odsto. Što se tiče drugog servisa Novak je tu na 53 odsto, a Rafa na deset odsto više.

Nadal je osvojio 91 odsto svojih servis gemova (70 od 77), a Đoković 88 odsto (79 od 90).

Najbolji kada je najteže na celom turniru je Đoković, koji je spasao čak 76 odsto brejk lopti sa kojima se suočio (35 od 46), dok je Nadal skoro podjednako dobar sa 74 odsto (20 od 24).

Nadal je brejkove pravio u 49 odsto protivničkih servis gemova, a Đoković je odmah tu iza njega sa 47 odsto.

Ipak, Rafa je dosta bolji što se iskorišćenosti brejk lopti tiče sa nestvarnih 79 odsto (38 od 48), pa je Novak tu na nešto realnijih 53 odsto (42 od 79).

Gledajući formu, otpor i sve ostalo što su mogli da pokažu prethodni protivnici današnjih finalista, lakši žreb imao je definitivno Nadal.

U prva tri kola obojica su imala rivale jedva vredne pomena, dok je u četvrtom Nadal imao mladog Kordu, a Novak dosta iskusnijeg Hačanova.

U četvrtfinalu Novak je morao da se suoči sa zahuktalim Karenjom Bustom, dok je Nadal igrao protiv Sinera, dečka pred kojim je zaista blistava budućnost, ali nekog ko jednostavno u ovom trenutku nema šta da traži protiv "kralja šljake".

U polufinalu pred Nadalom je bio prvi pravi veliki izazov na RG, ali se Dijego Švarcman, koji ga je pre dve nedelje u Rimu ostavio bez seta, pokazao nedostojnim rivalom.

Dijego je igrao za nekoliko nijansi lošije nego u glavnom gradu Italije i Rafin nivo u tom meču nije bio preterano visok.

Sa druge strane Novakov polufinalni rival Cicipas je odigrao dosta, dosta bolje i ozbiljno namučio Srbina, ali na kraju ostao bez "goriva", što pokazuje koliko je morao da se istroši u četiri seta kako bi uopšte došao do petog.

Ovakav vid žrebova je "mač sa dve oštrice" jer iako deluje da je Novak dosta istrošeniji zbog napornijih i težih mečeva, to ne mora da znači da će mu odmoći u finalu.

Rafa će tek u finalu izgubiti prvi set na turniru i tek će tada osetiti po prvi put pritisak. I to ne samo prvi put na ovom turniru, nego praktično prvi ili drugi put u poslednjih oko osam meseci.

AH, TI USLOVI

Ako se o nečemu konstantno pričalo čak i pre nego što je Rolan Garos počeo, to su novi uslovi pod kojima se igra ovaj turnir.

Iz dobro poznatih razloga Rolan Garos je ove godine morao da bude pomeren sa kraja maja na kraj septembra, a sve što je to donelo se mnogima nije svidelo.

Nove "Vilsonove" loptice, kiša, vetar, hladnoća...

Gotovo svaki dan se pričalo o svakoj od navedenih stavki i analitičari, stručnjaci i treneri su bili saglasni – ovogodišnji uslovi odgovaraju Đokoviću, a ne odgovaraju Nadalu.

Pojedini stručnjaci su zbog ovih uslova, doduše, epitet prvog favorita pripisivali Dominiku Timu, pa je on ispao u četvrtfinalu.

Ipak, jasno je da su uslovi drugačiji nego ikada ranije, ali deluje kao da se suština odavno izgubila zbog nove, aktuelne priče.

Rolan Garos se i dalje igra na šljaci, a "kralj šljake" je Rafael Nadal. To nije Novak Đoković i nikada neće biti.

Rolan Garos se i dalje igra na terenima na kojima se Rolan Garos i ranije igrao. Rafa je i dalje dvanaestostruki šampion Otvorenog prvenstva Francuske u kojem je u finalima na 12/12.

"Zar nije očigledno? Toliko puta je osvojio ovaj turnir da mislim da niko nikada nije neki turnir osvojio toliko puta. Dva puta je poražen na ovom terenu. Naravno, uslovi su drugačiji od onih u maju u junu i to mi daje veće šanse, to što loptica ne odskače toliko koliko on voli. Mimo toga, on je i dalje Rafa, i dalje je u finalu i i dalje je to šljaka", rekao je Đoković pred finale.

Nadalu odgovara kada je sunčano i toplo, a ne kada je kišovito i hladno.

Nadalu odgovaraju stare loptice, "španske" loptice kakvim ih je nazvao jedan od čelnika "Vilsona", a ne odgovaraju mu nove.

Nadalu odgovara kada uslovi omogućavaju visok odskok loptica, a ne kada one padaju nisko, dosta niže nego ranije, kao što je slučaj ove godine.

Dakle, sve što se dešava ne odgovara Nadalu, a sve što se dešavalo prethodnih 15 godina mu je i te kako prijalo.

I pored svega toga ovogodišnji uslovi mogu da odgovaraju Nadalu.

"Brzina i odskok ove godine nisu baš visoki jer i kada igrate preko dana nije baš tooplo. Ali, uslovi su danas (meč protiv Švarcmana prim. aut.) bili najbolji u dosadašnjem toku turnira. Bilo je 16 stepeni, ne mnogo vetra. Mislim da je tako dosta bolji", izajvio je Nadal posle svog polufinala.

Meč će se igrati u nedelju u 15 časova, odnosno u idealnom terminu za Nadala, dok je još koliko-toliko toplo (ne brinite, nije nikakva zavera, ovo je standardan termin finala).

Neće uslovi ni biti problematični za Novaka, kojem istini za volju odgovaraju ti hladniji uslovi sa manje odskoka, ali ni njemu nije prijatno da igra kada je mnogo hladno i mnogo kasno.

"Igrati u 11 uveče po onakvoj hladnoći je teško. To je u neku ruku i opasno po vaše telo, posebno za staro telo kao što je moje", dodao je Nadal.

Stručnjaci poput Matsa Vilandera, Aleksa Koreče i Džona Mekinroa su ostali čvrsti pri mišljenju da će i u nedelju Novak imati dobre šanse upravo zbog uslova.

Vremenska prognoza nam otkriva da će u Parizu u nedelju oko 15 časova biti oblačno sa oko 15 stepeni.

Kiše gotovo sigurno neće biti (mogućnost padavina je 10 odsto), tako da verovatno neće ni biti zatvaranja krova. Jedino možda zbog vetra, a on će u vreme igranja meča duvati brzinom od između 10 i 13 kilometara na čas.

ZAKLJUČAK

Ovo je biti izuzetno bitan meč za obojicu, ali neće biti najbitniji u karijeri.

Biće verovanto jedan od interesantnijih, ali verovatno neće biti najinteresantniji.

Kladionice prednost daju Špancu na kojeg je kvota uglavnom oko 1.70, dok je na Đokovića oko 2.15.

Autor ovog teksta je mišljenja da je, iako zna da protiv "đavola" nikada nije pametno ići, Novak ipak favorit. Ne veliki, ali favorit.

Goran Ivanišević, Novakov trener koji nije u Parizu, je saglasan sa autorom ovog teksta i ističe da Rafa "nema nikakve šanse".

"Jedina stvar koju znam je da kada igram protiv Novaka moram da budem na svom najvišem nivou. Bez toga, situacija će biti jako teško. Poznato je kako sam igrao na ovom terenu, ali ujedno i Đoković je rušio rekorde na Rolan Garosu takođe. Skoro uvek dolazi u završnicu", rekao je Nadal pred meč i dodao:

"On je jedan od najteže mogućih rivala. Ipak, ovde sam da pružim sve od sebe i volim da budem u toj ulozu. Znam da mi je ostao poslednji korak, napravio sam jedan danas, ali nije dovoljan. Moraću još jedan. To i želim".

"Ja znam da sam izgubio većinu mečeva na ovom terenu, ali sam i 2015. pobedio u četvrtfinalu u tri seta. Tog meča se prisećam i iz njega pokušavam da izvučem neke pozitivne stvari, da to iskoristim i taktički. Igrao sam protiv njega više nego bilo koga drugog u karijeri. Naš međusobni skor je najveći međusobni skor u istoriji ovog sporta. Igrali smo skoro 60 mečeva (55 prim. aut.). On mi je sigurno najveći rival i igrajući protiv njega u toliko velikih mečeva, sigurno je da će prošlost imati neki uticaj, što se tiče međusobnog poštovanja, motivacije", rekao je Đoković pred meč i dodao:

"Obojica znamo da moramo da budemo na vrhuncu kako bismo pobedili i u tome će prošlost imati udela, ali ne u mnogo toga drugog. Mislim da obojica imamo dovoljno iskustva da u ovakvim mečevima gledamo samo ono ispred nas. Uslovi su drugačiji i biće zanimljivo videti kako će izgledati našeg igre u nedelju, u zavisnosti od toga kolika će biti temperatura, koliki će biti odskok, da li će biti vetra...".

Nadal nije pobedio Novaka na grend slemovima od 2014. godine (u međuvremenu odigrali još tri meča), ali Đoković nije pobedio Rafu na šljaci od 2016. godine (u međuvremenu još tri meča).

Ove godine ni šljaka i Grend slem nisu kao bilo kada ranije u istoriji tenisa i sva statistika će, kao i uvek u duelima ova dva "terminatora", biti u drugom planu kada duel počne.

Ako već niste, oslobodite se obaveza u nedelju popodne i – uživajte.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve