Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 28.09.2020.

15:00

Pariske kiše jesenje

Šta smo sve videli prvog dana na Rolan Garosu?

Izvor:

Autor:

Pariske kiše jesenje
Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Počelo je negodovanjem i klasičnom jesenjom atmosferom u Parizu.

Bilo je samo osam stepeni i na sve to je počela i kiša da pada, pa je teniserima bilo jako neprijatno.

Za tenis to nisu uslovi u kojima se normalno igraju mečevi i teniseri nisu na to navikli.

Mnogi su i osuđivali tenisere koji su se žalili na uslove, sa onom starom dobro \'kako mogu svi ostali sportisti, pa možete i vi\', ali nije uopšte isto porediti fudbal ili američki fudbal sa tenisom i uslovima za igru.

Azarenka je prva imala primedbe, a zanimljiv argument beloruske teniserke bio je kako ona živi na Floridi.

"Ovo postaje smešno. Ne želim da sedim ovde zato što se smrzavam. Neću da čekam više ni minut, ovde je ledeno, osam stepeni, a ja živim na Floridi. Navikla sam na toplo vreme", besnela je Vika.

Beloruskinja sa Floride je izdejstvovala da se posle tri gema meč prekine i na teren su se vratile posle pola sata, iako se na drugim terenima uredno igralo.

Posle malo neizbežne drame, dan je mogao da počne.

Kiša nije padala, temperatura je varirala, a loptica odskakala kao balon, pa su krenule i žalbe na nove loptice, koje smo videli i pre početka turnira.

"Teški su uslovi. Bilo je hladno. Ove loptice ne bih dao psu da žvaće. Nego, tako je kako je, brutalno je koliko je hladno. Mislim da su loptice veliki problem, možda su doneli pogrešne, nije lako nabaviti prave loptice. Sada je septembar, oktobar, pa mislim da su loptice preteške", rekao je britanski teniser Den Evans.

Svako je u izjavi posle meča spomenuo da su uslovi loši, da su loptice loše, da je hladno, ali je i svako zaključio da šta je tu je i da mora da se igra.

Prva favoritkinja za osvajanje turnira Simona Halep je pobedom proslavila rođendan, iskusna Venus, koja igra i u petoj deceniji je ispala na startu, domaća teniserka Karolin Garsija izbacila je favorizovanu Kontavejt, a mi smo svi čekali da počne meč jedine predstavnice Srbije u ženskom delu Rolan Garosa.

Čekali smo i čekali i na kraju smo dočekali da meč počne u 19:10, što je ujedno bio i poslednji meč koji je počeo kod dama.

Nina je poražena od Barbore Krejičkove (3:6, 5:7), koja je iskoristila svoje znanje kao 9. dubl igračica sveta, a Nina je propustila svoje šanse u drugom setu kada je servirala za izjednačenje u setovima.

Izgubila je tri gema zaredom i poražena je, a prava je šteta što jedina srpska teniserka u Top 100 nije mogla da pruži sve od sebe.

Nedavno je preležala mononukleouzu i nije mogla da pruži maksimum na terenu.

"Bila sam srećna što sam izvukla nju, iako sam pre toga izgubila od nje na betonu. Bila je dobra prilika da se prođe prvo kolo, nadala sam se pobedi, ali nisam bila fokusirana i nisam mogla da nametnem svoj stil igre. Fizički se ne osećam dobro, nisam u formi zbog zdravstvenih problema, trudila sam se, ali ovo je moj maksimum i veoma mi je žao. Da mogu više – sigurno bih dala više", rekla je Nina.

Ostaje velika šteta za Ninu, koja nikada u karijeri nije ostvarila pobedu na Grend slem turniru.

Naredne godine imaće novu priliku za to, a do tada se nadamo da ćemo još neku srpsku teniserku videti u glavnom žrebu nekog od najvećih turnira.

Što se muškaraca tiče, bilo je zanimljivo u prvom meču dana gledati iskusnog Andreasa Sepija, koji je pre 10 godina bio najnepredvidljiviji teniser sveta, pošto je podjednako dobro raspolagao svim udarcima i često je menjao ritam tokom meča toliko da ne možete da ga ispratite.

Ali, nikada nije bio klasa za Top 20 ili Top 10, pa je sve ostalo na tome da se ponekad upali njegov meč ili da se autsajderski izabere na nekoj od video igrica sa faktorom iznenađenja.

Pobedio ga je Sebastijan Korda, a i ostali Amerikanci bili su sigurni, pošto su dalje prošli Džon Izner i Tejlor Fric.

Zanimljivo je to da Amerikancima odgovara ova spora šljaka, pošto se u svojoj igri oslanjaju samo na servis i forhend. Izgleda da će biti nezgodni.

Sudar 34. i 35. tenisera sveta deluje da je bio zanimljiv, ali nije.

Den Evans i Kei Nišikori oterali su meč u pet setova i tri od pet je završeno rezultatom 6:1, što dovoljno govori.

Evans nikako ne voli šljaku, Nišikori je bolji na sporoj podlozi od Britanca i na čisto iskustvo i kvalitet je pobedio.

Duel dva Grend slem šampiona bio je sve, samo ne duel dva Grend slem šampiona.

Bivši šampion Rolan Garosa Sten Vavrinka je počistio nekadašnjeg broja jedan Endija Marija, koji je osvojio ukupno 6 gemova, a i to mu svaka čast kako je uspeo, s obzirom da je bio veoma loš.

Nije mogao lepo da potrči, previše je grešio i servis mu je bio na nivou čelendžer igrača.

Kritikovao ga je teniski ekspert Mats Vilander.

"Voleo bih da nam Endi Mari kaže zašto je na terenu i zašto nam svima daje lažnu nadu da će se vratiti na staro, iskreno se brinem za njega. Pitam se da li njegovo pravo da to radi? Zašto to radi? Ja sam to uradio i pogrešio sam, nisam morao da se vratim. To je moja najveća greška u karijeri", navodi Vilander i postavlja pitanje:

"Endi Mari mora da počne da misli o onome što je nekada bio i da prestane da sada misli o sebi. Mora da razmisli – da li ima pravo da koristi specijalne pozivnice i bude na terenu, čime uzima mesto mlađim igračima?"

Vilander ima poentu, ali realno preteruje.

Jedan loš meč Endija Marija ne može da mu oduzme zaštićeni renking i sve specijalne pozivnice koje dobija jer je to nekadašnji svetski broj jedan.

Pa pre dve nedelje je igrao sjajno na US Openu, a i pre toga je pokazao da još ima tenisa u njemu.

Ali, dobro. Videćemo za dalje.

Pošto smo videli šokantno ispadanje Borne Ćorića i poraz od 106. tenisera sveta Norberta Gombosa, konačno smo dočekali da počne meč Miomira Kecmanovića.

I razočarali smo se.

Kecmanović je loše servirao, sve ispucavao u aut, a prva dva seta izgubio je sa 6:0, 6:1, uspevši samo da se upiše na semafor.

U trećem setu je i bilo neke borbe, Kecmanović je napravio dva brejka, ali je ponovo ubedljivo izgubio.

Nekoliko puta je istakao da ne voli šljaku, a Dijego Švarcman je stigao u Pariz kao finalista Rima i rezultat je nekako i očekivan.

Ali, ipak smo se nadali.

"Mnogo sam grešio i nisam imao nikakav ritam u prva dva seta, a u trećem sam imao šanse, ali sam se kasno probudio. Nije lako igrati protiv Švarcmana. U odličnoj je formi, brz je, teško je osvojiti poen pored njega, a i uslovi su bili loši, hladno je i spora je podloga. Duva vetar i pada kiša i to mi je izuzetno smetalo. Ipak, smetalo je i njemu, što nije uticalo na konačan ishod. Razočaran sam zbog prva dva seta", rekao je Kecmanović.

Za kraj, Argentinci su odigrali jedan derbi, u kom su odigrana ukupno 64 gema.

Huan Ignasio Londero pobedio je sunarodnika Federika Delbonisa rezultatom 6:4, 7:6, 1:6, 2:6, 14:12.

Kada pogledate rezultat, pomislili bi da je ovo neko polufinale u slabijoj rezoluciji, a u stvari je meč bio ‘valjanje u blatu’.

Londero je posle osvojenog prvog seta uspeo da se vrati od 5:2 i osvoji set, a onda je prelako izgubio dva seta, iako je kao bolji igrač morao da zatvori ovaj meč.

Nijedan ni drugi nisu servirali za pohvalu, pa su brejkovi samo prštali.

Londero je čak pet puta servirao za pobedu u petom setu i pet puta gubio svoj gem kada je morao da reši meč.

Na kraju je Delbonis malo i namerno grešio, pošto nije mogao više da izdrži i da produži meč.

Ako mi date slobodu, nazvao bih ovaj meč – kad bi se zamenili muški i ženski tenis.

Sve u svemu, zanimljiv prvi dan.

Marko Đinđić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve