Nova vest
Tenis

Subota, 26.09.2020.

11:30

Simonin otvoren put, češka opsada i prvenac za Ninu

Šta su nam dame spremile za ovogodišnje izdanje Rolan Garosa?

Izvor:

Autor:

Simonin otvoren put, češka opsada i prvenac za Ninu
Photo by Matthew Stockman/Getty Images)

Na turniru u Parizu neće biti najbolje teniserke sveta Ešli Barti, kao ni šampionke US Opena Naomi Osake.

Pre nego što počnemo sa analizom žreba i putem favoritkinja do trofeja, prvo ćemo se osvrnuti na jedinu predstavnicu Srbije u glavnom gradu Francuske.

Srpska teniserka Nina Stojanović na startu Rolan Garosa igra protiv Čehinje Barbore Krejičkove.

Nina neće dobiti bolju priliku za prvu pobedu u karijeri na Gren slemovima, s obzirom da joj je protivnica trenutno 117. teniserka sveta.

Naravno, treba uzeti u obzir da je Barbora trenutno 9. teniserka sveta u dublu i da svoju igru zasniva na tome, sa puno izlaza na mrežu i forsiranja neke vrste servis-volej igre.

Nikada nije Krejičkova bila bolje plasirana od 112. pozicije i nema nijednu titulu i singlu.

Iako je Nina trenutno 91. teniserka sveta i 26 mesta bolje plasirana, Krejičkova je ipak veliki favorit u ovom meču, po formi i proceni teniskih stručnjaka.

Do sada su se sastajale samo jednom i to ove godine, kada je na betonu u Šenženu slavila češka teniserka posle tri odigrana seta.

Ako Nina ostvari prvu pobedu u karijeri na Grend slemu, u narednom kolu bi se najverovatnije sastala sa još jednom češkom teniserkom – Barborom Stricovom, koja je 32. nosilac na Rolan Garosu.

Ona u prvom kolu igra protiv kvalifikantkinje Varvare Lepčenko.

U slučaju da dođe do trećeg kola, tu bi verovatno odmerila snage sa Serenom Vilijams, koja na startu igra protiv Kristi En, a zatim protiv bolje iz meča Cvetana Pironkova – Andrea Petković.

Na Rolan Garosu neće učestvovati prva teniserka sveta Ešli Barti, kao ni treća igračica planete i šampionka US Opena Naomi Osaka.

Zbog toga, prvi nosilac je rumunska teniserka Simona Halep, a drugi Čehinja Karolina Pliškova.

Simona Halep je zasigurno najveći favorit za osvajanje Rolan Garosa.

U fantastičnoj je formi Simona, koja ima 14 uzastopnih pobeda još od februara i osvojenog turnira u Dubaiju.

Po nastavku sezone osvojila je turnir u Pragu, a zatim potvrdila svoju trenutnu dominaciju u Rimu, gde je relativno lako osvojila jedan od najvećih turnira.

U poslednja dva meseca izgubila je samo jedan set i to ga je dopustila Garbinji Mugurusi u polufinalu Rima svojim greškama.

Na startu igra protiv 70. teniserke sveta, koja voli da igra na šljaci, Sare Soribe Tormo.

Španska teniserka se dobro zagrejala za Rolan Garos osvojivši turnir u Francuskoj sa pet pobeda bez izgubljenog seta, ali joj žreb nije bio naklonjen, s obzirom da mora odmah na startu protiv Simone.

Halep bi u drugom kolu igrala protiv Irine Begu ili Džil Tajhman, a u njenom delu žreba na startu nema potencijalnih mina, s obzirom da su rivalke u prva 4 kola Anisimova (25), Jastremska (24), Bušar, Kalinskaja, Vondrusova (15)...

Vondrusova bi mogla da bude protivnik u osmini finala i ona je trenutno jedina prava pretnja do osam najboljih.

U četvrtfinalu bi mogla da igra protiv Džoane Konte (9), Marije Sakari (20), Svetlane Kuznjecove (28), a tek u polufinalu stižu prave pretnje u vidu Elene Svitoline (3) i Kiki Bertens (5).

Simona ima praktično otvoren put do polufinala, ako uzmemo protivnice u obzir i njenu trenutnu formu.

Na drugoj strani žreba deluje da će biti dosta teško doći do završnice.

Druga nositeljka Karolina Pliškova igra na startu turnira protiv Majar Šerif, prve egipatske teniserke u glavnom žrebu nekog Gren slema.

Već u drugom kolu može biti zanimljiv duel, s obzirom da će Pliškova u slučaju prolaza odmeriti snage sa boljom iz duela Medison Brengl – Jelena Ostapenko.

Popularna Jeca je Grend slem šampion i možda bi konačno mogla da odigra neki dobar turnir i napravi ogromno iznenađenje, a ne da ispuca 20 duplih servis grešaka i ode kući čim turnir počne.

U trećem kolu bi Karo mogla da naleti na još jednu Grend slem šampionku – Sloun Stivens, koja je 29. nosilac u Parizu.

Neugodan start za visoku Čehinju.

Što se tiče poklapanja u osmini finala, Pliškovoj prete Kiki Mladenović koja igra na domaćem terenu, neugodna Alison Risk (19) i hrvatska teniserka Petra Martić (13).

U tom delu žreba mogli bi da vidimo zanimljiv meč već u trećem kolu, s obzirom da se poklapaju Medison Kiz (12) i Anđelik Kerber (18).

Medison će imati problema već na startu, s obzirom da igra protiv Šuaj Ženg, a uvek neugodna Aliz Korne čeka je u drugom kolu.

Kerber ili Kiz bi se u osmini finala poklopile sa sedmom nositeljkom Petrom Kvitovom, koja ne bi trebalo da ima većih problema do tada, s obzirom da su joj protivnice Paolini, Bolsova, Dodin, Hercog, Linet... što nas dovodi do dosta realne situacije, gde bi u četvrtfinalu gledali češki derbi između Pliškove i Kvitove, dok svoju šansu čekaju Kerber i Kiz.

Sofija Kenin, četvrti nosilac, može da bude mirna do trećeg kola, kada se poklapa sa Hrvaticom Donom Vekić, koja lako može da iznenadi, a Amerikanka bi dobro prošla i u osmini finala, s obzirom da su Ribakina i Mučova potencijalne protivnice.

Serena Vilijams bi već u osmini finala mogla da se sastane sa Viktorijom Azarenkom i to je ono što svi želimo, revanš sa US Opena i to na šljaci.

Garbinja Mugurusa bi mogla da zaigra sa Arinom Sabalenkom u osmini finala, nakon čega se poklapaju sa gore navedenim mečom.

Mečevi prvog kola na koje treba obratiti pažnju:

Elena Kalinskaja – Judžini Bušar

Duel uvek nepridvidive Kanađanke i Kalinskaje koja bi mogla da napravi iznenađenje.

Barbora Has – Su Vej Hsi

Kvalifikantkinja Has je u drugom kolu kvalifikacija odigrala meč u kojem je vodila 6:0, 5:0 i 40:15, a zatim izgubila drugi set rezultatom 5:7! Imala je 5:3 u trećem setu, gde samo jedan gem nije bio brejk, a zatim je dopustila protivnici da se vrati do 5:5. Na kraju je ipak pobedila (7:5).

Džoana Konta – Kori Gof

Duel visoke Britanke i devete nositeljke protiv najtalentovanije teniserke na svetu već na startu turnira.

Svetlana Kuznjecova – Anastasija Pavličenkova

Ruski klasik.

Renata Zarazua – Elsa Žakemo

Trenutno 178. teniserka sveta došla je do glavnog žreba putem kvalifikacija i odmeriće snage sa juniorskom šampionkom i 522. teniserkom sveta koja je dobila specijalnu pozivnicu. Možda gledamo novu zvezdu svetskog tenisa?

Anet Kontavejt – Karolin Garsija

17. nosilac u Parizu protiv domaće teniserke i nekadašnje Top 10 igračice.

Ana Karolina Šmidlova – Venus Vilijams

Da li Venus može do drugog kola preko neugodne favoritkinje Šmidlove?

Cvetana Pironkova – Andrea Petković

Andreina karijera odavno je u velikom padu, a Cvetana se posle tri godine vratila tenisu i došla do četvrfinala US Opena, pa je dobila specijalnu pozivnicu za Rolan Garos.

Marko Đinđić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

8 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve