Nova vest
Tenis

Petak, 25.09.2020.

09:00

Đokovićev popravni u Nadalovom hramu

Najbolji teniser sveta Novak Đoković će u Parizu pokušati da stigne do svoje druge titule na Rolan Garosu.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Đokovićev popravni u Nadalovom hramu
Photo by Adam Pretty/Getty Image

Ukoliko u tome uspe i ponovi rezultat iz 2016. godine, dodatno će se približiti dvojici najvećih rivala, Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu, na večnoj listi, koju mnogi vide kao ključni parametar u trci za epitet tzv. GOAT-a.

Švajcarca, koji se oporavlja od povrede, nema, ali je "Bik sa Maljorke" tu i sasvim je sigurno da želi da odbrani svoju "kuću" i osvoji rekordni 13. trofej u prestonici Francuske.

Pretendenata na trofej ima još, pre svih se ističe ime Dominika Tima, dvostrukog finaliste i aktuelnog šampiona US opena.

Upravo je Austrijanac bio taj koji se pratio na žrebu u petak, odnosno glavno pitanje bilo je da li će popularni Domi biti u Novakovoj ili Rafinoj polovini žreba. Dogodilo se ovo drugo.

Takođe, u tom delu žreba je i Dijego Švarcman, sjajni Argentinac i finalista Rima od prošlog vikenda.

Čini se da je Novak izbegao dve glavne "mine", ali ovo je Grend slem, dve nedelje takmičenja, sedam protivnika do željene titule. Neće biti lako.

Projektovani Đokovićevi protivnici su dobro poznati – anonimusa nema.

Takođe, može se reći da je žreb za srpskog asa dobar.

U odličnoj je formi, osvojio je dve titule nakon restarta i veoma je motivisan da ispravi "nepravdu" iz Njujorka, gde bi, da se nije "ono" dogodilo, mnogi su saglasni, rutinski osvojio titulu.

Ali, da se ne bi bavili "šta bi bilo, kad bi bilo" stvarima, fokusiraćemo se na predstojeće izazove, koji ga čekaju.

Prvi je Šveđanin Mikael Imer, 80. teniser sveta.

Do sada Novak nije imao prilike da igra sa 22-godišnjim igračem, čiji je najveći uspeh na ovom turniru drugo kolo iz prošle godine. To mu je uostalom i generalno najveći uspeh na Grend slemovima.

Imer je na nedavnom US openu u prvoj rundi igrao protiv Filipa Krajinovića, koji ga je rutinski savladao sa 3-0.

Ukoliko, kao što se očekuje, lako preskoči Šveđanina, u narednom kolu će ga čekati pobednik duela u kojem se sastaju Ugo Dalijen i Ričardas Berankis.

Litvanac, iako je bolje rangiran, nije favorit u ovom meču.

Dalijenu više leži šljaka i koliko-toliko je igrao na ovoj podlozi tekuće sezone za razliku od Litvanca, koji nije odigrao nijedan meč.

Takođe, Berankis nikada nije uspeo da prođe prvo kolo Rolan Garosa.

Đoković se sa njim do sada sastao samo jednom, nedavno na Sinsinati Mastersu, gde ga je lako savladao, dok se sa igračem iz Bolivije do sada nije susretao.

Ni u 3. kolu Đoković ne bi trebalo da ima velikih problema.

Tu su stari poznanici i potencijalni rivali – Tenis Sandgren/Hubert Hurkač. Ova dvojica će odigrati, baš kao i prve dve godine, međusobni duel na startu Rolan Garosa. Tada je slavio Poljak sa 3-1.

Novak je u prošlosti lako izlazio na kraj sa obojicom. Hurkača je savladao u dva navrata i to prošle godine. Upravo na Rolan Garosu, ali i na Vimbldonu, kada je 31. igrač sveta uspeo da osvoji jedan set, ali ništa više od toga.

Što se tiče Sandgrena, njega je Đoković pobedio tri puta – na Vimbldonu, Sinsinati Mastersu, te US openu, kada je Amerikanac uspeo da osvoji jedini set u međusobnim duelima.

Potencijalni protivnici Đokovića u osmini finala, ako je sudeći po renkingu, trebalo bi da budu Kristijan Garin ili Karen Hačanov.

Rus je najzvučnije ime koje se može pojaviti, ali njegova trenutna forma ne obećava. U prilog tome govori debakl u Hamburgu, gde mu je naš Dušan Lajović prepustio samo tri gema.

Đoković je Hačanova pobedio u četiri od pet susreta, a jedini poraz zabeležio je na Mastersu u Parizu pre dve godine.

Garina je u jedinom duelu, na ovogodišnjem ATP kupu, rutinski savladao.

U tom delu žreba ne treba zaboraviti ni domaćeg tenisera Uga Umbera, koji ove nedelje pokazuje dobre partije u Hamburgu, gde je na startu izbacio Danila Medvedeva, a potom i Jirija Veselog.

Četvrtfinale moglo bi Đokoviću za protivnika da donese Matea Beretinija ili Roberta Bautistu Aguta.

To će verovatno za našeg asa biti veći izazov nego eventualno polufinale (Medvedev/Cicipas, teniseri koji mnogo bolje igraju na tvrdoj podlozi).

Beretini je u dobroj formi, igrao je polufinale Rima, osminu finala US opena, ali na Rolan Garosu u karijeri nikada nije prošao dalje od trećeg gola.

Jedini meč sa Đokovićem glatko je izgubio.

Bilo je to na Završnom Mastersu kada je uspeo da osvoji samo tri gema.

Što se tiče Bautiste Aguta verovatno nema upornijeg i uslovno rečeno dosadnijeg igrača. Nezgodni Španac ume da bude pravi zid.

Iako je taj način igre "rođen" za šljaku, njegovi najbolji rezultati dogodili su se na Vimbldonu (polufinale) i Australijan openu (polufinale).

Đoković i Agut su se do sada sastajali 12 puta, a skor je 9-3 za našeg igrača. Na šljaci su igrali tri puta i u svakom duelu je slavio Novak.

Da zaključimo, Đoković je imao dobar žreb, ali sve specifičnosti "postkoronskog" tenisa ne mogu da garantuju ništa.

Stoga, treba ići korak po korak, protivnik po protivnik...

Pored Novaka, na terenima Rolan Garosa biće još najmanje četvorice naših predstavnika.

Drugi reket Srbije Dušan Lajović poznat je kao dobar igrač na šljaci, što ove nedelje pokazuje u Hamburgu.

Dobar je bio u Rimu, gde je nažalost u osmini finala naleteo na Rafaela Nadala.

Ova godina generalno nije dobra za Ducija, ali bi finiš iste mogao da popravi stanje stvari.

Na Rolan Garosu mu je najbolji rezultat osmina finala, a prvi protivnik ovogodišnjeg izdanja će mu biti Italijan Đanluka Mađer, sa kojim se do sada nije sastajao.

U drugom kolu bi mogao da se dogodi i jedan srpski duel, pošto bi u ovoj fazi na megdan jedan drugom mogli da izađu upravo Lajović i Laslo Đere, koga na startu čeka Kevin Anderson, koji više nije u prvih 100 i daleko je od forme koja ga je nekada krasila.

Tu je još i Filip Krajinović, koji takmičenje startuje protiv kvalifikanta, odnosno Miomir Kecmanović, pred koji je najteži zadatak i najverovatnije nepremostiva prepreka – Dijego Švarcman.

Ne treba zaboraviti ni Nikolu Milojevića, koji će imati šansu da preko kvalifikacija i Leandra Majera stigne do glavnog žreba.

Što se tiče dama, jedina, za sada, naša predstavnica je Nina Stojanović, koju u prvom kolu očekuje Čehinja Barbora Krejčikova.

Baš kao Milojević u muškoj konkurenciji, svoju priliku da se nađu u glavnom žrebu ženskog singla imaće i Ivana Jorović i Natalija Kostić, koje finale kvalifikacija očekuju u petak.

Ovo, 119. izdanje Rolan Garosa, koje počinje 27. septembra, moći ćete da pratite u specijalu portala B92.net.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve