Šta biste vi uradili da ste na Novakovom mestu?

Sa četiri godine počeo je da se bavi tenisom, sa sedam je izjavio da mu je cilj da bude najbolji na svetu, a sa 12 je otišao od kuće u nameri da ga ostvari.

Izvor: Nikola Ðukiæ

Četvrtak, 08.06.2017.

19:00

Šta biste vi uradili da ste na Novakovom mestu?
EPA/FILIP SINGER

Pet godina kasnije u Amersfortu je došao do prve titule, već 2007. je imao i Masters trofej u svojoj kolekciji, a početkom 2008. godine i prvi Grend slem.

Tada je "rođen" Novak Đoković koji nepunu deceniju kasnije važi za najboljeg srpskog sportistu svih vremena, verovatno i Balkana, ali i čoveka koji se trenutno nalazi na drugačijem putu od onog na koji smo navikli.

Počeo je pre 12 meseci i još vodi nizbrdo, što nije bilo slučaj u poslednjih nekoliko godina.

"Verujte mi, razmišljam o mnogim stvarima poslednjih meseci", odgovorio je Novak Đoković na pitanje da li je razmišljao o pauzi posle Rolan Garosa.

Istog trenutka se osetilo da će strane kolege u naslov stavljati kako najbolji srpski igrač planira da odmori od tenisa, ali je on srpskim novinarima objasnio da nije tako mislio. Odgovor se odnosio na pravljenje planova za sledeći deo sezone, iako ne bi čudilo ukoliko bude preskočio Vimbldon – jednostavno, vidi mu se u očima da fali žara koji ga je krasio.
EPA/IAN LANGSDON
Kako je nekoliko puta sam priznao, sve je 'kliknulo' osvajanjem Dejvis kupa krajem 2010. i tada je počelo prepravljanje knjige rekorda koje su uglavnom ranije postavljali Rodžer Federer, Rafael Nadal, Džimi Konors… Pad je u jednom trenutku morao da se dogodi.

"Sada je čvrsto na zemlji jer je do sad očigledno bio negde drugo. To se dešava svim igračima u jednom trenutku – karijeri moraš biti prosečan, boriti se sam sa sobom, donositi pogrešne odluke, moraš misliti o svemu, ne osećati se prijatno…", objasnio je Mats Vilander nakon poraza Đokovića od Dominika Tima.

U jučerašnjem tekstu pod nazivom "Novak bi sada trebalo da se zapita…" spomenuo sam da je vreme da se pogleda unazad i donese sud o napravljenim koracima koji, s ove tačke gledišta, nisu doneli previše rezultata. Istovremeno, situacija nalaže da se brzo razmišlja o novim potezima jer je aktuelna sezona daleko od gotove.

Prva i pomalo nametnuta ideja jeste upravo ta o pauzi – nekoliko puta tokom karijere Đoković je uzimao po dve-tri nedelje "odmora" posle kojih bi se po običaju vraćao mnogo svežiji. Da je trenutak malo drugačiji i da sezona na travi ne počinje za koju nedelju, vrlo lako bismo mogli da ga vidimo kako na neko vreme prestaje da se druži sa reketom.
Photo by Julian Finney/Getty Images
"Imam obaveze i prema igri, kao i prema drugima. Videćemo, neće biti laka odluka, ali moram da vidim kako ću se osećati. Posle Rolan Garosa ću odlučiti".

Ipak, sada to verovatno neće biti slučaj jer je potvrdio da bi trebalo da učestvuje na trećem Grend slemu sezone, gde će se pojaviti i trener Andre Agasi.

Rafael Nadal, bez dileme najveći borac u svetu tenisa, u više navrata se vraćao nakon teških povreda i dugih pauza. Prvo stopalo, pa kolena, pa ručni zglob… Čak i kada je igrao, a gubio, uvek je govorio da jedino što mu preostaje jeste povratak na teren i naporan rad.

Iz ove perspektive deluje da je to jedini put kojim treba krenuti – još je Boris Beker otkrio da u drugoj polovini prošle godine da Novak nije dovoljno vremena provodio na treninzima.

Vremenom je počelo da se menja, ali je neophodno da svaki udarac bude "upucan" do mere da se na njih može osloniti. To se postiže samo kada iznova i iznova udarate po loptici…
EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
I, na kraju, uvek je u opticaju i trenutak da se "dignu ruke" od svega, podvuče crta i prekine uspešna karijera, ali je srećom Đoković to demantovao prilikom prvog pitanja.

Ona, jasno, ne zavisi samo od njega – faktora koji odlučuju je mnogo i, bez obzira na takvu situaciju, Novakova je uvek poslednja.

"I dalje imam veliku ljubav prema ovom sportu, to se nije promenilo. Zato ga i igram. Rekao sam da imam odgovornost prema tenisu, sponzorima i svemu ostalom, ali najveću odgovornost imam prema sebi. Volim ovo čime se bavim i da nije tako, ne bih ga igrao. Ne postoji ništa što bi me nateralo da igram, ako ne želim", pojasnio je srpski igrač.

Zato, bez obzira što je u novinarstvu pogrešno reći "vreme će pokazati", istina je da nam, osim sličnih nagađanja, ne ostaje mnogo toga osim da čekamo.

Kakvo je vaše mišljenje – šta biste vi uradili da ste na Novakovom mestu? Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

302 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: