Heroj dana VI: Borac kome je i Novak aplaudirao

Pre mesec dana publika mu je aplaudirala kada ga je loptica pogodila u međunožje, a danas zbog odlične partije.

Izvor: MLJ

Petak, 02.06.2017.

23:38

Heroj dana VI: Borac kome je i Novak aplaudirao
Getty Images

Pozdravio ga je aplauzom i drugi reket sveta Novak Đoković, pa je Dijego Švarcman poneo epitet heroja dana Rolan Garosa.

Kada je na zagrevanju u Madridu pred meč drugog kola Kej Nišikori ispalio lopticu, čovek koji se na drugoj strani mreže nakratko savio pozdravljen je od strane publike u znak podrške, ali I zbog pomalo komične scene koju je Nišikorijev hitac izazvao. Obojica su se nasmejala tom "incidentu".

Međutim, kada je "predstava" krenula, Švarcman je protiv Japanca na mastersu u Madridu pokazao da se nimalo ne šali. Dobio je prvi set ubedljivo sa 6:1, ali I izgubio naredna dva sa 6:0 I 6:4. Nišikori je otišao dalje, a Švarcman kući da planira Rolan Garos.

Dijego Švarcman je na turnir u Parizu došao kao 41. igrač na svetu. Nije bio među nosiocima pa je već u ranoj fazi turnira mogao da očekuje za protivnika nekog od najboljih pet ili deset tenisera na svetu I upravo to mu se dogodilo u trećem kolu ove godine kada mu je kroz žreb došao Novak Đoković.

Prvo kolo US Opena 2014. i poraz od Novaka Đokovića, te druge runde u Australiji 2015. i Vimbldonu prošle godine nisu baš ukazivale na Švarcmana kao na nekoga ko bi mogao da ozbiljnije uzdrma branioca trofeja na Rolan Garosu.

A Švarcman je upravo to uradio tokom dva i po od tri po sata na terenu protiv Srbina. Da je Đoković kojim pukim slučajem pitao Federera kakav je protivnik Švarcman, Federer bi ga svakako upozorio da nije naivan. Federer je to mogao da uvidi u polufinalu Istanbula pre dve godine kada je Švarcman dobio prvi set sa 6:2, da bi istim rezultatom izgubio drugi set i treći sa 7:5.

Umesto očekivana tri, ili eventualno četiri, Đoković je protiv Švarcmana morao da odigra maksimalnih pet setova (5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1) u meču u kome je bilo mnogo neiznuđenih grešaka na obe strane, ali i meču u kome je Argentinac podsetio da niko nije autsajder.

Naročito ne igrač kome je jedan od uzora teniski "terminator" David Ferer.

Dva puta je vodio, a Novak dva puta bio prinuđen da se vraća iz rezultatskog zaostatka u setovima da bi došao do pobede.
Getty Images
U meč sa Đokovićem je ušao sa 32. mesta na ATP listi, ali nije pokazao respekt koji bi mogao da ga sputa. Branio se kada je Đoković sopstvenom inicijativom nametao tempo, ali nije propuštao priliku da napadne kada god mu se ukazala prilika.

Posle prvog brejka koji je Đoković napravio mnogi igrači bi unapred odustali i počeli u glavi da se spremaju za sezonu na travi, Kvins, Hale, Notingem i krunu sezone, Vimbldon. Švarcman je ostao u meču i prvo napravio jedan, a potom pri kraju seta još jedan brejk za potpuno čuđenje navijača srpskog igrača.

Novak je jednom uspeo da se vrati, igrao naizgled bolje i u trećem setu, ali onda sledi novi šok i novi brejk Argentinca. Osim što je Đoković sam sebi bio protivnik u nekoliko navrata, na drugoj strani mreže imao je još jednog protivnika odlučnog u nameri da ga pošalje na kraći predah u Monte Karlo.

Međutim, Argentinac se umorio. Kada je Švarcmanov tempo opao, a glavni sudija meča uspeo da iznervira Đokovića, drugi reket sveta je počeo da igra bolje. Švarcmanova želja videla se kod rezultata 4:0 za Đokovića u četvrtom setu kada je Srbin spasavao brejk loptu, a Dijego ju je u tim poenima udarao kao da mu je nešto skrivila. Uspeo je tom željom da dođe do brejka za 4:1, ali se tada "rezervoar" potpuno ispraznio, a Švarcman ostao bez goriva da ponudi nešto više u narednih devet gemova do kraja.

Argentinac star 24 godine je u profesionalac od 2009. godine. Na početku profesionalne karijere se takmičio na fjučersima po Južnoj Americi. Jedan od omiljenih turnira mu je Buenos Ajres, a od titula ima Istanbul prošle godine.

Bio je četvrtfinalista Sao Paola i Rio de Žaneira, a ove godine i mastersa u Monte Karlu. Sada je novim najboljim rezultatom na Grend slemovima postao i heroj dana u našem izboru, jer nije moguće često videti momka visokog 170 centimetara koji kao "pitbul" pokušava da se izbori za svaku loptu. Protiv Đokovića to danas nije bilo dovoljno, već na nekom od narednih turnira će možda uspeti protiv nekog bolje rangiranog igrača od sebe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: