Novak posle pet setova bolji od "žilavog" Švarcmana!

Najbolji srpski teniser Novak Đoković pobedio je u trećem kolu Rolan Garosa Dijega Švarcmana iz Argentine sa 3-2 (5:7, 6:3, 3:6, 6:1, 6:1) u setovima.

Izvor: MLJ

Petak, 02.06.2017.

15:00

Novak posle pet setova bolji od
Getty images

Srpski igrač je slomio otpor Dijega Švarcmana posle skoro tri i po sata igre, pet setova i 113 neiznuđenih grešaka na obe strane.

Đoković će u osmini finala igrati protiv pobednika meča između Lukasa Puja i Alberta Ramosa-Vinjolasa.

Pred početak meča kiša je pretila da ne omogući odigravanje meča, u toku meča je padala sporadično, ali ne tako jako da onemogući njegovo odigravanje.

Rani brejk Đokovića na početku meča nije nagoveštavao rasplet koji je mogao da se vidi na terenu Filip Šatrije. Nesigurni Švarcman se vremenom opustio i počeo da igra sa više samopouzdanja, Đoković je počeo da mu se približava po broju neiznuđenih grešaka i do kraja prvog seta Argentinac uspeva da vrati jedan brejk, a potom u finišu seta ponovo oduzme servis Đokoviću za 1–0 u setovima.

Igrači su tokom čitavog meča pravili mnogo grešaka, ali je po srpskog igrača bilo dobro to što je napadao iako je mnogo grešio. Koristio je Đoković različite kombinacije udaraca. Kada nije išlo iz bekhenda, okretao se drop šotovima ili servis volej igri. Kada su "proradili" drop šotovi, a paralele i dijagonale počele da pronalaze uglove terena, srpski igrač je bio u velikoj prednosti.

Švarcman se u takvim situacijama branio, ali mu je pomagao spomenuti veliki broj Novakovih grešaka. Osim grešaka, Novak je očajno koristio brejk prilike koje je stvarao. U jednom trenutku je imao tek 2/13 iskorišćenih brejk šansi. U osmom gemu drugog seta mu je bilo potrebno čak šest šansi da bi došao do brejka i vratio meč na početak sa 6:3 u drugom setu.

Iako je u trećem delovao dobro i igrao nešto bolje od Švarcmana, Argentinac prvi dolazi do brejka u trećem setu. U gemu na servis Argentinca Novak je imao 30:0, ali Švarcman preokreće i dolazi do 4:3. Gem kasnije Đoković odigrava loše što protivnik koristi i dolazi u priliku da servira za set.

U poslednjem gemu trećeg seta Novak je imao čak četiri prilike da "brejkne" Švarcmana. Nijednu od tih prilika nije iskoristio, a Švarcman na iznenađenje mnogih ponovo dolazi do prednosti u setovima sa 2–1.

Od tog trenutka Đoković smanjuje broj grešaka pa prvi gem u četvrtom setu započinje dobrim servisima i poene osvaja sa malo udaraca. Švarcman u narednom gemu ima tri uzastopne gem lopte, ali Đoković dolazi do izjednačenja, a potom i do prvog brejka u četvrtom setu.

Novak potvrđuje brejk i pravi još jedan za 4:0 kada na scenu stupa glavni sudija meča Karlos Ramos. Đoković je servirao za 5:0 u četvrtom setu i suočavao se sa brejk loptom, burno je odreagovao na izgubljen poen kada ga je sudija opomenuo. Novak se naljutio jer mu nije bilo jasno zašto je dobio opomenu, a publika na Šatrijeu ga je podržala.

Već u sledećem poenu, Švarcman vraća brejk greškom Novaka što je samo bio uvod u znatno bolju igru srpskog igrača. Brejk koji je Švarcman napravio za 4:1 bio je i jedini osvojeni gem za ovog tenisera u tom setu jer je Đoković novim brejkom došao do 6:1 i izjednačenja pred odlučujući, peti set.

Ista slika viđena je i u petom setu. Odlučni Đoković, Švarcman u padu energije i 6:1 za srpskog igrača. Argentinac koji je pred turnir bio 41. igrač na planeti nije se ustezao od napada, ali je i Đoković tokom dobrog dela meča oscilirao u igri. Kada se stabilizovao došao je do sigurne pobede u drugom međusobnom duelu sa Švarcmanom.

Đoković je na kraju meča aplaudirao i čestitao Argentincu na neverovatnoj partiji. Prvi put su se njih dvojica sastali pre tri godine na US Openu kada je Srbin slavio sa 3–0. Đoković je u prvom kolu bio bolji od Granoljersa, u drugom od Žoaa Souze. Švarcman je do duela sa Đokovićem pobedio Rubljeva i Napolitana.
Getty images
Tok meča:

Sudija meča je Karlos Ramos, a igrači se trenutno zagrevaju iako su iznad Pariza oblaci i preti kiša.

Novak otvara meč sa dva dobra servisa koja Švarcman nije uspeo da vrati. U trećem poenu kada se razmena razvija, Novak pravi grešku iz bekhenda, a Švarcman osvaja prvi poen u meču. Đoković nakon toga ponovo dobro servira, Švarcman opet ne vraća u teren, da bi Novak dobrim forhendom primorao protivnika da pošalje lopticu u mrežu za prvi gem u meču 1:0.

Srpskom i argentinskom igraču je ovo drugi međusobni duel, prvi je bio na US Openu pre tri godine kada je u maksimalna tri seta slavio srpski igrač (6:1, 6:2, 6:4)

Dijego Švarcman pritiska Đokovića u prvom gemu na svoj servis i gađa uglavnom bekhend stranu srpskog igrača. To mu se u četvrtom poenu osvetilo pa Novak dobrim bekhendom dolazi do 30:30. Švarcman direktnim poenom dolazi do gem lopte, koju odličnom bekhend paralelom anulira Đoković za prvo izjednačenje u meču.

Vrhunska forhend paralela Đokovića za prvu brejk loptu u meču! Prvu brejk loptu Švarcman spasao elegantnim drop šot udarcem. Novak je došao do još jedne brejke lopte u drugom gemu meča, ali je dobrim napadom spašava Švarcman.

Argentinac posle dugačkog gema koji je trajao sedam i po minuta uspeva da dođe do prvog gema u meču za 1:1.

Novak na svoj servis dobro menja strane i kombinuje forhendima. Obojica do sada imaju po tri vinera, ali Argentinac ima četiri greške. U drugom gemu na svoj servis Đoković sa sigurna četiri poena čuva serivs i vodi sa 2:1.

Nesigurnost Argentinca se nastavlja i u drugom gemu u kome servira. Posle Novakove loptice koja je "liznula" vrh mreže Švarcman zicer šalje u mrežu. Još jedan veliki aut, dupla servis greška i lopta u mreži kompletirali su katastrofalan servis gem argentinskog tenisera koji je prvi pretrpeo brejk za 3:1.
Ohrabrujuće za srpskog tenisera je što prvi servis funkcioniše gotovo besprekorno za sada. Upisao je i prvi as pri rezultatu 15:15 u petom gemu meča. Usledio je još jedan dobar servis ali još bolji odgovor Švarcmana koji u naredna dva poena uspeva da dođe do prve brejk lopte u meču. Novak je spasava razmenom iz forhenda kada njegov protivnik greši i šalje je pored terena. Srpski igrač je do kraja gema uspeo da "otera" protivnika daleko iza servis linije, odakle je diktirao tempo i na kraju potvrdio brejk za 4:1.

Dve greške Đokovića u narednom gemu na servis Argentinca, ali onda kvalitetan drop šot za 30:30. Usledio je dobar servis Švarcmana i vrlo čudan odskok loptice posle servisa koji Đoković nije mogao da vrati. Novakov protivnik osvajanjem sledećeg poena dolazi do drugog gema u meču za 4:2.

Nervozno igra u drugom delu prvog seta srpski igrač. Pravi nešto više grešaka i nervira se zbog toga, a i servis ne funkcioniše kao na početku. Forhend u autu pored terena, još jedna loptica iza osnovne linije i Dijego Švarcman uspeva da vrati brejk i dođe do 4:3. Uprkos greškama, Novak i dalje napada.

Švarcman odigrava dobar servis gem i posle 35 minuta igre u prvom setu dolazi do izjednačenja 4:4.

Đoković svoj servis gem započinje dugom razmenom od 25 udaraca. Dobra bekhend dijagonala i oštar ugao, "otvorili su" Argentinca, usledio je dobar forhend po paraleli, ali sve to Đokovićev protivnik uspeva da vrati da bi se poen završio greškom Argentinca za 15:0. Greške se i dalje ređaju, ali Đoković vodi sa 5:4.

Srpski teniser ima 6 vinera 8 grešaka, a Argentinac isto toliko direktnih poena ali 10 grešaka više.

Imao je inicijativu Novak u poenu na 30:15 za Švarcmana, ali šalje forhend van terena i Švarcman dolazi do dve gem lopte. Uspeva da realizuje drugu na 40:30 i još jednom dolazi do izjednačenja 5:5.

Ozbiljan pad u igri srpskog igrača koji je po greškama počeo da se približava Argentincu. Dva očajna drop šota i još nekoliko loptica pored pored linija i Đoković se suočio sa još jednim pretrpljenim brejkom u samom finišu prvog seta za 6:5. Švarcman servira za prvi set.

Na početku meča je bila jasna namera Švarcmana da napada Đokovićev bekhend koji ne funkcioniše najbolje u poslednje vreme. To se na početku meča nije isplatilo, ali je u međuvremenu Đoković sakupio 12 grešaka ovim udarcem i Švarcman ima dve set lopte posle 49 minuta igre u prvom setu.

Uspeo je obe da spasi, ali novom greškom iz bekhenda daje još jednu priliku, ali je izvrsnom kombinacijom udaraca i na kraju bekhendom spasava. Švarcman je četvrtu set loptu dobio posle greške iz drop šota Novaka. Ovaj udarac se nije pokazao kao dobar izbor jer je srpski igrač imao inicijativu u poenu.

Novo izjednačenje viđeno je posle dobre paralele iz bekhenda Novaka, ali još boljom paralelom u sledećem poenu Švarcman dolazi do pete set lopte. Posle 54 minuta igre, koristi svoju šansu i dolazi do prvog seta greškom iz bekhenda Đokovića, 5:7.
Getty images
Đoković konačno odigrava siguran gem na svoj servis na početku drugog seta i osvaja ga bez izgubljenog poena.

Igrači su u prvom setu imali identičan broj vinera i neiznuđenih grešaka 8, 21.

Novak nije zadovoljan svojom igrom i deluje nervozno. Jedan nezgodan odskok i loptica udarena ramom, jedna loptica u mreži i Švarcman dolazi do 1:1 u drugom delu igre.

Savršen skraćeni slajs Srbina Švarcman ne uspeva da vrati za 40:0. Dobar ritern Argentinca i greška Đokovića, ali i pokušaj kombinovanja Srbina sa servis volej igrom nije se isplatio pa njegov protivnik brzo dolazi do 40:30. Novak pronalazi dobru dijagonalu, pa onda i paralelu i Švarcman je nemoćan za 2:1 i novo vođstvo Đokovića.

Najlepši poen u meču viđen je na 15:0 za Švarcmana u četvrtom gemu na servisu Argentinca! Kombinacija drop šotova, lobova, smečeva i nadmudrivanja na mreži iz koje Đoković izlazi kao pobednik. To mu nije pomoglo da dođe i do brejk lopte jer je pogrešio dva puta zaredom, prvi put za prednost, a potom i za overu servis gema Argentinca 2:2.
Getty images
Trećim asom na meču Đoković dolazi do 40:15 i prednosti u svom servis gemu. Tri solidna udarca iz bekhenda, Švarcman je posle trećeg popustio pod pritiskom i Novak osvaja gem za novo vođstvo 3:2. Mada igrači do sada čuvaju svoje servise i prate se međusobno kada je reč o neiznuđenim greškama, sigurniji na servisu trenutno deluje Novak.

Švarcman brzo uspeva da izjednači na 3:3. Argentinac deluje sigurno na terenu i puno samopouzdanja.

Novak nastavlja da traži najbolje rešenje za protivnika. Pokušava izlascima na mrežu, drop šotovima i da po terenu šeta 41. tenisera na svetu. Drop šot ni u sedmom gemu drugog seta ne prolazi, ali Đoković ipak dolazi do još jednog gema u kome Švarcman nije ozbiljnije pripretio, 4:3.

Malo sreće za Novaka pri rezultatu 15:0 za srpskog igrača u osmom gemu na servisu Švarcmana! Srbin je uputio bekhend koji je samo okrznuo mrežu ali je prešao u polje protivnika da bi Novak odličnom bekhend paralelom došao do 30:0 i pripretio po prvi put ozbiljnije u ovom gemu.

Teniseri potom razmenjuju poene, Đoković ne koristi četiri brejk lopte, da bi na izjednačenju dobrom paralelom primorao Švarcmana na grešku i iznudio i petu brejk loptu. Argentinac je i nju spasao nestrpljivim napadom Novaka po dijagonali. Primetno je da Novak posle petog izjednačenja u iscrpljujućem gemu počinje jače i odlučnije da urada loptu i konačno koristi šestu brejk loptu za 5:3!

Uprkos zaostatku, Švarcman ne odustaje od igranja dobre odbrane. To mu nije pomoglo u gemu u kome je Đoković pametnim izlaskom na mrežu i skraćenom loptom koja mu je donela tri set lopte. Srpski igrač koristi već prvu, pa posle sat i po igre dolazi do 6:3 i uspeva da izjednači u setovima na 1:1.
Getty images
Na startu trećeg seta, dobar bekhend iz proklizavanja i lopta u mreži Švarcmana nagovestili su da bi to mogao da bude nastavak perioda dobre igre srpskog tenisera. Srbin je osvojio dva poena na Švarcmanov servis ali 41. igrač na ATP listi prvi dolazi do vođstva u trećem setu 1:0.

Maestralan drop šot Đokovića! Na servisu u kome je servirao za izjednačenje, naš teniser po prvi put odigrava vrhunski drop šot i potom sa još dva poena osvaja gem bez izgubljenog poena za 1:1.

Švarcman dobija naredna dva poena na svoj servis, posle čega Novak baca reket, a publika mu zviždi. Gem je "mirisao" na brejk, iako je u jednom trenutku vodio sa 40:30. Novak je imao inicijativu u poenu, pogađao je linije, ali je na kraju i pogrešio, pa je Švarcman dobio taj gem za 2:1. U ovom gemu je viđen i lep poen kada je Đoković odigrao novi dobar drop šot, ali loš lob, pa je njegov protivnik uspeo da bekhend smečom dođe do poena.

I jedan i drugi imaju po 33 neiznuđene greške, s tim što Đoković ne odustaje od agresivnog pristupa koji mu donosi i 22 direktna poena naspram 14 Argentinca. Jedan od tih 14 Švarcman je osvojio na otvaranju četvrtog gema u trećem setu fantastičnom i snažnom paralelom. Đoković uzvraća kombinacijom dobrog kik servisa kojim je "izbacio" Švarcmana sa terena da bi lepom bekhend dijagonalom osvojio poen. Osvojio je potom još dva i došao do 2:2.

Po četiri asa imaju igrači do petog gema. Švarcman četvrtim asom dolazi do tri gem lopte, ali onda promašuje prvi servis a Đoković koristi drugi i izuzetnim riternom osvaja poen. Slično ponavlja i u narednom poenu pa Argentinac šalje lopticu u mrežu za 40:30. Ipak, Argentinac pogađa dobar servis koji Novak ne uspeva da vrati za 3:2.

Đoković igra sve bolje u nekoliko poena na svoj servis. Dobra ofanzivna igra nagoveštava da bi mogao u nastavku da počne da okreće meč u svoju korist i slomi protivnika. Novak hvata loptice u penjanju, pogađa duboko i dobre uglove na šta Švarcman u šestom gemu nema odgovor pa Đoković izjednačuje na 3:3 uz jedan izgubljen poen.
Getty images
Švarcman uspeva još jednom da dođe do prednosti posle servis gema u kome je Đoković napravio nekoliko grešaka i slao loptice u aut. Uspeo je Đoković da osvoji dva poena ali ne i da ozbiljnije pripreti Argentincu koji je poveo sa 4:3.

Nove oscilacije u igri Đokovića. Ono što nije on uspeo u prethodnom gemu Đoković, uspeva sada Švarcman, Argentinac dobija tri brejk lopte! Prvu je Novak poklonio duplom servis greškom, prvom u meču, da bi druge dve došle posle loše igre našeg tenisera. Međutim, već u naredna dva poena Đoković odigrava dobro i prvu brejk loptu spasava bekhend slajsom na mreži. Drugu za njega svojom nestrpljivošću spasava sam Švarcman, ali na trećoj Novak pravi novu grešku i gubi svoj servis, a Švarcman servira za 2–1 u setovima. Švarcman vodi sa 5:3.

Nestrpljivost Argentinca donosi Đokoviću tri brejk lopte u gemu u kome je Đoković prinuđen da spasava treći set. Međutim, na ruku srpskom teniseru nije išla očajna realizacija brejk lopti koja se nastavila i u ovom gemu. Srpski igrač je samo u poslednjem gemu propustio čak četiri pa je ukupno iskoristio tek dve od 13 brejk šansi. Švarcman uspeva da dođe prvo do izjednačenja, pa i do set lopte koju ne koristi. Međutim, nije mnogo prošlo pre nego je ponovo dobio priliku da dođe do drugog seta i ponovo povede, 6:3 i 21.

Novak u maniru najboljih igrača, asom pa servis vinerom dolazi do prvog gema u četvrtom setu 1:0. Ipak, zabrinjava preveliki broj njegovih grešaka, čak 45 od čega 28 iz bekhenda.

Švarcman ubedljivo započinje svoj prvi servis u četvrtom setu i brzo dolazi do 40:0. Ritern viner Novaka i greške Švarcmana i Srbin dolazi do 40:40. Dobro izgrađenim poenom, Novak dolazi do nove brejk prilike koju konačno koristi dobrom dijagonalom koju Švarcman iz bekhenda nije uspeo da vrati u teren, 2:0 za Đokovića u četvrtom setu!
Getty images
Novak ubeljiv na servisu, Švarcman dva puta u mrežu i Novak dolazi ubedljvo do 40:0. Koristi već priliku za gem na svoj servis i potvrđuje brejk za 3:0. Nijedan igrač do ovog trenutka nije imao tri gema prednosti u meču.

Prvi poen na Švarcmanov drugi servis pripada Novaku. Đoković odlično priprema završnicu, dva ćoška terena, Švarcman šalje kraću loptu koju Novak smečuje za 15:0 na servis protivnika. Dobra igra sa osnovne linije donosi mu novi poen, a Švarcmanu novu grešku za 30:0. Naš igrač potom greši, ali na isti način uzvraća i Argentinac pa Novak dolazi do dve nove brejk prilike. Prvu ne koristi posle dobrog servisa, ali Švarcman i treći put pogađa mrežicu a Đoković dolazi do novog brejka, 4:0!

Mada oba igrača greše, u prethodna dva gema je bio evidentan pad u igri Dijega Švarcmana koji nije istom snagom udarao lopticu. Opala je energija što je srpski igrač iskoristio na najbolji način.

Đoković dobija prvi poen u servis gemu za potvrdu drugog brejka. Igrači potom razmenjuju po grešku, da bi Švarcman do 30:30 došao dobrim forhend vinerom. Novak naredni poen osvaja posle dobre paralele, a onda izjednačenje Švarcmana posle fantastičnog pasing šota. Nedugo potom, Švarcman dolazi do brejka kome je doprineo i glavni sudija meča.

Sudija je upozorio Đokovića zbog načina na koji je srpski igrač reagovao posle izgubljenog poena i brejk šanse za Švarcmana. Publika navija za srpskog igrača, a Novak negoduje jer ga je sudija upozorio pri rezultatu 4:0 u gemovima. Srbin posle upozorenja olako izbacuje lopticu u aut, a Švarcman vraća jedan brejk, 4:1.

Novaka je razljutio epilog prethodnog gema. U narednom je osvojio sva četiri poena i došao na jedan gem od izjednačenja u meču. Ponovo lopticu udara snažnije i preciznije što mu donosi 5:1 u četvrtom setu.

Gde je stao u šestom gemu, nastavio je i u sedmom Srbin. Deluje kao da je glavni sudija meča Karlos Ramos njemu pomogao intervencijom kod brejk lopte za Argentinca. Đoković se posle toga trgnuo, a Švarcman se nije do kraja seta pitao ništa. Đoković je ubedljivo na svoj servis došao do potvrde seta za 6:1 i 22 u setovima.
Getty images
Publika na početku odlučujućeg seta pravi talase na tribinama Filip Šatrijea, a glavni sudija meča ima problemada je utiša. Prvi u odlučujućem setu servira Švarcman.

Posle dobre razmene, Đoković odigrava dobru paralelu koju protivnik ne uspeva da vrati i dolazi do prvog poena. Novak prvi uspeva i da zapreti u ovom setu posle dve vezane loptice u mreži Dijega Švarcmana. Argentinac uspeva da odigra lep poen i spasi prvu brejk loptu, ali kod rezultata 40:30 udara loptu koja odlazi iza servis linije pa Đoković prvi dolazi do brejka u petom setu.

I jedan i drugi su u odnosu na tri seta napravili u četvrtom manje grešaka, s tim što je Novak ovog puta bio pozitivan u odnosu direktnih poena i grešaka, 10 vinera i osam grešaka u tom delu igre. Do početka trećeg seta ukupno 102 neiznuđene greške što je previše za ovaj nivo tenisa, Novak je napravio 38 vinera i 50 grešaka, a Švarcman 52 greške i 25 vinera.

Novak i pored prednosti od 40:15 ne uspeva odmah da potvrdi brejk, pa posle 51. greške, Argentinac dolazi do izjednačenja. Posle šestog asa na početku gema, Đoković na izjednačenju ponovo servira dobro u dva navrata koja mu obezbeđuju potvrdu brejka za 2:0 posle tri sata igre.
Getty images
Švarcman uspeva da osvoji naredna tri poena brzo, Novak jedan, pa posle pet odigranih poena uz burnu proslavu Argentinac dolazi do 2:1 u petom setu, Novak i dalje ima brejk prednosti koji u narednom gemu mora da sačuva od brejka.

Šta je sve stigao Dijego Švarcman na 15:15 pri servisu Đokovića! Srpski igrač je forsirao bekhend Argentinca, promenio ritam lopticom u forhend, a onda morao i do mreže da bi potvrdio poen slajsom u forhend stranu protivnika. Do kraja odigrava još jedan majstorski drop šot i dolazi do 3:1.

Švarcman pod pritiskom u petom gemu petog seta. Đoković agresivan, gađa ponovo u bekhend stranu, a Švarcman ne uspeva da vrati pa Srbin dolazi do 30:0. Švarcman dolazi do poena posle dobrog servisa, ali onda greši i pruža Novaku nove dve brejk lopte. Đoković koristi svoju šansu i povećava na 4:1!

Novakov protivnik se pred servis gem u kome svetski teniser broj 2 servira za 5:1 traži medicinski tajm aut zbog problema sa leđima.

Umor se vidi na Švarcmanu koji je tokom celog meča pružao izuzetan otpor Novaku Đokoviću. Taj otpor se u šestom gemu petog seta nije ni nazirao pa Đoković brzo dolazi do tri gem lopte. Novak na 40:0 pravi i jednu grešku, ali prelepim drop šotom osvaja gem i dolazi do 5:1.

Njegov protivnik servira za ostanak na turniru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

383 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: