Nova vest
Tenis

Petak, 26.05.2017.

20:22

Posle šest godina – Bulonjska šuma bez Serene

Na ovogodišnjem Rolan Garosu neće biti najbolje teniserke u istoriji "belog sporta“ Serene Vilijams.

Izvor: Sara Milićević

Autor: Sara Milićević

Posle šest godina – Bulonjska šuma bez Serene
Getty Images

Američka teniserka u aprilu ove godine objavila je da je trudna, pa zbog toga neće imati priliku da se bori za četvrtu titulu na Rolan Garosu.

Prošle godine bila je na pragu da osvoji, ali je u finalu zaustavljena od Gabinje Muguruse sa 7:5, 6:4, ali nema sumnje da bi Vilijamsova bila glavni favorit za osvajanje.

Pre 19 godina debitovala je na Rolan Garosu, a ovo će joj biti peti koji ne igra.

Poslednji put na ovom takmičenju niije nastupala 2011. godine, da bi 2013. i 2015. osvojila Otvoreno prvenstvo Francuske.

Mlađa od sestara Vilijams osvajanjem pehara u Melbrunu ove godine ispisala je istoriju „belog sporta“ i postavlja se pitanje ko bi mogao da je skine sa tog trona i da li uopšte postoji neko ko će takav uticaj imati na ženski tenis posle Serene Vilijams.

Svakako, da će to biti veoma teško, a jasan znak jeste i taj što se od kad Serena ne učestvuje na turnirima nije izdvojila nijedna teniserka, već su turnire osvajale različite igračice.

Pa sa pravom može da se kaže da Serena nema pravu kokurenciju zbog čega i nosi epitet najbolje teniserke današnjice.

Posle objave da je trudna, mnogi su smatrali da će se Serena povući, ali je iz njenog tima potvrđeno da američka teniserka već pravi planove za kalendarsku 2018. godine.

Ukoliko do toga dođe, nema sumnje da će Vilijamsova nastaviti svoj osvajački pohod na titule, a do tada videćemo ko će osvajati Gren slemove u ženskoj konkurenciji.

Serena je ponosna vlasnica 37 titula: sedam Vimbldona, sedam Australjan Opena, šest US Opena, tri Roland Garos i 14 titula u dublu.

Ona je u Melburnu pobedila stariju sestru Venus u dva seta 6:4, 6:4 i osvojila svoj sedmi Australijan open, ukupno 23. Grend Slem u karijeri.

“Sjajan je osećaj osvojiti 23 Gren Slem trofeja. Zaista se sjajno osećam. Jurila sam ga dugo, baš dugo, a kada je došao na dohvat ruke, znala sam da imam priliku i tu sam. Osećaj je sjajan, a nema boljeg mesta za rekord od Melburna", rekla je Serena.
Ona je tako prestigla je Štefi Graf na večnoj listi najuspešnijih teniserki u "open eri“, a približila se Margaret Kort koja je prva sa 24 Grend Slem titule.

"Nikada nisam razmišljala o broju (titula). U tome je lepota. Kada sam počela da igram tenis, samo sam želela da osvojim grend slem. Posle toga sam samo želela da pobeđujem. Svaki put kada izađem na teren, želim da pobedim. Jednu stvar koju sam naučila jeste da moraš da uživaš. U tome je stvar, pre Australijan opena imate nekoliko meseci za odmor i opuštanje, a ostali Grend Slem turniri su blizu tokom sezone", izjavila je 35-godišnja teniserka posle istorijskog finala.

Serena je pod utacijem svog oca Ričarda zajedno sa starijom sestrom Venus počela da gradi karijeru. Već sa četiri godine osvojila je prvi dečiji turnira, da bi se kasnije takmičila na turnirima za decu ispod deset godina gde je, takođe, bila veoma uspešna. Od 49 turnira osvojila je 46 i tako nagovestila da je čeka bilstava budućnost.

Sestre Vilijams su postale prave dečje teniske zvezde u Kaliforniji. Kako bi zaštitio svoje kćerke od napada rasizma na turnirima, što se često dešavalo, Ričard je prestao da ih šalje na teniske turnire. Serena je tada počela da trenira u teniskoj školi Rikija Mačija.

Nešto kasnije, 1991. godine, Serena i Venus postaju učenice Teniske akademija Nika Bolitijerija, čoveka koji je stvorio teniske zvezde kao što su Pit Sampras, Andre Agasi, Monika Seleš, Dženifer Kaprijati, Meri Pirs, Meri Džo Fernandez a kasnije i Marija Šarapova, Jelena Janković i Nikol Vaidišova.

Prvi Gren slem Serena osvojila je 1999. godine na Otvorenom prvenstvu Amerike i od tada kreće njena blistava karijera.

Na prvo mesto WTA liste Serena je prvi put dospela 8. jula 2002, zahvaljujući impresivnim nastupima na turnirima te godine, kao i osvajanju Rolan Garosa I Vimbldona.

Peti Masters turnir u Majamiju osvojila je 5. aprila 2008. čime se izjednačila sa legendarnom Štefi Graf.

Godine 2013. vratila se na prvo mesto VTA liste i u 31 godini, postala najstarija igračica na vrhu, srušivši rekord koji je do tada držala Martina Navratilova (30 godina).

Uspela je da prebrodi krizu zbog zdravstvenih problema tokom 2010. i 2011. godine i vratila se još jača – i dokazala da je najbolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve