Nova vest
Tenis

Petak, 26.05.2017.

14:00

Šarapova – varalica ili veliki šampion?

Povratak Marije Šarapove na teren posle 15 meseci suspenzije izazvao je mnoštvo pozitvnih, ali i negativnih komentara na ovaj događaj.

Izvor: Petar Tadić

Autor:Petar Tadić

Šarapova – varalica ili veliki šampion?
Getty Images

Da sve bude još više začinjeno, Ruskinja se na WTA tur vratila u Štutgartu, samo dan nakon što joj je istekla suspenzija.

Turnir je bio uveliko počeo u ponedeljak, dok je a Maši isticala kazna u utorak u ponoć. Raspored je bio takav da je Maša prvi put na teren trebala da izađe u sredu, tako da je sve bilo spremno za povratak.

I stvarno, na prvom pojavljivanju posle duge pauze, Šarapova je sve oduševila uspevši da dođe do polufinala gde je zaustavljena od Franuskinje Kiki Mladenović.

Ovim rezultatom pokazala je da se vratila na velika vrata, međutim, reakcije na njen povratak nisu jenjavala, šta više još ih je samo raspalila.

Dan posle trijumfalnog povratka i pobede nad Robertom Vinči, oglasila se Judžini Bušar, koja je veoma oštro kritikovala Šarapovu.

Ne mislim da je to ispravno. Ona je varalica i u sportu prevaranti ne bi trebalo da dobiju dozvolu da ponovo treniraju", jasna je bila Kanađanka, koja je potom dodala.

"Nije pošteno prema drugim igračima koji poštuju pravila i mislim da je WTA poslala pogrešnu poruku deci i mladim teniserima. Kao da su rekli: 'Varajte i mi ćemo vas dočekati raširenih ruku'. Nije pošteno, posebno zbog toga što je u pitanju neko na koga sam se ugledala. Definitivno me je uništila svojim potezom", rekla je 27. aprila Bušar.

Pre nego što nastavimo dalju priču o Mašinom povratku, i svemu što joj se izdešavalo ovog proleća, a pre svega mislimo na ne dobijanje pozivnice za Rolan Garos i odbijanja iste za Vimbldon, red je da se vratimo godinu i po dana unazad i podsetimo zbog čega je Šarapova 'pala' na doping testu.

Šok sportske javnosti i 'nesporazum' oko meldonijuma

Početkom marta 2016. godine ruska teniserka izašla je u javnost kako bi saopštila veoma važne vesti. Agent Šarapove najavio je tada da će na konferenciju za medije objaviti veliku vest.

Svi su odmah pomislili na moguće povlačenje, međutim Maša je sve prisutne šokirala informacijom da je pala na doping testu.

Pre nekoliko dana dobila sam informaciju da sam pala na doping testu. Znam da ću snositi posledice za ovo što sam uradila, ne želim da završim karijeru na ovakav način, nadam se da ću dobiti šansu da ponovo zaigram", rekla tada je Šarapova.

Odmah posle ove rečenice ruska teniserka osvrnula se i lek meldonijum i ceo nesporazum, po njenim rečima.

“Medikament meldonijum počela sam da koristim dok je još bio na listi dozvoljenih supstanci, a nisam znala da su se pravila promenila u 2016. godini i da je to postalo nedozvoljeno sredstvo. Snosim punu odgovornost zbog svog postpuka. Pismo od WADA o promenama u 2016. dobila sam 22. decembra, a novu listu zabranjenih supstanci nisam pročitala. Meldonijum sam prvi put počela da koristim 2006. godine, zbog toga što sam često bila bolesna. Imala sam i nedostatak magnezijuma u organizmu, a pojavili su se i znaci dijabetesa." , kazala je popularna Maša.

Ubrzo posle oglašavanja Šarapove, svoje mišljenje iznela je i Svetska antidoping agencija.

“26. januara Šarapova je priložila antidoping uzorak. Taj uzorak je analiziran od strane Svetske antidoping agencije u akreditovanoj laboratoriji i ispostavilo se da je pozitivan na meldonijum koji je zabranjen. Šarapova je 26. januara prihvatila otkrivanje meldonijuma u njenom uzorku. Šarapova će biti suspendovana od 12. marta i suspenzija će trajati do okončanja slučaja“, rekli su tada iz WADA.

Šta je uopšte meldonijum i zašto je zabranjen?

Meldonijum prozivodi kompanija u Letoniji, a upotrebljava se još i u Litvaniji i Rusiji, dok korišćenje u SAD nije dozovljeno.

Ovaj lek koristi se kod ishemijske bolesti srca odnosno kod angine pektoris, omogućava bolji protok kiseonika kroz ćelije i širi krvne sudove. Kozumenti imaju veću izdržljivost pri povećanim fizičkim naporima.

Zvaničnik WADA saopštio je da je meldonijum dodat na listu zabranjenih medikamenada – jer postoje osnovani dokazi da su ga sportisti koristili sa 'namerom da poboljšaju svoje performanse'.

Istovremeno, naučne studije pokazale su da se usled upotrebe leka povećava fizička izdržljivost pojedinca. U izveštaju iz oktobra 2015. godine navodi se da su u 182 od 8.300 uzoraka urina pronađeni tragovi meldonijuma.

Povratak na teren i ‘slučaj Rolan Garos’

Kao što smo već napisali u prvom delu teksta, Šarapova se na teren vratila u Štutgartu, gde je ostvarila veoma dobar rezultat, plasiravši se u polufinale.

Međutim, iako je ostvarila odličan rezultat Maša je znala da preko plasmana na WTA neće moći da izbori kvalifikacija, a kamoli direktno glavni žreb.

Jedina opcija bila je da se dvostrukoj osvajačici Otvorenog prvenstva Francuske da čuveni “vajld-kard”.

Do odluke Bernara Žudičelija predsednika Francuske teniske federacije, Šarapova je odigrala dva Mastersa, u Madridu i Rimu. Oba puta nije bila uspešna s obzirom da je ispadala u drugom kolu, prvo od Bušar, a potom je u Rimu predala meč Lučić-Baroni.

Konačno odluka je pala 16. maja, kada je saopšteno da Maša neće dobiti pozivnicu za drugi Grend slem u sezoni.

Vajld karte mogu da se daju nekome ko se vrati posle pauze zbog povrede, ali ne i dopinga. Možda je trenutno mnogo razočarana, ali moja odgovornost je da štitim tenis i igru bez ikakvih sumnji i rezultata, objasnio je Žudičeli ovakvu odluku, a potom i rekao da bi mogući ‘vajld-kard’ za kvalifikacije bila uvreda za Šarapovu, a i za turnir.

Sa druge strane Ženska teniska asocijacija stala je na stranu Ruskinje, rekavši da bez ikakvog osnova FFT dodatno kažnjava Šarapovu, ističući da kao organizatori nemaju pravo na dalje sankcije.

Oštrog jezika prema Ruskinji bio je i Pat Keš, osvajač Vimldona iz 1987. godine, koji je rekao da se nada da Vimbldon neće dati ‘vajld-kard’ Šarapovoj.

"Nadam se da će i Vimbldon ostati snažan i reći: ‘Ne, izvini, moraš da prođeš kvalifikacije ako želiš da igraš’. Ol Ingland klub treba da zauzme takav stav da neće nagrađivati varalice", dodao je Australijanac.

Dan posle izjave Keša, Šarapova se oglasila nekomentarisajući saopštenje Rolan Garosa, već rečenicom da neće tražiti vajld-kard za Vimldon, već će kroz kvalifikacije pokušati da se izbori za treći Grend slem.

"Imajući u vidu da sam od povratka popravila renking na prva tri turnira, takođe ću igrati i kvalifikacije za Vimbldon, odnosno neću zatražiti specijalnu pozivnicu za glavni žreb", navela je Šarapova na svom sajtu.

Bilo kako bilo, očekivano dosta prašine diglo se oko povratka Marije Šarapove na teren. Prvo je vatru raspalila odluka WTA Štutgarta, potom je Rolan Garos odbio da joj da pozivnicu, zatim je Maša rekla da neće tražiti istu za Vimbldon, a šta je sledeće videćemo u narednim danima i mesecima.

Jedno je sigurno, varalica ili ne, Marija Šarapova nedostajala je ženskom tenisu, koji od “odlaska” Serene Vilijams nije imao pravu zvezdu “belog sporta”. To svakako jeste Maša, a mi se nadamo da će se u narednom period vratiti tamo gde pripada – u samom vrhu ženskog tenisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve