Nova vest
Tenis

Petak, 02.06.2017.

21:00

Novak na ivici ponora, nervoza i "rat" sa sudijom

Znate, kada gledate Novaka, već posle prvih nekoliko minuta meča možete osetiti da li mu se igra tenis ili ne.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Novak na ivici ponora, nervoza i
EPA/YOAN VALAT

Članovi njegove porodice i nekadašnjeg stručnog štaba govorili su da, kada vide kako izgleda kada ulazi teren, znaju u kom pravcu će ići duel.

Očigledno je da je danas bio jedan od onih dana kada mu reket nije bio omiljeni "drug", ali je drugovanje ipak pobedilo – savladao je "žilavog" Dijega Švarcmana posle drame, iako je bio na set od eliminacije.

Na zagrevanju nije delovalo da ima poteškoća, solidno je udarao lopticu, ali se onda sve promenilo pri izlasku na stadion 'Filip Šatrije'.

Naravno, kako to obično biva kada "ustanete na levu nogu", ni okolnosti vam ne krenu na ruku – Garbinje Mugurusa je završila posao protiv Julije Putinceve, da bi Rafael Nadal potom ponizio Nikoloza Basilašvilija, prepustivši mu samo jedan gem.

Španac je ekspresno trijumfovao i "pobegao" sa terena pre nego što se naoblačilo, a pri opisanom prvom Đokovićevom koraku na centralnom terenu, počele su da padaju i prve kapi kiše na ovogodišnjem Rolan Garosu.

"Uslovi su mu odgovarali. Bilo je blatnjavo, sporo i loptica uopšte nije odskakala. Mogao je da udara ravno kako najviše voli. On je nizak igrač, pa su ovakvi uslovi više pogodovali njegovoj igri", rekao je Novak.

Najbolji srpski teniser pri je napravio brejk i poveo 4:1, ali je i tada bilo jasno da ne igra dobro. Falilo mu je ritma, lopticu nije udarao kako je želeo, pa se Argentinac vratio u sedmom gemu. Krenulo je nizbrdo – uvukla se nervoza i u nekoliko navrata smo videli onog Novaka kojeg ne bismo želeli.

Bez prave emocije i želje da se ide po poene, nekada je delovao nezainteresovano ili, što bi naš narod rekao, "otaljavao" posao. Uporni Švarcman je to vrlo uspešno koristio i dobio prvi set. Đoković je u tom trenutku imao realizaciju brejk lopti 2-13, a kada između gemova on bude taj koji prvi ustane i čeka rivala, znate da nije "svoj na svome".

Nekako je izjednačio u setovima i, kako bi obično tada usledio preokret, sada je bilo jasno da ga neće biti, barem ne uskoro. Jednostavno – energija se na terenu nije menjala, udarao je mlako i nikako niste mogli da pretpostavite da je 'momentum' na Đokovićevoj strani.

Nije pomogla ni zanimljivost da je, jedini brejk u tom delu igre, uzeo bukvalno u trenutku kada je Andre Agasi ušao na glavni stadion. Amerikanac nije bio na prethodna dva treninga zbog sponzorskih obaveza i sada je stigao kada je situacija postajala sve napetija.

Tražeći način da malo skrenemo misli za trenutak, kolege i ja smo ispredali priče o golubijem paru koji se "družio" na jednom od dva velika stadijumska semafora. Nadam se da je danas makar između njih rođena ljubav.

Kao da je moglo da se pretpostavi put je bio teži – gubitak trećeg seta tokom kojeg je "stao na zub" inače ne baš doslednoj pariskoj publici. Iznerviran, bacio je reket o zemlju i dobio tolike zvižduke da je i sam bio iznenađen.

Nervoza je rasla, ni meni nije bilo lako jer sam već video scenario po kojem i na drugom Grend slemu ostajemo bez glavnog favorita u prvoj nedelji, ali je, srećom, intenzitet Argentinčevih udaraca počeo da opada. Dovoljno da anulira ono što je "kipelo" u njemu.

Dva brza brejka pre situacije koja je obeležila meč. Pošto je u prvom setu dobio opomenu zbog odugovlačenja, a onda i drugu u petom gemu četvrtog (ruku na srce, trebalo je da ih dobije više), na brejk lopti za Švarcmana pri rezultatu 4:0, sudija Karlos Ramos mu je oduzeo poen i automatski je Dijego smanjio na 4:1.

"Zašto si mi dao upozorenje, šta sam rekao?", upitao je Đoković.

Publika je bila sve glasnija, razgovor nije mogao dobro da se čuje, ali se izdvojilo još jedno glasno pitanje.

"Da li razumeš srpski?", dodao je.

Apsolutno nikome na stadionu nije bilo jasno šta se događa, iako su mnogi reagovali vođeni gomilom. Na kraju, razlog je bilo navodno "nesportsko ponašanje" Srbina koji je, prema rečima sudije, uz psovku prevelikim intenzitetom vratio lopticu skupljaču (!?).

Igra je nastavljena, a nekoliko trenutaka kasnije kiša, koja je inače sipila od početka, počela je mnogo jače da pada.

"Je l' sad vreme da prekinemo? Nije?", ironično je Novak upitao Ramosa, dok su se kišobrani otvarali širom stadiona. Verbalni "rat" je nastavljen na terenu, ali je Srbin ipak spustio loptu na konferenciji za medije.

"On je radio svoj posao, ja sam radio svoj posao. To je to, najbolje da tako prokomentarišem", dodao je.

Mnogi su želeli da prisustvuju još jednom velikom iznenađenju u Bulonjskoj šumi, to im se nije ostvarilo, a omalenom Švarcmanu će za uspomenu ostati glasne ovacije koje je dobio prilikom izlaska sa terena – i od navijača, i od današnjeg protivnika.

"Bio sam umoran na kraju i malo me je bolelo ispod rebara, ali sam zadovoljan kako sam igrao. Na stadionu 'Filip Šatrije' sam igrao lep meč prošle godine, a aplauzi i ovacije koje sam dobio mi mnogo znače. Video sam da svi gledaju u mene i aplaudiraju, uključujući i Đokovića. Uživao sam i srećan sam zbog toga, ali nisam imao previše vremena jer sam sve stvari držao u rukama. Volim da igram pred velikim brojem ljudi i drago mi je da su me tako ispratili", naveo je Švarcman.

Na kraju, nakon više od 3 sata i 20 minuta borbe Novak je priznao da je naučio lekciju i, što još ne zna, najviše razočarao jednog čoveka – Tonija Nadala.

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve