Nova vest
Tenis

Četvrtak, 01.06.2017.

20:00

Plač bebe, natucanje korejskog i enigma zvana Kirjos

U četvrtak sam stigao u kompleks sa namerom da napravim mali eksperiment, ali sam brzo od istog odustao.

Izvor: Nikola Đukić

Autor:Nikola Đukić

Plač bebe, natucanje korejskog i enigma zvana Kirjos
Photo by Adam Pretty/Getty Images

Želeo sam da u praksi pokušam da osetim koliko bi koštao potpuni ugođaj tokom jednog dana na Rolan Garosu – od jutarnje kafice u nekom od centralnih kafića, preko odabranog ručka, do kupovine u zvaničnoj prodavnici.

Plan je bio da sve to stavim na "turistički" račun i nakratko pređem u ulogu posetioca. Opet kažem, nije dugo potrajalo.

Već kod drugog-trećeg štanda su brojke počele da se mešaju i odluka da će u tekstu biti samo saopštene cene je doneta. Jer, da sam učinio suprotno, ne bih baš obradovao rukovodstvo firme.

Ako je tri evra za šoljicu kafe prihvatljivo, cena od 4-4,5 evropskih novčanica za flašicu obične ili kisele vode je previše. Voda skuplja od pepsija ili drugih gaziranih pića, ali ne čudi previše kada se pogledaju cene hrane.

Sendvič je nemoguće naći za manje od 10 evra, hot-dog takođe, dok će vas hamburger na Rolan Garosu koštati skoro 15 evra. Slatkiši su nešto jeftiniji, ali u svakom slučaju, kada dodate novac izdvojen za ulaznice – skupo zadovoljstvo.

Za nas, nekoliko stotina srećnika koji svakodnevno obitavaju u Bulonjskoj šumi, skupoća polako postaje navika, za razliku od gužvi koje su, čini mi se, veće između terena nego na samim tribinama. Drugi meč dana na 'Šatrijeu' između Stana Vavrinke i Aleksandra Dolgopolova bio je zanimljiv samo u završnicama setovima.

Dovoljno da prvi put osetim pravu atmosferu Grend slema jer je pred kraj na platou ispred stadiona bilo nekoliko hiljada ljudi. Čekali su da vide da li će Švajcarac prelomiti meč u svoju korist i, kada se to desilo, osetilo se blago podrhtavanje zemlje. Rolan Garos polako ulazi u neizvesnu fazu.

Vreme je bilo da se krene ka 'Lenglenu' gde je mrzovoljni Endi Mari kao drugi po redu igrao meč sa Martinom Kližanom. Slovak je poznat po tome da može da bude neugodan kada mu je dan i sada je sjajno koristio slabiju igru protivnika.

Ponovo je bilo mnogo sarkastičnih Marijevih komentara, aplaudiranja prema boksu i mrmljanja u bradu. Kada god pričam sa svojom bakom o tenisu, kaže mi da ga ne voli jer je uvek toliko negativan, ali nije daleko od istine – čovek bukvalno stalno gunđa.

Bio je na ivici da mora da se spasava u petom setu, servis mu nije išao, a šlag na ne baš slatkoj torti Britanca bio je plač bebe sa tribina. U samoj završnici četvrtog dela igre u kojem je protivnik imao priliku da izjednači na 2-2, Endi je trebalo da servira, kada se začuo plač.

"Je l' treba da napravimo pauzu?", upitao je glavnog sudiju, ali je dete ubrzo prestalo. I sledeći prekid je prošao samo uz osmeh na Endijevom licu, verovatno uz podsećanje na ono što ga čeka kod kuće.

Povratak u salu za novinare i meni je donelo prijatno iznenađenje – konačno je prihvaćen neki od zahteva za intervjue. Bio je to Hjeon Čung i, iako su me kolege upozoravale da slabo govori engleski jezik, lično sam shvatio koliko je teško komunicirati sa njim.

Priznao je da svakodnevno uči engleski, ali da su poteškoće još prisutne, zbog čega sam želeo da mu olakšam i "propričam" korejski.

Verujte mi, ne biste to voleli da čujete. Zato ćemo ostati pri tekstualnoj formi i intervjuu zakazati za petak ujutru.

I za kraj dana, ostala nam je konferencija za medije Nika Kirjosa – one su uvek interesantne, posebno kada izgubi, kao što je to bio slučaj danas. Bolji od njega bio je Južnoafrikanac Kevin Anderson u četiri seta, a Kirjos je priznao da nije imao dobru pripremu za turnir u Parizu.

Planirano je da konferencija bude održana u sali broj 3 do trenutka kada je postalo jasno da je to nemoguće – opet su svi želeli da ga čuju. Premestili su nas u "dvojku" i, kako su se pitanja smenjivala, tako je i njemu bilo dosadnije.

"Očigledno je da rekete lomim zbog frustracije, ne zato što volim", odbrusio je jednom.

Pa onda još bezobraznije...

"Već pet puta sam rekao da ovde igram dublove. Nemam pojma kakva će mi biti priprema za travu. Šta ako ovde osvojim turnir u dublu? Onda ću vam reći".

I taman kada smo dobili novu potvrdu o nadmenosti, Australijanac je okrenuo drugi obraz.

"Potreban mi je odmor, ali mi je u isto vreme potrebno da treniram. U poslednje vreme nisam udario dovoljno teniskih loptica. Posle smrti dede sam jednostavno ostao bez motiva da igram tenis", mogla je da se oseti emocija, posebno jer nije imao snage da govori o odnosu sa dedom.

Ostao je misterija koju novinari verovatno nikada neće do kraja dokučiti.

U petak će ponovo na terenu biti Novak Đoković, pa ću se prethodno potruditi da vas povedem na kratak "put oko sveta". Iako je bilo najavljeno da ćemo, što na televiziji kažu "slikom otići u Estoniju", tehnički problemi su učinili da ipak odložimo za petak. O da, nemojte gajiti iluziju, ovde su tehnički problemi vrlo česta pojava.

Vremena neće biti mnogo, pa ćemo morati brzo da stignemo do Južne Koreje i spomenutog razgovora sa Čungom. Dečko možda nije rečit, ali je na terenu pravo osveženje.

Kao i u prethodnih nekoliko dana Đokovićev duel ćete imati priliku da gledate na TV B92 u direktnom prenosu, a do tada ostanite uz "Nikolin slajs".

Čujemo se sutra!

Nikola Đukić (@NikolaDjukic43)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve