Nova vest
Tenis

Sreda, 08.06.2016.

09:30

Endi Mari – čovek rođen u pogrešnoj nedelji

Istorijski podvig Novaka Đokovića koji je kompletirao Gren slem i ‘Djoker slem’ i dalje je jedna od glavnih sportskih tema širom sveta.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Endi Mari – čovek rođen u pogrešnoj nedelji
Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images

Đoković je u nedelju u finalu Otvorenog prvenstva Francuske savladao Endija Marija sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i tako osvojio jedini Gren slem trofej koji mu je nedostajao.

Novak je na taj način je postao osmi igrač kojem je to pošlo za rukom, posle Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Roja Emersona, Roda Lejvera, Freda Perija, Andrea Agasija i Dona Badža.

Brojni svetski mediji, specijalizovani sajtovi i stručnjaci govore o ovom podvigu, a "tennisworldusa.org", jedan od najboljih teniskih portala na svetu ističe da je Britanac rođen u pogrešno vreme.

"Poraz Endija Marija od Novaka Đokovića na Rolan Garosu bilo je peto finale Gren slema koje je Britanac izgubio. Iako je postao prvi Britanac posle 79 godina koji je igrao 10 finala na najvećim turnirima, Marijeva sudbina možda je negativno ispisana jer je rođen u istoj nedelji kao jedan od najvećih igrača u istoriji tenisa", navodi se u tekstu.

Razlika između dvojice velikih rivala je samo sedam dana, ali je mlađi uspeo da potpuno nadmaši starijeg.

"Škot je rođen iste nedelje kao Novak Đoković i od tih 10 Gren slem finala, protiv Srbina je igrao u sedam – izgubio je pet i dobio dva. U ostala tri poražen je od Rodžera Federera. I, dok je Mari patio u senci ostale trojice sjajnih tenisera njegove ere, Đoković se izdigao među elitu postavši prvi čovek od 1969. godine i Roda Lejvera koji u istom trenutku u svom vlasništvu drži sva četiri Gren slema".

Posle ovog uspeha, trojica članova ‘velike četvorke’ osvojila su barem po jedan trofej na svakom od četiri najveća turnira u sportu – Rodžer Federer, Rafael Nadal i Novak Đoković.

"Mari ima igru šampiona i znatno je napredovao tokom godina, radeći čak i na poboljšanju nedostataka i dodavanju novih oružja svom arsenalu na šljaci. Verovatno bi osvojio više i napravio brojne uspehe da ne mora da igra u istoj eri kao ‘sjajna trojka’ čiji svi članovi imaju kompletiran GS".

Međutim, urednički tim spomenutog potala navodi da u budućnosti može da konkuriše i na zemljanoj podlozi.

"Kada se osvrnemo na pozitivne stvari, Mari je igrao najbolji tenis na šljaci u poslednjih nekoliko godina i prethodno je osvojio Masters u Rimu".

I sam Britanac ima slično mišljenje.

"Nema sumnje da sam igrao najbolji tenis na šljaci u karijeri i nadam se da ću to preneti na travu, koja je za mene mnogo prirodnija podloga. Pokušaću da imam dobar niz na travi, a ako se sretnemo i na toj podlozi, pokušaću da izvučem pouke iz mečeva u prethodnim sedmicama i videti šta mogu bolje da uradim", istakao je Mari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

108 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve