Nova vest
Tenis

Utorak, 07.06.2016.

17:33

Beker o taktici u finalu: To je dugačka trka, a ne sprint

Boris Beker, jedan od dvojice trenera Novaka Đokovića, otkrio je u kolumni taktiku pred finale Rolan Garosa.

Izvor: B92

Autor:B92

Beker o taktici u finalu: To je dugačka trka, a ne sprint
Getty images

Legendarni nemački teniser je takođe istakao podvig srpskog tenisera koji je postao tek treći ćovek u istoriji, a prvi od 1969. godine, koji je osvojio četiri uzastopna Gren slema.

Novak je u nedeljnom finalu savladao Endija Marija sa 3-1 posle izgubljenog prvog seta.

„Jasno je da smo presrećni Novakovom pobedom. Bilo je zabavno u nedelju uveče, proslavili smo i tek su se sada sve neverovatne stvari koje je Đoković ostvario u poslednjih 12 meseci slegle.

Mislim da najneverovatnije ostvarenje nije samo činjenica da je osvojio svoj prvi Rolan Garos, kao ni da je to njegov 12. Gren slem, već da je osvojio poslednja četiri Gren slema. To je podvig koji nije ostvaren još od Roda Lejvera 1969. godine. Zamislite! Mnogo je potrebno da bi se osvojila jedna titula, a veoma, veoma je teško osvojiti dve u nizu, ali četiri u nizu je gotovo nemoguće. To je nešto što ćemo zauvek negovati“, kaže Beker.

On smatra da je Mari bacio sve karte na prvi set u finalu i da ga je to koštalo u kasnijoj fazi duela.

„U poslednjih nekoliko mečeva koje su odigrali jedan protiv drugog, Endi Mari je gubio prvi set i onda je izgubio i meč. U nedelju, mislim da je on dao sve u tom prvom setu. Ali, ovo nije sprint, ovo je dugačka trka i bili smo uvereni da će Novak zaigrati bolje, da će nastaviti da igra na prvi način i na kraju je imao previše oružja za Endija.

Endi je igrao sa velikim samopouzdanjem, ali Novak je uspeo da zaustavi taj voz i vrati se početkom drugog seta. Čuvao je svoje servise i kada je stigao do 3:1, 4:1, tek tada je na pravi način ušao u meč. Pred finale, iako je Novak igrao praktično svaki dan u drugoj nedelji, Endi je proveo više sati na terenu, imao je mnogo duže mečeve. Videlo se da usporava, a Novak je bio sve bolji i bolji.“

Beker je otkrio i planove najboljeg igrača sveta u narednom periodu.

„Sada ćemo da uradimo ono što smo uradili i u poslednje dve godine. Nećemo igrati nijedan turnira na travi pred Vimbldon. Novak će se nedelju dana odmoriti i uživati u pobedi sa porodicom. Počeće da trenira desetak dana pred start turnira i odigraće dva egzibiciona turnira kako bi bio spreman za ponedeljak u 14 časova.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve