Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2016.

14:30

Istorija i besmrtnost: Novak kompletirao Gren slem!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković ispisao je nove stranice istorije jer je trijumfom na Rolan Garosu kompletirao Gren slem.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Istorija i besmrtnost: Novak kompletirao Gren slem!
Photo by Dennis Grombkowski/Getty Images

Đoković je u finalu Otvorenog prvenstva Francuske savladao Endija Marija sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i tako osvojio jedini Gren slem trofej koji mu je nedostajao.

Novak je na taj način je postao osmi igrač kojem je to pošlo za rukom, posle Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Roja Emersona, Roda Lejvera, Freda Perija, Andrea Agasija i Dona Badža.

Takođe, Srbin je stigao do još jednog velikog dostignuća, takozvanog 'Djoker slema' jer su trenutno sve četiri velike titule u njegovom vlasništvu. On je tako postao prvi igrač u Open eri kojem je to pošlo za rukom, a pre njega to su činili samo spomenuti Badž (1938) i Lejver (1962).

Đoković je zadao novi težak udarac rivalu, povećao prednost u meĐokovićusobnim duelima na 24-10, i zabeležio 13 trijumf u poslednjih 15 mečeva nad Marijem.

On je do titule na stadionu ’Filip Šatrije’ došao posle preokreta u velikom stilu, pobedivši svetskog broja 2 dominantnom igrom nakon gubitka prvog seta i tri sata igre.

Đoković je kao iz snova otvorio duel – na servis Britanca osvojio je sva četiri poena i odmah došao do brejka, ali Endi nije klonuo i već u narednom gemu napravio je ribrejk, a potom vezao još tri gema za za prednost od 4:1.

Stvari su se u potpunosti okrenule posle toga, Srbin je furiozno igrao i lako se vratio u igru prepustivši samo jedan gem u drugom setu.

Đoković nije želeo da se zaustavi na tome, pogađao je iz svih pozicija i vršio veliki pritisak na servi rivala, što je rezultatiralo velikim brojem brejkova u korist Novaka, za preokret 2-1.

Srpski igrač je igrao sa sve više samopouzdanja, na startu četvrtog seta napravio je brejk, ali je u osmom gemu na svoj servis propustio da reši meč.

Ipak, sve je ispravio u 10. gemu posle male drame i dve neiskorišćene meč lopte, ali je iz treće konačno razbio veliku barijeru zvanu Rolan Garos.

Otvoreno prvenstvo Francuske igrano je za nagradni fond od 32 miliona evra, a Novaku će kao pobedniku pripasti dva miliona evropskih novčanica.

Tok meča:

Endi je svojim servisom otvorio meč, ali on nije bio na nivou na početku. Đoković je loptice vraćao duboko i prvi poen osvojio drop šotom. Usledila je greška Marija iz bekhenda i prvi problemi. Novak je nastavio novom skraćenom lopticom, a onda snažnim riternom napravio brejk – 1:0.

Prvi poen u meču osvojio na servis protivnika, a posle greške iz pasinga, on je pripretio ribrejkom. Sada je red bio na njega da pogodi sjajan ritern i dođe do tri vezane šanse. Prvu je Đoković spasao drajv volejom, drugu asom, ali kod treće nije imao šanse. Sada je Britanac odigrao sjajan drop šot, potom još bolji lob za 1:1.

Ohrabren vraćenim brejkom, drugi igrač planete pogodio je četiri vezana prva servisa i sa ’nulom’ došao do 2:1.

Srbin se neočekivano mučio posle fantastičnog početka i prvi poen na svoj servis dobio je na 0:30 u drugom gemu. Prethodno je napravio grešku i gledao ritern rivala koji prolazi pored njega. Ipak, Mari je sačekao još dve greške i napravio novi brejk – 1:3.

Novak je uspeo da prekine seriju poena, imao 15:15, ali je agresivni Britanac nametnuo svoj ritam i bez problema se odlepio na 1:4.

Posle dva sigurna servisa činilo se da je Novak uhvatio ritam kod početnog udarca, ali je usledio novi pad u igri i Mari stiže od 30:30. Tada, uz dosta sreće Đoković uspeva da izbegne nove brejk prilike, ali uz pomoć mreže gem se nastavlja. Ipak, dva dobra servisa bila su dovoljna da se prekine serija – 2:4.

Prvi put od početka meča, videli smo veliku borbu na servis Endija Marija i to u sedmom gemu. Pošto je propustio da ode na 2:5, Britanac se suočio sa poteškoćama, ali mu je Novak pomagao kada god je trebalo da izbori brejk šansu. Prvo je poprilično jednostavan bekhend izbacio u aut, a onda i dao lopticu na reket prilikom nadmudrivanja na mreži. Šansi više nije bilo – dva dobra servisa za 2:5.

Prvi reket sveta sigurnim servisima smanjio je rezultat, pa je Mari bio taj koji je morao da oservira za vođstvo u setovima.

Deveti gem počeo je poenom, a onda je kod drugog glavni sudija Demijen Dumusoa doneo poprilično čudnu odluku. Linijski sudija viknuo je aut posle Endijevog servisa, ali je usledila korekcija glavnog. Tu nije bilo ništa sporno, pošto je bio u pravu.

Međutim, francuski arbitar dodelio je poen Britancu, iako je Đoković zahvatio loptu, a tu odluku je opravdao rečima da je Nole nije vratio u teren. Očigledna greška uticala je na igru, Novak je pogodio dva riterna i bilo je 30:40, ali više nije mogao. Pogrešio je kod treće set lopte i izgubio prvi deo igre – 3:6.

Prvi gem drugog seta bio je veoma važan za ishod celog meča jer je Mari mogao da preuzme potpunu kontrolu. Ponovo je Đoković prokockao 30:0, a na izjednačenju momak iz Danblejna odigrao je odlično u defanzivi, pogodivši pasing iz neverovatne pozicije. Ipak, Novak je hrabro napao, spasao brejk loptu i poveo 1:0.

Publika na stadionu ’Filip Šatrije’ bila je na Novakovoj strani i to se osetilo već u drugom gemu. Poveo je 0:30, a kada je Endi ubacio forhend u mrežu, imao je dve vezane prilike. Prvu je protivnik spasao izuzetno snažnim drugim servisom, ali je kod druge napravio duplu servis grešku za 2:0.

Greškom iz forhenda Novak je nagovestio da bi mogao da se ponovi isti scenario sa početka susreta, ali je ovoga puta ostao miran. Vezao je četiri poena i poveo 3:0.

Posle prvog, sledeći najvažniji gem bio je četvrti jer je malo falilo da Đoković ode na 4:0. Međutim, dobrim servisima se Endi izvukao, ali je bilo očigledno da Novak polako preuzima kontrolu.

Ekspresno je osvojio novi gem i krenuo u novu ofanzivu. Posle nekoliko kvalitetnih udaraca iz bekhenda bilo 15:40, posle čega je usledio savršen napad istim udarcem i egzekucija po paraleli – 5:1.

Ovoga puta nije bilo previše drame i posle 36 minuta igre u drugom delu igre Đoković je izjednačio na 1-1 u setovima – 6:1.

Početak trećeg seta mogao je da potpuno preokrene čitav njegov tok. Srbin je forsirao bekhend rivala i to mu je donelo polupriliku. Ipak, na 30:30 Endi je pogodio nekoliko izuzetnih uglova tim udarcem i upisao prvi gem.

Mali pad viđen je u drugom gemu, ali je sada Marijev napad odbijen. Škot je imao sreće da kod prilike za gem loptica od mreže završi u autu, pošto je prethodno dobio poen neverovatnim defanzivnim lobom. Sada nije bilo popuštanja – dva strpljiva poena Đokovića za 1:1.

Treći gem trećeg seta šampion Rima otvorio je snažnim servisom, ali je onda dobar ritern uneo egal. Posle odličnog pasing šota pod noge stigao je volej za 15:40, ali je prvu brejk šansu upropastio očajnim izborom udarca. Ipak, ostao je u sledećem poenu, Mari je pomogao promašenim zicerom za brejk (2:1).

Ponovo nije moglo da prođe bez problema u gemu u kojem je trebalo da nadgradi stečenu prednost – Mari je bio sjajan u defanzivi, Novak nije imao rešenja i pogrešio je iznuđeni drop šot za 15:30. Ipak, dobrim servisom je izjednačio, a onda vezao još dva poena za 3:1.

Imao je Đoković mentalnu nadmoć u tim trenucima, čemu svedoče dve greške Marija. Pomogao mu je Novak kada je izbacio ne baš težak forhend iza linije, ali je zato bio na nivou na drugoj brejk šansi. Protivnik ga je potpuno iznenadio drop šotom koji je bio sjajan. Međutim, Srbin je nekim čudom stigao i krajnjim naporom lopticu poslao na liniju za dupli brejk – 4:1.

Tada je odigran jedan od najdužih gemova u meču koji je trajao više od 13 minuta. Ponovila se situacija da su najteži oni gemovi kada treba materijalizovati brejk. Odigrano je nekoliko dugačkih razmena i Đoković je spasao ukupno četiri brejk šanse. Kod poslednje je imao sreće sa mrežom, potom dva puta odservirao agresivno i poveo sa 5:1.

Tada je prvi deo igre rešen – Mari je upisao sledeći gem, ali je Đoković uzvratio istom merom i po prvi put u karijeri došao na set do titule ne Rolan Garosu – 6:1.

Đoković je fenomenalno počeo i četvrti set, držao je lopticu duboko u igri i nervozni Britanac je grešio. Dva udarca je izbacio u aut, ali je kod 0:40 dobrom defanivom dobio jedan poen. Ipak, usledio je dobar ritern i nova greška za prvi brejk – 1:0.

Ušlo se u period meča kada je bez problema dobijao gemove u kojima je servirao, tako je i ovoga puta, pa je ponovo mogao da pusti ruku prilikom riterna. Već izgubljeni gem vratio je u egal odličnom defanzivnom, bio blizu brejk šanse, ali nije uspeo da se za istu izbori. Mari je bio agresivan i smečom, a onda i Đokovićevom greškom smanjio na 2:1.

Teniser iz Škotske nikako nije uspevao da uhvati ritam na servis protivnika, poslao je tri mlaka riterna u mrežu i oprostio se od još jednog gema. Tokom čitavog trećeg seta igrao je na ivici, ali je i sada uspeo da preživi.

Posle nekoliko slabih udaraca Đoković je imao priliku da dođe do duplog brejka, ponovo se odlučio za drop šot i ponovo pogrešio. Već u sledećem napadu mogao je do još jedne, kada je Endi pogodio neverovatan pasing šot bekhendom po dijagonali. Tada je dobio novo samopouzdanje i odservirao za 3:2.

Konačno, izlaza za vršnjaka nije bilo – izbacio je forhend u aut, potom je Novak odigrao sjajan ritern, da bi greškom iz bekhenda morao da se suočava sa tri vezane brejk šanse. Već kod prve ga je Đoković razvukao po terenu i forhendom došao na korak do istorije – 5:2.

Međutim, tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto se Beograđanin pomalo stegao i počeo da greši. Brzo je izgubio tri poena, kod četvrtog slabo napao i rival ga je kaznio po dijagonali, smanjivši na 5:3.

Nije želeo da odustane dobio je gem za 5:4 i opet prebacio pritisak na velikog rivala. To je bilo vidljivo jer je Novak izgledao previše stegnuto, pa je čak i poene koje je dobijao proslavljao izuzetno emotivno. Komunicirao je sa publikom, a posebno se izdvojio fantastičan kontra drop šot za 30:15.

Mari se defanzivnom domogao do izjednačenja, ali je onda usledio hrabri napad forhendom koji je završen drajv volejom, da bi nakon još jedne greške Endija sve bilo gotovo posle više od tri sata igre – 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4007 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

19 h

U fokusu

Vidi sve