Nova vest
Tenis

Nedelja, 05.06.2016.

17:00

Nije samo Gren slem, nego i 'Djoker slem'

Najbolji teniser današnjice zlatnim slovima se upisao u istorijske knjige tenisa pošto je kompletirao Gren slem.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Nije samo Gren slem, nego i 'Djoker slem'
Photo by Clive Brunskill/Getty Images

Đoković je u nedelju savladao Endija Marija u finalu Rolan Garosa sa 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 i tako osvojio jedini trofej sa četiri najveća turnira koji mu je nedostajao.

Novak je na taj način postao osmi igrač koji je kompletirao titule na Gren slemovima, posle Rodžera Federera, Rafaela Nadala, Roja Emersona, Roda Lejvera, Freda Perija, Andrea Agasija i Dona Badža.

Međutim, Srbin je stigao do još jednog velikog dostignuća, takozvanog 'Djoker slema' jer su trenutno sve četiri velike titule u njegovom vlasništvu. On je tako postao prvi igrač u Open eri kojem je to pošlo za rukom, a pre njega to su činili samo spomenuti Badž (1938) i Lejver (1962).

Pre 1969. godine kada je počela Open era tri Gren slema igrana su na travi, što znači da je najbolji teniser današnjice prvi u istoriji koji ima četiri sa različitih podloga.

Seriju je započeo na prošlogodišnjem Vimbldonu, nastavio na US openu i Australijan openu, a zaokružio je u Parizu. Sledeći cilj jeste ‘Golden slem’ koji uključuje zlato na Olimpijskim igrama, ali i šansa da u jednoj sezoni pokori sva četiri najveća turnira ‘belog sporta’.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve